10 niedoborów przyśpieszających starzenie się organizmu

Jedni starzeją się szybciej, inni wolniej.

Jedni mają siwe włosy w bardzo młody wieku, inny bardzo długo ich nie mają.

Jedni starzeją się ładnie, a inni brzydko.

Mało tego niektórzy w wieku trzydziestu kilku lat czują się schorowanym wrakiem, a są i tacy którzy po siedemdziesiątce tryskają energią i zdrowiem.

Od czego zależy to jak szybko się starzejemy? I nie mówimy tylko o zewnętrznych oznakach starzenia się, takich jak siwe włosy, zmarszczki, wiotka skóra, łysienie – weźmy pod uwagę przede wszystkim to, co dzieje się w środku czyli wszelkie niedomagania zdrowotne: coraz więej ludzi po 30-40 roku życia to schorowane wraki notorycznie kursujące od lekarza do lekarza i faszerujące się przeróżnymi lekami, środkami przeciwbólowymi czy hormonami.

Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że pewien wpływ na szybkość starzenia się mają czynniki genetyczne, jednak wiemy też, że równie ważne (jak nie ważniejsze) są czynniki środowiskowe: ciągły stres, nałogi, niewłaściwa dieta, brak ruchu czy też brak odpowiedniej ilości snu.

Jako, że o konsekwencjach stresu i zbyt małej ilości snu już pisałam, dzisiaj weźmiemy pod lupę niskiej jakości dietę, o małej gęstości odżywczej i niewystarczającej ilości antyutleniaczy, która prowadzi do niedoborów i przyspieszenia procesów starzenia się.

 


REKLAMA

Oral Chelate formor

Oral Chelate – DOUSTNA CHELATACJA Składniki Oral Chelate: * oczyszczają organizm z toksycznych metali ciężkich oraz szkodliwych złogów wapnia w tętnicach, **ochraniają wątrobę, *** uzupełniają dietę w witaminy, minerały, mikroelementy i aminokwasy, **** neutralizują wolne rodniki, które są główną przyczyną arteriosklerozy, szybszego procesu starzenia, raka oraz artretyzmu , ****** wspomagają układ krążenia

ORAL CHELATE Formor możesz KUPIĆ TU


 

Czego zatem nie powinno zabraknąć w naszej diecie abyśmy jak najdłużej pozostawali młodzi i ZDROWI???

 

1. Witamina D

Z badań wynika, że zwiększenie poziomu witaminy D w organizmie może spowolnić proces starzenia i chronić przed niektórymi chorobami.

Brytyjscy i amerykańscy uczeni badający ponad 2100 par bliźniąt w wieku 19-79 kobiet stwierdzili, że wyższy poziom witaminy D wiąże się z dłuższymi telomerami, co stanowi oznakę młodości i zdrowia. 

Wraz z wiekiem telomery skracają się i stają się także bardziej podatne na niektóre choroby związane z procesem starzenia. Z testów wynika, że witamina D może pomóc spowolnić proces starzenia się DNA i w rezultacie – hamować cały proces starzenia. Inne testy wykazały, że skrócone telomery są związane z ryzykiem chorób serca i mogą być oznaką przewlekłego stanu zapalnego – głównego czynnika biologicznego starzenia się.

 

2. Kwasy tłuszczowe Omega-3

Dieta uboga w kwasy omega-3 może przyspieszać nie tylko pojawienie się zmarszczek, ale co ważniejsze starzenie się mózgu oraz wpływać na szybsze pojawienie się problemów z pamięcią.

Wniosek ten jest wynikiem badań przeprowadzonych przez zespół z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles na grupie 1575 osób o średniej wieku 67 lat, u których nie zdiagnozowano objawów demencji.

Naukowcy ustalili, że uczestnicy, u których poziom wielonienasyconego kwasu Omega-3 (kwas dekozaheksaenowy – DHA) był niski, gorzej radziły sobie podczas testów sprawdzających funkcje kognitywne niż osoby, u których poziom DHA był wyższy.

