Dodatki do żywności, które mogą powodować tycie, depresję i zaburzenia hormonalne.

W miarę zbliżania się sezonu jedzenia (tak nazywam sezon jesienno-ziomowy)  jest to świetna okazja, aby porozmawiać o chemikaliach w żywności.

“Czy chemikalia dodawane do płatków śniadaniowych i innych produktów codziennego użytku powodują otyłość? Rosnące dowody z eksperymentów sugerują, że odpowiedź może brzmieć „tak”.

 

Czy wiesz, że….

I.

Istnieje około 10 000 chemikaliów, które można stosować bezpośrednio lub dopuszczać do obecności w żywności; dla około 1000 z nich nie ma wiedzy na temat ich “tożsamości”, wpływu na zdrowie człowieka, ilości ani miejsca ich użycia.

Istnieje kilka kategorii prawnych, które regulują dodatki do żywności, ale ogólnie chemikalia te dzielimy na:

  • Dodatki bezpośrednie: te świadomie dodawane do żywności w celu zachowania, zapewnienia smaku itp.
  • Dodatki pośrednie: są to chemikalia, które dostają się do żywności w procesie produkcji, przeładunku i pakowania.

II.

Składniki wymienione w zapakowanym jedzeniu nie mówią całej historii o tym, co naprawdę jest w jedzeniu. Na przykład nie wiemy, ile i jakich chemikaliów wycieka z opakowania do żywności.

 

III.

Nowe badanie opublikowane w Nature Communications szczegółowo opisuje, w jaki sposób badacze Cedars-Sinai opracowali nową platformę i protokół do testowania wpływu substancji chemicznych na zaburzenia hormonalne u ludzi.

“Trzy chemikalia testowane w tym badaniu są obficie stosowane we współczesnym życiu.

Butylohydroksytoluen (BHT) jest przeciwutleniaczem powszechnie dodawanym do płatków śniadaniowych i innych produktów spożywczych w celu ochrony składników odżywczych i zapobiegania zjełczeniu tłuszczów;

kwas perfluorooktanowy (PFOA) jest polimerem występującym w niektórych naczyniach kuchennych, dywanach i innych produktach;

tributylocyna (TBT) jest związkiem w farbach, który może przedostać się do wody i gromadzić się w owocach morza.

Badacze wykorzystali tkanki produkujące hormony wyhodowane z ludzkich komórek macierzystych, aby wykazać, w jaki sposób chroniczne narażenie na te substancje chemiczne może zakłócać sygnały wysyłane z układu trawiennego do mózgu, które informują ludzi, kiedy są „pełni” podczas posiłków. Kiedy ten system sygnalizacyjny zepsuje się, ludzie często mogą mimo sytości nadal jeść, powodując zwiększenie masy ciała.

Odkryliśmy, że każdy z tych chemikaliów uszkadza hormony, które komunikują się między jelitem a mózgiem” – powiedział dr Dhruv Sareen, profesor nauk biomedycznych.”

 


REKLAMA

zellshultz odporność

 

ZELLSCHUTZ FitLine  zawiera: selen, witamina A, witamina E, witamina C. Jego główna funkcja to ochrona komórek organizmu przed niszczącym wpływem wolnych rodników oraz innych czynników negatywnych, a co za tym idzie spowolnienie starzenia się komórek. Dzięki technologii NTC Zellschutz zapewnia szybsze i lepsze przyswajanie rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E i prowitaminy A, w dobrze przyswajalnej, rozpuszczalnej w wodzie postaci.

ZELLSCHUTZ FitLine możesz KUPIĆ TU


 

LISTA szkodliwych dodatków, które powodują problemy ze zdrowiem:

 

1. Hormony wzrostu, sterydy i antybiotyki

Coraz częściej w rolnictwie stawia się na intensywne metody chowu zwierząt – dużo, szybko, tanio. To nie najlepsza metoda. Postęp mierzony jedynie tempem wzrostu powoduje, że zapomina się o jakości biologicznej i zdrowotnej zwierząt. Zwierzęta hodowane przemysłowo w wielu przypadkach zażywają więcej leków profilaktycznie, by rosły szybciej i nie chorowały.

Jednym z najmniej korzystnych zjawisk jest profilaktyczne dodawanie do pasz antybiotyków. Antybiotyki powodują spadek odporności zwierząt na choroby, co sprzyja epidemiom. Z naszego punktu widzenia równie ważne jest to, że antybiotyki przedostają się do mięsa i mleka, z nimi do organizmu człowieka. Jesteśmy w ten sposób faszerowani substancjami, których nie powinniśmy przyjmować. Podobnie z hormonami i stymulatorami wzrostu, które jako dodatek do pasz zapewniają szybki wzrost zwierząt. Jedząc mięso tak karmionych zwierząt, narażamy się na przyjmowanie tych samych co one hormonów i stymulatorów wzrostu.

Wg Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach, który kontroluje dostępne w Polsce mięso pod kątem występowania w nim niedozwolonych substancji, w ubiegłym roku, na 30 tys. pobranych próbek, 70 zawierało ślady zakazanych środków. Spożywanie takiego „chemicznego” mięsa, które wchłonęło znaczną ilość często zakazanych i nieobojętnych dla ludzi substancji, powoduje m.in. tycie, zaburzenia hormonalne i mniejszą podatność na późniejsze leczenie infekcji antybiotykami.

 

2. Nawozu i pestycydy

Nawozy sztuczne, zwane również mineralnymi, to substancje, których zadaniem jest ‘uzdatnienie’ i ‘wzbogacenie’ wyjałowionej gleby. To dostarczenie roślinom składników pokarmowych. Ich celem jest poprawienie wydajności danej uprawy. Ponieważ jednak jest to działanie wbrew naturze, taka gleba nie tylko nie wyda zdrowych i pełnowartościowych plonów, ale dodatkowo, stopniowo będzie podtruwać nasze organizmy chemią znajdującą się w nawozie, a co za tym idzie – także w wyhodowanej w ten sposób żywności. 

