Napój z drożdży – wzmocni odporność, poprawi nastrój, uspokoi i poprawi stan skóry, włosów i paznokci.

Napój z drożdży – wzmocni odporność, poprawi nastrój, uspokoi i poprawi stan skóry, włosów i paznokci.

Większości z nas drożdże kojarzą się z pieczeniem. Niewiele osób wie, że drożdże można także pić. Jakie właściwości mają drożdże? Co daje ich spożywanie?

Drożdże od dawna uznawane są za jeden z najdoskonalszych produktów korzystnie wpływających na stan skóry włosów i paznokci.

Picie drożdży poprawia stan skóry, włosów i paznokci.

Ze względu na zawartość w drożdżach witaminy A, C, z grupy B oraz składników mineralnych takich jak żelazo, cynk i magnez przyrządzony z nich napój drożdżowy wzmacnia również odporność, redukuje zmęczenie, odżywia, koi nerwy i poprawia samopoczucie.

Drożdże to rodzaj jednokomórkowych grzybów z rodziny drożdżakowatych (Saccharomycetaceae), żyjących na podłożach zawierających cukry proste. Do tej pory dobrze poznano już trzydzieści gatunków. Ze względu na zastosowanie dzielą się na różne grupy: kefirowe, winne, piekarnicze (kulinarne) i piwne. Te ostatnie mają najwięcej wartości odżywczych. Drożdże kulinarne są na drugim miejscu, ale nie wolno ich przyjmować na surowo. By były bezpiecznym uzupełnieniem diety, trzeba je dezaktywować przy pomocy wysokiej temperatury (zalać wrzątkiem). 

Jest to bardzo ważny aspekt, aby najpierw zalać drożdże wrzątkiem w celu ich dezaktywacji. Potem wystudzenić. To konieczne, albowiem dopóki drożdże nie staną się martwe, mogą zacząć fermentować w przewodzie pokarmowym i wywołać problemy żołądkowo-jelitowe, a także – zamiast uzupełniać poziom witamin z grupy B – dodatkowo spowodować ich ubytki. Drożdżowa mikstura może także spowodować wzdęcia, należy konsumować ją z umiarem i zawsze po schłodzeniu.


REKLAMA*


Picie drożdży – wpływ na organizm

Pierwsze efekty spożywania drożdży można zaobserwować już po około 2 tygodniach. Dzięki zawartości witamin z grupy B drożdże korzystnie wpływają na cerę, włosy i paznokcie. Biotyna w swojej strukturze zawiera atomy siarki, które są niezbędne do tworzenia keratyny (głównego budulca włosa). Witamina ta spowalnia również proces starzenia się włosów – zapobiega siwieniu oraz poprawia ich sprężystość. Witamina B5 poprawia stan skóry, przyspieszając proces gojenia się ran oraz regeneracji.

Dodatkowo witaminy z grupy B równoważą poziom tyroksyny w organizmie, co ma znaczenie w leczeniu niedoczynności tarczycy.

Cynk występujący w drożdżach reguluje wydzielany łój, co korzystnie wpływa na zmiany trądzikowe. Ponadto substancje aktywne zawarte w drożdżach zapobiegają zaskórnikom.

Czy picie drożdży jest zdrowe?

Drożdże – wartości odżywcze

Drożdże są bogatym źródłem m.in.:  

  • witamin z grupy B: 
    • biotyny (B7), 
    • witaminy PP (B3), 
    • kwasu pantotenowego (B5), 
    • kwasu foliowego (B9), 
    • witamin B1, B2, B6, B12 
  • pierwiastków
    • żelaza
    • fosforu, 
    • wapnia, 
    • chromu, 
    • cynku, 
    • selenu,
    • potasu,
    • magnezu.

Zawierają także błonnik, witaminę E i inne antyoksydanty. Są przy tym niskokaloryczne w 100 g drożdży znajduje się ok. 90 kcal.

Drożdże jako źródło beta-glukanów

Zarówno drożdże piekarnicze, jak i piwne są źródłem beta-glukanów. Są to bioaktywne składniki wykorzystywane jako żywność funkcjonalna. 50% ścian komórkowych mikroorganizmów składa się właśnie z tych związków.

Beta-glukany są węglowodanami zaliczanymi do błonnika pokarmowego rozpuszczalnego. Mogą one wspomagać pracę układu odpornościowego oraz stymulują komórki do wymiatania wolnych rodników. Badania wykazały, że beta-glukany działają także stymulująco na limfocyty i makrofagi. Zwiększają róœnież odpowiedź immunologiczną w stosunku do bakterii Staphylococcus aureus.

