Wątroba – pierwsza linia naszej obrony. Co jej szkodzi, a co pomaga?

Czy wiesz, że ….

Wątroba jest drugim co do wielkości organem (jej masa wynosi ok. 1500–1700 g u dorosłego mężczyzny, a u kobiety 1300–1500 g); tylko skóra jest większa i cięższa.

 

Wątroba:

♦ Jest narządem wielkiej „elektrowni”, prowadzącym szarżę w celu eliminacji toksyn atakujących twoje ciało.

♦ W naszym stresującym i niecoooo toksycznym współczesnym świecie istnieje jeden organ, który stoi na pierwszej linii naszej obrony, rozkładając toksyny, koordynując procesy metaboliczne i zapewniając, że ciało działa optymalnie.

♦ Jest wielozadaniowcem, spełnia wiele podstawowych funkcji związanych z;

  • związanych z trawieniem,
  • metabolizmem,
  • odpornością,
  • przechowywaniem składników odżywczych w organizmie.

♦ Jest osłabiana przez: złą dietę, stres, leki, chemikalia, metale ciężkie, pestycydy obecne w naszym środowisku, alkohol, energetyki i inne używki. Osłabienie wątroby ma negatywny wpływ w wielu zaskakujących obszarach, np: w zakresie sprawności umysłowej, nastroju, poziomie energii, starzenia się, równowagi hormonalnej oraz otyłości.

♦ Jest niezbędnym narządem, bez którego tkanki ciała szybko umierają z braku energii i składników odżywczych.

♦ Spełnia kluczową funkcję w procesach metabolicznych organizmu. Bierze między innymi udział w produkcji i magazynowaniu glikogenu, utrzymywaniu prawidłowego stężenia glukozy we krwi, syntezie cholesterolu i lipoprotein, zamianie cukrów i białek na tłuszcze oraz spalaniu kwasów tłuszczowych.

♦ Zadaniem wątroby jest magazynowanie znacznych ilości krwi, która w odpowiedniej chwili, np. podczas krwawienia, może być uwolniona do krwiobiegu.

W wątrobie następuje przemiana pokarmów na składniki odżywcze.

 

Powrót do podstaw

Wątroba jest dużym organem w kształcie trójkąta, który znajduje się w górnej prawej części brzucha, schowany pod przeponą.

Dorosła wątroba waży około 1,4 kg i składa się z dwóch głównych płatów zawierających wiele drobnych komórek zwanych hepatocytami, które działają jak pojedyncze fabryki, stale przyjmują, przetwarzają, przechowują lub wydalają szereg substancji.

Wątroba to bogaty w krew narząd. Pod względem ukrwienia jest …. ponownie na drugim  miejscu, na pierwszym znajduje się mózg. Krew dopływa do niej dwiema drogami. Przez żyłę wrotną przebiegającą przez żołądek, jelita, śledzionę i trzustkę, skąd niesie składniki odżywcze wchłonięte z układu pokarmowego. Z drugiej strony jest zaopatrywana w świeżą krew i tlen przez tętnicę wątrobową. W wątrobie następuje rozkład starzejących się erytrocytów, reguluje ona skład krwi, wytwarza substancje odpowiedzialne za krzepnięcie (fibrynogen, protrombinę).

Czy wiesz, że …

W życiu płodowym wątroba jest narządem krwiotwórczym. Dopiero po urodzeniu tę rolę przejmuje szpik kostny, a wątroba staje się magazynem (w razie krwotoku uwalnia krew do krwiobiegu).

Gdy substancje zostaną przetworzone przez hepatocyty, produkty uboczne są wydalane do żółci (żółć to gęsty, gorzki, żółty lub brązowy płyn, który uczestniczy w trawieniu tłuszczów),która jest ostatecznie eliminowana przez jelito lub do krwi, która jest filtrowana przez nerki i wydalana z moczem.

Wątroba jest uważana zarówno za organ wydalniczy, jak i narząd gruczołowy, ponieważ produkuje żółć, która warunkuje trawienie tłuszczów i przyswajanie witamin, które się w nich rozpuszczają, czyli A, D, E i K.

Woreczek żółciowy (znajduje się tuż pod wątrobą), działa jak rezerwuar dla żółci, wydalając ją przez wspólny przewód żółciowy do dwunastnicy, gdy zje się posiłek zawierający tłuszcze.

Jednym z najważniejszych zadań wątroby jest neutralizacja i wydalanie toksyn, na które jesteśmy narażeni codziennie, zarówno ze źródeł środowiskowych, jak i tych, które wytwarzamy w organizmie, takich jak odpady wytwarzane przez bakterie jelitowe, produkty przemiany materii, pozostałości leków, alkoholu i innych substancji szkodliwych dla organizmu.

