Kuchenka mikrofalowa – jak niszczy nasze zdrowie?!

kuchenka mikrofalowa jak niszczy nasze zdrowie

Kuchenka mikrofalowa – „szybka, ale czy zdrowa” ?

Kuchenka mikrofalowa – jak niszczy nasze zdrowie?!

 

W sumie to była prawie pewna, że wszyscy już wiedzą, że kuchenka mikrofalowa jest szkodliwa dla naszego zdrowia. Jednak kiedy ostatnio usłyszałam coś takiego:

„Nie mam czasu spać, a co dopiero gotować  i odgrzewać w piekarniku. Mikrofalówka ratuje mi życie.”

Czy na pewno „ratuje życie”???? Śmiem twierdzić, że jest na odwrót, nie dość, że jedzenie podgrzane z mikrofalówki zabiera nam wartości odżywcze, enzymy z tego co podgrzewamy to jeszcze zabiera nam zdrowie, a co za tym idzie życie ……..

Podgrzane potrawy z mikrofalówki mogą być przyczyną bardzo niebezpiecznych zagrożeń dla zdrowia, takich jak zaburzenia hormonalne, uszkodzenia mózgu, niedożywienie, zwiększony poziom tłuszczu w organizmie i osłabiony układ odpornościowy.

Przeprowadzono wiele badań [1],[2] na temat korzystania z tego popularnego urządzenia w domach na całym świecie, zwłaszcza w większych miastach. Badania wykazały właśnie, że regularne użycie mikrofalówki może spowodować poważne konsekwencje dla zdrowia. Jakie mogą być negatywne skutki używania mikrofal o tym powiemy sobie za chwilę, najpierw powiedzmy sobie trochę o tym …

mikrofalowka

źródło zdjęcia: http://www.kobieta.pl/artykul/mikrofalowka-czy-rzeczywiscie-szkodzi-zdrowiu

 

Jak działa kuchenka mikrofalowa?

Bez wątpienia mikrofalówka jest jedną z najnowocześniejszych wynalazków ludzkości, która w ciągu kilku minut może rozgrzać lub ugotować nasze potrawy. Za używaniem kuchenki mikrofalowej przemawiają takie argumenty jak: łatwość użycia, oszczędność czasu i energii, a zużycie energii elektrycznej jest niższe niż tradycyjnego piekarnika.

 

Czy wiesz, że …

Kuchenka mikrofalowa powstała przez przypadek, a dokładnie przy okazji prac nad radarem.

Zatem jak działa mikrofalówka?

Kuchenki mikrofalowe to urządzenia kuchenne, które są używane do gotowania lub ponownego podgrzewania potraw, emitując mikrofale.
Mikrofale są formą promieniowania elektromagnetycznego. Fale są generowane przez coś zwanego magnetronem. Mgnetron jest czymś znajdującym się wewnątrz kuchenki mikrofalowej.

Magnetrony wytwarzają pole elektromagnetyczne o częstotliwości mikrofalowej wynoszącej około 2,450 megaHertz (MGz). Fale wytwarzane w kuchence mikrofalowej powodują dialektryczne ogrzewanie – odbijają się do wnętrza piekarnika. Wewnętrzne ściany mikrofalówek, także zrobione są z metalu. Gdy włączamy mikrofalówkę szalejące fale odbijają się od ścian kierując się prosto na potrawę, która je wchłania – i tym samym podgrzewa się.

Aby coś mogło nagrzać się w kuchence mikrofalowej, w substancji tej musi być obecna woda. Jeśli woda nie jest obecna, ogrzewanie nie nastąpi i będzie chłodne. Powodem tego jest to, że cząsteczki wody w żywności wibrują z nieoczekiwaną prędkością, powodując tarcie cząsteczkowe, które jest odpowiedzialne za ogrzewanie żywności. Struktura cząsteczek wody jest rozdarta i energicznie zdeformowana.

Czasami wyciągamy coś z mikrofalówki i podrzewane jedzenie jest często nierównomiernie ogrzane. Nierównomierne ogrzewanie występuje, ponieważ kuchenki mikrofalowe działają niezależnie od obecności cząsteczek wody, a ponieważ nie wszystkie obszary żywności zawierają tę samą ilość wody, ogrzewanie staje się nierównomierne.

 

Badanie wykazało, że brokuły podgrzane w mikrofali tracą do 97% korzystnych przeciwutleniaczy. [5]

Mikrofalówka jest to specyficzna metoda gotowania, ponieważ inne metody gotowania, takie jak np. konwekcyjne piekarniki – nagrzewają żywność, przenosząc ciepło konwekcyjnie do wewnątrz piekarnika do wewnątrz podgrzewanej substancji, produktu itp.

Skoro jedzenie w kuchence mikrofalowej nagrzewane jest przy pomocy fal elektromagnetycznych – musimy powiedzieć sobie jak to wpływa na potrawy ?

Otóż produkty naturalne składają się z białka – podstawowego budulca wszystkich żywych organizmów. Natężenie oraz częstotliwość fal sprawia, iż zostają niszczone aminokwasy zawarte w żywności,

Skutki są oczywiste. Spożywamy żywność niepełnowartościową, często także po prostu toksyczną. Taka żywność bardzo często odkłada się w naszym organizmie w formie tłuszczu, gdyż ten nie jest w stanie jej przerobić.

