Lista 12 owoców i warzyw, których należy unikać (jeżeli nie kupujesz ich BIO)

jaki warzyw i owoców nie organicznych unikać

Lista 12 warzyw i owoców, których należy unikać???

To warzyw i owoców trzeba unikać ?

Siedząc z moimi przyjaciółkami na polu nad rzeczką, a raczej leżąc na kocyku (bo na polu była trawa skoszona na siano i pozostałości kuły w dupsko) zerwałam źdźbło trawy i zaczęłam gryźć.

lista Bio

Po chwili usłyszałam weź to zostaw nooo Aga!! co Ty robisz? Moja twarz na pewno nie ukryła zdziwienia (zresztą przy mojej mimice nie trudno o to – zmarszczki mówią same za siebie). Co one ode mnie chcą przecież jako dziecko zawsze tak robiłam!! Gryzłam, a może nawet żułam trawę, czasami ją jadłam. Zresztą wszyscy tak robili! Tak samo jak wszyscy jak wracali zimą ze szkoły do domu (a że mieliśmy 3 km) na piechotkę to jedliśmy śnieg. To było takie oczywiste jak się chciało pić.

Ah ah co to były za czasy.

No dobra ale czemu o tym piszę?!

Temu, że kiedyś zrywałeś trawę czy znaleziony szczaw i nie zastanawiałeś się czy to pryskane czy nie. Bo było wręcz pewne, że nie pryskane. Po pierwsze pryskanie nie było tak popularne. Po drugie nawozy kiedyś to w porównaniu do dzisiejszych nawozów były nawoziki/nawozónie i nie wiem jak jeszcze określić to, że nie były tak szkodliwe jak to gówno obecnie.

śliwki

Śliwki węgierki zrywałeś z drzew i nawet nie było mowy o umyciu, bo człowiek siedział na drzewie i się modlił żeby sąsiad go nie zobaczył. W sumie jak tak sobie teraz myślę, można było iść zapytać sąsiada czy można zjeść kilka i na pewno by pozwolił. Hmm ….ale ta adrenalina, podniecenie (wtedy nie znałam tego słowa) pewnie temu były takie pyszne. A jeżeli szło się na szaber wieczorem i było ciemno to i człowiek białka sobie trochę dostarczył ( to co czwarta była robaczywa, ale nikt nie pryskał owoców!)

 

 

I ta oto sytuacja zmotywowała mnie, żeby poszukać jakiejś listy przedstawiającej co jest ok, a czego należałoby unikać. I tak oto znalazłam ranking stworzony przez EWG . Owszem lista ta nie odzwierciedla do końca warunków Polskich  mimo wszystko może być jest wyznacznikiem. Całą listę znajdziecie na stronie  www.ewg.org . Mnie zaciekawiła pierwsza 12 (bo to mój szczęśliwy numerek 🙂 ).

Dlaczego lista ta może być wyznacznikiem? Na przykład dlatego, że „USDA zaobserwowało 178 różnych pestycydów i produktów rozpadu pestycydów na tysiącach próbek, które analizowała. Pestycydy utrzymywały się na owocach i warzywach nawet wtedy, gdy były myte, a w niektórych przypadkach nawet obrane.”00

Więc jeżeli:

⊗ nie macie własnego ogródka z warzywami,

⊗ nie kupujecie żywności BIO,

unikaj warzyw i owoców z listy poniżej.


PowerCoctail Junior witaminy dla dzieci

FitLine PowerCocktail Junior Zapewnia dziecku składniki odżywcze dla zdrowego wzrostu. Zawiera składniki roślinne wspomagające: układ odpornościowy, pracę jelit, utrzymujące układ pokarmowy w dobrej kondycji  Bogaty w selen – pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Bogaty w magnez i wapń, który pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Witamina C – odpowiada za prawidłowy metabolizm energetyczny

FitLine Power Cocktail Junior możesz kupić tu.


LISTA 12 WARZYW I OWOCÓW, KTÓRYCH NALEŻY UNIKAĆ (JEŻELI NIE KUPUJESZ BIO)

Lista stworzona przez EWG ( Environmental Working Group czyli amerykańską organizacją zajmującą się ochroną środowiska, która specjalizuje się np. w badaniach w zakresie toksyczności chemikaliów).

Aby porównać badaną żywność, EWG wzięła pod uwagę kilka miar skażenia. Oto niektóre z nich:

  • Procent  badanych próbek z wykrytymi pestycydami
  • Procent badanych próbek zawierających dwa lub więcej rodzajów wykrytych pestycydów (tu hitem będzie winogron)
  • Średnia liczba pestycydów znaleziona w jednej próbce
  • Całkowita liczba pestycydów znalezionych na badanym produkcie

1. TRUSKAWKIwybieraj BIO

Truskawki i jabłka na zmianę walczą o pierwsze miejsce. Co do truskawek to nie się co dziwić, że są na pierwszym miejscu. Zjadamy je całe, przemyte tylko letnia wodą bo przecież od ciepłej robią się sflaczałe i po prostu niesmaczne

Szczególnie powinniśmy unikać truskawek całorocznych, które zimą tak pięknie wyglądają na półkach supermarketów.

