10 najlepszych pokarmów dla MÓZGU.

Twój mózg to coś wielkiego i mega ważnego.

 „Czasami jednak myślimy, że mózg jest oddzielnym systemem od reszty naszego ciała” – mówi Dianna Purvis Jaffin

Co ma wspólnego jedzenie z funkcjonowaniem mózgu? Okazuje się strasznie dużo. Chociaż zawsze wiedzieliśmy, że to, co jemy wpływa na nasze ciało i to jak wyglądamy, naukowcy coraz więcej mówią o tym, że to, co jemy, ma wpływ na nasz mózg. Jak łatwo się domyśleć jest żywność, która wpływa na nasz mózg odżywczo i o tym powiemy sobie dzisiaj, ale także są produkty, które wpływają na nasz mózg destrukcyjnie (o tych produktach pisałam w tym poście 6 najgorszych pokarmów. Ze wszystkich narządów ten cierpi najbardziej (!!!) – z powodu złej diety.

Mózg człowieka waży średnio od 1200 do 1400 g (u osób dorosłych). Mózg mężczyzny jest nieco cięższy od mózgu kobiety, ale ma to związek jedynie z masą ciała – Panowie nie myślcie sobie, że to ma jakiś większy wpływ 🙂

„Byli wprawdzie badacze, którzy próbowali udowodnić, że wielkość mózgu jest bezpośrednio związana z inteligencją, jednak ostatecznie teorie te legły w gruzach.”

Pod względem anatomicznym mózg kształtem i budową  zewnętrzną przypomina owoc orzecha włoskiego. Wykazuje  miękką strukturę, ponieważ składa się głównie z frakcji tłuszczu i wody. Około 60% suchej masy mózgu stanowi sam tłuszcz, wchodzący w skład membran tłuszczowych. Większość tłuszczu mózgowego to wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Masa mózgu stanowi średnio 2% masy ciała, mimo to,  wykorzystuje on aż 20 % przechodzącego przez organizm tlenu, a jego zużycie energii jest około 10 razy szybsze niż pozostałych narządów.

Nic dziwnego, w końcu mózg to swoiste centrum dowodzenia i kontrolowania. Pracuje bez ustanku. Nawet kiedy śpisz i w tym czasie pewne procesy ulegają spowolnieniu, mózg nie wyłącza się, ale wciąż działa. Kiedy zaczyna brakować mu substancji odżywczych, organizm najpierw zaczyna spalać własną tkankę tłuszczową, potem mięśniową a wszystkie inne organy muszą przejść na przymusową „dietę”. Mózg człowieka jest najważniejszy i ma w organiźmie absolutny priorytet. Dlatego tak ważne jest zapewnienie umysłowi odpowiedniej dawki energii właśnie z jedzenia!

Żywność, którą jesz, odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowego mózgu i może poprawić określone zadania umysłowe, takie jak pamięć i koncentracja.

źródło: [1]

 

Poniżej lista 10 pokarmów, które powinieneś jeść, aby „wyżywić” i odżywić 🙂  zarówno umysł, jak i ciało.

1. Awokado

Ten owoc jest jednym z najzdrowszych, które możesz spożywać i jednym z moich ulubionych produktów.

Podczas gdy wiele Pań, szczególnie tych będących na diecie boi się awokado, właśnie ze względu na ilość tłuszczu w nim zawartą należy pamiętać, że te zielone „elektrownie” wypełnione są tłuszczami jednonienasyconymi mówiąc inaczej, tym  „dobrym” tłuszczem, który utrzymuje stały poziom cukru we krwi.

Poza tym awokado  to prawdziwa skarbnica:

Zawierając zarówno witaminę K, jak i kwas foliowy , awokado pomaga zapobiegać powstawaniu zakrzepów w mózgu (chroniąc przed udarem), a także przyczynia się do poprawy funkcji poznawczych, zwłaszcza pamięci i koncentracji.

Owoce te, są również bogate w witaminy z grupy Bwitaminę C , które nie mogą być „przechowywane” w organizmie i muszą być uzupełniane codziennie. Jak wiadomo  witaminy z grupy B mają ogromne znaczenie dla układu nerwowego. Odgrywają ważną rolę w przewodzeniu impulsów nerwowych. Wpływają na pamięć, zapobiegają apatii, depresji. Brak witamin z grupy B może spowodować przewlekłe zaburzenia pamięci, zaburzenia koncentracji, nerwowość i rozkojarzenie.

