Tahini – jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść?

Sezam jest znany przede wszystkim ze swoich właściwości antynowotworowych – udowodniono, że wyciąg z niego hamuje rozwój komórek nowotworowych między innymi w przypadku białaczki, raka piersi, prostaty czy czerniaka.

Nasionami sezamu często posypuje się zupy, sałatkami i dania główne, w celu przyozdobienia lub dodania lekko orzechowego smaku. Ale czy wiesz, że te wszechstronne nasiona mogą być również użyte do stworzenia pysznej i wartościowej pasty, która jest składnikiem hummusu, świetnie smakuje z falafelem i pitą? Ta pasta z nasion sezamu jest znana jako tahini i jest niezbędnym składnikiem w kuchni bliskowschodniej, greckiej oraz azjatyckiej. W krajach Bliskiego Wschodu tahini robione jest z lekko podprażonych nasion sezamu – proces ten intensyfikuje aromaty. We wschodniej Azji zaś tahini produkowane jest z niełuskanych nasion sezamu, przez co ma bardziej gorzki smak.

 

Niezależnie od tego, czy już spróbowałeś tahini, czy po raz pierwszy o tym słyszysz, powinieneś zapoznać się z tym składnikiem, aby dowiedzieć się, jakie korzyści zdrowotne zapewnia i jak możesz go włączyć do swojej diety.

 

Co to jest Tahini?

Nazywany także masłem sezamowym, tahini to po prostu gęsta pasta z drobno zmielonych nasion sezamu wymieszanych z niewielką ilością oleju sezamowego (i zależnie od regionu, czasami do tahini dodawana jest też woda, sól, sok z cytryny). Od tysięcy lat jest używana w kuchniach wschodnich. W rzeczywistości uważa się, że pochodzi on z Persji (obecnie powszechnie znanej jako Iran), gdzie nazywała się „ardeh”, co oznacza „święte jedzenie”.

Tahini zyskuje ostatnio popularność w zachodniej kulturze jako jeden z podstawowych składników, które składają się na dobry hummus. Oprócz hummus, tahini jest także podstawowym składnikiem wielu potraw, w tym chyba wszystkim znanej chałwy czy dipu- baba ghanoush, który jest aromatycznym dipem z bakłażana.

 


REKLAMA

witaminy z grupy B, niacyna, depresja, brak witamin

Activize FitLine– zawiera wszystkie witaminy z grupy B. Activize Oxyplus jest to czterokrotnie opatentowany hit w nanotechnologii.  Jest to suplement diety dotleniający wszystkie komórki mózgowe -dzięki zawartości tlenu pozyskanego z alg brunatnych.  Aktywizuje cały system nerwowy – witaminy z grupy B, które są odpowiedzialne za stabilizacje tego układu, pomaga w takich zaburzeniach jak : choroba Alzheimera, SM, ADHD, leczy depresje,  polepsza koncentrację pamięć, łagodzi bóle mięśniowe, łagodzi bóle menstruacyjne, zapobiega siwieniu i łysieniu, stabilizuje ciśnienie. Dostarcza również łatwo przyswajalną witaminę C, A i E.

KUP – ACTIVIZE FitLine witaminy z grupy B


 

 

Właściwości zdrowotne

Nasiona sezamu choć są malutkie w rzeczywistości zawierają dużą ilość składników odżywczych. Spożywanie ich w postaci pasty sezamowej  pozwala twojemu ciału efektywnie absorbować wszystkie korzyści, które mają do zaoferowania. Oto, jak tahini może poprawić ogólny stan zdrowia:

 

1. „Dba” o nasz mózg

Tahini jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. A jak wiadomo kwasy Omega-3 mają fundamentalne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Stanowią wyjątkowy budulec naszych komórek. Dzięki nim błona komórkowa lepiej funkcjonuje, a to usprawnia wszystkie procesy życiowe. Biorą udział w stymulowaniu licznych procesów życiowych. Syntetyzują substancje biologicznie czynne niezbędne do regulacji pracy układu sercowo-naczyniowego, ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego, przewodu pokarmowego, układu oddechowego oraz nerek i narządów rozrodczych.

