Lista 10 zdrowych produktów, które dadzą Ci wszystko czego potrzebujesz.

Lista 10 zdrowych produktów, które dadzą Ci wszystko, czego potrzebujesz

Przeważające mity żywnościowe w dużej mierze przyczyniają się do nadwagi i słabego zdrowia wielu osób.

Choroby związane ze stylem życia są najczęstszymi przyczynami śmierci……. mimo to większość z nas uważa, że je zdrowo bo przecież nie je fastfoodów. Serio? Czy my naprawdę myślimy, że to wystarczy??

Większość z nas nie rozumie, albo nie chce zrozumieć, że CAŁA żywność roślinna jest najlepsza dla naszego zdrowia!!!

Coraz więcej ludzi wierzy, że przetworzone produkty spożywcze oznaczone jako „o niskiej zawartości tłuszczu” lub „o niskiej zawartości węglowodanów”, sztucznie słodzone napoje – „light”, makarony i kanapki z grillowany kurczak – to podstawa zdrowej diety. I tak o to dieta większości społeczeństwa składa się w 30-40% z produktów zwierzęcych i w około  55% z żywności przetworzonej. Szybka matematyka i otrzymujemy około 5-15% do których należą świeże warzywa i owoce oraz orzechy i nasiona.

Jedyna nadzieje jeszcze w tym, że my nie zrozumieliśmy jeszcze pojęcia gęstości składników odżywczych i ich znaczenia dla zdrowia i długowieczności. A kiedy to zrozumiemy zaczniemy zwracać uwagę na to co jemy.

W takim razie powiedzmy sobie czym więc jest gęstość składników odżywczych:

Gęstość składników odżywczych to koncepcja zapoczątkowana przez dr. Joela Fuhrmana i jest po . prostu miarą stężenia mikroelementów ( witamin, składników mineralnych i innych składników odżywczych) w żywności. Krótko mówiąc gęstość odżywcza pokarmu jest wyrażona liczbą, która określa jak dużo składników odżywczych otrzymasz z tej samej liczby kalorii – np.

1 kcal szpinaku ma ok. 14 razy więcej składników odżywczych niż 1 kcal ziemniaka

Niektóre pokarmy, takie jak zielone warzywa, mają bardzo wysoką gęstość składników odżywczych

Przetworzona żywność ma bardzo małą gęstość składników odżywczych.

Pokarmy o dużej zawartości składników odżywczych wiążą się z lepszym zdrowiem, zwiększoną energią i utratą wagi.

Gęstość składników odżywczych w tkankach twojego organizmu jest proporcjonalna do gęstości odżywczej twojej diety. Mikroskładniki odżywcze zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i umożliwiają detoksykację oraz mechanizmy naprawy komórek, które chronią nas przed chorobami przewlekłymi.

Odpowiednie spożycie mikroelementów – witamin, minerałów i wielu innych fitochemikaliów – bez nadmiernego spożycia kalorii, jest kluczem do osiągnięcia doskonałego zdrowia.

Z listy 100 produktów o największej gęstości odżywczej wybrałam 20, które moim zdaniem powinny na stałe zagościć w twoim menu. I o tym już za chwilę, ale najpierw powiedzmy sobie jeszcze krótko, o tym 

co to jest gęstość energetyczna?

Z kolei gęstość energetyczna opisuje, ile kalorii ma jedzenie w stosunku do swojej wielkości lub wagi.

I tak dla przykładu: szklanka winogron ma około 100 kalorii, a filiżanka rodzynków ma około 400 kalorii. Tak więc mówimy, że rodzynki są bardziej energetyczne (kaloryczne) niż winogrona. Łyżka masła ma około 100 kalorii, a łyżka lekkiego twarożku ma tylko 30 kalorii, więc masło ma więcej energii (kalorii) niż serek.

Z reguły żywność o wyższej zawartości wody i / lub o niższej zawartości tłuszczu ma niższą gęstość energetyczną niż żywność o niższej zawartości wody i / lub o większej zawartości tłuszczu. Wybierając produkty o niskiej gęstości energetycznej, takie jak świeże owoce i warzywa lub produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, otrzymasz większą porcję przy mniejszej ilości kalorii.

