Zwalcza choroby przewlekłe, usuwa problemy trawienne, obniża poziom cukru we krwi i …

Korzyści z liści, nasion i olejku z kolendry.

Kolendra to zioło popularne na całym świecie, które na pierwszy rzut oka z liści przypomina pietruszkę. Jednak zanim uznasz, że to pietruszka, powąchaj, ten zapach mówi wszystko…  przenosi Ci do Morza Śródziemnego (krewetki z czosnkiem i kolendrą), Meksyku (guacamole, Chimichurri), Azji (zupa Pho, Curry) i Indii (kurczak Masala).  Kolendra daje świeży zastrzyk smaku, bez dodatku  soli czy innych przypraw.

Zioło to, ma nie tylko aromatyczne i nieograniczone zastosowania kulinarne, ale także zaskakująco wiele właściwości lecznicze i korzyści dla ciała.

Jednym z powodów, dla których kolendra jest tak wyjątkowa, jest jej wszechstronność.  Młode, zielone liście nadają potrawom świeży, niemal cytrusowy smak. Gdy zakwitnie, produkuje nasiona, smak liści nasila się, a nasiona kolendry zawierają własne korzyści zdrowotne. Nasiona kolendy mają ciepły, prawie orzechowy smak, co czyni je idealnym uzupełnieniem do marynowania, doprawiania kiełbas, pieczywa i jest to jeden z głównych składników w Garam Masala.

Kolendra jest bogata w flawonoidy i związki fenolowe, witaminy i składniki odżywcze. Zalicza się do nich między innymi:

w 100 gramach kolendry znajdziemy następujące witaminy:

Witamina A -6748 IU

Witamina B3 (Niacyna) – 1.114 mg

Witamina C – 27 mg

Witamina E – 2.5 mg

Witamina K -12,4 mcg

Kwas foliowy – 2,5 mcg

i następujące minerały:

Cynk – 0,5 mg

Fosfor – 48 mg

Magnez – 26 mg

Potas – 521 mg

Sód – 46 mg

Żelazo – 1,77 mg

Kolendra ma bardzo niską zawartość tłuszczów nasyconych, a wartość kaloryczna prawie nie istnieje, bo cóż to jest 23 kcal w 100 gramach. Co ważne, zioło to jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego.

Kolendra była stosowana od tysięcy lat w leczeniu infekcji układu pokarmowego, grzybów i bakterii oraz w celu zapobiegania zatruciu pokarmowemu. Niektóre badania wskazują, że może ona przyczynić się do niższego poziomu cukru we krwi, a nawet zabić pasożyty w przewodzie pokarmowym. [1]

 

Czy wiesz, że….

Kolendra:

♥ jest rośliną miododajną – z 1 hektara uprawy pszczoły mogą zebrać 500 kg miodu,

♥  oficjalnie uznawana jako środek poprawiający trawienie i wiatropędny, a nieoficjalnie wiadomo, że ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwreumatyczne, przeciwartretyczne i przeciwnowotworowe,

wzmaga odporność, pobudza krążenie krwi, pomaga leczyć anemię i zwiększ laktację u kobiet,

♥  zawiera w swoim składzie olejeki eteryczny, białko (w 15 aminokwasów m.in. asparagina, glutamina i arginina), nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy (kwercetyna, izokwercetyna),

♥ olejek kolendrowy wykazuje bardzo silne działanie przeciwbakteryjne,

 


REKLAMA

Aminokwasy ProShape Amino JEDYNE NA RYNKU AMINOKWASY ROZPUSZCZALNE W WODZIE!!! Pro Shape AMINO zawiera 8 podstawowych aminokwasów egzogennych, tych ktorych nasz organizm sam nie wytwarza, tylko musi je otrzymac z pożywienia. Musisz pamiętać, że brak JEDNEGO aminokwasu w naszym organizmie prowadzi do rozpadu łancucha DNA. Rozpad łańcucha DNA prowadzi do rozwoju chorób. Organizm bez wszystkich aminokwasów, nie podejmie walki z chorobami czy nadwagą. Aminokwasy to absolutna podstawa równowagi w organizmie- do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebujemy 24 aminokwasów – niedobór 1!!! prowadzi do pogorszenia stanu zdrowia! PRO SHAPE AMINO daje nam 8 podstawowych aminokwasów czyli daje nam gwarancje, że w organizmie rozgałęzią się na 24 nam potrzebne i nasz łańcuch aminokwasowy zostaje w 100 % odbudowany i co bardzo ważne wtedy następuje „odnowienie/restart” komórki. PRO SHAPE Amino – opracowano w technologii NTC dzieki które jako jedyne na świecie są one w ciągu 5-7 min po spożyciu w 100% dostarczone do każdej komórki.

