Pasztet z soczewicy. PRZEPIS.

przepis na pasztet z soczewicy

PRZEPIS

PASZTET Z SOCZEWICY.

Dla niektórych będzie to pasztet, a dla niektórych (w tym ja) może posłużyć jako zapiekanka.

Czasami nawet na drugi dzień robię tak: kroję kawałek pasztetu, obtaczam go w (roztrzepanym jajku) i smażę na niewielkiej ilość tłuszczu (masło ghee/ olej kokosowy) i tym sposobem mam pyszne kotlety.

No dobrze, ale wróćmy do przepisu:)

 

SKŁADNIKI

1 szklanka czerwonej soczewicy

– 3 marchewki

– pół średniego selera (korzeń)

– 1 cebule

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżka pestek dyni

– natka pietruszki (2 łodygi)

– 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki

– szczypta ostrej papryki

– 1 łyżka majeranku

– 1 łyżka tymianku

– 1 łyżeczka curry

– sól kłodawska/ himalajska do smaku

opcjonalnie: 1 łyżka pestek słonecznika 

 

Jeżeli nie lubisz, którejś z przypraw (np. majeranek lub tymianek) śmiało możesz z niej zrezygnować i dodać, inną swoją ulubioną.

Ja dodałam jeszcze trochę zielonej czubrycy (bo ją uwielbiam).

 

pasztet z soczewicy przepis

 

 

Przygotowanie:

 

Wieczorem:

Namocz pestki dyni.

Jak i po co moczyć orzechy i nasiona?

 

Rano:

1. Odlej wodę z moczonych pestek i jeszcze raz opłucz pestki czystą wodą.

1. Do wrzątku wsyp 2 szklanki soczewicy i łyżeczkę soli. Gotuj pod przykryciem (nie mieszaj), na małym ogniu około 20 minut. Efektem końcowym powinna być rozgotowana soczewica.

2. W trakcie gotowania soczewicy:

  • nastaw piekarnik na 180ºC (niech się nagrzeje)
  • posiekaj drobno natkę pietruszki,
  • umytą marchew i seler, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach,
  • cebulę posiekaj w drobną kostkę,

3. Posiekaną cebulę podsmaż na maśle ghee lub oleju kokosowym. Dodaj startą marchewkę i seler. Wszystko duś na małym ogniu, około 10 minut.

4. „Uduszone” warzywa przełóż do ugotowanej soczewicy, dodaj przyprawy, natkę pietruszki, wyciśnięty ząbek czosnku, pestki dyni.

5. Wszystko wymieszaj.

6. Spróbuj i ewentualnie dopraw.

7. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

8. Wymieszane i doprawione składniki przełóż do blaszki.

9. Wierzch możesz posypać pestkami dyni i czarnym sezamem.

10. Całość piecz około 50-60 minut w 180ºC.

11. Gotowe 🙂

 

przepis na pasztet z soczewicy

S  M  A  C  Z  N  E  G  O  ♥ ♥ ♥

 

TUiTERAZ ♥ ♥ ♥

 

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*