Jak zauważyliście gęstość składników odżywczych to nie jest to samo co gęstość energetyczna.

CIEKAWOSTKA

Według dr Fuhrmana, jeśli nie możesz osiągnąć trwałej utraty wagi i zdrowia dlatego, że każda dieta sprawia, że chodzisz głodny. To znaczy, że diety te nie zapewniają Ci potrzebnych składników odżywczych i dlatego Twoje ciało chce wciąż więcej jedzenia. Ciało domaga się składników odżywczych. Włączenie produktów o wysokiej gęstości odżywczej może rozwiązać Twój problem.

Często osoby, którym polecam jeden z suplementów FitLine (ProShape All in 1) nie dowierzają, że shake zrobiony z tego produktu jest tak sycący i nie chce im się po nim podjadać, nie mają ochoty na słodkie i słone przekąski. Dlaczego tak się dzieje? No właśnie dlatego, że produkt ten jest produktem o wysokiej gęstości odżywczej. Dostarcza nam witaminy (witaminy z grupy B, witamina E, witamina C,  i minerały ) niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Poza tym jest bogaty w wysokiej jakości proteiny mleczne i sojowe, węglowodany i błonnik. Jednym słowem jest to doskonały zamiennik pełnowartościowego posiłku.


ProShape FitLine – Łatwiejsze odchudzanie. Zamiennik pełnowartościowego posiłku.  Wysokobiałkowy, pełnowartościowy posiłek, składający się z: ekstrakt z zielonych ziaren kawy, ekstrakt z zielonej mate, ekstrakt z pokrzywy, opakowanie zawiera 10 porcji pełnowartościowego posiłku. Łatwiejsze odchudzanie. Uzupełnienie diety dla sportowców. Zdrowy i szybki zamiennik pełnowartościowego posiłku.

ProShape FitLine możesz KUPIĆ TU

Teraz przejdźmy do naszej

Listy 10 zdrowych produktów, które dadzą ci wszystko, czego potrzebujesz:

1. JARMUŻ

Przez długie lata zapomniany, na szczęście ostatnio wraca do łask.. Hmmm chociaż w sumie można powiedzieć, że właśnie teraz jarmuż ma swoje 5 minut. Wszystkie gwiazdy piją Green Smoothie, w których bardzo często jarmuż gra pierwsze skrzypce. Kwestię tego czy robią to dla zdrowia czy dla bycia na topie pozostawiam do Waszej oceny. Niemniej jednak ważne, że tak robią ponieważ dzięki temu o JARMUŻU dowiaduje się większa rzesza ludzi, a to jest SUPER. Dlaczego?

Jarmuż zajmuje pierwsze miejsce na liście najbardziej odżywczych produktów. W jarmużu znajdziemy:

Jarmuż wpływa korzystnie na zdrowie, gdyż:

  • ma właściwości przeciwutleniające,

  • usprawnia przemianę materii,

  • działa odmładzająco,

  • wspomaga pracę układu immunologicznego,

  • działa korzystnie na wygląd skóry i włosów,

  • obniża poziom cholesterolu,

  • poprawia koncentrację i funkcje mózgu,

  • wspiera oczyszczanie organizmu,

No dobrze, ale co sprawia, że JARMUŻ jest tak WYJĄTKOWY/

Otóż, poza wymienionymi witaminami, minerałami i związkami bioaktywnymi zawiera tak samo jak mięso wszystkie 9 niezbędnych aminokwasów egzogennych potrzebnych do wytworzenia białka w organizmie człowieka. Do tych aminokwasów należą: leucyna, izoleucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan, walina. Poza tym jarmuż zawiera także dziewięć innych też bardzo ważnych (np. histydyna, arginina, prolina, glicyna, alanina). [1]

W sumie jarmuż posiada

18 aminokwasów.

2. RUKIEW WODNA

5 Healthy Green Vegetables to Speed Your Weight Loss Efforts

Źródło zdjęcia: http://lyfebulb.com/tag/watercress/

Rukiew wodna to roślina lecznicza i przyprawowa. Jest nazywana eliksirem młodości.

