12 produktów, które wspomagają nawodnienie organizmu

źródło zdjęcia:[1]

Woda stanowi około:

70% organizmu

85% krwi

80 % mózgu,

75% mięśni,

90% komórek

80 % nerek,

68% wątroby……

 

Wiadomo, że latem trzeba dużo pić, bo jest gorąco ( i jak się okazuje w tym roku, wiosną też może być upalnie). W wyniku czego mocniej się pocimy i tracimy więcej wody. A jak wiadomo dbałość o odpowiednie nawodnienie jest niezwykle ważna w celu utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu. I tak dla przykładu – ZGAGA – może być wynikiem odwodnienia organizmu. Zgaga? Tak, właśnie zgaga, która kojarzy nam się ze zbyt słabym pH soków żołądkowych, może być także spowodowana odwodnieniem. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ woda to podstawowy składnik soków żołądkowych, śliny, żółci oraz błony śluzowej żołądka (98 % błony śluzowej żołądka to woda).Kiedy pijemy odpowiednią ilość wody błona staje się gruba i mocna – co zapobiega powstawaniu np. zgagi czy wrzodów żołądka.

Być może za chwilę pojawią się głosy, że „Ja pije po 3-4 litry wody dziennie, a nadal ma uczucie i objawy odwodnienia.”

Tak, może tak być.

Dlaczego?

Dzieje się tak, kiedy nasz komórki nie są w stanie zatrzymać wody „dla siebie”. W takich wypadkach (i nie tylko wtedy) warto dodać do wypijanej wody szczyptę soli np. kłodawskiej czy himalajskiej.

Dlaczego komórki nie są w stanie zatrzymać wody dla siebie? Może to wynikać z niedoboru minerałów, witamin i aminokwasów w naszym organizmie, które są niezbędne do prawidłowej pracy KAŻDEJ KOMÓRKI.

Dobrze, wiemy już, że trzeba się więc nawadniać.  Sposobem na nawodnienie organizmu jest nie tylko woda. W przeciętnej diecie około 20% płynów dostarczamy sobie w postaci produktów stałych i półpłynnych. Spośród nich najwięcej wody zawierają warzywa, owoce oraz przetwory mleczne. 

 

Lista 12 produktów, które wspomagają nawodnienie organizmu

 

1.Ogórki

Oczywiście nie mogło być inaczej. Wiadome było, że pierwsze miejsce zajmie – OGÓREK, gdyż warzywo to jest  cudownym źródłem wody.

Zawartość wody wynosi około 97%.

Dzięki neutralnemu smakowi ogórki mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Cechuje je niski stosunek sodu do potasu, dzięki czemu pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Warzywo to, zapewnia sporą dawkę błonnika, ale też bogate jest w witaminy A, B, C i E.

Oczywiście dzięki dużej zawartości wody w składzie. Ogórek charakteryzuje się też bardzo niską zawartością kalorii, dlatego jest zalecany w dietach odchudzających.

 

 


REKLAMA

Omega 3 Vegan 

 

Dla wegetarian, wegan lub tych, którzy unikają ryb w swojej diecie, codzienna dostawa Omega 3 FitLine jest wyzwaniem. Odkryj FitLine Omega 3 Vegan, naszą nową wegańską mikroSolve® Omega 3 FitLine z mikroalg, doskonałą alternatywę dla oleju rybnego, bez smaku ryb. Unikalna technologia microSolve® zapewniająca wyższą dostępność biologiczną. Ekskluzywna koncepcja transportu składników odżywczych (NTC®) wspierająca zoptymalizowane pobieranie składników odżywczych. Wegańskie źródło kwasów tłuszczowych omega-3, bez zapachu i smaku ryby. 100% vege.

FitLine Omega 3 Vegan możesz KUPIĆ TU.


 

2. Seler naciowy

Jego właściwości zdrowotne znano już w czasach starożytnych. Wówczas mówiono o nim jako o doskonałym środku uspokajającym oraz leku na poprawę libido.

Zawartości wody około 96%.

Seler nie tylko świetnie nawadnia organizm, ale również pomaga oczyszczać organizm z toksyn i wspomaga odchudzanie. Seler posiada tzw. ujemne kalorie co oznacza, że organizm zużywa więcej energii na strawienie niż zawiera sam seler.

Wśród składników odżywczych, jakie znajdziemy w selerze naciowym, można wymienić witaminy C (jest jej dwukrotnie więcej niż w cytrusach),witamina A, witamina E oraz witaminy z grupy B. Seler naciowy posiada również minerały takie jak fosfor, potas, wapń, cynk, żelazo i magnez.