Poza tym jak wiadomo kwasy Omega-3 mają działanie antyzapalne, działają dobroczynnie na układ hormonalny i odpornościowy  oraz układ krążenia.

Niedobór kwasów Omega-3 może doprowadzić do zaburzeń emocjonalnych w tym depresji, nadpobudliwości, obniżonej koncentracji, agresji czy do wspomnianych wyżej problemów z pamięcią.

Szczegółowo na temat kwasów Omega-3 pisałam w tym poście.

„Kwasy tłuszczowe Omega-3 odgrywają ważną rolę w produkcji podobnych do hormonów substancji zwanych prostaglandynami. Prostaglandyny pomagają regulować wiele ważnych funkcji fizjologicznych, w tym ciśnienie krwi, krzepnięcie krwi, transmisję nerwów, funkcje nerek i przewodu pokarmowego, produkcję innych hormonów, oraz łagodzić reakcje zapalne i alergiczne.”

 

3. Koenzym Q10

Koenzym Q10 :

  • Odpowiada za wytwarzanie energii w komórkach. Stymulując je do działania i regeneracji, sprawia, że dzielą się szybciej, a skóra pozostaje gładka i jędrna.
  • Likwiduje wolne rodniki.
  • Chroni komórki skóry oraz włókna kolagenowe, elastynę i kwas hialuronowy. Dzięki temu spowalnia procesy starzenia się i powoduje, że skóra dłużej pozostaje elastyczna.
  • Zapobiega też tworzeniu się nowych zmarszczek oraz spłyca już istniejące.

 

Według badań przeprowadzonych w 2004 r. przez Functional Food Research Labs doustne podawanie koenzymu Q10 może być tak skuteczne w zmniejszaniu nasilenia zmarszczek, jak preparaty do stosowania miejscowego. W trakcie eksperymentu uczestniczkom podawano 60 mg   Q10 dziennie. Naukowcy zaobserwowali, że suplementacja zmniejszyła obszar występowania zmarszczek o 33%, ich głębokość o 38% oraz średnią głębokość zmarszczek o 7% w ciągu zaledwie 2 tygodnie. [1]

 


 Koenzym Q10 FitLine Energia dla serca i wsparcie systemu immunologicznego. Koenzym Q10 FitLine: Wspomaga układ odpornościowy, Łagodzi takie dolegliwości jak: alergii, astmy i choroby układu oddechowego. Wspomaga terapie w chorobie wrzodowej, Lepsze krążenie krwi, Opóźnia procesy starzenia.  Koenzym Q10 przyswajalny niemal w 100%. FitLine Emusol Q10 to jedyny na świecie preparat z koenzymem Q10 przyswajalnym prawie w 100%. Koenzym Q10 jest substancją tłuszczową. Jako taka przyswaja się stosunkowo słabo. Jednak dzięki tzw. nanomicelizacji (opatentowana technologia stosowana przez PM International), FitLine Emusol Q10 rozpuszcza się w wodzie, dzięki czemu wchłania się prawie w 100%.

 Koenzym Q10 FitLine możesz KUPIĆ TU


 

4. Probiotyki

Tego, że drowie zaczyna się od jelit chyba już nikomu nie trzeba tłumaczyć.

Probiotyki to odpowiednio wyselekcjonowane bakterie, głównie z grupy Lactobacillus lub Bifidobacterium, które posiadają właściwości prozdrowotne potwierdzone badaniami naukowymi. Pozwalają leczyć niektóre schorzenia, wzmacniają układ odpornościowy, opóźniają procesy starzenia i zapobiegają chorobom cywilizacyjnym.

Probiotyki wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka poprzez poprawę równowagi mikroflory jelitowej. Wspomagają trawienie i wspierają aktywność układu odpornościowego.

