Wszystko o kwasach Omega-3; działanie, objawy braku i źródła w żywności

Każda komórka w naszym ciele jest otoczona błoną komórkową składającą się głównie z kwasów tłuszczowych. Błony komórkowe umożliwiają wprowadzenie odpowiedniej ilości niezbędnych składników odżywczych do komórek i zapewniają, że produkty przemiany materii są szybciej z nich usuwane. Aby umożliwić wykonywanie przez błony komórkowe zadań w sposób optymalny, muszą być utrzymana ich integralność i płynność. Komórki bez zdrowej błony tracą zdolność do zatrzymywania wody i substancji odżywczych. Tracą również zdolność do komunikowania się z innymi komórkami. Naukowcy uważają, że utrata zdolności komórek do komunikacji komórkowej jest jednym z fizjologicznych zdarzeń, które prowadzą do wzrostu guzów nowotworowych. [1]

Zanim przejdziemy dalej, na wstępie trochę teorii …

Kwas tłuszczowy nienasycony (tłuszcze nienasycone) – pod względem budowy chemicznej charakteryzuje się podwójnym wiązaniem pomiędzy poszczególnymi atomami węgla kosztem utraty jednego wodoru.

Zależnie od liczby tych podwójnych wiązań w łańcuchu węglowym, kwasy tłuszczowe nienasycone dzielimy na:

  • kwasy tłuszczowe jednonienasycone (z jednym podwójny wiązaniem),
  • kwasy tłuszczowe wielonienasycone (z wieloma podwójnymi wiązaniami).

Dwie główne klasy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych  to kwasy tłuszczowe Omega-3 (WNKT ω-3) i omega-6 (WNKT ω-6). uznawane są za niezbędne. Wspomniane kwasy tłuszczowe w organizmie ssaków nie mogą być syntetyzowane jeszcze raz. Dzieje się tak za przyczyną braku enzymów odpowiadających za syntezę podwójnego wiązania, w pozycji ω-3 lub ω-6. Właśnie, dlatego muszą one być dostarczone do naszego organizmu, wraz z pożywieniem. My dzisiaj zajmiemy się kwasami Omega-3.

 


REKLAMA

FitLine Omega-3+E

Omega 3+E FitLine Kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3 mają podstawowe znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu, są niezbędna dla: tkanki mózgowej (60% naszego mózgu to kwasy Omega-3), syntezy hormonów (stanowią składnik do budowy serotoniny i dopaminy – hormonów szczęścia), każdej komórki organizmu (stanowiąc m.in. o jakości błony komórkowej). Jedna porcja Omegi-3+E „aktywuje” 300tyś. komórek w naszym mózgu, zwana jest dzięki temu dopalaczem na inteligencję. 

Omega 3+E FitLine możesz KUPIĆ TU


 

Istnieje kilka różnych kwasów tłuszczowych Omega-3, ale większość badań naukowych koncentruje się na trzech:

kwas alfa-linolenowy (ALA),

kwas eikozapentaenowy (EPA),

kwas dokozaheksaenowy (DHA).

 

Kwas ALA zawiera 18 atomów węgla, podczas gdy EPA i DHA są uważane za „długołańcuchowe” Omega-3, ponieważ EPA zawiera 20 atomów węgla, a DHA zawiera 22.

Ciało ludzkie może tworzyć podwójne wiązania węgiel-węgiel po 9-tym atomie węgla od końca metylowego kwasu tłuszczowego. Dlatego ALA i kwas linolowy są uważane za niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, co oznacza, że ​​muszą być otrzymane z diety. Owszem, ALA można przekształcić w EPA, a następnie w DHA, ale konwersja (która występuje głównie w wątrobie) jest bardzo ograniczona, a zgłaszane wskaźniki wynoszą mniej niż 15%.  Dlatego spożywanie EPA i DHA bezpośrednio z żywności i / lub suplementów diety jest jedynym praktycznym sposobem na zwiększenie poziomu tych kwasów tłuszczowych w organizmie.

ALA jest obecny w olejach roślinnych, takich jak oleje lniane, sojowe i rzepakowe.

DHA i EPA są obecne w rybach, olejach rybnych i olejach z kryla, ale są one pierwotnie syntetyzowane przez mikroalgi (!), a nie przez ryby. Kiedy ryby zużywają fitoplankton, który spożywał mikroalgi, akumulują kwasy omega-3 w swoich tkankach.

