Co jeść żeby się nawodnić? Najlepsze źródła wody w pożywieniu.
Woda jest jednym z najważniejszych składników pokarmowych w diecie człowieka. Pełni ona szereg ważnych funkcji w organizmie:
- Woda jest odpowiedzialna za regulację temperatury ciała.
- Woda jest niezbędna do produkcji śliny, która uczestniczy w procesach trawiennych.
- Jest odpowiedzialna za przebieg wielu reakcji chemicznych – woda stanowi środowisko reakcji biochemicznych.
- Woda wpływa ma prawidłowe trawienie i wchłanianie substancji odżywczych – wiele składników diety cechuje się dobrą rozpuszczalnością w wodzie (np. witaminy z grupy B, witamina C – witaminy te nie są magazynowane w organizmie a wydalane z moczem, dlatego powinny być dostarczane każdego dnia) i z tego względu odpowiednie nawodnienie sprzyja ich właściwemu przyswajaniu. Przypomnę, że witaminy biorą udział w licznych przemianach biochemicznych, zapewniając prawidłowe działanie enzymów. Enzymy odpowiadają za wiele aspektów, między innymi umożliwiają trawienie poprzez rozkładanie złożonych cząsteczek, takich jak węglowodany, cukry i tłuszcze, na prostsze elementy. Enzymy biorą udział w procesach wzrostu, przemiany materii, wykorzystaniu pokarmów i zwalczaniu zagrożeń.
- Działanie ochronne wobec narządów – woda wchodzi w skład płynów ustrojowych i mazi stawowej; dzięki temu zapobiega uszkodzeniom różnych organów wewnętrznych (np. gałki ocznej, mózgu) i stawów; na podobnej zasadzie, właściwe nawodnienie jest ważne dla ochrony płodu przed uszkodzeniami mechanicznymi.
- Woda jest odpowiedzialna za oczyszczanie ustroju z substancji szkodliwych – wiele związków toksycznych rozpuszcza się w wodzie; pozwala to na usunięcie np. produktów przemiany materii z organizmu
- Woda, będąc głównym składnikiem krwi, jest odpowiedzialna za dostarczanie związków odżywczych (np. przeciwutleniaczy, witamin, składników mineralnych) do praktycznie wszystkich komórek, tkanek i narządów naszego ustroju.
Tu wrzucam link do posta, w którym pisałam o „Woda. 8 powodów, dla których musimy pić wodę!”
Czym grozi odwodnienie?
„Zbyt niska podaż płynów prowadzi do odwodnienia, które jest stanem zagrażającym naszemu zdrowiu i życiu.”
Pierwsze objawy związane z niedostatecznym spożyciem wody pojawiają się już przy obniżeniu zawartości wody w organizmie na poziomie 1% masy ciała. Na skutek odwodnienia dochodzi do pojawienia się takich symptomów, jak:
- uczucie niemocy,
- ogólne osłabienie,
- kołatanie serca,
- nagłe spadki siły,
- zawroty głowy,
- uczucie zimna (związane z zaburzoną termoregulacją),
- drażliwość i nerwowość,
- bóle głowy,
- zaburzenia koncentracji i pamięci,
- zaczerwienienie i zmniejszenie elastyczności skóry,
- pogorszenie widzenia.
Bardzo dobrym sposobem na zadbanie o gospodarkę wodną naszego organizmu jest wprowadzenie do diety warzyw i owoców.
Poniżej lista najlepiej nawadniających warzyw i owoców:
1. Ogórek
Ogórek zawiera aż 97 proc. wody, dostarcza witaminę A, C, E i K, witaminy z grupy B, a także minerały takie jak: potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez, cynk, mangan, miedź.
Ogórek jest nisko kaloryczny (w 100 g jest 15 kalorii), a jego indeks glikemiczny jest niski (IG 15).
2. Seler naciowy
Seler naciowy aż w 96 proc. składa się z wody.
Jest dobrym źródłem witaminy A, C, E, K, witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak: wapń, potas, żelazo, fosfor, cynk, czy magnez.
Dostarcza również błonnik i przeciwutleniacze.
Jest wyjątkowo niskokaloryczny (7 kcal w 100 g) i ma równie niski indeks glikemiczny (IG 15). Mogą bez obaw sięgać po niego cukrzycy oraz osoby cierpiące na insulinooporność.
PBM Probio minerał „biologiczne antidotum”
PBM Probio minerał to połączenie 11 szczepów probiotycznych (w tym lactobacillus, bifidobacterium, strptococus) i minerałów osadowych. PBM jest naturalnym, ekologicznym produktem w postaci pudru.
Jest biologicznym antidotum potęgując kolonizację szczepów probiotycznych, które wypierają florę chorobotwórczą (pleśnie i grzyby) oraz likwidują toksyny znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie.
Sprawia, że pożyteczne mikroorganizmy mogą się rozwijać tworząc tym samym przestrzeń życiową dla całego ekosystemu.