Jej liście:

⇒ wzmacniają i oczyszczają krew,

⇒ poprawiają trawienie przez pobudzenie wydzielania żółci,

działają nawilżająco na gardło i płuca,

⇒ wpływają na poprawienie wyglądu skóry,

⇒ przypisuje im się także właściwości odmładzające i przeciwzmarszczkowe,

⇒ to prawdziwa bomba witaminowa takich witamin jak:

  witamina C i K,

witamina A,

witamina D,

witamina E,

witaminy z grupy B,

⇒ zawiera minerały takie jak:

Co wyróżnia rukiew wodną? Izotiocyjanian fenetylu.

Tak to właśnie ta substancja nadaje ostry smak listkom rukwi wodnej i to właśnie ta substancja chroni przed powstawaniem i namnażaniem komórek rakowych. [2]


Opóźniający efekty starzenia krem liftingujący z jadem żmii BINGOSPA 135 g

Jad żmii, a dokładnie mówiąc neuropeptyd, rozluźnia i łagodzi skurcze mięśni twarzy. Brak kurczliwości zmniejsza pogłębianie się już istniejących i zapobiega powstawaniu nowych zmarszczek. Dzięki zawartości kolagenu i witaminy E, krem przywraca skórze jędrność i elastyczność oraz chroni ją przed wolnymi rodnikami opóźniając efekty starzenia. Po aplikacji skóra staje się napięta i odżywiona, a kontur twarzy podniesiony. Krem o lekkiej formule, odpowiedni do każdej skóry.

Sposób użycia: rano nanieść niewielką ilość kremu na oczyszczoną skórę twarzy.

Opóźniający efekty starzenia krem liftingujący z jadem żmii możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


3. SZPINAK

Jeśli popatrzymy na szpinak jako źródło dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały, to zobaczymy, że:

100 g szpinaku pokrywa:

  • 100% dziennego zapotrzebowania na jod
  • 50% dziennego zapotrzebowania na mangan
  • 25% dziennego zapotrzebowania na magnez
  • 17% dziennego zapotrzebowania na żelazo
  • 12% dziennego zapotrzebowania na miedź i potas
  • 10% dziennego zapotrzebowania na wapń

Ponadto w szpinaku znajdziemy: sód, fosfor, cynk, białko, błonnik i węglowodany, oraz witaminy: A, B, B2, B6, B11, C, E i K.

Jeszcze do niedawna sądzono, że szpinak jest prawdziwą bombą żelazową. Dziś już wiemy, że mit ten wynika z błędu. Jakiego? Otóż sekretarka pewnego amerykańskiego naukowca, która przepisując jego pracę, popełniła błąd i wpisała 30 g żelaza zamiast 3 g na 100 g szpinaku. Nie przekreśla to całkowicie szpinaku jako źródła żelaza, ale mimo wszystko znacząco zmienia postać rzeczy.

POWODY, DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ SZPINAK

Działanie antystresowe – dość spora zawartość magnezu obniża poziom stresu i pomaga zachować równowagę systemu nerwowego. Szpinak szczególnie powinny jeść osoby pracujące w silnym stresie, podatne na stres oraz zmagające się z nerwicami.

Działanie antynowotworowe – witamina C, luteina oraz beta-karotento silne przeciwutleniacze. Ich duża zawartość w szpinaku sprawia, że warzywo to świetnie sprawdza się w profilaktyce przeciwnowotworowej.

Działanie wyszczuplające – szpinak jest niskokaloryczny, 23 kcal na 100 gram szpinaku to chyba niewiele?! Do tego witaminy z grupy B i potas biorą aktywny udział w spalaniu nagromadzonych tłuszczów. Przyspieszają też metabolizm.

Działanie pobudzające pracę trzustki – szpinak zawiera sekretynę, hormon aktywizujący sok trzustkowy i pobudzający pracę trzustki.

Działanie wspomagające oczy – zawarta w szpinaku luteina spowalnia procesy starzenia się organu wzroku, chroni przed wadami widzenia oraz zaćmą.

Dla kobiet w ciąży – szpinak zalecany jest przyszłym mamom ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego, który zapobiega wadom cewy nerwowej płodu.