„Najbardziej zanieczyszczona próbka truskawek miała 20 różnych pestycydów” 0

2. SZPINAK

W zielonych liściach tych warzyw zawartych jest dużo bardzo toksycznych substancji chemicznych. Mało tego jest też prawdopodobieństwo, że warzywo to zawiera substancję obecnie zakazane, ale których pozostałości mogą być nadal w glebie na której szpinak (inne liściaste warzywa także) jest uprawiany. Jeżeli nie kupujecie szpinaku ekologicznego warto poddać go obróbce termicznej przed spożyciem.nieorganiczny szpinak poddaj obróbce termicznej

Tragedia dotycząca szpinaku jest taka, że „próbki szpinaku miały średnio dwa razy więcej pozostałości pestycydów niż inne rośliny uprawne” – info 0

 

3. NEKTARYNKI

Oczywiste jest to, że większość z nas jada te owoce ze skórką. Zwłaszcza, że są one tak delikatne, że obranie ich ze skórki może sprawić kłopot (zwłaszcza gdy są dojrzałe).

I dlatego właśnie, że są tak delikatne są spryskiwane różnymi truciznami, aby uniknąć szkodników i  nie dopuścić do psucia się tych owoców.

 

4. JABŁKA

czy jabłko jest zdrowe?

Jabłka ciągle pojawiają się na szczycie listy stworzonej przez EWG dotyczącej owoców i warzyw z pozostałościami pestycydów.

Większość szkodliwych substancji znajduje się w skórce jabłka (a jest to przecież najzdrowsza część jabłka).

Dobra wiadomość jest taka, że różnica cenowa pomiędzy ekologicznymi, a nie organicznymi jabłkami nie jest duża.

 

5. BRZOSKWINIE

Z brzoskwiniami jest podobnie jak z nektarynkami. Jednak czasami widziałam jak ludzie (np. moja mama) obierają je z tej szorstkiej i denerwującej niektórych skórki. Mimo to, obranie spryskanej brzoskwini nic tu nie zmieni.

 

6. GRUSZKI

I tu warto zwrócić uwagę, iż w poprzednim rankingu gruszki były na 22 miejscu.

„Ponad połowa badanych gruszek miała pozostałości pięciu lub więcej pestycydów, w porównaniu z zaledwie 3 procentami w 2010 r.”

7. WIŚNIE

jeżeli nie są BIO, należy unikać

8. WINOGRONA 

HIT SEZONU : w trakcie badań próbek winogron – EWG znale pojedyncze grono z 15 różnymi pestycydami.

 

9. SELER NACIOWY

seler naciowy tylko BIO

 

To chrupiące warzywo rośnie nad ziemią dlatego, też chłonie wszystkie

chemikalia jakim jest potraktowane.

 

10. POMIDORY

Dla porównania: pomidory organiczne mają prawie dwukrotnie większe stężenie flawonoidów , które są za bardzo zdrowe.0

 


Ellagi Guard

Składniki zawarte w Ellagi Guard: *wspomagają naszą odporność, *wspomagają układ krążenia, *zapobiegają podziałom nieprawidłowych komórek w naszym organizmie, *wspomagają równowagę antyutleniaczy w organizmie i równowagę hormonalną, *mają działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, *wspierają florę bakteryjną układu pokarmowego.  Indole-3-carbinol pomaga walczyć z efektami działania wolnych rodników w organizmie oraz stymuluje wytwarzanie przez organizm naturalnych enzymów o działaniu przeciw toksynowym. Substancje te zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Graviola – wspiera Twój system immunologiczny.

Ellagi Guard Formor – możesz KUPIĆ TU.


11. PAPRYKA

 te warzywa tylko BIO

12. ZIEMNIAKI

Mycie i obieranie ziemniaków nie daje nam gwarancji, że pozbyliśmy się szkodliwych substancji chemicznych. „EWG stwierdził, że przeciętne ziemniaki miały więcej pestycydów niż jakiekolwiek inne potrawy.”00

 

Tak to wygląda w liczbach:

 

Nektarynki  -97,3% badanych nektarynek zawierało pestycydy

Seler – 94,5% badanych próbek selera zawierało pestycydy

Gruszki  – 94,4% badanych gruszek zawierało pestycydy

Brzoskwinie- 93,7% badanych brzoskwiń zawierało pestycydy

Jabłka  – 91%badanych próbek  jabłek zawiera pestycydy

Truskawki  – 90% badanych truskawek zawierało pestycydy

Wiśnie  – 91% badanych próbek wiśni zawierało pestycydy

Winogron  – 86%  badanych (importowanych) winogron zawierało pestycydy

Szpinak  – 83,4% badanego szpinaku zawierało pestycydy

Ziemniaki  – 79,3% badanych ziemniaków zawierało pestycydy.

