
Odżywianie sezonowe – dlaczego warto jeść sezonowo?
Sezonowość to wysoka odporność. Z czego to wynika?
Sezonowe warzywa i owoce – dlaczego warto po nie sięgać?
Odżywianie sezonowe kluczem do zdrowia. Zwróciłam na to hasło uwagę ostatnio, szukając pomysłu na warzywną sałatkę. No cóż nie da się ukryć, że jesień w pełni. Nie tylko „aurowo” – chłodniej za oknem, dni coraz krótsze, ale także „jedzeniowo” (nie wiem czy takie słowo istnieje😂). W każdym razie jedzeniowe też jesień. Jeszcze chwile temu wybierając się na zakupy warzywne, półki uginały się od świeżych lokalnych (o tym też za chwile) warzyw i owoców. Maliny, śliwki, pomidory, ogórki, sałaty, bób, fasolki – było tego pełno. Teraz jesienią mamy zdecydowanie mniejszy wybór świeżych warzyw i owoców. Dlatego właśnie tym bardziej warto postawić na sezonowe odżywianie.
Czym właściwie jest sezonowe odżywianie? Otóż to nic prostszego niż spożywanie tych produktów, które rosną i dojrzewają aktualnie. To znaczy, że podczas zakupów, staramy się wybierać głównie te warzywa i owoce, które naturalnie pojawiają się o danej porze roku.
Z pojęciem sezonowości łączy się również lokalność. I właśnie o tym też chciałam krótko wspomnieć.
Lokalność polega na wyborze tych produktów, które naturalnie są dostępne w naszej strefie klimatycznej. Mówi się nawet o tym, że najlepiej, by rosły jak najbliżej naszego miejsca zamieszkania (oczywiście na tyle na ile możemy sobie na to pozwolić).
Sezonowośća i lokalność warzyw i owoców (ale także innych produktów spożywczych) to jeden z elementów zdrowej diety. A zdrowa dieta to jedna z kluczowych kwestii przy budowaniu odporności.
Odżywianie sezonowe kluczem do zdrowia. Postaw na sezonowość i lokalność.
Na czym polega „wyższość” korzystania z żywności sezonowej z lokalnych upraw nad żywnością dostępną cały rok i importowaną do nas z najodleglejszych zakątków świata?
Poniżej przedstawiam zalet produktów sezonowych i lokalnych:
✔️Sezonowe owoce i warzywa są przede wszystkim zdrowsze.
Mają największą wartość odżywczą, najwięcej witamin i minerałów, czyli mają po prostu największą gęstość odżywczą.
✔️Dzięki stosowaniu zasady lokalność przy zakupie warzyw i owoców, minimalizujemy straty witamin i składników mineralnych, które zachodzą podczas transportu i przechowywania (warto chociażby porównać dowóż pomidorów polskich i np. hiszpańskich). Wspomnieć należy również o wszelkich zabiegach konserwujących, zapewniających atrakcyjny wygląd oraz odpowiedni smak. Lokalne warzywa i owoce „nie przebywają” aż tak długich tras, by wymagały poddania takim procesom.
✔️Sezonowe warzywa i owoce nie są długo przechowywane, ponieważ okres od momentu zerwania czy wyrwania roślin do ich zjedzenia jest stosunkowo krótki. Co za tym idzie – warzywa i owoce nie tracą świeżości. Im więcej czasu mija od zbiorów do zjedzenia, tym większe straty wartości odżywczej.
✔️Sezonowe warzywa i owoce rosną i dojrzewają w takich samych warunków klimatyczno-pogodowych jak ludzie, którzy je zjadają. 😊Produkty lokalne oraz ich konsumenci żyją w takich samych warunkach, są poddawani temu samemu nasłonecznieniu, opadom, wilgotności itd.
Jabłko, które rośnie w naszym ogródku, wyposaży zatem nasz organizm w składniki odżywcze i energetyczne lepszej jakości niż np. pomarańcza, ponieważ będzie szybciej asymilowane przez nasz organizm. Natomiast z mieszkańcami np. Hiszpanii będzie odwrotnie – importowane jabłko będzie przez nich gorzej przyswajane niż pomarańcza.
Słyszałam też takie stwierdzenie, że najlepsze są warzywa i owoce, które rosną w promieniu 100 km od naszego miejsca zamieszkania.
✔️Kolejnym plusem jest fakt, iż zwykle sezonowe warzywa i owoce są po prostu tańsze, bo dojrzewają w bieżącym sezonie. Producenci lokalnej żywności chcą ją sprzedać, kiedy osiągną dojrzałość. Nie musimy dodatkowo płacić za ich transport i przechowywanie.
ORMUS ORME GOLD 100 ML MINERAŁY MORZA MARTWEGO ZAWIESINA KOLOIDALNA 90%
Znakomity Ormus zawierający złoto, srebro, rod, platynę, chrom oraz minerały z Morza Martwego.