PBM Probio minerał możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
3. Cukinia
Cukinia w 96 proc. składa się z wody i jest warzywem niskokalorycznym (100 g to 15 kcal), a jej indeks glikemiczny jest równie niski (IG 15).
Jest ona źródłem błonnika, witaminy C, K, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak potas, fosfor, wapń, miedź, sód, mangan.
4. Rzodkiewka
Rzodkiewka w 95 proc. składa się z wody.
Jest źródłem błonnika, witaminy C i witamin z grupy B.
Dostarcza składniki mineralne takie jak: żelazo, potas, wapń, fosfor, magnez, sód.
Zawiera także antybakteryjne i przeciwnowotworowe izotiocyjaniany.
Jest niskokaloryczna (19 kcal w 100 g) i posiada niski indeks glikemiczny (IG 10).
5. Pomidory
Pomidory w miąższu zawierają nawet 94 proc. wody.
Są źródłem witaminy C, A, E, oraz K, dostarczają potas, magnez, wapń, żelazo, mangan, miedź czy kobalt.
Pomidory są źródłem likopenu, który jest silnym antyutleniaczem, chroniącym organizm przed starzeniem się komórek i rozwojem nowotworów.
Są niskokaloryczne (18 kcal na 100 g) i mają niski indeks glikemiczny (IG 15).
6. Sałata
Sałata składa się nawet w 93 proc. z wody. Sałata zazwyczaj zawiera tylko kilkanaście kalorii na 100 g liści i ma niski indeks glikemiczny (IG 10).
Sałata zawiera witaminę A, C, K, witaminy z grupy B, oraz chrom, magnez, żelazo, wapń, potas, wapń.
7. Arbuz
Arbuz zawiera aż 92 proc. wody.
Poza tym zawiera błonnik, białko, cukry, witaminy A, E i witaminy z grupy B oraz minerały takie jak: potas, żelazo, magnez, miedź, mangan, cynk oraz sód.
Arbuzy są również źródłem przeciwutleniaczy: likopenu, luteiny, zeaksantyny, kryptoksantyny.
Arbuz jest niskokaloryczny (na 100 g ok. 30-40 kcal), ale jego indeks glikemiczny jest wysoki (IG 80), dlatego osoby cierpiące na cukrzycę i insulinooporność powinny na niego uważać.
8. Melon
Melon zawiera aż 90 proc. wody, cukry, białko i tłuszcze.
Jest źródłem polifenoli, błonnika, witaminy A, C, D, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak: magnez, cynk, potas, fosfor, żelazo, wapń, jod.
Podobnie jak arbuz, melon nie jest kaloryczny (na 100 g ok. 34 kalorii), ale cechuje się wysokim indeksem glikemicznym (IG 60), więc cukrzycy powinni sięgać po niego z umiarem.
FitLine Basics na jelita – to koncentrat najbardziej wartościowych owoców, warzyw, zbóż, żywych kultur bakterii oraz enzymów.
Składniki dobrano tak, aby znacząco poprawiły: regeneracje układu pokarmowego, lepsze trawienie, lepsze wchłanianie pożywienia, odbudowa odporności.
FitLine Basics na jelita zawiera żywe kultury bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus acidophilus La-5 + Bifidobacterium lactis Bb-12), 32 enzymy trawienne, witaminę C, witaminę E, prowitaminę A, pierwiastek śladowy selen oraz błonniki.
FITLINE BASICS możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Nie zapominaj o elektrolitach!
Na końcu warto wspomnieć, że istnieje też pojęcie takie, jak odwodnienie hipotoniczne, które jest związane z utratą elektrolitów (np. jonów wapnia, magnezu, sodu). Dlatego też w przypadku wzmożonego wysiłku fizycznego, gorączki, pracy w wysokich temperaturach należy pamiętać o dostarczaniu odpowiednich ilości składników mineralnych, w tym głównie magnezu.
Więcej na temat elektrolitów pisałam w tym poście
Na zdrowie 😀
TUiTERAZ ♥ ♥♥
Świetny artykuł. W czasie poszukiwania w internecie informacji znalazłam ten artykuł. Wielu autorom wydaje się, że posiadają rzetelną wiedzę na ten temat, ale niestety tak nie jest. Stąd też moje miłe zaskoczenie. Muszę podziękować za Twoją pracę. Zdecydowanie będę polecał to miejsce i często tu zaglądał, aby przejrzeć nowe artykuły.
Dobry i ciekawy wpis. W trakcie poszukiwania w internecie informacji trafiłam na ten artykuł. Wielu osobom wydaje się, że mają odpowiednią wiedzę ,by się wypowiadać na poruszany przez siebie temat, ale tak nie jest. Stąd też moje miłe zaskoczenie. Czuję, że powinienem wyrazić uznanie za Twój trud. Będę rekomendował to miejsce i często odwiedzał, aby poczytać nowe artykuły.