Napój drożdżowy ma wiele właściwości pielęgnacyjnych, leczniczych i odżywczych:

  • poprawia stan skóry, włosów i paznokci,
  • poprawia nastrój (dzięki dużej zawartości witamin z grupy B i magnezowi),
  • niweluje trądzik,
  • wspiera odporność (dzięki dużej zawartości cynku, selenu, żelaza),
  • leczy biegunkę,
  • redukuje zmęczenie i dodaje energii (dzięki dużej zawartości minerałów), 
  • wycisza i uspokaja. 

Drożdże dzięki swojej budowie pobudzają układ odpornościowy organizmu, dzięki czemu zapobiegają rozwojowi infekcji.

Które drożdże wybrać do picia?

W sklepach można spotkać drożdże opisane na różne sposoby – jako drożdże spożywcze, piwne czy piekarnicze. Niezależnie od nazwy są to jednak te same drożdże (organizmy z rodziny saccharomyces cerevisiae), tyle, że wykorzystywane do różnych celów. Do przygotowania napoju z drożdży najlepiej wykorzystać drożdże świeże, w kostce, które w sklepach spożywczych przechowywane są w chłodniach.

Przepis na napój z drożdży

Przepis na napój z drożdży jest prosty, a jego przygotowanie nie wymaga specjalnego zachodu.

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży (ok. 1/3 kostki)
  • 250 ml gorącej wody

Przygotowanie:

  • rozkrusz drożdże i włóż je do kubka
  • zalej gorącą wodą
  • wymieszaj, aż się rozpuszczą
  • pij po ostudzeniu.

Wiele osób do takiego napoju dodaje dodatkowo cukier, który zdecydowanie poprawia smak.

Picie drożdży – skutki uboczne

W kuracji drożdżami powinno się robić przerwy, aby uniknąć skutków ubocznych. Po pierwszych kilku dniach należy odstawić je na tydzień. Następnie można kontynuować terapię, mając na uwadze, że można pić drożdże maksymalnie przez 40 dni bez przerw.

Przy długotrwałym spożywaniu drożdży mogą pojawić się bóle głowy i problemy z trawieniem.

WAŻNE

Wywar należy przygotowywać z wrzącej wody – zbyt zimna woda nie jest w stanie sparzyć drożdży (i zapobiec fermentacji w żołądku), co może skutkować zakażeniem drożdżakowym.


Zalety Zellschutz Antioxy: Wzmacnia odporność organizmu. Specjalnie dobrana kombinacja prowitaminy A + C + E oraz pierwiastka śladowego selenu wzmacnia system odpornościowy organizmu. Ekstrakt z owoców cytrusowych bogaty w naturalne bioflawonoidy działa antyoksydacyjnie. Eliminuje wpływ stresu. Hamuje proces starzenia się i poprawia koloryt skóry (opalanie bez słońca). Nadaje połysk włosom. Zapobiega chorobom układu sercowo – naczyniowego. Zapobiega trądzikowi. Ma dobroczynny wpływ na błony śluzowe jelit…

Zellschutz Antioxy możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


Przeciwwskazania do picia drożdży

Kto nie powinien pić drożdży? Napój z drożdży nie jest odpowiedni dla kobiet w ciąży i karmiących piersią (ze względu na brak badań potwierdzających jego całkowite bezpieczeństwo w tym okresie). Muszą  go również unikać alergicy, szczególnie uczuleni na drożdże, a także osoby cierpiące na chorobę Leśniowskiego-Crohna (drożdże mogą zaostrzać jej objawy) oraz chorzy na cukrzycę i przyjmujący leki.

Drożdże mogą bowiem obniżać poziom cukru we krwi co w połączeniu z lekami może doprowadzić do niedocukrzenia. W reakcje z drożdżami mogą wchodzić również niektóre inne leki, w tym leki przeciwdepresyjne, czego powikłaniem jest m.in. wzrost ciśnienia krwi. Dlatego jeśli na stałe przyjmujesz leki przed rozpoczęciem kuracji drożdżowej skonsultuj się z lekarzem.

Na zdrowie

TUiTERAZ ♥ ♥♥

Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.

www. rh7.pl

sklep ze zdrowymi produktami

źródło zdjęcia tytułowego : https://hownaturally.com/drinking-yeast-for-hair-growth-is-it-worth-itmy-effects/?amp=1

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*