źródło zdjęcia:[1]
Woda stanowi około:
70% organizmu
85% krwi
80 % mózgu,
75% mięśni,
90% komórek
80 % nerek,
68% wątroby……
Wiadomo, że latem trzeba dużo pić, bo jest gorąco ( i jak się okazuje w tym roku, wiosną też może być upalnie). W wyniku czego mocniej się pocimy i tracimy więcej wody. A jak wiadomo dbałość o odpowiednie nawodnienie jest niezwykle ważna w celu utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu. I tak dla przykładu – ZGAGA – może być wynikiem odwodnienia organizmu. Zgaga? Tak, właśnie zgaga, która kojarzy nam się ze zbyt słabym pH soków żołądkowych, może być także spowodowana odwodnieniem. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ woda to podstawowy składnik soków żołądkowych, śliny, żółci oraz błony śluzowej żołądka (98 % błony śluzowej żołądka to woda).Kiedy pijemy odpowiednią ilość wody błona staje się gruba i mocna – co zapobiega powstawaniu np. zgagi czy wrzodów żołądka.
Być może za chwilę pojawią się głosy, że „Ja pije po 3-4 litry wody dziennie, a nadal ma uczucie i objawy odwodnienia.”
Tak, może tak być.
Dlaczego?
Dzieje się tak, kiedy nasz komórki nie są w stanie zatrzymać wody „dla siebie”. W takich wypadkach (i nie tylko wtedy) warto dodać do wypijanej wody szczyptę soli np. kłodawskiej czy himalajskiej.
Dlaczego komórki nie są w stanie zatrzymać wody dla siebie? Może to wynikać z niedoboru minerałów, witamin i aminokwasów w naszym organizmie, które są niezbędne do prawidłowej pracy KAŻDEJ KOMÓRKI.
Dobrze, wiemy już, że trzeba się więc nawadniać. Sposobem na nawodnienie organizmu jest nie tylko woda. W przeciętnej diecie około 20% płynów dostarczamy sobie w postaci produktów stałych i półpłynnych. Spośród nich najwięcej wody zawierają warzywa, owoce oraz przetwory mleczne.
Lista 12 produktów, które wspomagają nawodnienie organizmu
1.Ogórki
Oczywiście nie mogło być inaczej. Wiadome było, że pierwsze miejsce zajmie – OGÓREK, gdyż warzywo to jest cudownym źródłem wody.
Zawartość wody wynosi około 97%.
Dzięki neutralnemu smakowi ogórki mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Cechuje je niski stosunek sodu do potasu, dzięki czemu pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Warzywo to, zapewnia sporą dawkę błonnika, ale też bogate jest w witaminy A, B, C i E.
Oczywiście dzięki dużej zawartości wody w składzie. Ogórek charakteryzuje się też bardzo niską zawartością kalorii, dlatego jest zalecany w dietach odchudzających.
Dla wegetarian, wegan lub tych, którzy unikają ryb w swojej diecie, codzienna dostawa Omega 3 FitLine jest wyzwaniem. Odkryj FitLine Omega 3 Vegan, naszą nową wegańską mikroSolve® Omega 3 FitLine z mikroalg, doskonałą alternatywę dla oleju rybnego, bez smaku ryb. Unikalna technologia microSolve® zapewniająca wyższą dostępność biologiczną. Ekskluzywna koncepcja transportu składników odżywczych (NTC®) wspierająca zoptymalizowane pobieranie składników odżywczych. Wegańskie źródło kwasów tłuszczowych omega-3, bez zapachu i smaku ryby. 100% vege.
FitLine Omega 3 Vegan możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
2. Seler naciowy
Jego właściwości zdrowotne znano już w czasach starożytnych. Wówczas mówiono o nim jako o doskonałym środku uspokajającym oraz leku na poprawę libido.
Zawartości wody około 96%.