 

Szczególnie ważne, aby kobiety w ciąży, które nie mają dostępu do „BIO 12” (wymienionej na liście powyżej) unikały wymienionych warzyw i owoców.

 

TUiTERAZ ♥♥♥

Źródło: 1,  2

 

Basic fitline - najlepsze probiotyki na jelita

Basic FitLine – zadba o Twoje jelita i cały układ pokarmowy. Co ma w swoim składzie BASIC: *32 enzymy trawienne, *9 rodzajów błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w wodzie, *żywe kultury bakterii kwasu mlekowego, *Lactobacillus reuteri – matka wszystkich pozostałych bakterii, *7kg wyciągów z warzyw i owoców, *antyoksydanty (witaminy A, C, E, selen, bioflawonoidy), *zioła ajurwedyjskie, *biodostępną KURKUMINE, 

Basic FitLine możesz KUPIĆ TU.

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

12 Komentarze

    • To już Pani decyzja. Teraz jest okres letni więc mamy duża możliwość wyboru,
      Zresztą ja nawet jak przynoszę natkę albo szczypior od sąsiadki z ogródka (jak jest na wsi) i wiem, ze banków nie pryskane to i tak robię jej prysznic wodą z sodą oczyszczoną. Warzywa zielone chłoną wszystko z otoczenia jak gąbka.
      Pozdrawiam:)

    • dokładnie teraz wszystko nie zdrowe, jak człowiek tak poczyta to może zwariować. Nie dość ze mieso nie zdrowe to już nawet wege maja problem co jesć.

    • Ojjj nie tak, nie tak…. Dlaczego szuka Pani negatywów. Kiedyś na wsi wszystko było wspólne. I każdy wiedział, że dzieciaki (podkreślam dzieciaki) przychodzą wieczorem i podjadają śliwki, czereśnie. Sami mamy (a raczej rodzice) drzewo z czeresniami i doskonale wiemy, że ktoś tam sobie zerwie i zje i BARDZO DOBRZE na zdrowie. I właśnie tak kiedyś większość ludzi myślała 🙂 Aby tylko nie zniszczyć komuś grządki czy połamać gałęzi .
      Dobrego dnia 🙂

  1. Wiadomo,że ciężko kupić owoce z wiadomego źródła,ale zawsze warto poszukać w okolicy,lub zmniejszyć zawartość metali,chociażby przez mycie wodą z sodą tak jak Pani napisała.
    Pozdrawiam serdecznie 😊

  2. Nie zostało powiedziane, że porównywano „zanieczyszczenie” pomiędzy „bio” i tradycyjnie uprawianymi roślinami, tylko zmierzono stężenie.
    Po drugie w „bio” uprawach również stosuje się pestycydy. Nie stosuje się pestycydów syntetycznych, ale to nie oznacza, że stosuje się środki łagodniejsze i bezpieczniejsze. Bio bzdury 🙂

  3. Czy jest 100% pewność,że bio jest bio.że z własnego ogródka jest zdrowe?Wszystko jest zanieczyszczone ,bo ziemia i atmosfera jest skażona.

    • Oczywiście, że atmosfera jest zanieczyszczona i mamy na to ograniczony wpływ, jednak mamy wpływ na dodawanie sobie zanieczyszczeń. To możemy i to róbmy a będziemy zdrowsi i bardziej świadomi swoich możliwości. Każdy ma wybór.

  4. Ranking najbardziej toksycznych warzyw oraz owoców został utworzony przez AMERYKAŃSKĄ Environmental Working Group czyli należy się domyślać, że badano produkty dostępne na rynku USA.
    Nie twierdzę że europejskie standardy unijne odbiegają o lata świetlne od amerykańskich, jednak różnice potrafią być spore. Protesty przeciwko porozumieniu TTIP dotyczyły potencjalnego pogorszenia unijnych standardów ochrony konsumenta w wyniku dopuszczenie do obrotu w UE żywności wg norm USA, które dopuszczają dużo więcej trucizn niż w Europie.
    Jako że w owoce i warzywa kupujemy w Polsce, a nie w USA – prosiłbym autorkę wpisu o poszukanie podobnego rankingu dotyczącego żywności W POLSCE..!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*