Po spożyciu lipidy dietetyczne ulegają hydrolizie w świetle jelita. Produkty hydrolizy – monoglicerydy i wolne kwasy tłuszczowe – są następnie włączane do miceli zawierających żółć i absorbowane do enterocytów. Proces jest wydajny, a tempo wchłaniania wynosi około 95%, podobnie jak w przypadku innych spożytych tłuszczów. W komórkach jelitowych wolne kwasy tłuszczowe są włączane przede wszystkim do chylomikronów i wchodzą do krążenia za pośrednictwem układu limfatycznego.  Gdy znajdą się w krwioobiegu, cząsteczki lipoprotein krążą w organizmie, dostarczając lipidy do różnych narządów do późniejszego utleniania, metabolizmu lub przechowywania w tkance tłuszczowej.

 


Codzienna dostawa Omega-3  jest wyzwaniem. Odkryj najwyższej jakości FitLine Omega 3 Vegan, naszą nową wegańską mikroSolve® Omega 3 z mikroalg, doskonałą alternatywę dla oleju rybnego, bez smaku ryb. Unikalna technologia microSolve® zapewniająca wyższą dostępność biologiczną. Ekskluzywna koncepcja transportu składników odżywczych (NTC®) wspierająca zoptymalizowane pobieranie składników odżywczych. Wegańskie źródło kwasów tłuszczowych omega-3, bez zapachu i smaku ryby. 100% vege. 

FitLine Omega 3 Vegan możesz KUPIĆ TU.


 

Omega-3 odgrywają ważną rolę w organizmie jako składniki fosfolipidów, które tworzą struktury błon komórkowych. Szczególnie DHA , którego najwięcej skumulowanego jest w – siatkówce, plemnikach i mózgu – DHA stanowi 97% wszystkich kwasów Omega-3 obecnych w mózgu oraz 95% w siatkówce oka.

Oprócz ich strukturalnej roli w błonach komórkowych, omega-3 (wraz z omega-6) dostarczają energii dla organizmu i są wykorzystywane do tworzenia eikozanoidów. Eikozanoidy sygnalizują cząsteczki, które mają podobne struktury chemiczne do kwasów tłuszczowych, z których pochodzą; mają szerokie funkcje w układach sercowo-naczyniowych, płucnych, immunologicznych i endokrynnych.

„Kwasy tłuszczowe Omega-3 odgrywają ważną rolę w produkcji podobnych do hormonów substancji zwanych prostaglandynami. Prostaglandyny pomagają regulować wiele ważnych funkcji fizjologicznych, w tym ciśnienie krwi, krzepnięcie krwi, transmisję nerwów, funkcje nerek i przewodu pokarmowego, produkcję innych hormonów, oraz łagodzić reakcje zapalne i alergiczne.”

 

Dzięki odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 unikniesz np. zwyrodnienia plamki żółtej, choroby Alzheimera, alergii czy chorób serca.

Co jeszcze mogą „zrobić” dla Ciebie kwasy Omega- 3:

  • Poprawiają nastrój i są niezbędne w walce z depresją.

  • Zmniejszają stany zapalne organizmu.

  • Zmniejszają ryzyko miażdżycy.

  • Mogą uchronić przed rozwojem nowotworów, jednak te pochodzące z ryb są w tym bardziej skuteczne (nawet ośmiokrotnie) niż te z roślin – przekonują naukowcy z kanadyjskiego Uniwersytetu Guelph na łamach „Journal of Nutritional Biochemistry”.[1]

  • Poprawiają zdolność organizmu do reagowania na insulinę poprzez stymulację wydzielania leptyny.

  • Zmiękczają błony komórkowe, przez co łatwiej jest do nich wnikać substancjom odżywczym.

  • Zapobiegają nadmiernej krzepliwości krwi.

  • Są niezbędne do syntezy hormonów (stanowią składnik do budowy serotoniny i dopaminy – hormonów szczęścia.

  • Utrzymują płynność błon komórkowych.

  • Wpływają sprawność myślenia, rozumienia, zapamiętywania, a nawet kreatywność przez całe nasze życie.

