Suszone morele – 11 imponujących korzyści zdrowotnych

Morele to znane na całym świecie owoce pestkowe. Drzewa morelowe można bez większych problemów uprawiać w naszym klimacie, są odporne na zimowe mrozy.

Podobno długowieczność tybetańskiego ludu Hunzów to zasługa właśnie tych owoców – latem Azjaci zajadają się morelami prosto z drzewa, zimą podjadają suszone maczane w mleku, a przez cały roku do smażenia używają jedynie oleju z pestek tych niepozornych kuzynek brzoskwini.

Proces suszenia zachowuje wszystkie składniki świeżych owoców, z wyjątkiem witaminy C, która ubożeje natychmiast po zerwaniu owoca.

Wartość odżywcza suszonych moreli

100 gram suszonych moreli dostarcza następujących składników odżywczych.

 

Poza powszechnie znanymi suszonymi morelami o pomarańczowym kolorze, można też spotkać organiczne – te koloru brazowego. Ich różnica w kolorach może powiedzieć, które z nich są smaczniejsze, oraz co najważniejsze, zdrowsze.
Przed suszeniem, morele nieorganiczne poddaje się procesowi z uwzględnieniem dwutlenku siarki. W ten sposób zapobiega się utlenianiu owoców. Dzięki temu procesowi zatrzymany jest kolor moreli.
Proces ten produkuje siarczyny i może z kolei powodować u niektórych ludzi ataki astmy, bóle głowy, problemy z przemianą materii, zmiany genetyczne. Dlatego, jeśli masz uczulenie na siarczyny, unikaj konserwowanych chemicznie owoców.
Zatem wybieraj morele w kolorze brązowym, bowiem  są one suszone naturalnie, przez co są zdrowsze, nie zawierają siarczynów i charakteryzują  się pysznym, karmelowym smaku.

Przejdźmy teraz do korzyści zdrowotnych. 


REKLAMA

PBM – Probio Minerał jest naturalnym, ekologicznym produktem w postaci pudru. Jest biologicznym antidotum potęgując kolonizację szczepów probiotycznych, które wypierają florę patogenna (pleśnie i grzyby) oraz likwidują toksyny znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie. Sprawia, że pożyteczne mikroorganizmy mogą się rozwijać tworząc tym samym przestrzeń życiową dla całego ekosystemu. Posiada najwyższy wskaźnik probiotyczny. PBM połączony z wodą po CERAMICE PBM posiada pH 8.2 co przyczynia się do odkwaszenia i odtruwania organizmu. 

PBM – Probio Minerał  możesz KUPIC TU


 

 

Suszone morele, dzięki swoim właściwościom i wysokim walorom odżywczym, stanowią podstawowy składnik diety amerykańskich kosmonautów.

1. Pomagają zwiększyć produkcję czerwonych krwinek.

Hemoglobina zapobiega ryzyku niedokrwistości, która jest wyniszczającym stanem zdrowia, jeśli nie jest leczona na czas. Eksperci ds. zdrowia często sugerują spożywanie dobrze zbilansowanej diety zawierającej składniki mineralne, takie jak miedź i żelazo, w celu promowania produkcji hemoglobiny w organizmie.

Możesz otrzymać oba minerały z suszonych moreli. Włączenie tych owoców do diety chorego na anemię może poprawić jego stan. Przy czym warto pamiętać, że aby żelazo się przyswoiło niezbędna jest witamina C, warto zatem przed zjedzeniem skropić suszone morele sokiem z cytryny.

 

2. Równoważą poziom ciśnienia krwi

Dietetycy ujawnili, że ilość potasu w suszonych morelach jest znacznie wyższa niż na przykład w bananach. Dlatego suszone morele są idealne do obniżenia wysokiego ciśnienia krwi. Codzienne dawkowanie potasu sprzyja retencji wody, co zmniejsza wysokie ciśnienie krwi. Badania potwierdziły korzyści płynące z potasu na choroby serca tylko wtedy, gdy spożywa się je w postaci naturalnych źródeł, takich jak suszone morele.

 

3. Pomaga w leczeniu zaparć.

Ze względu na zawartość celulozy i pektyn, morele mogą działać jako łagodny środek przeczyszczający. Stąd, jeśli cierpisz z powodu przewlekłych zaparć, zjadaj od 6 do 8 moreli dziennie. Ilość ta powinna pomóc poprawić ten stan.