Aminokwasy ProShape Amino  możesz KUPIĆ TU


Top 10 korzyści kolendry

 

Bardzo popularna z uwagi na właściwości przeciwzapalne, i znana z jej zdolności leczenia długiej listy schorzeń takich jak: ospa, biegunka, owrzodzenia jamy ustnej, niestrawność, zaburzenia miesiączkowania, zatrucie pokarmowe, zapalenie spojówek, choroby skóry, zaburzenia poziomu cukru we krwi, problemy z oczami, osteoporoza, zapalenie stawów, niedokrwistość, reumatyzm, bóle głowy, bezsenność, bóle mięśni i ogólna sztywność.

 

1. Usuwanie metali ciężkich

Arsen, kadm, aluminium, ołów i rtęć mogą się osadzać w naszych tkankach, co prowadzi do chorób serca, zaburzeń równowagi hormonalnej, problemów neurologicznych, niepłodności i wielu innych schorzeń. Dobra wiadomość jest taka, że kolendra wiąże metale toksyczne ze sobą, usuwając je z tkanek i ułatwiając ich eliminację z organizmu.

Jedno z badań wykazało, że kolendra w znacznym stopniu chroni przed indukowanym przez ołów stresem oksydacyjnym, podczas gdy inne badania wykazały, że kolendra faktycznie przyspiesza usuwanie metali ciężkich z organizmu. [2 , 3]

Dr Omura, odkryła,  że stosowanie antybiotyków wiąże się z nagromadzeniem się metali ciężkich w organizmie. Uważa on, że antybiotyki rzeczywiście mogą „chronić” metale ciężkie powodując nawroty niektórych infekcji, nawet po całym okresie antybiotyków.

W badaniu tym zastosowano kolendrę w celu usunięcia uporczywych złogów metali ciężkich, które nadal nękały pacjentów, nawet po ustąpieniu początkowych objawów infekcji.

Wyniki badania pokazały, że poprzez suplementację kolendrą jesteśmy w stanie uwolnić organizm z toksyn metali ciężkich i zapobiec nawrotom infekcji.

 


REKLAMA

Oral Chelate formor

Oral Chelate – DOUSTNA CHELATACJA

Składniki Oral Chelate: * oczyszczają organizm z toksycznych metali ciężkich oraz szkodliwych złogów wapnia w tętnicach, **ochraniają wątrobę, *** uzupełniają dietę w witaminy, minerały, mikroelementy i aminokwasy, **** neutralizują wolne rodniki, które są główną przyczyną arteriosklerozy, szybszego procesu starzenia, raka oraz artretyzmu , ****** wspomagają układ krążenia

ORAL CHELATE możesz KUPIĆ TU


2. Chroni przed stresem oksydacyjnym

Stres oksydacyjny wiąże się z szeroką gamą chorób zwyrodnieniowych, w tym niektórych nowotworów, chorób serca, zapalenia stawów, choroby Alzheimera, zwyrodnienia plamki żółtej i wielu innych.

Silne właściwości antyoksydacyjne kolendry, częściowo z powodu flawonoidów kwercetyny, pomagają chronić przed uszkodzeniami powodowanymi przez  wolne rodniki. Poza tym ostatnie badania pokazały, iż kolendra nie dość, że chroni tkanki przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników, to również potrafi podwyższać poziom enzymów odpowiedzialnych za działanie antyoksydacyjne. [4, 5]

 

3. Poprawia sen i działa uspokajająco

Właściwości uspokajające i wpływające na poprawę jakości snu i łatwiejsze zasypianie ma olejek z kolendry (poniekąd z powodu dużej zawartości linalolu).

Badania wykazały, że ekstrakt z kolendry (wysokiej jakości) daje takie same efekty przeciwlękowe  jak popularny lek na receptę, Valium (diazepam). [6] Działania niepożądane Valium obejmują dezorientację, halucynacje, zachowania ryzykowne, pobudzenie, agresję, problemy z pamięcią, osłabienie mięśni i wiele innych. Kolendra może złagodzić niepokój i poprawić sen, bez tych potencjalnie niebezpiecznych skutków ubocznych.