4. BRUKSELKA

Brukselka swoim wyglądem przypomina małą kapustę. W rzeczywistości jest to warzywo należące do rodziny kapustowatych, powstałe ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej.

Brukselka to bogactwo:

Brukselka zaliczana jest do warzyw niskokalorycznych i bardzo sycących. W 100 gramach znajdziemy ok. 37 kcal.

Warto pamiętać:

♥ Gotowaną brukselkę można podawać dzieciom już od szóstego miesiąca życia.

♥ Należy wybierać warzywa o jędrnych, przylegających do siebie liściach, bez żółtych plam. Najlepsze są okazy małe, jasnozielone.

♥ Brukselkę można spożywać: gotowaną, w formie surowej lub pieczonej. Podczas gotowania jednak należy pamiętać, że brukselkę trzeba wrzucać do gotującej się wody i gotować krótko, bez przykrycia.

5. MIGDAŁY

Poza tym, że migdały można nazywa się super jedzeniem, noszą tez miano KRÓLA WSZYSTKICH ORZECHÓW.

Należy pamiętać o tym, że:

♥ 100 g migdałów dostarcza do organizmu 50 g tłuszczu, co w zupełności wyczerpuje dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten składnik pokarmowy.

♥ Migdały są bardzo odżywcze i wysokoenergetyczne. Zjedzenie 100 g dostarcza około 580 kcal.

Co zawierają migdały?

  • Amigdalinę –  to organiczny związek zaliczany do glikozydów, posiada silne działanie antynowotworowe. W niektórych krajach z jej pomocą leczy się raka.
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe – poprawiają pracę tkanki mózgowej i układu sercowo-naczyniowy, zapobiegają udarom mózgu, wspomagają koncentrację i pamięć
  • Witaminy z grupy B – odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, chronią przed depresją
  • Witamina E – „witamina młodości”, przeciwdziała starzeniu, posiada właściwości antyoksydacyjne i zapobiega miażdżycy.
  • Miedź – pierwiastek życia, naturalny budulec ludzkiego organizmu, opóźnia proces starzenia się
  • Potas – reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową
  • Mangan – ma duży wpływ na libido, poziom testosteronu we krwi oraz płodność.
  • Magnez – usprawnia pracę mózgu, ma działanie antystresowe, ma duży wpływ na prawidłową pracę mięśni.
  • Cynk – jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego układu odpornościowego, poza tym utrzymuje właściwe stężenie witaminy A w organizmie, reguluje procesy metaboliczne zachodzące w organizmie, zmniejsza objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego u kobiet
  • Błonnik – utrzymuje prawidłowy proces przemiany materii oraz ma duży wpływ ma pracę przewodu pokarmowego.
  • Fitosterole – mają działanie antynowotworowe.
  • Flawonoidy – mają właściwości utleniające
  • Białka – proteiny, które są głównym budulcem kości.
  • Żelazo -wspomaga układ krwionośny – zapobiega niedokrwistości, obniża poziom cholesterolu, wpływa na układ nerwowy, chroni przed depresją.

Przeczytaj także dlaczego należy jeść migdały wcześniej namoczone? Jak i po co moczyć orzechy i nasiona?

6. KALAFIOR

Kalafior zawiera duże ilości sulforafanu i I3C – indol-3-karbinolu, czyli dwóch związków fitochemicznych o potwierdzonych naukowo właściwościach wykorzystywanych w walce z rakiem.

Kto powiedział, że tylko ciemne liściaste warzywa są warzywami, które warto zjeść? Oczywiście większość z nas lubi zajadać się gotowanym kalafiorem posypanym chrupiącą bułką tartą. Jednak coraz więcej osób wiedząc, jak cenne dla zdrowia wartości zawiera w sobie to warzywo, skłania się by spożywać go na surowo lub w wersji przyrządzanej na parze.

Kalafior jest niskokaloryczny. – 100 gram rośliny to tylko 25 kalorii. Znajdziemy w niej imponujący zestaw witamin: A, witaminy z grupy B (w tym B1, B2, B3, B5, B6, B9), witamina C, E i K oraz wiele składników mineralnychmagnezpotassód, żelazo, manganfosforwapń, miedź, cynk  i jod.

