Jaja! Tani Superfood! 7 zdrowotnych korzyści z jedzenia jajek.

jaja tani SUPERFOOD

Jaja to tani i łatwo dostępny “Superfood” !!

Oczywiście jajko jajku nierówne. I nie chodzi mi tylko o wielkość chociaż jak mawia moja mama prawdziwe wiejskie jajka są małej lub średniej wielkości. Duże też się zdarzają, ale trzeba podkreślić słowo ZDARZAJĄ. Duże jajka nie są “dobre” dla kur. Kury po takich jajach często chorują, są osłabione i spada ich odporność. To tak jak z kobietą, która w ciąży nosi “duże” dziecko przy porodzie ważące 5- 6 kg. Taka kobieta po porodzie długo dochodzi do siebie, tak samo jest z kurą. Niestety na fermach nikt nie zwraca na to uwagi. Kury i jajka są sztucznie stymulowana antybiotykami, hormonami wzrostu co oczywiście odbija się na jakości jajek. O ile w takim przypadku można w ogóle mówić o jakości.

nieszczęśliwe kury 🙁

Powinniśmy więc jeść jajka od “szczęśliwych” kur, które znoszą je z “własnej woli”.

Przez cholesterolowy mit kilka lat temu jajka zostały zepchnięte na bok. Uważam, że  z wielką szkodą dla naszego zdrowia.

Pamiętam jak byłam mała i tato mówił, że nie może jeść jajek bo ma wysoki cholesterol. Natomiast wujek, który dziwnie jadał (wtedy tak mi się wydawało)  i nie chodził do lekarzy, jadł surowe żółtka.

o fuuuu pomyślicie

Kiedy zapytałam wujka dlaczego je surowe żółtko ??????                

Odpowiedział tak:

“Nie wiem. To organizm sam chce”.

Teraz ja sama jem jedno surowe żółtko dziennie. Jem to może za dużo powiedziane, ja je po prostu z zamkniętymi oczami połykam.

    

Surowe żółtko? jajka tani superfood

DLACZEGO tak robię ? 

 

Dlatego, że każda nawet najmniejsza obróbka termiczna powoli pozbawia jajko wartości odżywczych, a ja chcę korzystać z wszystkich jego dobrodziejstw.

 

7 zdrowotnych korzyści z jedzenia jaj

( zostały potwierdzone w badaniach na ludziach)

 

1. Jaja są MEGA pożywne

Jajka są jednymi z najbardziej pożywnych i pełnowartościowych potraw na Ziemi.

Jajko (całe) zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze, które mają przekształcić pojedynczą komórkę w kurczaka (no dobra najpierw w pisklę).

Jedno jajko na twardo zawiera :

 

Witamina A: 6% RDA.

Folinian: 5% RDA.

Witamina B5: 7% RDA.

Witamina B12: 9% RDA.

Witamina B2: 15% RDA.

Fosfor: 9% RDA.

Selen: 22% RDA.

Jaja zawierają również spore ilości witaminy D, witaminy E, witaminy K, witaminy B6, wapnia, cynku, żelaza, wapnia i kwasów Omega-3.

 

To wszystko pochodzi z zaledwie:

77 kalorii,

6 gramów białka

 5 gramów zdrowych tłuszczów.

W zasadzie jedno duże jajko zawiera niewielkie ilości prawie każdej witaminy i pierwiastków niezbędnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania.

Warto także pamiętać, że praktycznie wszystkie składniki odżywcze zawarte są w żółtku.

Mówiąc krótko, jajka nie zawierają tylko witaminy C, i są można rzec perfekcyjnym jedzeniem.

 

REKLAMA

witaminy z grupy B, niacyna, depresja, brak witamin

Activize FitLine– zawiera wszystkie witaminy z grupy B. Activize Oxyplus jest to czterokrotnie opatentowany hit w nanotechnologii.  Jest to suplement diety dotleniający wszystkie komórki mózgowe -dzięki zawartości tlenu pozyskanego z alg brunatnych. 

Aktywizuje cały system nerwowy – witaminy z grupy”B”, które są odpowiedzialne za stabilizacje tego układu, pomaga w takich zaburzeniach jak : choroba Alzheimera, SM, ADHD, leczy depresje,  polepsza koncentrację pamięć, łagodzi bóle mięśniowe, łagodzi bóle menstruacyjne, zapobiega siwieniu i łysieniu, stabilizuje ciśnienie. Dostarcza również łatwo przyswajalną witaminę C, A i E.

