BANAN – LISTA KORZYŚCI dla zdrowia
Przepis na posiłek potreningowy.
Dlaczego znowu kolejny przepis na taki posiłek?
Ponieważ, o takie przepisy prosicie najczęściej. Co by Wam umilić życie, zamieszczam kolejny przepis na posiłek potreningowy, który również śmiało można zjeść przed treningiem.
Poza przepisem, chcę Wam dzisiaj szybciutko przybliżyć ważną informację, na temat ….
PAN BANAN – bohater dzisiejszego posiłku ♥ ♥ ♥
Osobiście, całe życie nie jadłam bananów. No prawie całe, bo od dwóch lat jem banany i uważam, że są pyszne i zdrowe. Najbardziej lubię w koktajlach owocowo-warzywnych, albo w takiej formie jak w dzisiejszym przepisie.
Dlaczego nie jadłam bananów. Odpowiedź jest prosta- myślałam, że od nich przytyję.
I powiem Wam jak zrobiłam, że ich nie jadał. Otóż, wcale się nie męczyłam i nie było tak, że patrzyłam na banana i mówiłam sobie NIE, NIE MOGĘ CIĘ ZJEŚĆ BO PRZYTYJĘ. Nie było tak.
Było tak. Jako dziecko (!) gdzieś usłyszałam, że banany tuczą. Jako dziecko była dość gruba i już wtedy myślałam o odchudzaniu i moich „dużych” policzkach, za które wszyscy mnie „tarmosili” . Do dziś tego nie n-a-w-i-d-z-ę!
No i co sprytna Agniesia zrobiła? Zaczęłam sobie wmawiać, że nie lubię bananów! Serio. Powtarzałam sobie to ciągle, jak mama przynosiła jej do domu, a że nie było to jakoś często (bo wtedy nie były ani tanie, ani tak łatwo dostępne na naszej wsi). Więc kiedy mama wracała z zakupów z miasta i przywoziła banany, patrzyłam na nie i mówiłam, że ich nie lubię, że smakują jak zgniłe ziemniaki.
I takim sposobem, czyli:
kłamstwo powtarzane tysiąc razy stanie się prawdą
przestałam jeść banany.
Dwa lata temu, kiedy nauczyłam się jeść, ponownie po dwudziestu paru latach wróciłam do ich jedzenia.
Dobra wystarczy tych wspomnień.
Do rzeczy.
Nie ma chyba osoby, która nie zna tego owocu. Banan to jeden z najpopularniejszych owoców na świecie.
Poza jego korzystnym działaniem na nasz organizm i walorem smakowym, ważne jest też to, iż z tym owocem możesz zrobić dosłownie wszystko. To znaczy, że możesz go:
- zjeść na surowo,
- zamrozić (pamiętaj, że zamrożone banany trzymamy nie dłużej niż 3 miesiące),
- zjeść suszonego,
- marynować,
- piec,
- zjeść na słodko, słono lub ostro
- dusić,
Głównymi składnikami odżywczymi bananów są węglowodany i woda.
1 banan (ważący około 180 g)
Białka- 1,96 g
Błonnika – 3,4 g
Tłuszczy – 0,59g
Węglowodanów – 36,43 g (12.23 to cukry proste)
Kalorii – 162 kcal [1]
Węglowodany w niedojrzałych (zielonych) bananach są głównie pod postacią skrobi i skrobi opornej. Skrobia oporna to węglowodan, który nie daje się (jest oporny) na działanie enzymów trawiennych i w takiej formie niestrawionej przechodzi do jelita grubego. W jelicie grubym jest pożywką dla pożytecznych bakterii jelitowych, przez co pomaga w ich „namnażaniu”. Efektem jest choćby lepsze wchłanianie składników mineralnych z pożywienia. Spożywanie skrobi opornej zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego oraz obniża poziom cukru we krwi.
Wraz z dojrzewaniem owocu, skrobia zmienia się w cukry proste glukozę i fruktozę, co nadaje mu słodki smak.
Zresztą najlepszy przykład to mocno dojrzały banan. Jest mega słodki.
Jakie korzyści niesie ze sobą jedzenie bananów?
Jednym słowem, można rzec – OGROMNE.
LISTA 5 KORZYŚCI Z JEDZENIA BANANÓW
1. Wspomaga układ nerwowy.
Dzięki wysokiej zawartości magnezu (27 mg w 100 g owocu) korzystnie działa na pracę mózgu oraz poprawia pamięć i koncentrację. Ponadto zawarte w bananie witamin z grupy B (jak np. niacyna, wit. B2) odpowiedzialne są między innymi za poprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Skutki niedoboru witaminy B2 to anemia.
Dlatego powinniśmy chętnie dawać dzieciom na drugie śniadanie właśnie banana.
2. Wspomaga walkę z obniżonym nastrojem czy depresją.
Miąższ banana zawiera TRYPTOFAN czyli aminokwas egzogenny (taki, którego nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć), który musimy dostarczyć wraz z pożywieniem.
WAŻNE: Podczas rozkładu tryptofanu wytwarzana jest SEROTONINA – HORMON SZCZĘŚCIA
Serotonina jest jednym z neuroprzekaźników. Mówiąc prościej (najprościej) bierze udział w przenoszeniu informacji z jednej części mózgu do drugiej.
Jakby tego było jeszcze mało, w bananie znajdziemy witaminy z grupy B.
I tu widzimy powiązanie, otóż witaminy z grup B (choćby niacyna i wit. B9) konieczne są do konwersji tryptofanu na serotoninę.