Seler nie tylko świetnie nawadnia organizm, ale również pomaga oczyszczać organizm z toksyn i wspomaga odchudzanie. Seler posiada tzw. ujemne kalorie co oznacza, że organizm zużywa więcej energii na strawienie niż zawiera sam seler.
Wśród składników odżywczych, jakie znajdziemy w selerze naciowym, można wymienić witaminy C (jest jej dwukrotnie więcej niż w cytrusach),witamina A, witamina E oraz witaminy z grupy B. Seler naciowy posiada również minerały takie jak fosfor, potas, wapń, cynk, żelazo i magnez.
3. Rzodkiewka
Zawartości wody około 95%.
Rzodkiewka poza wodą dostarcza nam również sporo minerałów (głównie potasu, ale również wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, siarki, cynku i miedzi) oraz witamin – w tym kwasu askorbinowego i witamin z grupy B .
W rzodkiewce znajdziemy również błonnik (w 100 g jest go 2,5 g), kwas foliowy, retinol oraz prowitaminę A.
Warto pamiętać, że rzodkiewka sprzyja odchudzaniu nie tylko ze względu na znikomą kaloryczność, ale również korzystny wpływ na tempo przemiany materii, przyczynia się do tego m.in. potas – pierwiastek, który bierze udział w spalaniu węglowodanów i tłuszczów. Metabolizm wspomaga też błonnik rzodkiewki – zmniejsza apetyt, poprawia pracę jelit (przeciwdziałając przy tym zaparciom), ograniczając przy tym wchłanianie i przyswajanie tłuszczów.
4. Pomidor
Zawartość wody około 95%
Za cenne właściwości pomidorów w szczególności odpowiedzialny jest ich czerwony barwnik – likopen. Związek ten należy do najsilniejszych antyoksydantów.
Ponadto pomidory są bogatym źródłem witamin. Zawierają m.in. witaminę C, K i E oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego warzywo to posiada cenny dla nas błonnik i szereg związków mineralnych takich jak potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk i mangan.
5.Woda kokosowa
Zawartość wody około 95%
Czy wiesz, że „regularne picie wody kokosowej przyspiesza metabolizm”.
Oto kilka zalet wody kokosowej (poza tą już świetnie znaną – nawadniającą ):
- niska kaloryczność
- źródło witaminy C
- źródło witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5 i B6)
- działanie antybakteryjne
- źródło błonnika
- obniża poziom cukru oraz insuliny we krwi
- reguluje ciśnienie krwi
- źródło cytokinin, m. in. kinetyny i zeatyny, które wykazują działanie przeciwzakrzepowe oraz przeciwoksydacyjne
- redukuje stres oksydacyjny
- poprawia krążenie krwi i zmniejsza ryzyko zawałów i udarów serca oraz miażdżycy
- ułatwia trawienie
- działa wygładzająco na cerę i zapewnia skórze młody i jędrny wygląd
Więcej na ten temat pisałam w tym poście – Woda kokosowa – najzdrowszy napój na świecie
REKLAMA*
6. Cukinia
Zawartość wody około 94%
Cukinia ma mnóstwo błonnika, a poza tym jest bogata w takie składniki odżywcze, jak potas, wapń, sód, fosfor, witamina C, witamina K oraz witaminy z grupy B (B1,B3). Warto również wiedzieć, że jest ona warzywem, w którym nie odkładają się żadne metale ciężkie.
7. Arbuz
Zawartości wody około 92%
Arbuz to „kula wodna”.
Ten „olbrzymi elektrolit” bo tak można go śmiało nazwać jest zbawieniem przy:
- intensywny wysiłek fizycznym,
- po treningu,
- biegunka,
- drastyczna zmiana diety,
- infekcje wirusowe,
- wysoka/ podwyższona temperatura ciała
Arbuz ma również wiele innych zdrowotnych właściwości. Niewiele osób wie, że zawiera więcej cennego likopenu niż pomidory – uznawane za sztandarowe źródło tego przeciwutleniacza. Na tle innych owoców wyróżnia się też wysoką zawartością β-karotenu.