3. Rzodkiewka

 

Zawartości wody około 95%.

Rzodkiewka poza wodą dostarcza nam również sporo minerałów (głównie potasu, ale również wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, siarki, cynku i  miedzi) oraz witamin – w tym kwasu askorbinowego i witamin z grupy B .

W rzodkiewce znajdziemy również błonnik (w 100 g jest go 2,5 g), kwas foliowy, retinol oraz prowitaminę A.

Warto pamiętać, że rzodkiewka sprzyja odchudzaniu nie tylko ze względu na znikomą kaloryczność, ale również korzystny wpływ na tempo przemiany materii, przyczynia się do tego m.in. potas – pierwiastek, który bierze udział w spalaniu węglowodanów i tłuszczów. Metabolizm wspomaga też błonnik rzodkiewki – zmniejsza apetyt, poprawia pracę jelit (przeciwdziałając przy tym zaparciom), ograniczając przy tym wchłanianie i przyswajanie tłuszczów.

 

4. Pomidor

Zawartość wody około 95%

Za cenne właściwości pomidorów w szczególności odpowiedzialny jest ich czerwony barwnik – likopen. Związek ten należy do najsilniejszych antyoksydantów.

Ponadto pomidory są bogatym źródłem witamin. Zawierają m.in. witaminę C, K i E oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego warzywo to posiada cenny dla nas błonnik i szereg związków mineralnych takich jak potas, sód, magnezwapńżelazocynk i mangan.

 

5.Woda kokosowa

Zawartość wody około 95%

 

Czy wiesz, że „regularne picie wody kokosowej przyspiesza metabolizm”.

Oto kilka zalet wody kokosowej (poza tą już świetnie znaną – nawadniającą ):

  • niska kaloryczność
  • źródło witaminy C
  • źródło witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5 i B6)
  • działanie antybakteryjne
  • źródło błonnika
  • obniża poziom cukru oraz insuliny we krwi
  • reguluje ciśnienie krwi
  • źródło cytokinin, m. in. kinetyny i zeatyny, które wykazują działanie przeciwzakrzepowe oraz przeciwoksydacyjne
  • redukuje stres oksydacyjny
  • poprawia krążenie krwi i zmniejsza ryzyko zawałów i udarów serca oraz miażdżycy
  • ułatwia trawienie
  • działa wygładzająco na cerę i zapewnia skórze młody i jędrny wygląd

Więcej na ten temat pisałam w tym poście – Woda kokosowa – najzdrowszy napój na świecie


REKLAMA

Aminokwasy ProShape Amino JEDYNE NA RYNKU AMINOKWASY ROZPUSZCZALNE W WODZIE!!! Pro Shape AMINO zawiera 8 podstawowych aminokwasów egzogennych, tych ktorych nasz organizm sam nie wytwarza, tylko musi je otrzymac z pożywienia. Musisz pamiętać, że brak JEDNEGO aminokwasu w naszym organizmie prowadzi do rozpadu łancucha DNA. Rozpad łańcucha DNA prowadzi do rozwoju chorób. Organizm bez wszystkich aminokwasów, nie podejmie walki z chorobami czy nadwagą. Aminokwasy to absolutna podstawa równowagi w organizmie- do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebujemy 24 aminokwasów – niedobór 1!!! prowadzi do pogorszenia stanu zdrowia! PRO SHAPE AMINO daje nam 8 podstawowych aminokwasów czyli daje nam gwarancje, że w organizmie rozgałęzią się na 24 nam potrzebne i nasz łańcuch aminokwasowy zostaje w 100 % odbudowany i co bardzo ważne wtedy następuje „odnowienie/restart” komórki. PRO SHAPE Amino – opracowano w technologii NTC dzieki które jako jedyne na świecie są one w ciągu 5-7 min po spożyciu w 100% dostarczone do każdej komórki.

Aminokwasy ProShape Amino  możesz KUPIĆ TU


6. Cukinia

Zawartość wody około 94%

Cukinia ma mnóstwo błonnika, a poza tym jest bogata w takie składniki odżywcze, jak potas, wapń, sód, fosfor, witamina C, witamina K oraz witaminy z grupy B (B1,B3). Warto również wiedzieć, że jest ona warzywem, w którym nie odkładają się żadne metale ciężkie.

7. Arbuz

Zawartości wody około 92%

Arbuz to „kula wodna”.