KUP – ACTIVIZE FitLine witaminy z grupy B

 

2. Jaja zawierają dużo cholesterolu, ale nie wpływają niekorzystnie na poziom cholesterolu we krwi.

W jednym jajku, a dokładnie w żółtku jest 212 mg cholesterolu. Ilość ta stanowi ponad połowę zalecanego dziennego spożycia 300 mg.

Ważne,aby pamiętać, że cholesterol w diecie niekoniecznie zwiększa poziom cholesterolu we krwi..

Kiedy jemy więcej jaj, wątroba po prostu wytwarza mniej cholesterolu.

Wątroba produkuje taką ilość cholesterolu, jaka w danej chwili jest potrzebna organizmowi – ma wewnętrzny mechanizm regulacyjny.

U 70% osób jaja w ogóle nie podnoszą cholesterolu.
W pozostałych 30% jajka mogą łagodnie zwiększać poziom cholesterolu całkowitego i LDL.

 

3. Jaja podnoszą “dobry” cholesterol HDL.

                 

HDL oznacza Lipoproteinę o wysokiej gęstości. Często jest on znany jako  „dobry” cholesterol.

Osoby z wyższym poziomem HDL zwykle mają niższe ryzyko wystąpienia chorób serca, udaru mózgu i różnych problemów zdrowotnych.

Jedzenie jaj to świetny sposób na zwiększenie HDL.

Z badań wynika, że jedzenie 2 jajek dziennie przez 6 tygodni zwiększało poziom HDL o 10% (1)

4. Jajka składają się z choliny

A co to jest Cholina?

Cholina:

  • wchodzi w skład niektórych fosfolipidów (stanowią istotny składnik budowy błony komórkowej)
  • jest niezbędna do prawidłowej budowy i funkcjonowania każdej komórki naszego ciała
  • jest środkiem odżywczym, którego większość  ludzi nie otrzymuje wystarczająco
  • odpowiada za wiele funkcji życiowych, przede wszystkim stymuluje rozwój mózgu
  • bierze udział w transporcie i metabolizmie cholesterolu oraz innych tłuszczów
  • wpływa także na pracę wątroby i nerek

Brak choliny hamuje wiele procesów.

Człowiek nie produkuje wystarczającej ilości tej substancji, dlatego musi być dostarczana wraz z pożywieniem.

Badania dietetyczne wykazały, że około 90% mieszkańców w Stanach Zjednoczonych ma duże niedobory choliny.

Jedno jajko zawiera ponad 100 mg tego bardzo ważnego składnika odżywczego.

Dorosłemu człowiekowi wystarczą dwa duże jajka dziennie, żeby zaspokoić zapotrzebowanie na ten składnik.

5. Jaja zawierają Luteinę i Zeaksantynę 

 

Są to przeciwutleniacze, które dają wiele korzyści dla zdrowia oczu.

Chyba każdy wie, że jedną z konsekwencji starzenia się jest pogarszający się wzrok.

Jednak jest ratunek i nie wszystko stracone.

Mogą temu zapobiec  właśnie Luteina  i Zeaksantyna, które mają tendencję do gromadzenia się w siatkówce oka.

Oba te antyokstydanty pełnią funkcję ochronną oka.

Są nawet badania, które wykazały, że spożywanie odpowiednich ilości Luteiny i Zeaksantyny może znacznie zmniejszyć ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej, dwóch bardzo częstych chorób oczu.

WAŻNE!  To żółtka jaj zawierają duże ilości zarówno Luteiny, jak i Zeaksantyny.

 

W Stanach Zjednoczonych przeprowadzono badania, które pokazały, że jedząc już 1,5 żółtka dziennie przez cztery i pół tygodna poziom Luteiny zwiększył się we krwi o 28-50% i Zeaksantynę o 114-142%

Kończąc temat wpływu jaj na wzrok, trzeba wspomnieć, że zawierają one dużo witaminy A.

Niedobór witaminy A jest najczęstszą przyczyną ślepoty.

 

REKLAMA

Luteina fitline

FitLine Luteina jest to pierwszy w świecie, opracowany przez firmę PM produkt dla oczu z luteiną, zeaksantyną i witaminą E w postaci nanomicelarnego płynu, umożliwiający optymalną sprawność oczu i dobry wzrok do późnej starości. Na rynku można znaleźć preparaty zawierające luteinę, jest ona znanym składnikiem aktywnym preparatów wspomagających oczy i wzrok. Teraz jest dostępna w nowej postaci, skuteczniejszej nawet o 1000% dzięki opatentowanej technologii NanoSolve – tylko w preparacie FitLine NanoLutein.