To białe warzywo pozytywnie oddziałuje:

na nerki,

mózg,

wspiera układ trawienny,

jest przeciwzapalne i bogate w antyoksydanty.

Warto pamiętać:

♥ Osoby podatne na uczulenia bez wahania mogą umieścić to warzywo w swojej diecie, jako że udowodniono jego hipoalergiczność.

Kalafior jest tak zacny, że poświęciłam mu osobny wpis, który możesz przeczytać – tu (lista 6 najważniejszych właściwości kalafiora (w tym antynowotowrowe)


VITAMIN C GORZKA POMARAŃCZA DZIKA RÓŻA ROKITNIK GRYKA ARONIA (60 KAPS) ORGANIC LIFE

Preparat marki Organic Life zawiera ekstrakty roślinne o działaniu wzmacniającym i hamującym rozwój infekcji, dzięki wysokiej zawartości naturalnej witaminy C.

Witamina C jest naturalnym antyoksydantem i regulatorem reakcji odpornościowych, wspiera również funkcjonowanie układu nerwowego i sprzyja wchłanianiu żelaza.

Witamina C uczestniczy w metabolizmie składników odżywczych, dlatego też sprzyja minimalizacji uczucia zmęczenia.

Witamina C jest kojarzona z witalnością i radością życia.

Produkcja kolagenu w organizmie jest także zależna od obecności witaminy C.

Witamin C jest źródłem naturalnej witaminy C w otoczeniu bioflawonoidów i antyoksydantów, które stymulują jej działanie i przedłużają uwalnianie po zażyciu.

VITAMIN C GORZKA POMARAŃCZA + DZIKA RÓŻA + ROKITNIK + GRYKA ARONIA możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


7. BOĆWINA

Niektórzy myślą , że botwina i boćwina oznaczają to samo. Otóż nie.

Botwina to pęczek młodych buraczków ćwikłowych wraz z liśćmi, z którego wiosną gotujemy pyszną zupę. Natomiast boćwina, zwana także mangoldem i burakiem szpinakowym, choć spokrewniona z burakami korzeniowymi, ma jadalne wyłącznie liście i ogonki, w czym podobna jest do szpinaku czy lebiody.

W liściach boćwiny znajduje się zaskakująco dużo białka (pochodzi z niego, w zależności od odmiany, od 25 do 40 procent energii). Jest ono przy tym bardzo wartościowe, gdyż jego wchłanianie i wykorzystanie w organizmie wspiera solidna dawka prowitaminy A.

Boćwina dostarcza też węglowodanów złożonych, dlatego bez obawy mogą ją jadać diabetycy, których tak dla porównania od buraków ćwikłowych odstraszają znaczne ilości cukrów prostych.

Poza tym boćwina zawiera dużo:

  • potasu, żelaza i wapnia
  • prowitaminy A,
  • witamin B1 i B2
  • kwasu foliowego
  • witaminy C
  • błonnika pokarmowego

Nie bez znaczenia boćwina polecana jest na dietach odchudzających, gdyż przy bardzo niskiej wartości kalorycznej (14–17 kcal na 100 gramów) dostarcza dużo niezbędnych witamin i minerałów.

Warto pamiętać:

Boćwina zawiera kwas szczawiowy, dlatego nie należy jej spożywać więcej niż 200 g dziennie. Warto ją zakwaszać sokiem z cytryny bądź podawać z papryką.

8. BROKUŁY

CO ZNAJDZIEMY W BROKUŁACH?

To niepozorne zielone warzywo jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Już 100g brokułu zapewnia:

  • 100% pokrycia dziennego zapotrzebowania na jod,
  • 30% pokrycia dziennego zapotrzebowania na mangan,
  • 110% pokrycia dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Znajdziemy w nich także potas, żelazo, cynk, miedź, fosfor, wapń i sód, witaminy z grupy B oraz A i K.

DLACZEGO WARTO JEŚĆ BROKUŁY?

Szczupła sylwetka – brokuły dzięki tak zwanym „ujemnym kaloriom” polecane są jako składnik diety odchudzającej. „Ujemne kalorie” co to takiego? Chodzi o to, iż organizm spala więcej kalorii przy trawieniu brokułu, niż brokuł jest w stanie dostarczyć.