Jeśli nie mamy prawidłowo działających jelit to zaburzone jest wchłanianie, zaburzona jest produkcja witamin (B, K), enzymów i cennych kwasów organicznych, u kobiet może dojść do zapaleń w obrębie dróg rodnych, może nas też dopaść depresja czy inne zaburzenia zdrowia psychicznego jak również stajemy się niezmiernie podatni na infekcje.

Podczas całego życia nasz mikrobiom podlega zmianom, a szczególnie w procesie starzenia się. Dlatego, też im jesteśmy starsi tym większą wagę powinniśmy przykładać do jego ochrony: wraz z wiekiem zmniejsza się ilość wspomnianych powyżej szczepów Lactobacillus oraz Bifidobacterium.

 

5. Antyoksydanty

Przeciwutleniacze mogą mieć różną postać, kryją się zarówno pod postacią witamin jaki i składników mineralnych. Mogą także wchodzić skład związków aktywnych produkowanych przez rośliny. Wspomagają naprawę uszkodzonych przez wolne rodniki komórek, w tym odpornościowych, które bez takiej regeneracji mogą źle funkcjonować, co przekłada się na kondycję całego organizmu.   W niektórych badaniach naukowych można odnaleźć wzmiankę o tym, że wolne rodniki pośrednio mogą przyczyniać się do powstawania chorób przewlekłych i nowotworów.

Przeciwutleniacze dzielą się na 2 grupy. Pierwsza grupa to związki tj. galusany, hydrochinony i tokoferole, które przecinają reakcje rodnikowe poprzez przekazanie im wodoru lub elektronów.

Do drugiej grupy natomiast należą: witamina C, flawonoidy, witamina A, β-karoten, selen itp. Związki te mają zdolność do chelatowania jonów biorących udział w tworzeniu rodników oraz wychwytywania tlenu. Przekazują one wodór do fenoksyrodników, przez co przywracana jest im wyjściowa aktywność antyoksydacyjna.

I tak na przykład:

Niedobór witaminy E przyspiesza procesy starzenia się organizmu, dlatego nie bez powodu okrzyknięta została „ witaminą młodości”.

Witamina C wzmacnia układ odpornościowy organizmu, zwiększa przyswajanie żelaza, jest niezbędna do syntezy kolagenu, który „spaja” komórki i zapewnia skórze elastyczność oraz opóźnia powstawanie zmarszczek. Wzmacnia działanie witaminy E.

Selen jest składnikiem enzymu przeciwutleniającego – peroksydazy glutationowej, wchodzącej w skład krwinek czerwonych. Działa synergistycznie z witaminą E. Chroni błony komórkowe i DNA przed działaniem wolnych rodników. Niedobory selenu powodują zwiększenie ryzyka zachorowania na choroby cywilizacyjne.  Selen znajduje się w takich produktach jak otręby, produkty zbożowe, kiełki zbożowe, ryby morskie.

Podsumowując, związki przeciwutleniające naturalnie występują w wielu produktach spożywczych. Świetnymi źródłami antyoksydantów są: jagody, maliny, borówki, pomidory, morele, jarmuż, śliwki, szpinak, papryka. Wybierając odpowiednie produkty można opóźnić starzenie się organizmu i utrzymać ciało w dobrej kondycji

 

6. Siarka

Siarka jest istotna dla organizmu jako składnik keratyny i kolagenu.

Siarka wpływa rewitalizująco na cały organizm, ponieważ wchodzi w skład wszystkich tkanek ludzkiego ciała, jest podstawą wielu związków biologicznie czynnych oraz jako składnik podstawowej dla życia struktury białkowej jest niezbędna do tworzenia połączeń organicznych. Ponadto siarka wchodzi w skład licznych związków utrzymujących kluczowe funkcje w organizmie- m.in. jest składnikiem podstawowych aminokwasów oraz takich związków jak insulina, glutation, biotyna oraz koenzym A.