Zdecydowanie witaminy z grupy B poprawiają pamięć i koncentrację. Gdy czujemy się zmęczeni, może to oznaczać, że nasz organizm ma niedobór kwasu foliowego. Z kolei witamina C ułatwia zapamiętywanie i dodaje naszemu mózgowi „świeżości”

Ponadto mają one najwyższą zawartość białko i najniższą zawartość cukru wśród owoców.

Poza wszystkimi wyżej wymienionymi zaletami, awokado jest szczególnie korzystne dla naszego mózgu ze względu na dużą zawartość tyrozyny, aminokwasu pełniącego istotną rolę w tworzeniu połączeń miedzy neuronami i wpływającego korzystnie na pracę mózgu oraz procesy myślowe.

Badacze mózgu uważają awokado za jedno z czołowych pokarmów dla zdrowia mózgu, które pomaga zapobiegać chorobie Alzheimer’a. Foliany zawarte w awokado zmniejszają również ryzyko udaru – zgodnie z badaniami przeprowadzonymi na osobach, które spożywają pożywienie bogate w foliany.

 


REKLAMA

JEDYNE NA RYNKU AMINOKWASY ROZPUSZCZALNE W WODZIE!!! Pro Shape AMINO FitLine zawiera 8 podstawowych aminokwasów egzogennych ( (L-Izoleucyna,L-Leucyna, L-Lizyna,L-Metionina, L-Fenyloalanina,L-Treonina,L-Tryptofan i L-Walina). Musisz pamiętać, że brak JEDNEGO aminokwasu w naszym organizmie prowadzi do rozpadu łancucha DNA. Rozpad łańcucha DNA prowadzi do rozwoju chorób. Organizm bez wszystkich aminokwasów, nie podejmie walki z chorobami czy nadwagą.

ProShape Amino możesz KUPIĆ TU


2. Jaja, a w szczególności ich żółtka 

Nareszcie mit cholesterolowy został obalony, a co za tym idzie w końcu zaprzestano ciągłego przestrzegania przed nadmiernym spożyciem jaj.

Jajom 🙂 ze względu na ich mnogość korzyści poświęciłam osobny wpis, który znajdziecie tu. Dlatego teraz krótko opisze ich właściwości.

Na samym początku warto wspomnieć, iż jajo to jeden z najbardziej odżywczych pokarmów dla człowieka i nie zawierają tylko witaminy C!

♥ Jajka są doskonałym źródłem aminokwasów. Mało tego zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy tzw. egzogenne (organizm nie potrafi ich sam wytworzyć ) co oznacza, że nasz organizm może z nich w pełni korzystać do syntezy własnych białek ustrojowych.

♥ Są doskonałym źródłem witamin z grupy B (o tym jak ważne są dla naszego mózgu wspominałam przy okazji awokado – punkt 1).

♥ Jaja to źródło antyoksydantów walczących z wolnymi rodnikami.

♥ Jaja dobrej jakości zawierają dużo kwasu tłuszczowego omega 3 . Kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3 mają podstawowe znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu, są niezbędna dla: tkanki mózgowej (60% naszego mózgu to kwasy Omega-3), syntezy hormonów (stanowią składnik do budowy serotoniny i dopaminy – hormonów szczęścia), każdej komórki organizmu (stanowiąc m.in. o jakości błony komórkowej)

♥ Żółtka zawierają bardzo ważna dla zdrowia lecytynę. Lecytyna zmniejsza stężenie cholesterolu i triglicerydów we krwi, działa przeciwmiażdżycowo i przeciwzawałowo. Poprawia przepływ krwi przez mózgowie.

♥ Zawarta w żółtkach cholina przyczyniają się do zwiększenia stężenia choliny w neuronach i szybszego jej uwalniania do przestrzeni synaptycznych. Poprawia to przepływ informacji, co przyczynia się do usprawnienia procesu zapamiętywania i odtwarzania zapamiętanych informacji. Poza tym cholina choliny, która pomaga w rozwoju mózgu płodu.