 

4. Poprawia zdrowie układu oddechowego

Spożywanie kilku suszonych moreli (ale tylko tych niesiarkowanych) wykazało pozytywne działanie na zaburzenia oddechowe. Suszone morele działają jako środek wykrztuśny i mają działanie stymulujące. Te cechy sprawiają, że są bezpiecznym sposobem na zmniejszenie stresu i ucisku ze strony dróg oddechowych, co również zapobiega atakom astmy.

 

Morele, zwłaszcza te suszone, mają działanie zasadotwórcze. Powinny je jeść osoby cierpiące na nadkwasotę.

5. Poprawiają słaby wzrok

Wiadomo, że witamina A i witamina K łagodzą problemy z oczami. Chociaż nie można takimi sposobami trwale wyleczyć słabego wzroku,jednak uzupełnianie tych witamin może zapobiec dalszemu pogarszaniu się wady. Problemy z oczami pojawiają się z powodu niekorzystnego działania wolnych rodników, a to zwyrodnienie często prowadzi do zaćmy u starszych ludzi.

Kiedy twoje ciało ma wysoki poziom witaminy A i witaminy K, promuje prawidłowy przepływ krwi do oczu, co utrudnia ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.

Suszone morele są idealne dla zdrowych oczu, ponieważ zawierają nie tylko te witaminy, ale także zeaksantynę (przeciwutleniacz).

 


Oral Chelate formor

Oral Chelate Formor – DOUSTNA CHELATACJA Składniki Oral Chelate Formor  * oczyszczają organizm z toksycznych metali ciężkich oraz szkodliwych złogów wapnia w tętnicach, **ochraniają wątrobę, *** uzupełniają dietę w witaminy, minerały, mikroelementy i aminokwasy, **** neutralizują wolne rodniki, które są główną przyczyną arteriosklerozy, szybszego procesu starzenia, raka oraz artretyzmu , ****** wspomagają układ krążenia

ORAL CHELATE Formor możesz KUPIĆ TU


 

6. Dla zdrowej ciąży

To bogate w składniki odżywcze źródło pokarmu stanowi doskonałą przekąskę, szczególnie w czasie ciąży. Zawartość witamin w suszonych morelach energetyzuje twoje ciało i łagodzi objawy takie jak nudności. Ilość składników mineralnych w owocu sprzyja zdrowemu wzrostowi płodu i znacznie zmniejsza ryzyko choroby wrodzonej.

Spożywanie słodzonych przekąsek lub słodkich napojów może powodować wzrost poziomu cukru podczas ciąży, co jest niebezpieczne. Dlatego lekarze zalecają przyszłym mamom suszone morele zamiast słodyczy i innych niezdrowych przekąsek.

 

7. Poprawia stan skóry

Pogorszenie stanu komórek jest główną przyczyną problemów skórnych i przedwczesnego starzenia się. Aby tego uniknąć musisz zwiększyć spożycie pokarmów bogatych w przeciwutleniacze.

Suszone morele zawierają rekordowe ilości betakarotenu (prowitaminy A), odpowiedzialnego za procesy odbudowy naskórka oraz za odnowę włókien kolagenowych. Regenerując włókna, które są „rusztowaniem” skóry suszone morele spowalniają procesy starzenia się.

Suszone morele od starożytności były stosowane są w medycynie wschodniej jako środek sprzyjający zachowaniu gładkości, jędrności i miękkości skóry.

„Spożywanie bogatych w betakaroten (prowitaminę A) oraz cenne składniki mineralne suszonych moreli sprzyja odbudowywaniu zniszczonych włókien kolagenu i elastyny, co poprawia strukturę i elastyczność skóry”  dr Wojciech Kolanowski z Katedry Dietetyki i Żywności Funkcjonalnej na Wydziale Żywienia Człowieka SGGW

Ponadto zawarta w suszonych morelach prowitamina A wspomaga leczenie trądziku odblokowując ujścia kanałów łojowych i regulując ilość wydzielanego łoju. Prowitamina A zawarta w suszonych morelach odgrywa także istotną rolę w procesie wzrostu i różnicowania się komórek nabłonkowych skóry. Przyśpiesza regenerację naskórka i reguluje prawidłowy przebieg jego rogowacenia.