Mózg zbudowany jest aż w 60% z kwasów tłuszczowych z czego 25% to kwasy Omega 3. Dlatego też są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania centralnego systemu nerwowego. Poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przepływ bodźców nerwowych między substancją szarą i białą. W dużym stopniu odpowiadają za sprawność myślenia, rozumienia, zapamiętywania oraz poprawiają koncentrację, uwagę i kreatywność! Ochraniają centralny system nerwowy i łagodzą wiele chorób neurologicznych.

2. Pomaga wspierać normalną funkcję odpornościową

Tahini zawiera miedź, żelazo, selen i cynk – wszystkie z nich mogą pomóc w utrzymaniu zdrowego układu odpornościowego, ponieważ są niezbędne do produkcji białych krwinek i funkcji wielu enzymów.

3. Reguluje poziom cukru we krwi

„Choroby takie jak: choroby układu krążenia i nerek, cukrzyca, nadciśnienie, są spowodowane niskim poziomem magnezu w organizmie.”

Wysoka zawartość magnezu w tahini pomaga w zarządzaniu poziomem glukozy we krwi.

„Ze względu na jego istotną rolę w procesach biochemicznych w organizmie, magnez jest badany pod kątem zapobiegania i leczenia chorób. Najwięcej uwagi skupia się na jego związku z cukrzycą i wpływem na układ sercowo-naczyniowy.

Zapobieganie cukrzycy i zarządzanie nią

Badania wskazują, że dieta bogata w magnez zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Zbadano 500 000 osób z różnych środowisk. Wyniki jednoznacznie wykazały  zależność między dietą z magnezem a zachorowaniem na cukrzycę. Ryzyko nie zmienia się w przypadku takich czynników jak płeć, region geograficzny, historia chorób w rodzinie. Jednakże należy pamiętać, że magnezu jako pojedynczego składnika nie zbadano.

Naukowcy zgadzają się co do tego, że spożycie magnezu w diecie jest ściśle związane z nawykami żywieniowymi i prowadzonym  stylem życia, dlatego każdą jednostkę należy interpretować ostrożnie. Niemniej jednak dowody wskazują na silny związek pomiędzy spożyciem magnezu i ryzykiem zachorowania na cukrzycę, gdyż naukowcy są w stanie kontrolować takie czynniki jak: palenie tytoniu, ćwiczenia, poziom wapnia i spożycie pokarmów bogatych w błonnik.

Magnez jest połączony z cukrzycą  poprzez swoją rolę w utrzymaniu homeostazy glukozy oraz regulację wydzielania insuliny. Badania wykazują zaburzenia kontroli metabolicznej u ludzi i zaburzenie wydzielania insuliny, kiedy mają niski poziom magnezu.” [1]

 

4. Zapewnia przeciwutleniacze niezbędne w profilaktyce antynowotworowej 

Tahini jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza lignany,  które są fitoestrogenami. Są to bardzo mądre substancje regulujące gospodarkę hormonalną, czyli sprawę nadrzędną w naszym organizmie. Lignany  mogą pomóc zmniejszyć ryzyko nowotworów związanych z hormonami, w tym raka piersi, macicy, jajnika i raka prostaty.


REKLAMA

Co ma w swoim składzie BASIC FitLine : 32 enzymy trawienne, 9 rodzajów błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w wodzie, żywe kultury bakterii kwasu mlekowego, Lactobacillus reuteri – matka wszystkich pozostałych bakterii, 7kg wyciągów z warzyw i owoców, antyoksydanty (witaminy A, C, E, selen, bioflawonoidy), zioła ajurwedyjskie, biodostępną KURKUMINE więcej o tym produkcie przeczytasz tu

BASIC FitLine możesz KUPIĆ TU


 

5. Promuje zdrowie serca

Tak jak wspomniałam powyżej tahini jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3.

