Są tak powszechne, że często podchodzimy do nich z dezaprobatą. Zapominając przy tym o ich nieoceniony wartościach odżywczych.
Osobiście uwieeeeeelbiam ziemniaki. 😁
Co kryją w sobie ziemniaki?
Ziemniaki są niskokaloryczne
Podobnie zresztą jak inne warzywa.
Nawet zawartość skrobi nie wpływa znacząco na ich kaloryczność. 100 g ugotowanych ziemniaków to niecałe 80 kcal. Przykładowo taka sama ilość ugotowanego makaronu ma dwa razy więcej kcal. Natomiast wszystko rozchodzi się o to, w jakiej postaci będą spożywane. Ugotowane lub pieczone w mundurkach będą najmniej kaloryczne i jednocześnie najzdrowsze.
Dodatek masła, śmietany czy tłustego sosu do tłuczonych ziemniaków znacznie podniesie ich kaloryczność.
Pragnę tu jednak zaznaczyć, że nie namawiam do odstawienia tłuszczy, wręcz przeciwnie jestem fanką spożywania tłuszczy. Ale tłuszczy zdrowych – nienasyconych, zawartych w orzechach, awokado, pestkach, nasionach, olejach tłoczonych na zimno czy oliwie z oliwek oraz w tłustych rybach.
Swoją drogą, uwielbiam ziemniaki polane oliwą z oliwek lub olejem lnianym i posypane koperkiem oraz świeżym pieprzem. 🙃
Przy okazji wspomnę, że tłuszcze spowalniają tempo opróżniania żołądka i trawienia a tym samym zmniejszają wyrzut glukozy do krwi.
Witaminy i składniki mineralne w ziemniakach
Ziemniaki są dobrym źródłem witaminy C. Ogólna zawartość witaminy w ziemniakach nie jest zbyt wysoka (są znacznie lepsze źródła np. papryka, natka pietruszki, porzeczki, owoce dzikiej róży czy acerola), ale typowa ilość spożywana podczas obiadu może pokryć całodzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Największą zawartością witaminy C charakteryzują się młode ziemniaki. Podczas przechowywania ilość kwasu askorbinowego stopniowo się zmniejsza.
W ziemniakach obecne są również:
✔️witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na przemiany metaboliczne oraz układ pokarmowy i nerwowy.
Oprócz witamin ziemniaki zawierają również składniki mineralne takie jak:
✔️magnez,
✔️potas,
✔️jod,
✔️miedź,
✔️fosfor,
✔️wapń,
✔️żelazo,
✔️sód,
✔️cynk.
Są one odpowiedzialne za prawidłową pracę układu pokarmowego, niwelują negatywne skutki stresu, poprawiają kondycję skóry, zapobiegają skurczom mięśni oraz wspomagają wzrok.
Ziemniaki – źródło potasu
Zatrzymam się jeszcze na chwile przy potasie ponieważ pragnę podkreślić jego znaczenie.
Ziemniaki są źródłem potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie tętnicze, stąd w niektórych chorobach serca stosuje się dietę ziemniaczaną, oraz magnezu, który jest m.in. budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres. Ponadto zawierają wapń, żelazo, fosfor, jod, miedź i cynk.
Co kryją w sobie ziemniaki?
Białko.
Ziemniaki to źródło wartościowego białka
Ważnym składnikiem odżywczym bulw ziemniaka jest białko — mimo że występuje w niewielkiej ilości (ok. 2%), odznacza się wysoką wartością biologiczną, choć nie jest białkiem pełnowartościowym. Jest ono źródłem aminokwasów egzogennych, takich jak leucyna, lizyna, fenyloalanina, treonina, których organizm człowieka nie potrafi syntetyzować. W połączeniu z białkiem zwierzęcym (zestaw ziemniaków z porcją mięsa/ryb/jaj) zostanie ono najefektywniej wykorzystane.
FitLine Basics na jelita – to koncentrat najbardziej wartościowych owoców, warzyw, zbóż, żywych kultur bakterii oraz enzymów.
Składniki dobrano tak, aby znacząco poprawiły: regeneracje układu pokarmowego, lepsze trawienie, lepsze wchłanianie pożywienia, odbudowa odporności.
FitLine Basics na jelita zawiera żywe kultury bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus acidophilus La-5 + Bifidobacterium lactis Bb-12), 32 enzymy trawienne, witaminę C, witaminę E, prowitaminę A, pierwiastek śladowy selen oraz błonniki.
FITLINE BASICS możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Co kryją w sobie ziemniaki?
Błonnik.
Ziemniaki to źródło błonnika.
Ziemniaki są źródłem błonnika pokarmowego, który ułatwia trawienie, poprawia perystaltykę jelit, zwiększa objętość treści pokarmowej dając uczucie sytości, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu. Dzięki zawartości błonnika ziemniaki pomagają przy problemach z trawieniem, biegunkach i zaparciach.
Obróbka kulinarna a straty składników odżywczych
W bulwie ziemniaczanej składniki odżywcze rozmieszczone są nierównomiernie. Najwięcej składników mineralnych i witamin kryje się tuż pod skórką.
Natomiast w środku gromadzi się głównie skrobia. Wartość żywieniowa ziemniaków zależy zatem od grubości obierania, a także sposobu i czasu przygotowywania bulw do spożycia.Najlepiej gotować lub piec bulwy ziemniaka ze skórką lub obierać cienko i gotować na parze lub w małej ilości wody, najlepiej w całości, a jeśli pokrojone to na duże kawałki. Większość witamin zawartych w ziemniakach jest rozpuszczalna w wodzie, dlatego ziemniaki powinno się obierać bezpośrednio przed obróbką termiczną, która powinna trwać możliwie krótko, i gotować w małej ilości osolonej wody. Taki sposób gotowania redukuje straty składników odżywczych.
Straty składników odżywczych ziemniaków gotowanych w łupinach wynoszą do 20%, a obranych gotowanych na parze — do 25%, natomiast obranych i gotowanych w wodzie — aż do 54%. Z kolei podczas procesu smażenia straty składników odżywczych mogą dochodzić do 45%, a ponadto znacząco wzrasta kaloryczność przygotowywanych potraw. W ten sposób przygotowane wyroby z ziemniaków (chipsy, frytki czy gotowe purée) najlepiej wyeliminować bądź ograniczyć w diecie, gdyż zawierają niewiele składników odżywczych, a bardzo dużo tłuszczu i sztucznych dodatków.
Czy zatem warto jeść ziemniaki?
Według mnie, tak😊
P.S. Odrobina zdrowego tłuszczu dodana do ziemniaków daje uczucie sytości na długo, a przy okazji tłuszcze spowalniają tempo opróżniania żołądka i trawienia a tym samym zmniejszają wyrzut glukozy do krwi.
Na zdrowie ❤️
TUiTERAZ ♥♥♥
Dodaj komentarz