REKLAMA

KORZYŚCI JAKIE DAJE NAM ALOES: Odżywia układ trawienny i jelitowy. *Łagodzi stan tkanek wewnętrznych układu trawiennego i jelitowego. *Zawiera witaminy, minerały i inne ważne składniki odżywcze. *Może być stosowany zewnętrznie do nawilżania i tonizowania skóry. *Cała wartość odżywcza aloe vera znajduje się w jego liściach, a dokładniej W żelu który znajduje się w ich środku. Zawiera on ponad 200 substancji odżywczych : 20 minerałów np. wapno, magnez, cynk, selen, chrom, * 18 aminokwasów, * 12 witamin, takich jak A, B1, B2 , B3, B6, B12, C , E i K, *błonnik, *enzymy, *sterole.

 

Sok Aloesowy możesz KUPIĆ TU

Hormonowe spustoszenie

Wątroba została zaprojektowana, aby skutecznie wspierać zdrowy metabolizm hormonów; wydaje się jednak, że w obecnych czasach wątroba nie jest w stanie nadążyć za stale rosnącą ekspozycją na substancje chemiczne powodujące zaburzenia endokrynologiczne – ważną grupę toksyn, która wpływa na zdrowie hormonalne i reprodukcyjne na wielu poziomach. Do takich toksyn należą np:

bisfenol A (powszechnie występujący w tworzywach sztucznych),

ftalany (z kosmetyków, kremów do skóry i perfum),

środki ogniouodparniające (wlewane w dywany, meble i elektronikę).

Wszystkie wyżej wymienione substancje mają zdolność zakłócania rozwoju i zdrowia układu hormonalnego.

„W ciągu ostatnich 30 lat częstość występowania raka jąder u australijskich mężczyzn wzrosła o ponad 50 procent. Wskaźnik ten jest o wiele za wysoki, aby można go było wyjaśnić dzięki ulepszeniom w testowaniu, a wielu ekspertów uważa, że ​​może być ono związane z ekspozycją na toksyny w macicy, podczas delikatnego etapu rozwoju płodu podczas tworzenia jąder. Wykładniczy wzrost zachorowań na raka piersi był również związany z narażeniem na częste toksyny, a co najmniej 60 substancji wykazało, że w badaniach na zwierzętach powoduje raka gruczołu sutkowego, w tym dodatki do żywności, środki zmniejszające palność, rozpuszczalniki chemiczne, barwniki, przemysłowe chemikalia używane do produkcji pianki gumowe, winylowe i poliuretanowe, pestycydy; i zanieczyszczenia środowiska.” [1]

Rzeczy, które mogą szkodzić Twojej wątrobie

 

Poza funkcjami metabolicznymi wątroba została ostatnio zdefiniowana jako narząd układu odpornościowego (IS), który pełni centralną rolę regulacyjną dla odporności wrodzonej i adaptacyjnej. [6]

 

Chociaż większość ludzi kojarzy uszkodzenia wątroby z nadużywaniem alkoholu, inne czynniki również mogą odgrywać taką rolę. Tutaj mam na myśli choćby: inne używki, zły styl życia (np. brak snu) czy dietę obfitującą w cukier, tłuszcze trans i wszystkie E-..

 

1.Cukier

Zbyt dużo cukru jest szkodliwe nie tylko dla zębów, ale także dla wątroby. W trakcie jedzenia pamiętajmy, że to wątroba będzie przechowywać cały cukier, który właśnie spożywamy i dostarczamy wraz z pożywieniem. Później w momencie, gdy nasze organy lub mięśnie będą potrzebować energii, przekształci go w glikogen. Jeżeli dostarczamy wątrobie zbyt dużo białego cukru, praktycznie w całości przekształci go ona w tłuszcz. Co jest tego konsekwencją? Wytworzenie swojego rodzaju odporności na insulinę. Jeżeli już do tego dojdzie, nasze komórki przestaną reagować na ten hormon. Następnie trzustka będzie starała się wszystkimi sposobami wyrównać poziom cukru, produkując za każdym razem coraz więcej insuliny, doprowadzając do tego, że organizm będzie gromadził coraz więcej tłuszczu. Mając podwyższony poziom cukru i insuliny we krwi dochodzi do blokady działania hormonu zwanego leptyną, który reguluje uczucie głodu.

