AWOKADO
JAJKO
DO PIECA
I GOTOWE
Idealny przepis na śniadanie białkowo-tłuszczowe.
Składniki
1 awokado,
2 jajka, (SUPER FOOD – jaja)
sól kłodawska, pieprz
opcjonalnie: przyprawy do smaku ( u mnie czubryca zielona – uwielbiam)
Przygotowanie
Podczas przygotowywania naszego zapiekanego dania, nastaw piekarnik na 200 ° C ( w celu nagrzania).
Umyte awokado, kroimy na pół (wzdłuż) i wyjmujemy pestkę.
W miejscu po pestce wydrążamy trochę miąższu. Takim sposobem otrzymujemy więcej miejsca na żółtko i białko.
Awokado przyprawiamy wedle uznania. Tak jak wspominałam u mnie zielona czubryca.
W celu uniknięcia rozlania jajka możesz wbić je najpierw do miski. Następnie przełożyć do awokado, kolejno żółtko i powoli białko. Najwygodniej zrobić to łyżką.
Zmniejsz temperaturę w piekarniku na 180 ° C .
Połówki awokado „wypełnione” jajkiem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ustawiamy tak, żeby się nie przewróciło (najlepiej oprzeć o ścianki naczynia).
Wkładamy do piekarnika na 15-20 min., aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
W trakcie pieczenia możesz przyszykować sobie jakiś dodatek warzywny do tego dania. U mnie najczęściej jest to starta marchewka i kawałek selera.
Obecność tłuszczów zawartych w awokado ułatwia przyswajanie np. Beta-karotenu zawartego w marchewce.
Przełóż upieczone awokado na talerz.
I Twoje śniadanie GOTOWE.
S M A C Z N E G O ♥ ♥ ♥
Zestaw możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.
www. rh7.pl
TUiTERAZ ♥ ♥ ♥
Dodaj komentarz