Więcej szczegółowych informacji o arbuzie pisałam w tym poście: Arbuz- silne właściwości nawadniające, przeciwzapalne i …
8. Truskawki
Zawartość wody około 92%
Truskawki to jedne z najsmaczniejszych i jednocześnie najmniej kalorycznych owoców.
Truskawki dostarczają dużo błonnika, przeciwutleniaczy przeciwbólowych oraz witamin i minerałów, w tym witaminy C, folanu i manganu. Warto pamiętać o tym, że truskawki dzięki zawartości kwasu elagowego mają działanie przeciwnowotworowe. Tak! Kwas elagowy wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Wynikają one z następujących uwarunkowań:
9. Papryka
Zawartość wody około 92%
Papryka to prawdziwa skarbnica witaminy C. Witamina C nie tylko przeciwdziała infekcjom, ale bierze również udział w syntezie kolagenu, odpowiedzialnego za stan naszej skóry, błon śluzowych i naczyń krwionośnych. Dodatkowym plusem jest niezwykle wysoka w papryce (przede wszystkim czerwonej) zawartość β-karotenu. Wśród innych warzyw wyróżnia się ona również sporą ilością witaminy E, która wraz z witaminą A odpowiada m.in. za kondycję skóry, włosów i paznokci. Dobrze jest łączyć paprykę z produktami zawierającymi żelazo, gdyż zawarta w niej witamina C wspomaga jego wchłanianie. Takie zestawienie jest szczególnie ważne dla osób cierpiących na anemię.
10. Kalafior i brokuł
Zawartość wody około 91%
Oba warzywa zasługują na szczególną uwagę, nie tylko ze względu na wysoką zawartość wody, należą bowiem do rodziny warzyw krzyżowych, które słyną z właściwości przeciwnowotworowych (zawierają duże ilości indoli).
Poza właściwościami anty-nowotworowymi, warzywa te chronią przed wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków. Wszystko dzięki zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu – silnego przeciwutleniacza.
Kolejną zaletą tych warzyw jest to, iż zawierają cholinę (kalafior zawiera jej nieco więcej). Cholina jest niezbędnym składnikiem odżywczym wspomagającym zdrowie i metabolizm mózgu – wspiera procesy uczenia się i zapamiętywania.
Więcej o tym białym warzywie pisałam w tym poście – lista 6 najważniejszych właściwości kalafiora (w tym antynowotowrowe)
Munogen FitLine zawiera: ** wysokogatunkową: L-Argininę i L-Cytrulinę (To aminokwasy, które pełnią ważną rolę w organizmie każdego sportowca, ale nie tylko – przyjmowanie ich pomaga zwiększyć wytrzymałość organizmu i poprawić natlenienie tkanek. Ponadto L-arginina wspomaga prawidłową funkcje wątroby, działa oczyszczająco na komórki tego narządu, jest też dobroczynną substancją dla naszego serca.) ** witaminę B6, witaminę B12 i kwas foliowy, które biorą udział w redukcji zmęczenia i znużenia. ZADANIEM MUNOGEN FitLine jest to, aby: * zwiększyć przepływ krwi w organizmie, w każdym naczyniu…tym samym organizm dostaje więcej tlenu do komórek, a co za tym idzie, więcej składników odżywczych. Efektem tego jest więcej energii, redukcja zmęczenia i znużenia, * oczyszczenie krwi i limfy, * profilaktyka dla układu krążenia, * wsparcie do prawidłowego tworzenia krwinek czerwonych
Munogen FitLine możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
11. Kapusta
Zawartość wody około 91%.
Witamina U?????
Tak, witamina U jest naturalnym składnikiem, który występuje w soku ze świeżych liści kapusty. Potoczne określenie witamina U odnosi się do związku pochodnego aminokwasu metioniny, nazywanego sulfonianem metioniny (L-metylo-metionino-sulfonian).