Trzeba przy tym wspomnieć, że niestety brokuły jedzone w dużych ilościach mogą powodować wzdęcia i gazy, dlatego nie można ich spożywać zbyt często. Na pewno nie mogą być głównym składnikiem diety odchudzającej. Brokuły zawierają także dużą ilość błonnika, dzięki czemu przez kilka godzin po ich zjedzeniu nie odczuwa się głodu.

Elastyczne stawy – wysoka zawartość witaminy C przekłada się na ilość wytwarzanego kolagenu – budulca niezbędnego do powstania tkanki łącznej i chrząstki. Kolagen jest również niezbędny do prawidłowej pracy stawów i ścięgien. Po brokuły szczególnie często powinny sięgać osoby borykające się ze zwyrodnieniami stawów.

Prawidłowe ciśnienie – duża zawartość potasu w brokułach wpływa pozytywnie na drożność żył i przepływ krwi. Jeśli krew płynie swobodnie, w żyłach nie ma zwężeń i w naturalny sposób obniża się ciśnienie krwi. Za nadciśnienie tętnicze odpowiedzialny jest także wysoki poziom sodu w organizmie. Zawarty w brokułach potas pomaga usunąć nadmiar sodu, co także korzystnie wpływa na wysokość ciśnienia.

Brak nowotworów – brokuły wykazują silne działanie antynowotworowe, chronią przed rakiem piersi, prostaty, jelita grubego i płuc. To cudowne działanie zawdzięczają sulforafanowi, który jest silnym przeciwutleniaczem i zapobiega powstawaniu rakowych mutacji DNA. Sulforafan potrafi także wspomóc unicestwienie tworzących się komórek rakowych.

 9. SZPARAGI

Zapewne dla Pań największą zaleta szparagów jest ich niskokaloryczność. Jednak poza tym, że są dietetyczne są bardzo odżywcze ponieważ zawierają sporo białka. Są cennym źródłem witamin C, K oraz witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. Zielone szparagi zawierają dość dużo witaminy A.

Szparagi są warzywami delikatnymi i lekkostrawnymi – nie obciążają nerek ani wątroby.

Ze względu na swój charakterystyczny kształt, są uważane za naturalne afrodyzjaki.

Dlaczego warto jeść szparagi?

  • szparagi, dzięki zawartości błonnika, poprawiają pracę układu pokarmowego,
  • szparagi zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych,
  • szparagi są łagodnie przeczyszczające i moczopędne, tym samym wspomagają diety oczyszczające
  • szparagami mogą się objadać osoby z nadciśnieniem, gdyż mało w nich sodu,
  • wysoka zawartość potasu, niska podaż sodu w połączeniu z aktywnym aminokwasem asparaginą wpływają na moczopędne właściwości szparagów
  • dzięki zawartości kwasu foliowego szparagi są idealnym składnikiem diety kobiet starających się o zajście w ciążę

Warto pamiętać:

Szparagi zawierają duże ilości białka – glutationu , który odgrywa ważną rolę w zwalczaniu m. in. nowotworów i choroby Alzheimera. Badania wykazały, że szparagi mogą zawierać 70 mg glutationu na 100 g produktu. Wspominane białko składa się z trzech aminokwasów: cysteiny, kwasu glutaminowego i glicyny, które wiążą toksyny. Spożycie szparagów powoduje wzrost poziomu glutationu w organizmie i pomaga wątrobie w usuwaniu toksyn, dzięki czemu proces gojenia i odnowy staje się bardziej efektywny.

10. RUKOLA

Warto zacząć od ….

w 100 g rukoli jest:

  • tylko 25 kcal,
  • 2, 5 g białka,
  • 4 g węglowodanów,
  • 1, 5 g błonnika.
  • znikome ilości tłuszczu

Ma ogrom witamin: A, B, C, K oraz wapń, żelazo oraz cynk. Ponadto zawiera aminokwasy siarkowe (mają działanie antywirusowe i oczyszczają nasz organizm z toksyn), kwas foliowy, chlorofil, glukozynole i kwas alfa-linolenowy.