ORMUS to sól z Morza Martwego pozbawiona chlorku sodu.
Oznacza to, że minerały i pierwiastki koloidalne nazywane ORMUS/ORME są niemetaliczną, nietoksyczną formą pierwiastków, która naturalnie występuje w glebie wulkanicznej oraz wodzie morskiej i innych złożach minerałów, utworzonych miliony lat temu na Ziemi.
Ormus Gold jest mocno skoncentrowanym i wydajnym produktem, powstałym na bazie wody wzorcowej i minerałów z morza Martwego.
Wyjątkowy i jedyny taki produkt w Polsce, którego skład został potwierdzony badaniami akredytowanej jednostki.
Preparat jest w formie zawiesiny, w 100% naturalny i czysty, bez konserwantów.
Prawdziwy ORMUS o potwierdzonej skuteczności i wysokiej zawartości: Złota, Srebra, Platyny, Rodu, Chromu oraz całego przekroju minerałów pozyskiwanych z Morza Martwego.
ORMUS ORME GOLD możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
✔️Importowane owoce i warzywa zbiera się, gdy są nie do końca dojrzałe, przez co mają mniej witamin i minerałów. Często używa się różnych substancji chemicznych, które sztucznie przyspieszają proces dojrzewania.
✔️Pamiętajmy jednak, że występowanie konkretnych warzyw i owoców w danym okresie w dużej mierze zależy od występujących temperatur i pogody. Okresy te mogą ulegać niewielkim zmianom.
Jak jeść sezonowo?
Najczęściej intuicyjnie wiemy, co powinno znaleźć się w naszym jadłospisie o danej porze roku.
możemy również korzystać z tzw. kalendarza sezonowości. Takie kalendarze są ogólnie dostępne, więc można łatwo sprawdzić, na jakie warzywa i owoce jest sezon w danym miesiącu czy o danej porze roku.
Listopad sezonowe warzywa i owoce :
- gruszki
- jabłka
- żurawina
- burak ćwikłowy
- seler (korzeń)
- pietruszka (korzeń)
- marchewka
- brukiew
- rzodkiew biała
- cykoria
- endywia
- szpinak
- jarmuż
- kapusta biała
- kapusta czerwona
- kapusta włoska
- cebula
- czosnek
- por
- kalafior
- kalarepa
- brukselka
- dynia
- ziemniaki
- topinambur
źródło zdjęcia: www. salaterka.pl
FitLine Basics na jelita – to koncentrat najbardziej wartościowych owoców, warzyw, zbóż, żywych kultur bakterii oraz enzymów.
Składniki dobrano tak, aby znacząco poprawiły: regeneracje układu pokarmowego, lepsze trawienie, lepsze wchłanianie pożywienia, odbudowa odporności.
FitLine Basics na jelita zawiera żywe kultury bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus acidophilus La-5 + Bifidobacterium lactis Bb-12), 32 enzymy trawienne, witaminę C, witaminę E, prowitaminę A, pierwiastek śladowy selen oraz błonniki.
FitLine Basics możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Kiszonki
Jesień i zima to także sezon na kiszonki.
Kiszonki są przede wszystkim świetnym źródłem witaminy C. Wzmacniają nasz układ trawienny i korzystnie wpływają na rozwój prozdrowotnych bakterii jelitowych. Regularne spożywanie kiszonek poprawia pracę mięśni, w tym także serca oraz wspiera gospodarkę mineralną i wodno-elektrolitową organizmu. Warto też podkreślić, że są niskokaloryczne. Pamiętaj, że prócz ogórków i kapusty możesz ukisić też m.in. bób, buraki, brokuły, czosnek, kalafior, paprykę czy rzodkiewki. Dlatego też w zależności od rodzaju warzywa mogą mieć one także znaczną zawartość witaminy A, witaminy E lub witamin z grupy B, a także pierwiastki: potas, wapń, fosfor i magnez.
Na zdrowie😊
Hialuronowy krem na noc przeciwzmarszczkowy z formułą ujędrniającą BINGOSPA
Przeciwzmarszczkowy krem na noc dla każdej cery, a szczególnie tej wymagającej natychmiastowego nawilżenia. Regeneruje i wzmacnia ochronną barierę naskórka. Wspomaga naturalny proces nocnej regeneracji: wzrost jej gęstości i sprężystości, poprawę struktury. Kwas hialuronowy głęboko nawilża skórę, a ekstrakty z centelli i jeżówki powodują, że skóra staje się jędrna, elastyczna i gładka.
Efekt: zrewitalizowana i ujędrniona skóra, wyraźnie gładsza. Mniej widoczne zmarszczki.
Sposób użycia: wieczorem nanieść niewielką ilość kremu na oczyszczoną skórę twarzy i delikatnie rozprowadzić.
Hialuronowy krem na noc możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
TUiTERAZ ♥ ♥ ♥
Dodaj komentarz