A czy wiesz, że….

*Produkty zawierające kwasy z rodziny Omega-3 lub dieta uzupełniona o suplementy tych kwasów,  zmniejsza ryzyko zawałów o 50% i aż o ponad 80% prawdopodobieństwo nagłego zatrzymania akcji serca.

*Kwasy Omega-3 korzystnie wpływają na nasz profil lipidowy, gdyż obniżają stężenie trójglicerydów a podwyższają stężenie „dobrego” cholesterolu (HDL). W efekcie chronią Twoje żyły i tętnice przed rozwojem miażdżycy.

* Obniżają również ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie (ale nie u osób, u których ciśnienie tętnicze jest prawidłowe). Sprzyjają bowiem produkcji tlenku azotu, który działa rozkurczająco na naczynia krwionośne.

*Omega-3 mogą także obniżać ryzyko zawału serca, gdyż wbudowują się w błony komórkowe i w ten sposób zmieniają funkcjonowanie płytek krwi. Płytki biorą udział w powstawaniu skrzepliny w miejscu pęknięcia blaszki miażdżycowej. Jeśli skrzeplina zamknie światło naczynia wieńcowego dochodzi do zawału. Jednak, gdy spożywamy produkty bogate w omega-3 to płytki krwi są mniej skłonne do przylegania do uszkodzonej blaszki i tworzenia zakrzepu

6. Pomaga wzmocnić kości

Tahini zawiera duże ilości magnezu i fosforu, co może poprawić gęstość kości i zmniejszyć ryzyko rozwoju osteoporozy.

7. Świetne źródło białka roślinnego

Nie można pominąć faktu, że tahini to także duże ilości białka:

w 100 g znajdziemy 18 g pełnowartościowego białka

ta informacja na pewno ucieszy wszystkich wegetarian.

 

 

PASTA Z TAHINI – DO CZEGO UŻYĆ?

1. Domowa nutella z tahini

Składniki:

  • ¾ szklanki tahini,
  • 12-14 suszonych daktyli (wcześniej namoczonych),
  • 2 łyżeczki kakao,
  • szczypta soli morskiej.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodaj trochę mleka. Nutellę przechowuj w lodówce.

 

2. Hummus – przepis podawałam w tym poście 

 

3. Sos do sałatek

 

Składniki:

  • 1/2 szklanki pasty tahini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku (rozgniecione),
  • 1/4 szklanki soku z cytryny,
  • odrobina startej skórki z cytryny,
  • sól himalajska do smaku,
  • 1 łyżeczka natki pietruszki (drobno posiekana).

Przygotowanie:

  1. W blenderze połącz czosnek, pastę tahini i sól.
  2. Przełóż pastę do szklanego naczynia i następnie dodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny . Jeśli sos jest zbyt gęsta, dodaj łyżeczkę ciepłej wody, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
  3. Wymieszaj z pietruszką i możesz podawać.
  4. Przechowuj w lodówce.

 

TUiTERAZ ♥ ♥♥

Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.

SKLEP dla zdrowia:

www. rh7.pl

sklep ze zdrowymi produktami

 

PBM – Probio Minerał jest naturalnym, ekologicznym produktem w postaci pudru. Jest biologicznym antidotum potęgując kolonizację szczepów probiotycznych, które wypierają florę patogenna (pleśnie i grzyby) oraz likwidują toksyny znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie. Sprawia, że pożyteczne mikroorganizmy mogą się rozwijać tworząc tym samym przestrzeń życiową dla całego ekosystemu. Posiada najwyższy wskaźnik probiotyczny. PBM połączony z wodą po CERAMICE PBM posiada pH 8.2 co przyczynia się do odkwaszenia i odtruwania organizmu. 

PBM – Probio Minerał  możesz KUPIC TU

 

Źródło zdjęcia tytułowego: https://www.fromthegrapevine.com/israeli-kitchen/what-tahini

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*