Ten „olbrzymi elektrolit” bo tak można go śmiało nazwać jest zbawieniem przy:

  • intensywny wysiłek fizycznym,
  • po treningu,
  • biegunka,
  • drastyczna zmiana diety,
  • infekcje wirusowe,
  • wysoka/ podwyższona temperatura ciała

Arbuz ma również wiele innych zdrowotnych właściwości. Niewiele osób wie, że zawiera więcej cennego likopenu niż pomidory – uznawane za sztandarowe źródło tego przeciwutleniacza. Na tle innych owoców wyróżnia się też wysoką zawartością β-karotenu.

Więcej szczegółowych informacji o arbuzie pisałam w tym poście: Arbuz- silne właściwości nawadniające, przeciwzapalne i …

 

8. Truskawki

Zawartość wody około 92%

Truskawki to jedne z najsmaczniejszych i jednocześnie najmniej kalorycznych owoców.

Truskawki dostarczają dużo błonnika, przeciwutleniaczy przeciwbólowych oraz witamin i minerałów, w tym witaminy C, folanu i manganu. Warto pamiętać o tym, że truskawki dzięki zawartości kwasu elagowego mają działanie przeciwnowotworowe. Tak! Kwas elagowy wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Wynikają one z następujących uwarunkowań:

– likwidują wolne rodniki i mogą inaktywować kancerogeny,
– hamują prokancerogenne drogi przekazywania sygnału,
– działają antymutagennie,
– zmniejszają częstotliwość pojawiania się mutacji,
– wpływają ochronnie na DNA i ekspresję genów,
– blokują enzymy prokancerogenne,
– działają na wszystkich etapach rozwoju nowotworu,
– wiążą prokancerogenne metale,
– redukują peroksydację lipidów.

9. Papryka

Zawartość wody około 92%

Papryka to prawdziwa skarbnica witaminy C. Witamina C nie tylko przeciwdziała infekcjom, ale bierze również udział w syntezie kolagenu, odpowiedzialnego za stan naszej skóry, błon śluzowych i naczyń krwionośnych. Dodatkowym plusem jest niezwykle wysoka w papryce (przede wszystkim czerwonej) zawartość β-karotenu. Wśród innych warzyw wyróżnia się ona również sporą ilością witaminy E, która wraz z witaminą A odpowiada m.in. za kondycję skóry, włosów i paznokci. Dobrze jest łączyć paprykę z produktami zawierającymi żelazo, gdyż zawarta w niej witamina C wspomaga jego wchłanianie. Takie zestawienie jest szczególnie ważne dla osób cierpiących na anemię.

 

10. Kalafior i brokuł

Zawartość wody około 91%

 

Oba warzywa zasługują na szczególną uwagę, nie tylko ze względu na wysoką zawartość wody, należą bowiem do rodziny warzyw krzyżowych, które słyną z właściwości przeciwnowotworowych (zawierają duże ilości indoli).

Poza właściwościami anty-nowotworowymi, warzywa te chronią przed wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków. Wszystko dzięki zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu – silnego przeciwutleniacza.

Kolejną zaletą tych warzyw jest to, iż zawierają cholinę (kalafior zawiera jej nieco więcej). Cholina jest niezbędnym składnikiem odżywczym wspomagającym zdrowie i metabolizm mózgu – wspiera procesy uczenia się i zapamiętywania.

Więcej o tym białym warzywie pisałam w tym poście – lista 6 najważniejszych właściwości kalafiora (w tym antynowotowrowe)

 


REKLAMA

Ellagi Guard

ELLAGI GUARD Formor – jest produktem niezwykle pomocnym w utrzymaniu zdrowia. Zawiera ekstrakt kwasu ellagi z czerwonych malin, granatów oraz ekstrakt kwasu z liści błękitnych jagód jak również graviolę oraz indole-3-carbinol. Dzięki tym składnikom Ellagi Guard Formor jest silnym
antyutleniaczem skutecznie neutralizującym wolne rodniki tlenowe. Ma to wpływ na wydłużenie życia, poprawię odporności oraz zatrzymywanie rozwoju nowotworów. Składniki aktywne (1 kapsułka) 
sproszkowany sok z owoców Graviola (flaszowca miękkociernistego) 100 mg,  ekstrakt z liści borówki czarnej standaryzowany na 16% kwasu chlorogenowego 100 mg, ekstrakt z owoców malin standaryzowany na 40% kwasu elagowego 100 mg, ekstrakt z łodygi i liści kapusty standaryzowany na 10% indolo-3-karbinol 100 mg

ELLAGI GUARD Formor  możesz KUPIĆ TU.


11. Kapusta

Zawartość wody około 91%.

Witamina U?????