Ma ona pozytywny wpływ na funkcjonowanie stawów i chrząstek stawowych, leczenie schorzeń skórnych, silne właściwości odtruwające oraz działanie regenerujące, uodparniające i rewitalizujące cały organizm.Zapobiega rogowaceniu naskórka. Ma też działanie lecznicze. Pomaga zwalczyć trądzik, łojotok i świąd.

Należy również wspomnieć o tym, że siarka ma wpływ na włosy i paznokcie.

Siarka powszechnie znana jest również ze swoich właściwości odtruwających. Organem detoksykującym organizm z zanieczyszczeń, toksyn i produktów ubocznych przemiany materii jest wątroba. Siarka natomiast, pomaga wątrobie w wykonywaniu czynności odtruwających, gdyż związki zawierające siarkę mają znaczenie w mechanizmie detoksykacji, a oparta na siarce grupa SH w oddychaniu tkankowym. Związki siarki wchłaniając się mogą też redukować organiczne połączenia i na tej drodze wywierać działanie odtruwające. Ponadto reszta kwasu siarkowego zobojętnia wiele trujących związków, metabolitów, produktów rozkładu białek. Dzieje się tak również dlatego, ze prawie 75% siarki zatrzymywanej w organizmie jest utleniana do siarczanów i wydalana przede wszystkim z moczem. Ponadto część siarczanów wchodzi w połączenia ze związkami organicznym i w ten sposób przyczynia się do detoksykacji ze związków obcych np. siarczan nikotyny. Siarka bierze również udział w eliminacji cholesterolu, związków fenolu, sterydów, kwasów żółciowych a poprzez swój udział we wspomaganiu produkcji kwasów żółciowych przyczynia się do prawidłowego trawienia tak aby w jego procesie powstawało jak najmniej produktów ubocznych. Siarkę stosuje się również przy zatruciach metalami ciężkimi, takimi jak Hg, Pb, As, Fe. Połączenia siarczkowe w zetknięciu z nimi dają trudno rozpuszczalne związki, które są następnie wydalane.

 

Produkty bogate w siarkę to: jajka, fasola, pełnoziarniste produkty zbożowe, cebula, czosnek, chrzan, rzeżucha.

 

7. Magnez i wapń

Niestety współczesny styl życia, przetworzona dieta i stres nie sprzyjają zatrzymywaniu wapnia i magnezu w ustroju, dodatkowo zwyczaj picia kawy i spożywania dużych ilości cukru może pogłębić niedobory tych dwóch pierwiastków. Przyjęło się uważać, że najkorzystniejszym stosunkiem wapnia do magnezu w diecie jest 2:1 (2 części wapnia na 1 część magnezu ze wszystkich źródeł: pożywienie, woda pitna, suplementy).

Wapń jest podstawowym składnikiem układu kostnego, magazynowany w postaci fosforanu wapnia w 99% znajduje się w kościach i zębach. Do prawidłowego wchłaniania wapnia niezbędna jest obecność witaminy D. Po za funkcjami związanymi z twardością zębów oraz kości wapń pełni wiele innych funkcji np.wpływa na równowagę ciała, uczestniczy w skurczu i rozkurczu mięśni w tym także serca, odgrywa ważna rolę w prawidłowym działaniu układu nerwowego, bierze udział w krzepnięciu krwi oraz działaniu niektórych enzymów. Jony wapnia są zaangażowane we właściwą przepuszczalność błon komórkowych, w utrzymanie pobudliwości tkanek, przewodnictwo tkanki nerwowej, uczestniczą w przekazywaniu bodźców humoralnych różnym narządom, w utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej a także w prawidłowe wykorzystanie żelaza. Ponad to są inhibitorami lub wręcz aktywatorami niektórych enzymów np. enzymów katalizujących proces krzepnięcia krwi, lipazy, podpuszczki i innych. Wapń wchłaniany jest przede wszystkim w jelicie cienkim a tylko niewielkie ilości są wchłaniane z okrężnicy.