♥  Jajka zawierają duże ilości witaminy D, witaminy E, witaminy K, witaminy B6 a także sporo wapnia i cynku.

3. Jagody i borówki

W tym wypadku śmiało można powiedzieć, że wielkie rzeczy pochodzą z małych kuleczek.

Dodanie jagód do codziennej diety może wspomagać pamięć – jagody przyspieszają działanie mózgu i zapobiegają zanikom pamięci związanym z procesem starzenia się.

Na początku warto wspomnieć, że jest to jedna z najbogatszych w przeciwutleniacze żywności znanych człowiekowi. Jagody dostarczają antocyjanów, grupy związków roślinnych o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Jedzenie jagód wpływa pozytywnie na zapobieganie stanom zapalnym i obumieraniu komórek w mózgu. Połączenia nerwowe, odpowiednio wspomagane przez dobroczynny wpływ jagód, mogą spowalniać zaburzenia mózgu związane ze starzeniem się, takie jak choroba Alzheimera, czy demencja.

Jagody ze względu na wysoki poziom kwasu galusowego, szczególnie dobrze chronią nasz mózg przed degeneracją i stresem.

 

4. Buraki

Dużo więcej na temat buraków pisałam w tym poście – Dlaczego warto jeść buraki? Lista 7 najważniejszych powodów. Natomiast teraz w skrócie powiemy sobie jakie znaczenie mają dla mózgu.

Wypijanie pół litra soku z buraków co dnia poprawia krążenie krwi w mózgu, przez co może hamować rozwój demencji w starszym wieku .Sok z buraka poprawia zdrowie i funkcjonowanie naszego mózgu dzięki składnikom, takim jak chociażby tlenek azotu – informacja opublikowana w czasopiśmie Biology and Chemistry,

Moc soku z buraka wspomagającego zdrowie mózgu polega głównie na wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, witaminy C, a przede wszystkim kwasu azotowego. Kwas azotowy wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zwalczać bakterie, które atakują i niszczą komórki mózgu i tkanek, co z kolei wywołałoby demencję. Ponadto kwas azotowy poprawia jakość snu i wyostrza zmysły takie jak wzrok czy węch.

Podsumowując:

* buraki redukują stany zapalne,

*są bogate w przeciwutleniacze chroniące przed rakiem,

*pomagają pozbyć się toksyn z krwi,

*naturalne azotany w burakach zwiększają przepływ krwi do mózgu, pomagając w osiągnięciu sprawności umysłowej,

*podczas ciężkich treningów czy stresującej pracy umysłowej, buraki pomagają podnieść poziom energii i wydajność,

*kwas azotowy podnosi również wytrzymałość i odporność naszego mózgu,

 

Podkreślę jeszcze raz to o czym wspominałam wcześniej, że nasz mózg potrzebuje prawie 20% całkowitej energii, jaką dostarczamy naszemu organizmowi. Oznacza to, na przykład, że, jeśli nie zjedliśmy odpowiednio skomponowanego śniadania, nasza wydajność jest ograniczona. Z tego powodu często ciężko będzie nam skupić uwagę, nasza koncentracja nie będzie na odpowiednim poziomie, pojawi się zmęczenie, znużenie, ból głowy … Często coś tak prostego jak dodanie do śniadaniowego menu małej szklanki soku z buraka z dodatkiem np. jabłka, daje dobry poziom energii na początek dnia. Oczywiście osoby mające problem z cukrem, muszą na buraki bardzo uważać.

 


REKLAMA

Ellagi Guard

Ellagi Guard Formor – Kwas ellagowy ma działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Kwas ellagowy ma silne działanie antyoksydacyjne. Ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Składniki aktywne (1 kapsułka) sproszkowany sok z owoców Graviola (flaszowca miękkociernistego) 100 mg,  ekstrakt z liści borówki czarnej standaryzowany na 16% kwasu chlorogenowego 100 mg, ekstrakt z owoców malin standaryzowany na 40% kwasu elagowego 100 mg, ekstrakt z łodygi i liści kapusty standaryzowany na 10% indolo-3-karbinol 100 mg. Więcej o kwasie elagowym pisłam tu.