 

4. Obniża poziom cukru we krwi

Dzięki stymulującemu działaniu oleju kolendrowego na gruczoły dokrewne, zwiększa się wydzielanie insuliny z trzustki, co podnosi poziom insuliny we krwi. To reguluje prawidłową absorpcję cukru i zapewnia zdrowszy poziom cukru we krwi.

Badanie opublikowane w  Journal of Food Sciences wykazało, że po zdiagnozowaniu cukrzycy, kolendra pomaga w utrzymaniu prawidłowej czynności wątroby i pomaga w zrównoważeniu poziomu cukru we krwi.

Poza tym naukowcy uważają, że używanie świeżej kolendry w kuchni, może być w rzeczywistości lekarstwem na cukrzycę.

 

5. Chroni przed chorobą układu krążenia

Dieta bogata w potas jest ważną częścią kontrolowania ciśnienia krwi, ponieważ zmniejsza wpływ sodu na organizm.

Wysokie ciśnienie krwi zwiększa ryzyko niewydolności serca, choroby niedokrwiennej serca i pogrubienia mięśnia sercowego. Oprócz pomagania w obniżaniu ciśnienia krwi, zalety kolendry faktycznie pomagają w rozpuszczaniu się cholesterolu w tętnicach, chroniąc przed miażdżycą i chorobami serca.

Badania wykazały, że kolendra obniża poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów w organizmie. [7]

 

 

6. Zapobiega infekcjom dróg moczowych

Przeciwbakteryjne związki zawarte w kolendrze, pomagają utrzymać zdrowy układ moczowy i zabezpieczyć przed bakteriami, które te infekcje wywołują. Oprócz spożywania świeżych liści kolendry – co działa profilaktycznie, również  nasiona kolendry są pomocne w łagodzeniu objawów, jeśli infekcja już wystąpi.

Jak to zrobić?

Po prostu namocz 1½ łyżeczki suszonych nasion kolendry  w 2 szklankach wody i zostaw na noc.  Rano odcedź i pij, lub po prostu dodaj do porannego smoothie. Pomoże to w złagodzeniu dyskomfortu i bólu związanego z zapaleniem układu moczowego oraz w przyspieszeniu leczenia.

 

7. Dobra na problemy trawienne

Kolendrę stosuje się na całym świecie od tysięcy lat, aby:

  • „uśpić” brzuszki,
  • zapobiegać gazom i wzdęciom,
  • łagodzić niestrawność i zgagę,
  • łagodzić skurcze żołądka.

Zioło to, pomaga w wytwarzaniu enzymów  i soków trawiennych w żołądku, a tym samym stymuluje ruchy perystaltyczne i pomaga w rozkładzie żywności.

W wielu kuchniach świeża kolendra towarzyszy gorącym i pikantnym potrawom ze względu na efekt „chłodzenia”. Ten efekt chłodzenia może pomóc w zapobieganiu zgadze po ostrych posiłkach.

Jeśli zatem chcesz uniknąć wzdęcia lub gazów po posiłku, który np. zawiera rośliny strączkowe, dodaj do takiego dania posiekaną kolendrę.

 

8. Chroni przed zatruciem pokarmowym 

Kolendra przynosi korzyści nie tylko detoksykując organizm, ale także chroni go przed infekcjami i toksynami. Jej naturalne właściwości antybakteryjne pomagają chronić zarówno przed chorobami przenoszonymi przez żywność, jak i przez wodę, w tym zatruciem pokarmowym, salmonellą, cholerą, a zwłaszcza listerią. Badania opublikowane w International Journal of Food Microbiology zbadały koper, kolendrę i eukaliptus i odkryły, że kolendra była szczególnie skuteczna w walce z listerią [8].

 

9. Zwalcza choroby przewlekłe

Choroby neurodegeneracyjne, w tym choroba Alzheimera, Parkinsona, MS i niektóre guzy mózgu, są związane z przewlekłym stanem zapalnym i obecnością metali ciężkich w organizmie. Tak! Metale ciężkie znane są jako najważniejszy czynnik zachorowań na choroby przewlekłe, takie jak choroba Crohna, stwardnienie rozsiane i Alzheimera. Kolendra okazała się być potężną bronią przeciw takim metalom jak: kadm, rtęć, ołów i aluminium. Usuwa je zarówno z kości, jak i głównego systemu nerwowego.