  • Zmniejszają poziom lipidów (tłuszczów mających wpływ na wzrost poziomu cholesterolu i trójglicerydów) krążących we krwi.

  • Zapobiegają alergiom oraz wspomagają ich leczenie.

  • Zmniejszają poziom fibrynogenu, co jest mega istotne (np. przy raku pomaga w zapobieganiu przerzutom).

  • Hamują pogrubienie naczyń krwionośnych przez zmniejszenie produkcji komórek śródbłonka.

  • Zwiększają naturalną odporność organizmu.

  • Zmniejszają ryzyko otyłości.

  • Wpływają na kształtowanie się i pracę mózgu, i to już od początku życia płodowego.

  • Zapobiegają wzrostowi komórek raka.

 

Powiedzmy sobie jeszcze czym się różnią Omega 3 i 6?

Jak wspominałam na początku, pod względem chemicznym oba kwasy różnią się umiejscowieniem pierwszego podwójnego wiązania pomiędzy atomami węgla.

Nie można mówić, że któryś z wymienionych kwasów jest ważniejszy, ale…..

Kwasów Omega 3 jest znacznie mniej w przyrodzie i naszej żywności niż kwasów Omega 6 (źródłem kwasów omega 6 są następujące produkty: olej kukurydziany, olej słonecznikowy, olej sojowy, olej rzepakowy, olej arachidowy, olej sezamowy, olej kokosowy, olej z pestek winogrona, oliwa z oliwek, pestki dyni i słonecznika, sezam, migdały, orzechy ziemne, awokado).

Dlatego kładzie się szczególny nacisk na dostarczanie kwasów Omega-3 do organizmu z dietą.

Odpowiedni stosunek ilości tych kwasów względem siebie powinien wynosić

1:5 lub 1:6

Niestety, Polacy  (i nie tylko) spożywają znacznie więcej kwasów n6 – w proporcji dochodzącej nawet do 1:15.

Tak duża ilość kwasów tłuszczowych Omega 6, utrudnia dostęp do organizmu kwasom Omega 3. 

Zbyt duże ilości n6 przynoszą wręcz negatywny efekt – mają działanie prozapalne i sprzyjają depresji (!!!).

 

„Kwasy Omega 3 wykazują pozytywne działania na ludzkie zdrowie. Nie ma badań wskazujących na poważne działania niepożądane – wynikające z nadmiernego spożycia n-3.  Dlatego są zaliczane do jednego z niezbędnych składników ludzkiej diety.”

 


REKLAMA

Zellschultz FitLine

Zellschultz FitLine  to specjalnie dobrana kombinacja prowitaminy A + C + E oraz pierwiastka śladowego selenu. Zellschultz FitLine : ochrona przed wolnymi rodnikami, nadaje piękny złocisty kolor opalenizny,  ochrania oczy i skórę przed promieniami UV, hamuje proces starzenia się. Ekstrakt z owoców cytrusowych bogaty w naturalne bioflawonoidy działa antyoksydacyjnie.

Zellschultz Antioxy możesz KUPIĆ TU


 

Zalecane wartości spożycia

„Zaleca się, aby ludzie spożywali co najmniej 2% dziennego zapotrzebowania na kalorie w postaci kwasów tłuszczowych omega-3. Aby spełnić to zalecenie, człowiek zużywający 2000 kalorii dziennie powinien jeść pokarmy zapewniające co najmniej 4 g kwasów tłuszczowych omega-3 w dziennej diecie, wliczając suplementy.”

 

Najczęstsze objawy niedoboru kwasów omega-3?

Objawy niedoboru kwasów omega 3 są ściśle związane z rozwojem konsekwencji zdrowotnych. Zauważalne są problemy ze skórą i włosami – skóra jest przesuszona, pojawiają się zaczerwienienia i podrażnienia, włosy tracą blask, stają się łamliwe i mogą nadmiernie wypadać.

Kolejnym objawem niedoboru kwasów omega 3 może być osłabiona odporność, częstsza zapadalność na infekcje, mogą pojawić się alergie.

Możliwy jest rozwój nadciśnienia, miażdżycy, częste są zaburzenia koncentracji i pamięci, chroniczne zmęczenie i stany depresyjne.

Następną konsekwencją jest wzrost częstości rozwoju stanów zapalnych, np. zapalenia stawów.