 

Luteina FitLine możesz KUPIĆ TU

 

6. Jaja mają w swoim składzie wszystkie niezbędne aminokwasy i to jeszcze w odpowiednich proporcjach

O żółtku wiemy już bardzo dużo. Teraz czas na białko.

 

Białka są niezbędnym składnikiem odżywczym potrzebnym dla:

wzrostu i naprawy

prawidłowego funkcjonowania

prawidłowej struktury

 ⇉ wszystkich komórek organizmu                                                                   

 

Białkami są :

hormony np. insulina (reguluje stężenie glukozy we krwi)

enzymy np. amylazy, lipazy i proteazy, niezbędne dla prawidłowego trawienia

przeciwciała, które pomagają nam zwalczać infekcje

 

Bez dwóch zdań białko jest niezbędne dla życia!!!!

Białka zbudowane są z aminokwasów.

Istnieje 9 aminokwasów niezbędnych, które muszą być dostarczane wraz z jedzeniem (egzogenne).

Jaja zawiera je wszystkie w odpowiednich proporcjach, ma zatem doskonałą wartość biologiczną.

Średniej wielkości jajko zawiera około 6 g najlepszego białka.

Jedzenie odpowiedniej ilości i jakości białka może pomóc w utracie wagi, zwiększeniu masy mięśniowej i zoptymalizowaniu stanu kości.

7. Jajka na śniadanie czyli śniadanie białkowo-tłuszczowe i sytość na długo gwarantowana.

 

Jaja zawierają jedynie śladowe ilości węglowodanów, ale dużo białka i dobrego tłuszczu

Dzięki temu zapewniają nam na długo uczucie sytości

 

Jaja zdobywają wysokie wyniki w skali zwanej Indeksem Nasycenia, który mierzy zdolność do spożywania pokarmu w celu uczucia pełności i zmniejszenia późniejszego spożycia kalorii.

Ja poza jajkami na śniadanie jadam jajka.

 

 

Serio uwielbiam jajka, kocham je!!

Jadam około 4 jaja dziennie.

Przykładowe śniadanie z jajcami.

Czy już teraz choć trochę przekonam Cię do jedzenia jajek? 🙂

Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.

www. rh7.pl

sklep ze zdrowymi produktami

 

TUiTERAZ  ♥

Źródło: 2

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

4 Komentarze

  1. Kocham jajka,zawsze jadłam ich bardzo duzo..Ale robiąc badania na nietolerancję pokarmowe wyszło,ze żółtko jajek szkodzi mi bardzo mocno (80%),białko umiarkowanie (20%).. początkowo wyeliminowałam je z diety..No i w zasadzie nie wiem czy czułam sie inaczej.. W kazdym razie nie dostrzegam,aby mi szkodziły…wiec nadal je spożywam..no moze nie codziennie.. Jednak gdzieś tam z tylu głowy jest mała obawa,co przyniesie mojemu organizmowi,jedzenie produktów,które „teoretycznie”szkodzą.. Moze Ty Aga wiesz wiecej na ten temat? Jeść czy nie jeść?

    • Alergia na jajo jest nadwrażliwością układu immunologicznego na białka zawarte w białku jajka, żółtku jajka lub obu. Reakcja układu immunologicznego powoduje zapalenie, podrażnienie i obrzęk w przewodzie pokarmowym, co może prowadzić do nudności, wymiotów, biegunki i wzdęcia. Jeżeli nie masz takich objawów to dobry znak to też na pewno dlatego, ze nie jesz ich w ilości kilka sztuk dziennie. Mimo wszystko osobiście odstawiłabym jajka na 2-3 miesiące i powtórzyła badania na nietolerancję. Wiesz takie badania nigdy nie daje 100% pewności. A druga najważniejsza rzecz słuchaj swojego organizmu, on najlepiej wie czego nam potrzeba:) Wystarczy popatrzeć na małe dzieci. Był czas że jako dziecko zjadałam dwie cytryny dziennie, mama obierała i kroiła mi w plasterki, a ja się zajadałam 🙂

      • Przy nietolerancjach, po ich opanowaniu przez wykluczenie na jakiś czas, ważna jest rotacja, a nie zawsze ilość produktu.

      • miło Cię tu widzieć:) Co do rotacji produktu masz zupełną rację. Zresztą ogólnie dobrze jest zmieniać dietę to znaczy wykluczać i ponownie włączać produkty. (Oczywiście mowa o zdrowych produktach:) Niech nikt nie myśli, że włączenia fast foodów na jakiś czas do diety wpłynie pozytywnie 🙂 😛
        Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*