W jednym z ostatnich badań opublikowanych w czasopiśmie The Journal of Hepatology ustalono, że osoby, które wypijały jeden lub więcej napojów słodzonych cukrem dziennie, miały wyższe wskaźniki stłuszczenia wątroby niż osoby, które nie piły żadnych słodkich napojów. [2]

2. Brak snu

Nasz tryb życia ma ogromny wpływ na wątrobę. Brak snu osłabia ten narząd i problem się zapętla ponieważ kiedy wątroba słabnie – źle śpimy i nasz sen staje się jeszcze gorszy. Objawem osłabienia wątroby może być senność pojawiająca się po zjedzeniu posiłku, a siły powracają późno w nocy.

 

REKLAMARestorate zestaw minerałów

Restorate zestaw minerałów czyli: regeneracja, odkwaszanie, oczyszczanie . Suplement ten jest idealnym napojem wspomagającym regenerację organizmu, dlatego jest szczególnie polecany na noc i po wysiłku fizycznym. Technologia NTC zapewnia wchłanialność około 90-99%. Stanowi potężny „zastrzyk” elektrolitów, minerałów i antyutleniaczy. Zawiera: wapń magnez, żelazo, potas, cynk, selen, miedź, mangan, chrom, witamina D, ajurwedyjskie ekstrakty ziołowe (wspomagają wchłanianie)

 

Restorate FitLine możesz KUPIĆ TU

 

3. Otyłość

Nadwaga i otyłość są bardzo niebezpieczne dla prawidłowej pracy wątroby: mogą powodować insulinooporność, czyli stan, w którym trzustka prawidłowo produkuje insulinę, ale tłuszcz otaczający komórki uniemożliwia wnikanie insuliny do ich wnętrza. Insulina pozostająca na zewnątrz komórek jest toksyczna, zaburza tłuszczową i węglowodanową gospodarkę, ponadto może wywoływać procesy zapalne. Tkanka tłuszczowa, zgromadzona w nadmiarze staje się aktywną tkanką – produkuje hormony przyczyniające się do powstawania szkodliwych rodników lub hamuje procesy, które mogą temu przeciwdziałać. To prowadzi to stłuszczenia wątroby – stanu niebezpiecznego dla organizmu.

4. Tłuszcze trans

Dieta bogata w tłuszcze trans (chipsy, fast foody, pakowane ciastka) zwiększa prawdopodobieństwo otyłości i cukrzycy typu 2 ‒ a co za tym idzie stłuszczeniem wątroby, miażdżycą, udarami mózgu i nowotworami.

5. Alkohol

Chociaż inne czynniki również odgrywają dużą rolę, nadużywanie alkoholu pozostaje główną przyczyną marskości i późniejszych chorób wątroby.

W trakcie procesów metabolicznych (kiedy organizm rozkłada alkohol etylowy, aby się go pozbyć) dochodzi do wystąpienia tzw. stresu oksydacyjnego, czyli braku równowagi pomiędzy działaniem wolnych rodników tlenowych a działaniem mechanizmów, które je usuwają. Stres oksydacyjny uznawany jest za główny czynnik uszkadzający komórki wątroby.

Oznacza to, że picie z umiarem (lub wcale) może być bardzo ważne dla utrzymania zdrowej wątroby.

 

6. Palenie papierosów

Oto kolejny powód do rzucenia palenia: palenie może zwiększać ryzyko raka wątroby i marskości wątroby. Toksyczne chemikalia zawarte w dymie tytoniowym mogą powodować stan zapalny i ewentualną marskość. Palenie promuje również produkcję cytokin, substancji chemicznych, które powodują jeszcze więcej stanów zapalnych i uszkodzenie komórek wątroby.

 

7. Leki

W jaki sposób wątroba metabolizuje leki??

Gdy krew dostaje się do wątroby przez żyłę wrotną, przenosi składniki odżywcze, a także leki i inne toksyczne substancje, które osoba mogła spożyć. Zadaniem wątroby jest odtrucie tych leków i usunięcie produktów ubocznych powstałych w wyniku procesu metabolizmu. Większość leków jest rozpuszczalna w tłuszczach, co oznacza, że ​​są one trudne do przekazania do moczu. Enzymy w wątrobie działają w celu rozbicia tych substancji i przekształcenia ich w formę rozpuszczalnych w wodzie, które mogą następnie przejść w żółci i / lub moczu.

Warto pamiętać, że nie wszyscy metabolizują leki w tym samym tempie. Różne cechy genetyczne i fizjologiczne mogą wpływać na szybkość, z jaką osoba metabolizuje lek. Ponadto niektóre schorzenia ( choroby nerek czy serca) mogą spowolnić metabolizm leku.

