
Witamina B6 i jej 9 korzyści dla zdrowia.
Witaminy to organiczne składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zdrowego stylu życia. Działają chemicznie z enzymami i pomagają w procesie metabolizmu, naprawy tkanek, produkcji komórek i innych ważnych czynności. Ciało może produkować tylko witaminy D, K i B7 (biotyna) ze źródeł innych niż spożycie pokarmowe. Reszta witamin jest dostarczana do organizmu poprzez żywność i suplementy.
Witamina B6 , znana również jako pirydoksyna, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.. Wszystkie witaminy z grupy B, w tym witamina B6, odgrywają ważną rolę w wielu funkcjach fizycznych i psychologicznych.
Są one najbardziej znane z pomagania w utrzymaniu:
zdrowego metabolizmu,
funkcji nerwów,
funkcji wątroby,
zdrowia skóry,
zdrowia oczu,
a także w zwiększaniu poziomu energii .
Witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach lub rozpuszczalne w wodzie. Rozpuszczalne w wodzie to: witamina C i witaminy z grupy B. Witaminy te rozpuszczają się w wodzie i nie mogą być przechowywane przez organizm. Nadmiar witamin jest wypłukiwany z organizmu przez mocz.
Ponieważ organizm nie może przechowywać tych witamin, muszą być uzupełniane codziennie. Witamina B6 występuje w trzech głównych postaciach: pirydoksyny, pirydoksalu i pirydoksaminy. Są to wszystkie ważne związki zaangażowane w liczne funkcje biologiczne.
Jak działa witamina B6???
Pirodyksyna jest używana przez organizm każdego dnia, ponieważ odgrywa ona rolę w takich ważnych funkcjach, jak ruch, pamięć, wydatek energetyczny i przepływ krwi.
Główną formą witaminy B6 występującą w osoczu jest fosforan pirydoksalu pełniący ważną rolę w przemianach zachodzących w organizmie, m.in.:
- witamina B6 funkcjonuje przede wszystkim jako „koenzym”, który ma działać jako katalizator dla innych enzymów biorących udział w przemianach aminokwasów, które potrzebują odpowiedniej pomocy, aby ukończyć swoją pracę.
- bierze udział w metabolizmie węglowodanów złożonych, kwasów tłuszczowych, fosfolipidów i cholesterolu (witamina B6 uczestniczy w reakcjach odpowiedzialnych za przekształcenie kwasów tłuszczowych np. przemiana kwasu linolowego w arachidonowy, który jest niezbędny do syntezy prostaglandyn, substancji pełniących ważne dla życia funkcje – one są odpowiedzialne za objawy stanu zapalnego: obrzęk, zaczerwienienie i ból.
- wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego
- wzmaga odporność immunologiczną organizmu i uczestniczy w tworzeniu przeciwciał
- uczestniczy w syntezie niacyny z tryptofanu.
- neuroprzekaźniki, białka i czerwone krwinki wymagają witaminy B6 do wytworzenia
„Badania wykazują, że witamina B6 może odgrywać kluczową rolę w profilaktyce i leczeniu chorób.
Wraz z kwasem foliowym i witaminą B12 wykazano, że witamina B6 pomaga ciału zredukować homocysteinę (aminokwas), co może być kluczem do obniżenia podatności na choroby serca i udar.”
Głównym zadaniem Munogen jest zwiększyć przepływ krwi w organizmie, w każdym naczyniu…tym samym organizm dostaje więcej tlenu do komórek, a co za tym idzie, więcej składników odżywczych. Efektem tego jest więcej energii, redukcja zmęczenia i znużenia, oczyszczenie krwi i limfy, profilaktyka dla układu krążenia, wsparcie do prawidłowego tworzenia krwinek czerwonych. Munogen to unikalne, synergistyczne połączenie: polifenoli z zielonych jabłek, winogron, czerwonego szpinaku Takie połączenie aktywuje eNOS (enzym przeprowadzający reakcje syntezy tlenku azotu).
Munogen FitLine możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Oto 9 najważniejszych korzyści witaminy B6:
1. Witamina B6 pomaga utrzymać zdrowe funkcje mózgu.
2. Pirodyksyna odgrywa kluczową rolę w syntezie przeciwciał potrzebnych do zwalczania różnych chorób.
3. Witamina B6 pomaga w utrzymaniu prawidłowej czynności nerwów. Odgrywa kluczową rolę w syntezie neurotransmiterów, takich jak dopamina i serotonina.
Neuroprzekaźniki to związki chemiczne przenoszące sygnały z jednej komórki nerwowej do drugiej. Te „chemikalia” są ważne dla przetwarzania myśli oraz zdrowego rozwoju i funkcjonowania mózgu. Są również odpowiedzialne za przekazywanie organizmowi hormonów, które wpływają na nastrój i cykle snu – witamina B6 pomaga organizmowi w produkcji melatoniny, która jest ważnym hormonem, który pomaga nam zasnąć. Melatonina jest odpowiedzialna za to, że pozwala nam regulować nasz wewnętrzny zegar, więc wiemy, kiedy nadejdzie czas, aby się obudzić i mieć energię, a także kiedy nadejdzie czas, aby się uspokoić i zasnąć na noc.