Niedobór wapnia przełoży się przede wszystkim na problemy z układem kostnym oraz zębami, z krzywicą, osteoporozą. Może też spowodować słabą krzepliwość krwi oraz nadciśnienie.

Magnez jest pierwiastkiem niezbędnym dla wszystkich żyjących w organizmie komórek. Ponad połowa znajduje się w tkance kostnej, koło 40% w tkance mięśniowej oraz tkankach miękkich oraz 1% w płynach międzykomórkowych. Rola jaką pełni w organizmie to m.in. jest konieczny do budowy kości i zębów, zaangażowany on jest w ponad 300 reakcji enzymatycznych, odgrywa kluczowa rolę w metabolizmie energetycznym, zapewnia utrzymanie integralności błon mitochondrialnych, stabilizuje DNA w jądrach orz jest on niezbędny do jego syntezy, jest wykorzystywany do aktywnego transportu potasu oraz sodu, jony magnezu biorą udział w pobudliwości tkanki nerwowej i mięśniowej, jest zaangażowany w większość procesów hormonalnych, działa na układ nerwowy, ochraniając nas przed stresem, opóźnia procesy starzenia się organizmu a także wpływa na wchłanianie się wapnia z przewodu pokarmowego chroniąc organizm przed zakwaszeniem. Z pożywienia wchłaniany jest w około 50% w jelicie cienkim.

Niedobór tego pierwiastka może spowodować nadciśnienie, niedokrwienną chorobę serca, arytmię oraz astmę. Małym ilościom magnezu zazwyczaj towarzyszy niedokrwistość. Niedobory mogą być też przyczyną zwiększonej zapadalności na nowotwory, obniżonej odporności organizmu. Zazwyczaj niedobory są efektem czynników ograniczających jego wchłanianie takich jak: fosforany, związki fitynowe, spore ilości błonnika oraz wapnia w pokarmie.

Więcej na temat magnezu pisałam w tym poście.

 


Krzem z borem

Suplement diety Silor+B+J Krzem z borem i jodem  ma formę płynną i wyprodukowany są w technologii monojonowej co znacząco zwiększa jego biodostępność.  Preparat Silor+B+J zawiera krzem organiczny a więc porównując go z krzemem nieorganicznym wyłania się na pierwszy plan kwestia przyswajalności tego pierwiastka przez nasz organizmie: krzem organiczny 70% przyswajalności, krzem nieorganiczny tylko 2% w dodatku tylko w formie kwasu mono- krzemowego KRZEM BOR i JOD TO PIERWIASTKI ZDROWIA

 Silior B+J – KRZEM z borem i jodem możesz KUPIĆ TU


 

8. Krzem 

Krzem nie należy do najbardziej „modnych” minerałów, o których się dużo mówi i pisze. Tymczasem jest to jeden z najczęściej występujących w przyrodzie pierwiastków, drugi po tlenie, na dodatek niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Bez krzemu nie ma życia! Jest koniecznym składnikiem, który buduje tkankę łączną organizmu, czyli kości, stawy, ścięgna, skórę, ściany naczyń krwionośnych, błony śluzowe, a także zastawki serca. Lista funkcji krzemu jest znacznie dłuższa. Minerał wspomaga pracę nerek oraz odporność organizmu, wspiera walkę ze stanami zapalnymi oraz astmą, działa wykrztuśnie oraz bierze udział w procesach przemiany materii.

Krzem opóźnia procesy starzenia oraz stymuluje regenerację komórek. Jest niezwykle istotny dla skóry, ponieważ chroni ją przed wiotczeniem oraz ułatwia terapię zmian skórnych, takich jak na przykład trądzik, egzema, stany zapalne i podrażnienia. Krzem wiąże metale ciężkie i zmniejsza ich toksyczne działanie wewnątrz organizmu, wspiera również usuwanie toksyn oraz naturalne oczyszczanie organizmu.

Więcej na temat krzemu pisałam w tym poście.