Sok ze świeżej kapusty (wyciskany przez sokowirówkę) jest lekarstwem na wątrobę, chorobę wrzodową i cukrzycę.
„Funkcje witaminy U
- Zapobiega i niweluje skutki starzenia się skóry,
- Jest pomocna w profilaktyce i walce ze zmianami nowotworowymi,
- Trzykrotnie przyspiesza gojenie się ran,
- Przyśpiesza gojenie ran oparzeniowych,
- Jest bardzo silnym przeciwutleniaczem,
- Łagodzi zapalenia podczas laktacji,
- Działa łagodząco na bóle stawów,
- Działa łagodząco na zapalenie żył,
- Łagodzi proces samotrawienia ściany żołądka,
- Blokuje nadmierne wydzielanie soku żołądkowego,
- Koi zmiany zapalne w obrębie przewodu pokarmowego,
- Przynosi ulgę przy podrażnieniach żołądka,
- Przyspiesza gojenie się owrzodzeń,
- Osusza wrzody,
- Łagodzi objawy nieżytu żołądka,
- Jako substancja naturalna nie ma skutków ubocznych,
- Jest nowością stosowaną z sukcesami w kosmetologii.”
Płukanie gardła sokiem z kapusty oczyszcza, goi i zabliźnia stany zapalne.
12. Szpinak, jarmuż i sałata
Zawartość wody około 91%
Te zielone liście świetnie sprawdzają się nie tylko w sałatkach, ale też w sokach i koktajlach. Są nie tylko pełne wody, ale również pełne fitozwiązków i błonnika. Jeden kubek zielonych ilości to około 7 kcal i ponad 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Zawarty w nich chlorofil wykazuje działanie alkalizujące. Odkwasza organizm, zwalcza infekcje, działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i regenerująco.
Dlatego też , warto korzystać z dobrodziejstw, które nam dają i jeść je jak najczęściej.
WAŻNE:
Woda znajdująca się w organizmie ludzkim nosi nazwę strukturowanej. Płyn, który dostaje się do naszego ciała musi być przetworzony i oczyszczony. Podczas tego procesu organizm traci znaczną ilość energii. Musimy ciągle pamiętać, że nasze zdrowie zależy od tego ile energii organizm zużywa na „obsługiwanie” samego siebie.
Dlatego, tak ważne jest żebyśmy zwracali uwagę na wodę jaką pijemy.
„Woda, którą mamy w rurociągach niestety zawiera duże ilości żelaza, wapnia, chloru i niewielkie ilości domieszek promieniotwórczych. Dowodem istnienia w niej żelaza i wapnia jest kamień osadzający się w naszych czajnikach. Chlor zaś jest trującym gazem zatruwającym wszelkie organizmy istot żywych. Chloru nie da się zlikwidować poprzez gotowana. Podczas gotowania woda staje się martwą, ponieważ traci swoją naturalną strukturę. Dlatego też ciągłe stosowanie wody gotowanej również nie jest w pełni bezpieczne dla organizmu.”[1]
Dlaczego o tym wspominam?
Ponieważ właśnie warzywa i owoce zawierają wodę strukturowaną.
TUiTERAZ ♥ ♥ ♥
Dieta CellReset program przemiany metabolicznej możesz KUPIĆ TU.
Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz, może znajdziesz coś dla siebie.
www. rh7.pl
Źródło zdjęcia tytułowego :https://www.tes.com/lessons/m8jsm9gEbutwng/percentage-grade-7-b1
Dzięki za porady, stosuje praktycznie wszystkie wymienione przez ciebie sposoby :)poza jarmużem.
Dzięki za fajne porady w lato uwielbiam zwłaszcza fajnego zimnego soczystego arbuza.
Your article helped me a lot, Thanks!
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.