LODY CZEKOLADOWE (bez cukru, mleka i glutenu) z dodatkiem KAKAO – kolejny SUPERFOOD!! SZTOS ♥ ♥ ♥

dietetyczne lody czekoladowe

Lody, lody czekoladowe dla ochłody.

I nie tylko dla ochłody.

Z takimi składnikami, mogą śmiało zastąpić drugie śniadanie w ciepłe dni (niestety tych w tym roku, jak na lekarstwo).

BEZ CUKRU! BEZ LAKTOZY! BEZ GLUTENU!

Pokochałam je od pierwszego liźnięcia:)

Mam nadzieję, że Tobie też przypadną do gustu.

Zanim jednak podam przepis, muszę wspomnieć o cudownym składniku – kolejny SUPERFOOD z mojej listy ♥

KAKAO – ziarna kakaowca nazywane są „POKARM BOGÓW”.

Kakao jest bogate w minerały takie jak: żelazo , magnez , wapń, fosfor, miedź i mangan . Jest również dobrym źródłem cynku, selenu i potasu.

„Kakao pomaga w utracie wagi poprzez poprawę biogenezy mitochondriów.” [1]

Kakao ma właściwości przeciwzapalne, antyalergiczne, anty-rakotwórcze i przeciwutleniające. Ma właściwości ochronę neuronów oraz wpływa na pozytywny nastrój.Kakao

Kakao ma więcej flawonoidów niż jakakolwiek znana żywność. Zawiera szczególnie duże ilości dwóch flawonoidów (katechiny i epikateiny).

Bogate w flawonoidy kakao wspomaga obniżanie ciśnienia krwi i poprawia elastyczność naczyń krwionośnych. Ma również korzystny wpływ na stan zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Flawonoidy w nim zawarte wzmacniają serce.

Badania wykazały, że kakao wykazuje wyższą aktywność przeciwutleniającą niż zielona/czarna herbata oraz czerwone wino. Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, które są obecne w organizmie. [2]

Duża zawartość błonnika w kakao ma korzystny wpływ na problemy z zaparciami.

Kakao wykazuje korzystne efekty w hamowaniu wzrostu komórek nowotworowych, bez wpływu na prawidłowe zdrowe komórki. [3]

 

Po takiej dawce informacji na temat korzystnego wpływu KAKAO na nasze zdrowie, z czystym sumieniem mogę podać przepis na lody

LODY CZEKOLADOWE  – PRZEPIS

 

SKŁADNIKI:

lody czekoladowe bez glutenu

4-5 bananów (dojrzałe!!)

3 łyżki KAKAO 100%

3 daktyle

2 ziarna kakaowca

 

 

PRZYGOTOWANIE :

 

WIECZOREM:

Banany (dojrzałe!!) obierz ze skórki, podziel na mniejsze części i włóż do zamrażarki na całą noc.

 

RANO:

1. Wyjmij banany z zamrażarki.

2. Do blendera o dużej mocy wrzuć:

  • banany,
  • daktyle.
  • 3 łyżki kakao,

3.  Włącz blender.

4.  W trakcie blendowania dorzuć ziarna kakaowca (chodzi o to, żeby zrobić z nich  „kawałki czekolady” ). Dlatego dorzucamy je w trakcie, tak żeby się całe nie rozpadły.

5. Przełóż do pucharków i albo zajadaj się od razu, albo włóż jeszcze na chwilę do zamrażarki.

6. Jeżeli zrobisz większą ilość, także przechowuj w zamrażarce.

lody czekoladowe bez cukru

PYCHOTA!!!

S M A C Z N E G O ♥  ♥ ♥

 

Źródło: [4]

TUiTERAZ ♥ ♥ ♥

 

 

 

 

 

 

 

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*