Jest również jedyną znaną substancją „dostającą się wewnątrz” komórki – wytrąca metale toksyczne przyklejone do organelli komórkowych w obrębie jądra komórki – i faktycznie odwraca uszkodzenia DNA, które spowodowały te metale! Najlepiej zażywać na 30 minut przed jedzeniem żywności zawierającej błonnik lub czyste źródło chlorelli.

Poza ty, badani wykazały, że dieta bogata w kurkumę, kolendrę, pieprz, goździki, imbir, czosnek i cynamon, pomaga zapobiegać stanom zapalnym związanym z wyżej wymienionymi wyniszczającymi chorobami.

10. Chroni przed rakiem jelita grubego

Naukowcy uważają, że kolendra może chronić przed rakiem okrężnicy poprzez obniżenie poziomu cholesterolu i zwiększenie wydalania związków sterolowych i żółci. Ten proces zmniejsza poziomy toksyczne w okrężnicy, zmniejszając ryzyko raka.[9]

 


REKLAMA

CHLOROFIL W PŁYNIE pobudza proces oczyszczania organizmu z toksyn. Chlorofil niezbędny jest dla ludzi, którzy z jakiejkolwiek przyczyny nie otrzymują światła słonecznego, np. pracownikom biur i mieszkańcom dużych miast, ludziom przemęczonym i zestresowanym. Chlorofil może być również pierwszą pomocą przy nagłym, nawet silnym zatruciu lub migrenie. Stosując chlorofil w płynie wspomagamy nasz organizm przez jego odżywienie i zregenerowanie oraz oczyszczenie i przywrócenie naturalnej równowagi

Chlorofil w płynie możesz KUPIĆ TU


11. Łagodzi podrażnienia skóry

Kolendrę stosuje się zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie jako środek na podrażnienia skóry, w tym: ukąszenia, oparzenia słoneczne i uczulenia. To naturalne antyhistaminy pomagają uspokoić reakcję układu odpornościowego na alergeny. Świeżą kolendrę (ugniecioną moździerzem) połączoną z olejem kokosowym można mieszać ze sobą i nanosić zewnętrznie, aby ukoić oparzenia słoneczne, suchą skórę i uczulenie spowodowane reakcją alergiczną.

Inny sposób na zastosowanie kolendry zewnętrznie, zamiast mieszania z olejem kokosowym, to po prostu- zalać kolendrę ciepłą wodą i odcedzić. Nałożyć kolendrę na skórę , a odcedzony napar wypić.

 

Kolendra – efekty uboczne, interakcje i środki ostrożności

Zarówno liście jak i ziarna kolendry są uważane za bezpieczne. Jednak osoby uczulone na koper włoski, koper, anyż, kminek lub inne podobne zioła mogą odczuwać łagodne reakcje alergiczne.

 

Przepis na napar wiatropędny, regulujący trawienie

Przepis na napar wiatropędny, regulujący trawienie, rozkurczowy oraz zwiększający wydzielanie soku żołądkowego.

1 łyżeczkę rozgniecionych owoców kolendry zalej 1 szklanką wrzącej wody. Zaparzaj pod przykryciem 30 minut. Następnie odstaw na 15 minut i przecedź.

Pij 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie przed jedzeniem.

 

TUiTERAZ ♥ ♥♥

Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.

SKLEP dla zdrowia:

www. rh7.pl

sklep ze zdrowymi produktami

 

PRZYGOTUJ SIĘ DO LATA

Zellschultz FitLine

Specjalnie dobrana kombinacja prowitaminy A + C + E oraz pierwiastka śladowego selenu. 

Zellschultz : ochrona przed wolnymi rodnikami, nadaje piękny złocisty kolor opalenizny,  ochrania oczy i skórę przed promieniami UV, hamuje proces starzenia się. Ekstrakt z owoców cytrusowych bogaty w naturalne bioflawonoidy działa antyoksydacyjnie.

 

Zellschultz Antioxy możesz KUPIĆ TU

 

Źródła:

[1] https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-117-coriander.aspx?activeingredientid=117&activeingredientname=coriander

[2]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8686573

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19902160

[4] https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-294/quercetin

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22301773

[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22022003

[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22671941

[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11929164

[9] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10940583

źródło zdjęcia tytułowego:

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*