Poza tym nawet same różne leki mogą zmienić tempo metabolizmu; niektóre leki należą do klasy induktorów enzymów, które zwiększają metabolizm, podczas gdy inne są klasyfikowane jako inhibitory enzymów, które zmniejszają szybkość rozkładania leku.

W wielu przypadkach wątroba jest w stanie metabolizować leki (i inne toksyny) bez znaczącego uszkodzenia samego narządu. Jednakże, gdy zachodzi ciągłe zapotrzebowanie na detoksykację układu wątrobowego – na przykład, gdy leki są przyjmowane w nadmiarze, gdy częstotliwość zażywania leków jest rzędu dziennego lub godzinowego, lub gdy wiele substancji jest spożywanych jednocześnie – leki mogą powodować znaczące i poważne uszkodzenie wątroby.

Co możesz zrobić dla swojej wątroby?

*Dieta 

Jedzenie, które spożywasz, poprawia zdrowie wątroby; czysta, pełnowartościowa dieta stanowi podstawę silnej i zdrowej wątroby, podczas gdy wysoko przetworzona dieta bogata w cukier, nasycony tłuszcz, dodatki i substancje chemiczne jest receptą na chorą wątrobę i nie tylko. Jednym z naszych największych źródeł narażenia na toksyny jest nasza dieta, która często jest wstępnie obciążona szeregiem chemikaliów i pestycydów, które są dostarczane bezpośrednio do wątroby przez jelito. Unikanie przetworzonej żywności jest koniecznością, ponieważ takowe jedzenie może zawierać dodatki, konserwanty, barwniki, emulgatory, sztuczne aromaty … lista jest nieskończenie długa. Na nasze zdrowie mogą również wpływać tworzywa sztuczne i różne inne chemikalia zawarte w opakowaniach, w których przetrzymywana jest żywności.
Najlepszym sposobem na zapewnienie zdrowej wątroby jest wspomaganie jej odżywczą, pełnowartościową dietą, która obejmuje wysokie spożycie warzyw, owoców, orzechów, nasion, roślin strączkowych, nieprzetworzonych pełnych ziaren, czystego białka i niewielkich ilości zdrowego tłuszczu. Czysta i pełnowartościowa dieta automatycznie zacznie poprawiać funkcję wątroby, a nawet odwrócić stłuszczenie wątroby.

10 najlepszych pokarmów z wątroby

Brokuły
Kalafior
Karczoch
Czosnek
Cebula
Zielone liściaste warzywa
Zielona herbata
Orzechy (wcześniej moczone)
Buraki

 

*Zioła

Picie ziół jest sprawdzonym domowym i tanim sposobem na polepszenie stanu wątroby. Korzystne działanie na wątrobę wykazują zwłaszcza takie zioła jak:

  • Ostropest plamisty (Ostropest plamisty to zioło, które wykazuje działanie odtruwające i oczyszczające, co przyczynia się do regeneracji wątroby i jej komórek. Ostropest korzystnie wpływa na stabilizację błony komórkowej hepatocyta- podstawowej jednostki strukturalno-czynnościowej wątroby. Zioło to wykazuje działanie ochronne i zapobiega dostawaniu się toksyn do wątroby. Ponadto roślina ta łagodzi stany zapalne.)
  • Karczoch zwyczajny ( Karczoch zwyczajny jest roślina, która działa żółciotwórczo i żółciopędnie, ponadto odtruwa i regeneruje wątrobę, a także obniża poziom „złego” cholesterolu.
  • Mniszek lekarski  ( Mniszek lekarski może być stosowany przy osłabieniu czynności wątroby, jest to bardzo cenna roślina o właściwościach ściągających i przeciwzapalnych. Mniszek wykazuje działanie żółciotwórcze, żółciopędne, a także przeczyszczające. Dodatkowo mniszek lekarski wspomaga proces odtruwania organizmu przez nerki.)
  • Kurkuma (Jest to znana jako zioło kulinarne, które nadaje jasnożółty kolor tradycyjnej indyjskiej kuchni. Jego główny składnik, kurkumina, ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, chroniące wątrobę, które zostały szeroko przebadane, gdzie wykazano, że skutecznie zapobiega uszkodzeniom wątroby indukowanym przez aflatoksyny (toksyczna pleśń), leki i alkohol. Niektóre badania na zwierzętach wykazały nawet, że kurkumina była w pewnym stopniu zdolna do odwrócenia marskości wątroby. Tradycyjnie stosowana w przypadku dolegliwości wątroby i woreczka żółciowego, kurkuma stymuluje produkcję żółci w wątrobie. Zablokowanie przepływu żółci w wątrobie może prowadzić do marskości wątroby. Ma również korzystny wpływ na poziom cukru we krwi i poziom cholesterolu, co w połączeniu z silnym działaniem przeciwzapalnym i przeciwutleniającym może okazać się korzystne w leczeniu stłuszczenia wątroby.).