Rukola ma też właściwości, które wpływają na proces trawienia: wzmaga bowiem wytwarzanie żółci, leczy wrzody i nieżyty żołądka (zwalcza nadkwaśność). A także pomaga w walce z otyłością. Jest też istotna w przypadku wzdęć, zgagi, a nawet bólu brzucha.

Warto pamiętać:

Rukola chroni przed nowotworami i zwiększa odporność.

Tą właściwość Rukola zawdzięcza związkom o nazwie glukozynolany, które w organizmie przekształcane są w izotiocyjaniany. To właśnie izotiocyjaniny uczestniczą w regulacji funkcji układu immunologicznego i chronią przed powstaniem nowotworów. Ponadto Rukola zawiera beta-karoten, luteinę i zeaksantynę. Wszystkie te związki cenione są jako przeciwutleniacze i wykorzystywane w profilaktyce chorób takich jak nowotwory i zwyrodnienia plamki żółtej.


Munogen FitLine

Głównym zadaniem Munogen jest zwiększyć przepływ krwi w organizmie, w każdym naczyniu…tym samym organizm dostaje więcej tlenu do komórek, a co za tym idzie, więcej składników odżywczych. Efektem tego jest więcej energii, redukcja zmęczenia i znużenia, oczyszczenie krwi i limfy, profilaktyka dla układu krążenia, wsparcie do prawidłowego tworzenia krwinek czerwonych.  Munogen to unikalne, synergistyczne połączenie:  polifenoli z zielonych jabłek,  winogron, czerwonego szpinaku Takie połączenie aktywuje eNOS (enzym przeprowadzający reakcje syntezy tlenku azotu).

Munogen FitLine – możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


Oczywiście trzeba dodać, że wszystkie wymienione wyżej zielone warzywa zawierają chlorofil. A co takiego daje nam chlorofil?

Zalety chlorofilu:

Chlorofil potrafi wyeliminować część uszkodzeń DNA powodowanych przez kancerogeny. [6]

Chlorofil uznawany jest za silną, naturalną, przeciwzapalną substancję. Używany jest do leczenia takich schorzeń jak zapalenie zatok, artretyzm czy chroniczne zapalenie trzustki.

Chlorofil ma silnie działanie alkalizujące. Jeśli zjadasz duże ilości bogatych w chlorofil warzyw, wspierasz równowagę kwasowo-zasadową, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zdrowia.

Chlorofil chroni przed stresem oksydacyjnym. Dzięki temu wzmacnia obronę przed uszkodzeniem komórek i obniża ryzyko takich chorób jak choroby serca, nowotwory, cukrzyca i stany zapalne.

Chlorofil posiada silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Wspomaga hamowanie rozwoju bakterii oraz grzybów, a nawet ich likwidację.

 Chlorofil poprawia trawienie i wspomaga kontrolę wagi. Chlorofil znacznie przyspiesza proces pozbywania się zaległych resztek jedzenia, wspiera pracę jelit, dba o florę bakteryjną i zmniejsza ryzyko zaparć oraz gazów.

Chlorofil jest szczególnie ważny  w okresie zimowym. Zimą więcej czasu przebywamy w zamkniętych pomieszczeniach, brak nam słońca. Tym samym, jeśli włączysz do swej diety więcej produktów bogatych w chlorofil, dostarczysz energię słoneczną, zmniejszysz poziom stresu, a także zlikwidujesz przemęczenie. Poczujesz się lepiej, a organizm będzie oczyszczony.

TUiTERAZ ♥♥♥

Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.

www. rh7.pl

sklep ze zdrowymi produktami


  1. Activize Oxyplus
  2. Omega 3 Vegan
  3. PowerCocktail Junior FitLine
  4. Restorate

REKLAMA


Źródła:

[1] http://kreatorniazmian.pl/jarmuz-wlasciwosci-i-3-przepisy/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4875719/

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24950293

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3793502/

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249924/

[6] http://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2016/Nr%203/BR%203_2016%20art%2041%20s%20422-426.pdf

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

1 Komentarz

  1. Fantastyczny wpis. Temat został wyczerpany w 100%, wszystkie najważniejsze składniki odżywcze zostały wymienione i dokładnie opisane. Bardzo miło się czytało ten wpis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*