Tak, witamina U jest naturalnym składnikiem, który występuje w soku ze świeżych liści kapusty. Potoczne określenie witamina U odnosi się do związku pochodnego aminokwasu metioniny, nazywanego sulfonianem metioniny (L-metylo-metionino-sulfonian).

Sok ze świeżej kapusty (wyciskany przez sokowirówkę) jest lekarstwem na wątrobę, chorobę wrzodową i cukrzycę. 

„Funkcje witaminy U

  • Zapobiega i niweluje skutki starzenia się skóry,
  • Jest pomocna w profilaktyce i walce ze zmianami nowotworowymi,
  • Trzykrotnie przyspiesza gojenie się ran,
  • Przyśpiesza gojenie ran oparzeniowych,
  • Jest bardzo silnym przeciwutleniaczem,
  • Łagodzi zapalenia podczas laktacji,
  • Działa łagodząco na bóle stawów,
  • Działa łagodząco na zapalenie żył,
  • Łagodzi proces samotrawienia ściany żołądka,
  • Blokuje nadmierne wydzielanie soku żołądkowego,
  • Koi zmiany zapalne w obrębie przewodu pokarmowego,
  • Przynosi ulgę przy podrażnieniach żołądka,
  • Przyspiesza gojenie się owrzodzeń,
  • Osusza wrzody,
  • Łagodzi objawy nieżytu żołądka,
  • Jako substancja naturalna nie ma skutków ubocznych,
  • Jest nowością stosowaną z sukcesami w kosmetologii.”

 

Płukanie gardła sokiem z kapusty oczyszcza, goi i zabliźnia stany zapalne.

 

12. Szpinak, jarmuż i sałata

Zawartość wody około 91%

Te zielone liście świetnie sprawdzają się nie tylko w sałatkach, ale też w sokach i koktajlach. Są nie tylko pełne wody, ale również pełne fitozwiązków i błonnika. Jeden kubek zielonych ilości to około 7 kcal i ponad 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Zawarty w nich chlorofil wykazuje działanie alkalizujące. Odkwasza organizm, zwalcza infekcje, działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i regenerująco.

Dlatego też , warto korzystać z dobrodziejstw, które nam dają i jeść je jak najczęściej.

 

WAŻNE:
Woda znajdująca się w organizmie ludzkim nosi nazwę strukturowanej. Płyn, który dostaje się do naszego ciała musi być przetworzony i oczyszczony. Podczas tego procesu organizm traci znaczną ilość energii. Musimy ciągle pamiętać, że nasze zdrowie zależy od tego ile energii organizm zużywa na „obsługiwanie” samego siebie.

Dlatego, tak ważne jest żebyśmy zwracali uwagę na wodę jaką pijemy.
Woda, którą mamy w rurociągach niestety zawiera duże ilości żelaza, wapnia, chloru i niewielkie ilości domieszek promieniotwórczych. Dowodem istnienia w niej żelaza i wapnia jest kamień osadzający się w naszych czajnikach. Chlor zaś jest trującym gazem zatruwającym wszelkie organizmy istot żywych. Chloru nie da się zlikwidować poprzez gotowana. Podczas gotowania woda staje się martwą, ponieważ traci swoją naturalną strukturę. Dlatego też ciągłe stosowanie wody gotowanej również nie jest w pełni bezpieczne dla organizmu.”[1]

Dlaczego o tym wspominam?

Ponieważ właśnie warzywa i owoce zawierają wodę strukturowaną.

 

 

TUiTERAZ ♥ ♥ ♥

REKLAMA
 
CellReset FitLine – Program przemiany metabolicznejCellreset to trwający 28 dni proces „zresetowania” wszystkich komórek w organizmie oraz STABILIZACJA – to okres 90 dni, w czasie których organizm “utrwala” dobre nawyki żywieniowe, których nauczył się w czasie programu. W ciągu 28 dni następuje całkowity proces oczyszczenia oraz dożywiania wszystkich komórek organizmu. Dzięki takiej przemianie następuje, tzw.”skutek uboczny”, czyli znaczna utrata wagi (od kilku do kilkunastu kilogramów) oraz modelowanie sylwetki. Program znakomicie sprawdzi się również u osób, które nie mają problemu z nadmiarem tkanki tłuszczowej lub wręcz cierpią z powodu niskiej wagi i chciałyby odżywić i oczyścić swój organizm, co staje się nieodzowne w dzisiejszych czasach.

Dieta CellReset program przemiany metabolicznej możesz KUPIĆ TU.

 

Źródło zdjęcia tytułowego :https://www.tes.com/lessons/m8jsm9gEbutwng/percentage-grade-7-b1

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*