 

*Składniki odżywcze Możesz być zaskoczony, gdy dowiesz się, że wątroba potrzebuje aminokwasów z białka, aby skutecznie wykonywać swoją pracę. Może to pochodzić z białka zwierzęcego lub kombinacji białek roślinnych.
N-acetylocysteina, glicyna i glutamina Są to wyróżniające się trzy związki z rodziny aminokwasów, które ładnie łączą się w celu wspierania zdrowej aktywności glutationu. Glutation jest silnym enzymem antyoksydacyjnym wytwarzanym w wątrobie, który odtruwa szkodliwe toksyny, dzięki czemu może być wydalany z żółcią.

 

REKLAMA

JEDYNE NA RYNKU AMINOKWASY ROZPUSZCZALNE W WODZIE!!! Pro Shape AMINO zawiera 8 podstawowych aminokwasów egzogennych ( (L-Izoleucyna,L-Leucyna, L-Lizyna,L-Metionina, L-Fenyloalanina,L-Treonina,L-Tryptofan i L-Walina). Musisz pamiętać, że brak JEDNEGO aminokwasu w naszym organizmie prowadzi do rozpadu łancucha DNA. Rozpad łańcucha DNA prowadzi do rozwoju chorób. Organizm bez wszystkich aminokwasów, nie podejmie walki z chorobami czy nadwagą.

ProShape Amino możesz KUPIĆ TU

L-karnityna – Kolejny aminokwas z szeregiem korzyści, które wspierają zdrową funkcję wątroby, zmniejszają stres oksydacyjny, modulują stany zapalne, poprawiają funkcję mitochondrialną i odgrywają rolę w detoksyfikacji szeregu potencjalnie toksycznych substancji.

*Kwasy Omega 3

Kwasy Omega 3 są niezmiernie ważne dla prawidłowej przemiany materii. Pełnią szczególną rolę w oddziaływaniu na procesy metaboliczne, oraz na systemy regulujące przemiany biochemiczne w komórkach i tkankach. Mają działanie rozkurczowe i żółciopędne oraz dzięki właściwościom przeciwzapalnym łagodzą stany zapalne. Poza tym kwasy Omega 3 normalizują poziom tłuszczów we krwi.

Badanie kliniczne z udziałem 56 pacjentów ze stłuszczeniem wątroby wykazało, że 1 gram omega-3 niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych dziennie przez 12 miesięcy poprawiał czynność wątroby, a badanie ultrasonograficzne wykazało również znacznie zmniejszone złogi tłuszczowe w wątrobie. [3]

REKLAMA

FitLine Omega-3+E

Kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3 mają podstawowe znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu, są niezbędna dla: tkanki mózgowej (60% naszego mózgu to kwasy Omega-3), syntezy hormonów (stanowią składnik do budowy serotoniny i dopaminy – hormonów szczęścia), każdej komórki organizmu (stanowiąc m.in. o jakości błony komórkowej). Jedna porcja Omegi-3+E „aktywuje” 300tyś. komórek w naszym mózgu, zwana jest dzięki temu dopalaczem na inteligencję.  Zalety produktu Omega-3+E:  naturalne pochodzenie składników (Omega-3 pozyskiwania z łososia wód północnych żyjącego w warunkach naturalnych),  całkowity czas od zażycia do wchłonięcia wynosi od 5-7minut,  jest rozpuszczalna w wodzie,  nie zalega i nie niszczy wątroby oraz nie „gromadzi” się w stawach,  zawiera lecytynę, kwasy tłuszczowe EPA i DHA – 60%,  z zmicelizowaną wit. E dla zabezpieczenia Omegi 3 przed utlenianiem.

 

Omega-3+E możesz KUPIĆ TU

 

 

 

 

TUiTERAZ ♥♥♥

Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.

www. rh7.pl

sklep ze zdrowymi produktami

 

 

 

 

[1] http://www.natureandhealth.com.au/health/love-your-liver

[2] http://www.health.com/hepatitis-c/what-causes-cirrhosis-liver#03-soda-liver-disease

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3491590/

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072577/

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5474722/

[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4783956/

źródło zdjęcia tytułowego: https://www.prevention.com/health/important-liver-facts

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*