PAPAJA – lista 9 korzyści dla zdrowia i skóry.

papaja lista korzyści, enzym papaina

PAPAJA

Enzym papaina

LISTA 9 korzyści

 

Prozdrowotne właściwości papai zawdzięczamy m.in. wysokiej zawartości enzymów.

Papaja (znana również jako łapa) to tropikalny owoc. Papaje rosną na drzewach, a owoce są duże i miękkie z cienką skórą, która może być  jest żółta, pomarańczowa lub brzoskwiniowa. Miąższ owoców papaja jest różowo pomarańczowym kolorem, a środek wypełnia wiele śliskich czarnych nasion. Zarówno nasiona jak i skóra papaja są jadalne. Najczęściej jednak skórka jest usuwana przed spożyciem (nie jest zbyt smaczna).

Papaja to miękki, mięsisty owoc. Ma słodki smak, żywy kolor i szeroki wachlarz korzyści zdrowotnych. To wszystko sprawia, że są popularnymi owocami.

 

Oto lista 9 korzyści:

 

1. Trawienie

Znany jest enzym papaina obecny w papai.

Enzym papaina wspomaga trawienie produktów białkowych oraz działa antyzapalnie na żołądek i układ trawienny .

Papaina działa podobnie jak pepsyna – enzym produkowany przez organizm człowieka. Charakterystyczną cechą enzymu papainy jest to, że zachowuje aktywność zarówno w środowisku kwaśnym, ale też neutralnym i zasadowym.

Papaja wspomaga oczyszczanie organizmu z zalegających toksycznych substancji pokarmowych

Dlatego kieliszek soku z papai jest często zalecany jako domowy środek na problemy związane z trawieniem i zaparciami. 

Ponadto świeże, surowe owoce papaja są zalecane jako naturalny lek na biegunkę.

enzym papaina, papaja lista korzyści

 

CIEKAWOSTKA:

Jedz papaję wieczorem…

Jedząc papaję wieczorem (rano następnego dnia, poczujemy się lekko) ponieważ enzymy zawarte w papai wspomogą procesy trawienne tak, że wszystko zostanie dobrze strawione. Dzięki temu niestrawione resztki pokarmów nie będą zalegały i zatruwały naszego organizmu. Papaja pomaga w naturalny sposób oczyścić i zregenerować nasz układ trawienny.

 

2. Działanie przeciwzapalne

Papaina łagodzi stany zapalne w organizmie.

Oprócz papainy, papaja zawiera również inne skuteczne enzymy ( np. lizozym),  które pomagają zapobiec zapaleniu i wspomagają gojenie się oparzeń. Ponadto lizozym nadaje owocowi papaja właściwości przeciwbakteryjne i przeciwutleniające.

 

3. Źródło witamin

Owoce papaja są bogate w wiele ważnych witamin, które wpływają korzystnie na nasz organizm.

Zawartość witamin zmienia się w zależności od stadium dojrzewania i „obchodzenia się” z owocami.

W owocach papaja znajdziemy następujące witaminy:

  • Witamina A
  • Witamina B2
  • Witamina B3
  • Witamina B6
  • Witamina C
  • Witamina E
  • Kwas foliowy

 

4. Źródło minerałów

Owoce papaja zawierają również wiele niezbędnych minerałów. Końcowe stężenie minerałów w owocach papaja zależy ostatecznie od rodzaju gleby na której jest uprawiana.

W owocach papaja znajdziemy następujące minerały:

  • Fosfor
  • Potas
  • Wapń
  • Żelazo
  • Magnez
  • Sód

 

5. Aminokwasy

Owoce papaja zawierają wiele aminokwasów.

W owocach papaja znajdziemy między innymi takie aminokwasy:

  • Izoleucynę
  • Leucyna
  • Lizyna
  • Tryptofan
  • Valine
  • Arginina

 

6. Odporność

Papaja jest wspaniałym źródłem witaminy C (doskonałe wzmacnia odporność).

Jedna papaja (około 280 gr) dostarcza 224 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

Poza dużą zawartością witaminy C papaja pomaga w odbudowaniu ścianek uszkodzonego jelita. A przecież 70% naszej odporności znajduje się w jelitach.

7. Ma silne działanie przeciwutleniające.

Przeciwutleniacze, w tym karotenoidy znajdujące się w papai, chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejszą ryzyko nowotworów i chorób układu krążenia.

 

8. Nasiona papai:

  • chronią przed pasożytami

nasiona papai niszczą pasożyty przewodu pokarmowego,

  • oczyszczają wątrobę i pomagają uwalniać z niej toksyny

Zmiel 5 nasion papai, wymieszaj je z łyżką stołową soku z cytryny i pij tę mieszankę 2 razy dziennie przez miesiąc. [3]

  • przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej

zapobiegają nadmiernemu odkładaniu się w organizmie cukrów i tłuszczów, przez co procesy trawienne są przyspieszone, a co za tym idzie łatwiej jest pozbyć się zbędnych kilogramów

 

9. Właściwości antynowotworowe

Nasiona papai są w stanie odkwaszać organizm. Jak wiadomo, w zakwaszonym ciele łatwiej mnożą się komórki nowotworowe. Papaja działa alkalizująco.

„Tkanki nowotworowe są kwaśne.” ZAKWASZENIE ORGANIZMU.

W piśmie „Journal of Ethnopharmacology” zamieszczono informację, że naukowcy z USA i Japonii wykazali , iż wyciąg z liści papai może znaleźć zastosowanie w walce z rakiem.

 

 

papaja lista korzyści, enzym papaina

 

 

TUiTERAZ ♥ ♥ ♥

 

 

Źródła:

[1] http://www.medicalnewstoday.com/articles/275517.php

[2] http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=47

[3] https://krokdozdrowia.com/nasiona-papai-odkryj-5-zalet/

[4] https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-papaya.html

 

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*