Ellagi Guard Formor – możesz kupić tu


 

5.Bulion kostny

Mówi się, że bulion kostny to potrawa dla uzdrowienia naszych stawów, kości i jelit, a jak wiadomo jelita łączą się z mózgiem. Chyba można powiedzieć, że od stanu naszych jelit zależy stan naszego mózgu.

Bulion kostny, zawiera kolagen, który w czasie gotowania zmienia się w żelatynę. Duża zawartość żelatyny sprawia, że żywność ta uchodzi za bardzo korzystną dla osób z urazami kostnymi i problemami stawowymi, ale nie tylko. Właściwości lecznicze żelatyny przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania jelit. Żelatyna pomaga przekształcić nieszczelne jelito w silną barierę, lecząc przewlekły stan zapalny a przez to przyczynić się do lepszego funkcjonowania naszego mózgu i całego ciała.

Aminokwasy znajdujące się w wywarze (np. arginina)  mają silne działanie przeciwzapalne. Kolejnym aminokwas tam występujący – glicyna – wspomaga sen i funkcjonowanie mózgu.

Co ważne szczególnie dla Pań  🙂 Bulion kostny zawiera bardzo mało kalorii, żelatyna w nim zawarta potęguje uczucie sytości i oczywiście wpływa na poprawę stanu włosów, paznokci i skóry!

Ważne, żeby taki wywar gotować minimum 12 godzin.

 

 

6. Orzechy wołoskie

W sumie już sam ich wygląd przypomina mózg, co może właśnie oznaczać, że są pokarmem dla niego przeznaczonym.

Wystarczy jeść garść orzechów włoskich dziennie, by znacznie poprawić pamięć i pracę mózgu i to bez względu na wiek. Wszystko to dzięki temu, że orzechy włoskie mają składniki, których nie ma w innych orzechach.

Orzechy włoskie zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i inne składniki odżywcze, ale najważniejszy z nich to kwas alfa-linolenowy (ALA). Kwas ten występuje właśnie w orzechach włoskich, jako jednych z niewielu orzechów. Kwas alfa-linolenowy  jest organicznym związkiem chemicznym z grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-3. Jest on niezbędnym składnikiem diety, ponieważ nie jest wytwarzany przez organizm.

Podstawowe funkcje kwasu alfa linolenowego to:

  • Wpływ na kształtowanie się i pracę mózgu.
  • Poprawia koncentrację i odporność na stres.
  • Chroni organizm przed wolnymi rodnikami, które powodują niebezpieczne zmiany miażdżycowe, choroby neurologiczne, stany zapalne czy choroby dróg oddechowych.
  • Nowe doniesienia wskazują na regulację poziomu cukru we krwi i poprawę insulinowrażliwości.

 

Zapamiętaj!

Obecność orzecha włoskiego w diecie to podstawa zdrowego żywienia. Zawiera on znaczne ilości potasu i fosforu, a także witaminy, w szczególności witaminę E i te z grupy B, kwasy tłuszczowe omega-3 w tym arcyważny kwas alfa-linolenowy

 

7. Brokuły i zielone liściaste warzywa

Brokuły to jeden z najlepszych pokarmów mózgowych.

Dzięki wysokiej zawartości choliny pomoże nam zachować dobrą pamięć.

Brokuły zawierają dużo witaminy K. Ta rozpuszczalna w tłuszczach witamina jest niezbędna do tworzenia sfingolipidów, rodzaju tłuszczu gęsto upakowanego w komórkach mózgowych.

Poza witaminą K i choliną, brokuły zawierają szereg związków, które działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, co może pomóc chronić mózg przed uszkodzeniem.

Zielone, liściaste warzywa są również pełne witamin K (tylko jedna szklanka jarmużu zawiera ponad 684 procent zalecanej porcji!).

Znalezione obrazy dla zapytania the best food for the brain

Źródło: [2]

W sumie brokuł też przypomina nasz mózg.

 

8. Gorzka czekolada (najlepiej powyżej 75%)

 

Naukowcy z Uniwersytetu Northumbria w Newcastle w Wielkiej Brytanii udowodnili, że umiarkowane spożycie czekolady wpływa zbawiennie na mózg człowieka a zwłaszcza na jego umiejętności matematyczne

 

Pożyteczne dla człowieka właściwości czekolada zawdzięcza flawanolom. To substancje należące do grupy polifenoli, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i nowotworów.