Zajadamy zatem dodatkowe porcje, gdyż mniej dociera do nas składników odżywczych.

Epidemia bardzo otyłych ludzi to nie przypadek?!

 

SuperC witamina c ForMor

Super C Suplement diety to najwyższej jakości witamina C o zbuforowanym pH, łatwo przyswajalna. Witamina C: pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, bierze udział w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu , bierze udział w prawidłowym przebiegu funkcji psychicznych (psychologicznych), pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia 

 

Super C ForMore ⇐ możesz kupić tu

 

Jak mikrofale uszkadzają Twoje zdrowie:

 

 Oto niektóre z bardzo niebezpiecznych skutków ubocznych związanych z użyciem mikrofalówki:

  • Istnieją produkty uboczne, które są produkowane podczas podgrzewania żywności w mikrofalówce. Produkty te  nie mogą być rozkładane, które są metabolizowane w organizmie człowieka.

  • Ciągłe stosowanie żywności mikrofalowej może być przyczyną uszkodzenia mózgu. [3]

  • Produkcja hormonalna u samców i samic jest zmieniana lub zatrzymywana w wyniku systematycznego używania mikrofalówki.

  • Produkty uboczne mikrofalówki mają długotrwałe trwałe skutki dla ludzkiego ciała, które osłabiają powoli, ale ciągle.

  • Minerały zawarte w warzywach zmieniają się w rodniki nowotworowe w wyniku gotowania/podgrzewania w kuchence mikrofalowej.

  • Kuchenka mikrofalowa może powodować produkcję komórek nowotworowych w ludzkim żołądku i jelitach.

  • Mikrofalówka wpływa na jelita człowieka na tyle niebezpiecznie, że może powodować raka.

  • Składniki odżywcze, minerały i witaminy obecne w żywności ulegają zmianom w substancje szkodliwe, które nie mogą być rozkładane ani wchłaniane w ludzkim ciele.

  • Brak koncentracji, spadek inteligencji, emocjonalna niestabilność i utrata pamięci spowodowane jest jedzeniem żywności z kuchenek mikrofalowych. [3]

  • Podgrzewanie mleka w mikrofalówce powoduje przekształcanie aminokwasów w nim zawartych w substancje rakotwórcze.

  • Stosowanie mikrofalówki obniża oporność organizmu na infekcje wirusowe i bakteryjne.

  • Nadmierne użycie mikrofalówki może powodować poważne wady wrodzone u mężczyzn i kobiet.

  • Poziom cholesterolu w organizmie człowieka wzrasta ze względu na spożycie żywności mikrofalowej.

  • W organizmie człowieka wzrastają tendencje anemiczne ze względu na stopniowe zmniejszanie hemoglobiny we krwi, co jest spowodowane głównie nadmiernym spożyciem żywności z mikrofalówki. [4]

 

Jak widać efekty uboczne stosowania kuchenki mikrofalowej do podgrzewania i gotowania żywności są bardzo niebezpieczne i niezdrowe.

Najbardziej niebezpiecznymi skutkami ubocznymi są przyczyny raka, uszkodzenia mózgu i odżywczej destrukcyjności spowodowanej kuchenką mikrofalową.

 

WAŻNE:
Częstotliwość kuchenek mikrofalowych jest bardzo duża i należy unikać stania bliżej kuchenki mikrofalowej. Szczególnie należy pilnować, żeby małe dzieci nie stały i nie przyglądały się jak kuchenka mikrofalowa podgrzewa żywność. Ich małe organizmy są szczególnie narażone na działanie mikrofal.

Podsumowując korzyści i ryzyko jakie niesie za sobą używanie kuchenek mikrofalowych, nie ma żadnego powodu, żeby te kuchenki używać. 

Osobiście nigdy nawet nie miałam kuchenki mikrofalowej więc nawet nie kusiło mnie jej używanie choćby raz na jakiś czas. Osobom, które mają mikrofalówkę w domu, radzę się jej pozbyć. I nie chcę słyszeć częstego w ostatnich czasach komentarza, że na coś trzeba umrzeć …. Bo to największa głupota jaką można mówić. Mówią to najczęściej ludzie, którzy jeszcze nie chorowali, albo nie mieli styczności z ciężką chorobą, bo gdyby było inaczej na pewni by tak nie mówi. A w dzisiejszych czasach wystarczająco jesteśmy narażeni na zanieczyszczenia, pestycydy, fale elektromagnetyczne i nie ma konieczności dodatkowo dokładać żywność niszczoną przez mikrofalówki.

 

TUiTERAZ ♥♥♥

Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.

www. rh7.pl

sklep ze zdrowymi produktami

 

Źródła: 

[1] https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/05/18/microwave-hazards.aspx#_edn3

[2] https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/05/18/microwave-hazards.aspx#_edn4

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4440565/

[4] http://naturalsociety.com/microwaves/

[5] http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.1585/abstract

 

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*