Niedobór omega 3 u dzieci może powodować opóźnienie rozwoju intelektualnego.

Konsekwencjami długotrwałego niedoboru kwasów omega 3 jest wzrost częstości zachorowań na schorzenia układu nerwowego, odpornościowego, sercowo – naczyniowego, a także ryzyko rozwoju nowotworów.

 

Źródła kwasów Omega-3

Zawartość omega-3 w rybach jest bardzo zróżnicowana. Zimnowodne tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, tuńczyk, śledź i sardynki, zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, podczas gdy ryby o niższej zawartości tłuszczu – takie jak tilapia i dorsz – oraz skorupiaki zawierają mniej kwasów omega 3.

„Zawartość omega-3 w rybach zależy również od składu pokarmu spożywanego przez ryby.  Ryby hodowlane mają zazwyczaj wyższy poziom EPA i DHA niż ryby złowione, ale zależy to od żywności, którą karmią. Analiza składu kwasów tłuszczowych łososia atlantyckiego hodowanego w gospodarstwach ze Szkocji wykazała, że ​​zawartość EPA i DHA znacznie spadła w latach 2006-2015 w wyniku zastąpienia tradycyjnych składników morskich w paszach dla ryb innymi składnikami.” [4]

Ogólnie wołowina ma bardzo mało kwasów omega-3, ale wołowina z krów karmionych trawą zawiera nieco wyższy poziom kwasów omega-3 (głównie jako ALA), niż w przypadku krów karmionych zbożem.

Poniżej tabela, gdzie podano kilka źródeł żywności ALA, DHA i / lub EPA .

źródło tabeli [3]
jedzenieGramy na porcję
ALADHAEPA
Olej lniany, 1 łyżka7.26
Nasiona Chia, 1 uncja5.06
Angielskie orzechy włoskie, 1 uncja2.57
Siemię lniane, całe, 1 łyżka2,35
Łosoś, atlantycki, hodowany w gospodarstwie (85 gr)1.240,59
Łosoś, atlantycki, dziki, gotowany (85 gr)1.220,35
Śledź, Atlantyk, gotowany, (85 gr)0,940,77
Olej rzepakowy, 1 łyżka1.28
Sardynki, konserwowe w sosie pomidorowym, odsączone (85 gr)0,740,45
Makrela, Atlantyk, gotowane (85 gr)0,590,43
Łosoś, różowy, puszkowany, odsączony, (85 gr)0,040,630,28
Olej sojowy, 1 łyżka0,92
Pstrąg, tęcza, dziki, ugotowany, (85 gr)0,440,40
Czarne orzechy włoskie, (28 gr)0,76
Majonez, 1 łyżka0,74
Ostrygi, wschodnie, dzikie, gotowane, (85 gr)0.140,230,30
Okoń morski, gotowany, (85 gr)0,470,18
Edamame, zamrożone, przygotowane, ½ szklanki0,28
Krewetki, gotowane (85 gr)0.120.12
Homar, gotowany, 3 uncje *0,040,070.10
Tuńczyk w wodzie z puszki, odsączony, (85 gr)0.170,02
Tilapia, gotowane,(85 gr)0,040,11
Przegrzebki, gotowane (85 gr)0,090,06
Dorsz, Pacyfik, gotowany (85 gr)0.100,04
Tuńczyk, żółtopłetwowy, gotowany (85 gr)0,090,01
Ziarna nerek, puszkowane ½ szklanki0.10
Fasolka po bretońsku, puszkowana, wegetariańska, ½ szklanki0,07
Mielona wołowina, 85% chudego, gotowane, (85 gr)0,04
Chleb, cała pszenica, 1 plasterek0,04
Jajko, gotowane, 1 jajko0,03
Kurczak, pierś, pieczony, (85 gr)0,020,01
Mleko, o niskiej zawartości tłuszczu (1%), 1 szklanka0,01

 

Warto docenić prozdrowotne i profilaktyczne właściwości kwasów omega 3 i zadbać o ich właściwą podaż w diecie.

 

TUiTERAZ ♥♥♥

Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.

SKLEP dla zdrowia:

www. rh7.pl

sklep ze zdrowymi produktami

 

Źródło zdjęcia tytułowego: https://www.naturalfoodseries.com/15-benefits-omega-3-fatty-acids/

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*