 

9. Witamina K

Dotyczy to wszystkich jej form, zarówno K1 (filochinon) jak i K2 (menachinon). Tę pierwszą pozyskujemy z pożywienia (najwięcej znajdziemy jej w warzywach, szczególnie tych zielonolistnych). Drugą formę produkują nasze bakterie jelitowe (choć można  ją też uzupełniać z pożywienia: kiszone warzyw takie jak ogórki, kapusta, buraki  czy natto).

Witamina K niezbędna jest jeśli chodzi o:

– prawidłową mineralizację kości,

– właściwą krzepliwość krwi,

– niedopuszczanie do wapnienia blaszek miażdżycowych i rozwoju chorób serca i układu krążenia

–  przeciwdziałanie chorobom ośrodkowego układu nerwowego (choroby otępienne)

–  działanie antynowotworowe.

Do najbogatszych źródeł witaminy K1, jakie możemy znaleźć w warzywniaku należą ciemnozielone liściaste warzywa, taki jak jarmuż, szpinak, natka, bazylia czy botwinka. Co ciekawe, ilość tej witaminy w liściach jest ściśle uzależniona od zawartości chlorofilu, a więc rośliny pozbawione tego barwnika jej nie zawierają. Pewne ilości wit. K1 mają w sobie także owoce, i płatki zbożowe. Witaminę K2 znajdziemy w wątrobie gęsi, mleku (prawdziwym) i serach twardych.

 

10. Witaminy z grupy B

Są one odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego – łagodzą napięcie, poprawiają nastrój i sprawność intelektualną. Witamin tych jest osiem i każda ma inną funkcję, a najlepiej działają zespołowo, toteż trudno powiedzieć która z nich jest „najważniejsza”, ale…. trzy z nich są szczególnie aktywne w spowalnianiu procesu starzenia się organizmu. Należą do nich

witamina B6,

witamina B12,

kwas foliowy.

Witamina B6 pełni funkcje koenzymów: enzymów uczestniczących w przemianach aminokwasów: transaminazy, desaminazy, dekarboksylazy, oksydazy, koenzym fosforylazy glikogenowej, w metabolizmie węglowodanów. Wpływa na metabolizm białek, cholesterolu, hormonów steroidowych, funkcjonowanie systemu odpornościowego i syntezę insuliny. B6 jest syntetyzowana w przewodzie pokarmowym przez bakterie.

B9 (kwas foliowy). Kwas foliowy podobnie jak witamina B12 pomaga utrzymać sprawność intelektualną. Zachowanie młodości jest możliwe gdy utrzymany jest odpowiedni poziom tej witaminy w organizmie. Niedobór objawia się: rozdrażnieniem, depresją, problemami z pamięcią, wywołuje zespół niespokojnych nóg, który powoduje problemy z zaśnięciem. Osoba z niedoborem kwasu foliowego jest blada, nie ma siły, jest podatna na miażdżycę. Niedobór może wyprzedzać chorobę Alzhaimera i zaburzenia naczyniowe. Uzupełnianie kwasu foliowego i witaminy B6 obniża ryzyko choroby wieńcowej serca i nowotworów, w tym nowotworu piersi.

Witamina B12 odgrywa bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz produkcji czerwonych krwinek, dlatego jej niedobór prowadzi do niedokrwistości. Zapobiega fragmentacji DNA w fibroblastach, chroni komórki skóry przed działaniem promieni UV powodując szybszą regenerację i dłuższe zachowanie ich młodości.

 

 

Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.

www. rh7.pl

sklep ze zdrowymi produktami

 

  1. Omega3+E FitLine
  2. PowerCocktail Junior FitLine
  3. Oral Chelate
  4. Krzem z Borem i Jodem

KUPUJĄC W ZESTAWIE PŁACISZ MNIEJ

 

Źródło zdjęcia tytułowego: https://www.stuff.co.nz/life-style/life/70017732/people-who-look-younger-really-are-ageing-slower-study-shows

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*