Najwięcej flawanoli zawiera ciemna czekolada o zawartości kakao minimum 70 proc. Już dwie kostki dziennie działają antydepresyjnie, obniżają ciśnienie krwi, poprawiają wydolność serca i zapobiegają miażdżycy.

 

Czekolada pomaga w myśleniu, a wszystko to dzięki temu iż zawiera wiele związków pobudzających mózg do pracy, np. pirazynę.


REKLAMA
formor srebro,srebro koloidalne wysokie stężenie

Srebro ma właściwości bakteriobójcze, jest toksyczne dla wirusów i grzybów, zapobiega ich rozwojowi. Jest nieszkodliwe dla skóry i w przeciwieństwie do antybiotyków bakterie rzadko się na nie uodparniają.  

To srebro jest bardzo wydajne, bo w 20 kroplach (tyle dajemy na szklankę wody) jest 180 ppm. Normalnie w sklepach zielarskich możemy kupić srebro o stężeniu najwięcej chyba 50 ppm.

SREBRO KOLOIDALNE możesz KUPIĆ TU


 

9. Kurkuma

Według badań opublikowanych w 2017 roku, kurkuma spożywana regularnie może poprawić pamięć w bardzo krótkim czasie.

Kurkuma zawiera wiele cennych składników i przeciwutleniaczy, dzięki czemu doskonale wzmacnia nasz układ odpornościowy, a także poprawia pobór tlenu przez mózg, zapewniając czujność i zdolność przetwarzania informacji.

Ten żółty proszek, a dokładniej mówiąc dwa obecne w w nim związki działają szczególnie korzystnie na ludzki mózg. Pierwszy z nich – kurkumina – potrafi pokonywać barierę krew – mózg. Dzięki temu hamuje nagromadzanie się szkodliwych beta-amyloidów u pacjentów z chorobą Alzheimera.

Drugi związek – tumeron – wzmacnia regenerację uszkodzonych komórek w mózgu i wspiera produkcję nowych.

Zatem zacznij swój dzień od tego jedzenia dla mózgu i przygotuj sobie napar z kurkumy.

 

10.  Seler naciowy

Seler to świetne źródło luteoliny. Luteolina jest substancją chemiczną należącą do dużej grupy związków określanych mianem flawonoidów. Najważniejszą funkcją tego związku jest ochrona naszego mózgu i zdrowia mentalnego poprzez hamowanie aktywacji mikrogleju – grupy komórek odpowiedzialnych za usuwanie obumierających neuronów i homeostazę układu nerwowego.

Na skutek procesu starzenia ulega on rozregulowaniu, co prowadzi do nadmiernej produkcji cytokin prozapalnych powodujących śmierć komórek nerwowych.

Mówiąc krótko– niepozorny seler potrafi zahamować stany zapalne w mózgu.

 

TUiTERAZ ♥ ♥♥

 

Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.

SKLEP dla zdrowia:

www. rh7.pl

sklep ze zdrowymi produktami

 

REKLAMA
 
CellReset FitLine – Program przemiany metabolicznejCellreset to trwający 28 dni proces „zresetowania” wszystkich komórek w organizmie oraz STABILIZACJA – to okres 90 dni, w czasie których organizm “utrwala” dobre nawyki żywieniowe, których nauczył się w czasie programu. W ciągu 28 dni następuje całkowity proces oczyszczenia oraz dożywiania wszystkich komórek organizmu. Dzięki takiej przemianie następuje, tzw.”skutek uboczny”, czyli znaczna utrata wagi (od kilku do kilkunastu kilogramów) oraz modelowanie sylwetki. Program znakomicie sprawdzi się również u osób, które nie mają problemu z nadmiarem tkanki tłuszczowej lub wręcz cierpią z powodu niskiej wagi i chciałyby odżywić i oczyścić swój organizm, co staje się nieodzowne w dzisiejszych czasach.

Dieta CellReset program przemiany metabolicznej możesz KUPIĆ TU.

 

Źródło zdjęcia tytułowego: http://www.healthfreedoms.org/training-your-brain-to-prefer-healthy-foods/

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*