4. Witamina pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek.
5. Pomaga w rozkładaniu i trawieniu białek. Im wyższe spożycie białka, tym większe zapotrzebowanie na witaminę B6.
6. Suplementacja witaminą B6 zmniejsza objawy PMS i może zapewnić ulgę ciężarnym kobietom cierpiącym na poranne nudności.
7. Bez witaminy B6, organizm nie byłby w stanie wchłonąć witaminy B12.
8. Utrzymuje zdrowe naczynia krwionośne.
9. Pomaga leczyć wysokie ciśnienie krwi.
Witaminy B6 może pomóc obniżyć ciśnienie krwi u osób z istniejącym wysokim ciśnieniem krwi. Witamina B6 zwiększa przepływ krwi, zmniejsza gromadzenie się w tętnicach i pomaga zapobiegać częstym chorobom serca.
10. Witamina B6 oddziałuje na glikogenezę (przemianę glukozy w glikogen) i glikogenolizę (proces rozkładu glikogenu) w mięśniach.
Niedobór
Chociaż duży niedobór witaminy B6 jest rzadki, wiele osób może mieć jednak niewielki niedobór tej witaminy. Osoby, które najczęściej mają niedobór tej witaminy to: dzieci, osoby starsze i te, które przyjmują pewne leki, które mogą powodować niski poziom B6, osoby chore na depresję, nerwicę, nerwicę lękową czy anoreksję.
Ponadto osoby, które mają problemy z zaabsorbowaniem witaminy B6 z pożywienia lub suplementów diety również mogą mieć niedobory pirodyksyny. Do takich osób należą: osoby z chorobą nerek, alkoholizmem, nadczynnością tarczycy, chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak reumatoidalne zapalenie stawów, zapalna choroba jelit, taka jak celiakia lub choroba Leśniowskiego-Crohna.
Bardzo często niedobory witaminy B6 wiążą się z brakiem w diecie innych witamin z grupy B.
Dlatego też korzystnie jest przyjmować kompleks witamin z grupy B.
Osobiście szczególnie polecam suplement Activize. Jedną z głównych zalet Activize jest taka, że suplement ten dotlenia wszystkie komórki mózgowe. To wszystko dzięki zawartości tlenu pozyskanego z alg brunatnych.
Activize FitLine– zawiera wszystkie witaminy z grupy B. Activize Oxyplus jest to czterokrotnie opatentowany hit w nanotechnologii. Jest to suplement diety dotleniający wszystkie komórki mózgowe -dzięki zawartości tlenu pozyskanego z alg brunatnych. Aktywizuje cały system nerwowy – witaminy z grupy”B”, które są odpowiedzialne za stabilizacje tego układu, pomaga w takich zaburzeniach jak : choroba Alzheimera, SM, ADHD, leczy depresje, polepsza koncentrację pamięć, łagodzi bóle mięśniowe, łagodzi bóle menstruacyjne, zapobiega siwieniu i łysieniu, stabilizuje ciśnienie. Dostarcza również łatwo przyswajalną witaminę C, A i E.
ACTIVIZE FitLine witaminy z grupy B możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Objawy niedoboru witaminy B6
Chociaż niedobór ten nie jest powszechny, badania powiązały niedobór witaminy B6 ze zwiększonym ryzykiem wielu różnych zaburzeń i objawów.
Niedobór witaminy B6 może powodować:
zmiany nastroju, takie jak drażliwość i lęk,
depresja,
problemy z koncentracją,
bóle mięśni,
niska poziom energii,
chroniczne zmęczenie,
pogorszenie objawów PMS,
anemia,
wysypki i inne problemy skórne,
zajady (pęknięcia w kącikach ust),
migrena,
reumatoidalne zapalenie stawów,
zwiększone ryzyko chorób serca,
drętwienie rąk i nóg,
wypadanie włosów,
pękanie skóry na piętach i dłoniach,
Witamina B6 jest szczególnie ważna dla zdrowia kobiet w ciąży i dzieci. W czasie ciąży i dzieciństwa witamina B6 jest wykorzystywana w rozwoju mózgu i do wspierania funkcji immunologicznych. |
Głównym źródłem witaminy B6 są:
kasza gryczana,
wołowina,
mięso indycze,
brukselka,
papryka czerwona,
ziemniaki,
kapusta pekińska,
awokado,
pistacje,
ziarna słonecznika,
orzechy włoskie,
sezam,
amarantus,
jaja,
nabiał,
kiełki pszenicy,
groszek zielony,
banany,
ryby
Pamiętajmy jednak , że w czasie obróbki termicznej i technologicznej dochodzić może do dużych strat witaminy B6. I tak dla przykładu w wyniku mrożenia warzyw i owoców zawartość jej może obniżać się o 15–70%, podczas przemiału zbóż o 50–90%, w czasie procesów kulinarnych mięsa o 50–70%
TUiTERAZ ♥♥♥
Dodaj komentarz