Witamina A zapobiega również wysychaniu i keratynizacji naskórka, czego objawem są zrogowacenia na ramionach oraz w okolicy łokci i kolan. Brak tej witaminy powoduje natomiast powstawanie zaburzeń w funkcjonowaniu błon śluzowych, co sprawia, że organizm staje się on bardziej podatny na różnego rodzaju infekcje. Jednocześnie osłabieniu ulega także zdolność do gojenia się ran.

 

Jedzenie suszonych moreli, dobrze wpływa na pracę mózgu, (dzięki dużej zawartości żelaza) – poprawiają pamięć, zwiększają zdolność koncentracji, pomagają regulować sen, działają przeciwstresowo.

8. Utrzymują odpowiedni poziom płynów

Płyny zapewniają, że każdy narząd otrzymuje odpowiedni poziom energii do prawidłowego funkcjonowania. Jest to możliwe, gdy organizm ma odpowiednią równowagę elektrolitów. Te elektrolity pomagają w produkcji energii i zwiększają wytrzymałość organizmu, aby wykonywać codzienne zadania, nie powodując zmęczenia. Twoje ciało utrzymuje odpowiedni poziom płynów za pomocą minerałów takich jak potas, sód i magnez, które są obficie obecne w suszonych morelach.

 

9. Do krzepnięcia krwi

Badania pokazują, że witamina K ma kluczowe znaczenie dla krzepnięcia krwi w kontuzji, ponieważ zapobiega nadmiernemu krwawieniu. Chociaż suplementy witaminy K są powszechnie dostępne, dietetycy zachęcają do pozyskiwania go z naturalnych źródeł.

Tak więc, jedzmy kilka suszonych moreli co najmniej raz dziennie, aby zaopatrzyć nasz organizm w witaminę K.

 

10. Idealne dla sportowców

Morele suszone, dzięki wysokiej wartości energetycznej, są szczególnie polecane do jedzenia osobom regularnie uprawiającym sport, zawodowym sportowcom i jako słodka przekąska bezpośrednio po wizycie na siłowni. Ich słodki smak szybko poprawi nam bowiem humor, doda energii i witalności oraz pomoże w odzyskaniu sił po wzmożonym wysiłku fizycznym.

 

11. Źródło witaminy B6

Cennym związkiem obecnym w suszonych morelach jest witamina B6, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Uczestniczy również w produkcji hemoglobiny, dlatego jest ważnym składnikiem w diecie anemika, o czym wspominałam powyżej.

 Witamina B6 obecna w morelach przeciwdziała miażdżycy, gdyż obniża poziom homocysteiny w organizmie – związku sprzyjającego tej chorobie.

 

Munogen FitLine

Munogen FiLine Zalecany jako: profilaktyka chorób układu krążenia,; przeciwdziała zimnym stopom i dłoniom,; przeciwdziała żylakom, pajączkom i problemom z naczynkami, bardzo poprawia perystaltykę jelit, niezwykle pomocny w walce z otyłością. Głównym zadaniem Munogen FitLine jest zwiększyć przepływ krwi w organizmie, w każdym naczyniu…tym samym organizm dostaje więcej tlenu do komórek, a co za tym idzie, więcej składników odżywczych. Efektem tego jest więcej energii, redukcja zmęczenia i znużenia: * oczyszczenie krwi i limfy, * profilaktyka dla układu krążenia, * wsparcie do prawidłowego tworzenia krwinek czerwonych.  Munogen FitLine  zawiera: ** wysokogatunkową: L-Argininę i L-Cytrulinę (To aminokwasy, które pełnią ważną rolę w organizmie każdego sportowca, ale nie tylko – przyjmowanie ich pomaga zwiększyć wytrzymałość organizmu i poprawić natlenienie tkanek. Ponadto L-arginina wspomaga prawidłową funkcje wątroby, działa oczyszczająco na komórki tego narządu, jest też dobroczynną substancją dla naszego serca.) ** witaminę B6, witaminę B12 i kwas foliowy, które biorą udział w redukcji zmęczenia i znużenia.

Munogen FitLine  możesz KUPIĆ TU

 

 

 

TUiTERAZ  ♥♥♥

Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.

www. rh7.pl

 

sklep ze zdrowymi produktami

Źródło zdjęcia tytułowego: https://www.grandturkishbazaar.com/product/sun-dried-apricots/

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*