Najczęściej nawozy sztuczne tworzone są na bazie azotu i fosforu – najgroźniejsze i najbardziej szkodliwe, a także siarki, wapnia, czy potasu. Pestycydy to z kolei środki ochrony roślin. Stosuje się je, aby uchronić uprawy przed szkodnikami np. przeciwko grzybom, bakteriom, owadom, chwastom, gryzoniom, czy ślimakom. Należy jednak pamiętać, że tak jak niszczą one organizmy mniejsze, tak pomału niszczą nasz organizm – jeśli codziennie, po trochu dostarczamy mu chemię wraz z przyjmowanym jedzeniem.

Nawozy sztuczne i minerały to poważna sprawa. Gdyby tak nie było, nie mielibyśmy tylu ustaw regulujących prawo i surowych obostrzeń ich stosowania…..

Ich obecność dotyczy również produktów zwierzęcych, czyli mleka, mięsa, tłuszczu i jaj. Spożywanie zanieczyszczonej nimi żywności może powodować zaburzenia hormonalne, które regulują m.in. przemianę materii i metabolizm tłuszczy. Podejrzewa się również ich wpływ na zwiększenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych i uszkodzenie systemu nerwowego.

 

3. Sztuczne aromaty

Są one tańszym odpowiednikiem naturalnych aromatów i smaków. Sprawiają one, że wysoko przetworzone jedzenie otrzymuje konkretny smak. Najczęściej spotykamy się z glutaminianem sodu (MSG), który może powodować bóle głowy, nudności, duszność, biegunki, czy kłucie w okolicach serca. Niebezpieczne excitotoksyny (glutaminian, asparaginian i cysteina), to trzy aminokwasy pobudzające neurony w mózgu i rdzeniu kręgowym, które sprawiają, że jedzenie tak nam smakuje. Podejrzewa się je o wywoływanie chorób neurodegeneracyjnych, np. choroby Alzheimera, choroba Parkinsona, udaru mózgu, demencji.

 


REKLAMA

PBM – Probio Minerał jest naturalnym, ekologicznym produktem w postaci pudru .PBM – to połączenie minerałów osadowych (w tym dużej ilości magnezu) i 11 szczepów probiotycznych (w tym lactobacillus, bifidobacterium, strptococus). Jest biologicznym antidotum potęgując kolonizację szczepów probiotycznych, które wypierają florę patogenna (pleśnie i grzyby) oraz likwidują toksyny znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie. Sprawia, że pożyteczne mikroorganizmy mogą się rozwijać tworząc tym samym przestrzeń życiową dla całego ekosystemu. Posiada najwyższy wskaźnik probiotyczny. PBM – Probio Minerał  połączony z wodą po CERAMICE PBM posiada pH 8.2 co przyczynia się do odkwaszenia i odtruwania organizmu. 

PBM – Probio Minerał  możesz KUPIC TU


 

4. Sztuczne słodziki

Sztuczne słodziki nie spowodują znacznego spadku masy ciała, co więcej, w niektórych badaniach zostały powiązane z przybieraniem na wadze. Sztuczne słodziki mogą być mniej pomocne w odchudzaniu, niż sądzi wielu ludzi. Sztuczne słodziki (sukraloza, aspartam, acesulfam potasu, sacharyna) wpływają ujemnie na florę bakteryjną w jelitach (niszcząc ją!!) i mogą powodować tycie. Ich nadużywanie może również wpływać na powstanie zmian nastroju i skłonności depresyjnych.

 

5. Ftalany i bisfenol A (BPA)

Owszem, nie są to dodatki do żywności same w sobie, ale mają stały kontakt z tym, co jemy. Ftalany i bisfenol A (BPA), a także pochodne ropy naftowej pojawiają się w opakowaniach i pojemnikach na żywność, deskach dokrojenia itp. Jest mnóstwo badań dotyczących szkodliwości BPA, które przenika z opakowań do żywności i może wpływać na zaburzenie gospodarki hormonalnej, rozwój raka piersi, otyłość, niepłodność. Trudno ich uniknąć, lepiej wybierać tylko te, których producenci informują o braku ww. substancji lub bezpieczne, szklane słoiki czy pojemniki .

 

 

TUiTERAZ ♥ ♥♥

 

Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.

SKLEP dla zdrowia:

www. rh7.pl

sklep ze zdrowymi produktami

 

REKLAMA
CellReset FitLine – Program przemiany metabolicznejCellreset to trwający 28 dni proces „zresetowania” wszystkich komórek w organizmie oraz STABILIZACJA – to okres 90 dni, w czasie których organizm “utrwala” dobre nawyki żywieniowe, których nauczył się w czasie programu. W ciągu 28 dni następuje całkowity proces oczyszczenia oraz dożywiania wszystkich komórek organizmu. Dzięki takiej przemianie następuje, tzw.”skutek uboczny”, czyli znaczna utrata wagi (od kilku do kilkunastu kilogramów) oraz modelowanie sylwetki. Program znakomicie sprawdzi się również u osób, które nie mają problemu z nadmiarem tkanki tłuszczowej lub wręcz cierpią z powodu niskiej wagi i chciałyby odżywić i oczyścić swój organizm, co staje się nieodzowne w dzisiejszych czasach.

Dieta CellReset program przemiany metabolicznej możesz KUPIĆ TU.

 

źródło zdjęcia tytułowego: https://www.omanobserver.om/brains-obese-people-wired-crave-fatty-foods/

źródło: www.sciencedaily.com; www. ohme.pl; www.preventionstartshere.org

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*