Bez tryptofanu i witamin z grupy B nie ma serotoniny (mówiąc ogólnie).
Witaminy B i TRYPTOFAN (a co za tym idzie serotonina) – idealny „lek” na:
zły nastrój,
rozdrażnienie,
stany depresyjne.
Fitline Beauty zawiera unikalną mieszankę peptydów kolagenowych, cennych ekstraktów roślinnych i ziołowych oraz witamin i minerałów, które wspierają skórę od wewnątrz.
FitLine Beauty z peptydami kolagenowymi
REKLAMA
3. Banan i UKŁAD ODPORNOŚCIOWY
Po pierwsze to dzięki już wcześniej wspomnianych witaminach z grupy B.
I tak np. witamina B6 obecna w bananie uczestniczy w tworzeniu przeciwciał, wpływa na gospodarkę hormonalną, bierze udział w tworzenie hemoglobiny.
Witamina B2 (ryboflawina) bierze udział w procesie transportu tlenu do komórek czyli oddychania komórkowego. „To oddychanie” jest podstawą funkcjonowania organizmu. Jak już wyżej wspomniała niedobory witaminy B2 to np. anemia, ale także stany zapalne błon śluzowych czy bóle mięśni. [7]
Pektyny ( jeden z rodzajów błonnika pokarmowego) zawarte w bananach sprzyjają obniżeniu poziomu „złego” cholesterolu LDL. Przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia.
Ponadto do utrzymania zdrowego układu odpornościowego przyczynia się, duża zawartość witamin i minerałów takich jak: A, D, E, K, fosfor, wapń, żelazo i potas.
No właśnie…..
4. Zawiera dużo POTAS – KORZYŚCI.
W 100 g banana znajdziemy 358 mg potasu i niewiele soli.
No, a chyba jak wpływa potas na nasz organizm to już wiadomo ♥
Potas wspomaga wysiłek nie tylko fizyczny, ale także intelektualny. Wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi, stymuluje pracę nerek oraz reguluje równowagę elektrolitów w organizmie. Poprawia pamięć i koncentrację.[4]
5. Wzdęcia, wrzody żołądka? Zjedz banana ♥
Jednym zdaniem można powiedzieć tak: pomaga w leczeniu chorób układu tarwiennego. Argumenty poniżej:
Banany są jedynymi surowymi owocami, które mogą być spożywane (przy wrzodach żołądka) bez obawy o „boleści”po ich zjedzeniu.
Mało tego banany można jeść w celu „złagodzenia” wrzodów żołądka ponieważ powodują rozrost komórek błony śluzowej żołądka, aktywując wydzielanie śluzu, który tworzy warstwę ochronną (żołądka).
Poza tym, BANANY LECZĄ ZGAGĘ poprzez neutralizowanie kwasów w żołądku.
Banany działają jako prebiotyk, stymulują wzrost przyjaznych bakterii w jelitach.
Produkują także enzymy trawienne wpływając tym samym na wzrost przyswajania składników odżywczych.
Biegunka czy zaparcia?
Przy obydwu dolegliwościach możemy zjeść banana. Zaparcia – duża zawartość błonnika w bananie przyśpiesza przesuwanie treści pokarmowych. Biegunka – banany łagodzą układ pokarmowy i pomagają „odzyskać” utracone elektrolity.
Wcześniej wspomniane pektyny skutecznie wiążą sole metali ciężkich. Dzięki tej właściwości pektyny są pomocne przy oczyszczaniu organizmu.
Po takim wstępie to każdy doda 5 bananów, a nie jak w przepisie 1 banana 🙂
Oczywiście banany są super. Jednak jak ze wszystkim, tak i z zjedzeniem bananów trzeba zachować zdrowy rozsądek. Kiedy tak zrobimy, na pewno nie zagrożą naszej sylwetce.
Składniki:
1,5 banana
1 kiwi
0,5 szklanki mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
1 łyżka białka konopnego (wczytaj więcej na temat tego białka)
1 surowe żółtko (o cudownych właściwościach tego superfood)
2-3 daktyle (ja preferuję świeże są pyszne)
opcjonalnie:
granat (do dekoracji)
1 łyżeczka inuliny (więcej błonnika)
Przygotowanie:
Wieczorem:
Namocz daktyle.
Zalej daktyle wrzącą wodą i zostaw w niej na całą noc. W ten sposób pozbywamy się części pestycydów i tego czym są często słodzone (syropu glukozowo-fruktozowego).
Rano:
1. Substancje, którymi były potraktowane daktyle, przejdą do wody więc rano wodę odlewamy i daktyle ponownie opłukujemy filtrowaną wodą.
2. Do blendera
- wrzucamy: obranego banana, kiwi, żółtko, namoczone daktyle,
- wlewamy mleko migdałowe,
- wsypujemy białko konopne (i jeżeli ktoś chce, inulinę)
3. Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
4. Masę wykładamy do miseczki i ozdabiamy plastrami banana i ziarenkami granatu.
S M A C Z N E G O ♥ ♥ ♥
REKLAMA*
TUiTERAZ ♥ ♥ ♥
Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.
www. rh7.pl
Źródło:
[1] https://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Banan.html
[2] http://pektyny.pl/co-to-pektyny/
[3] http://pektyny.pl/obnizenie-cholesterolu/
[4] http://www.foodmatters.com/article/25-powerful-reasons-to-eat-bananas
[5] http://food.ndtv.com/food-drinks/benefits-of-banana-how-to-include-the-fruit-in-your-daily-diet-1216006
[6] https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-bananas
[7] https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/vitamin-b
Dodaj komentarz