Olej z czerwonej palmy to skarbnica ….

Czerwona palma to nie tylko bogactwo beta-karotenu lecz cała gama karotenoidów. Olej palmowy czerwony zawiera 15 razy więcej karotenu niż marchewka i 30 razy więcej niż pomidor. Z wyliczeń wynika że istnieje około 600 rodzajów karotenów. Olej palmowy czerwony zawiera wiele z nich: Likopen, Luteina, Zeaksantyna Kryptokantyna, Alpha- i Beta-karoten

Kiedy w organizmie kobiety poziom karotenu  (Alpha karoten, Luteina i Beta karoten) spada rośnie ryzyko choroby nowotworowej – rak piersi. Natomiast u mężczyzn kiedy jest odpowiedni poziom karotenu (Likopen) zmniejsza się o 45 % ryzyko raka prostaty. 

Czerwona palma stosowana  w diecie dostarcza nie tylko karotenu ale również dużą dawkę witaminy E.

Czerwony olej palmowy tłoczony na zimno, zachowuje naturalne nienasycone kwasy tłuszczowe: Omega 3 i Omega 6. Jest bardzo łatwostrawny, dobrze przyswajalny i hipoalergiczny. 

 

Olej palmowy nie należy do ulubionych składników rekomendowanych przez dietetyków. Ma wielu przeciwników, ale są też tacy, którzy wskazują na jego unikalne właściwości dla organizmu człowieka. Taki zbawienny wpływ na zdrowie ma czerwony olej palmowy.

Olej palmowy zalicza się do grupy tych olejów, które nie przypominają standardowych olejów roślinnych – ma kremową konsystencję i niebywale intensywny kolor. Pozyskiwany z owoców olejowca gwinejskiego ceniony jest za swój bogaty skład. Jaki? O tym już za chwilę ….

 


REKLAMASuperC witamina c ForMor

Super C Formor Suplement diety to najwyższej jakości witamina C o zbuforowanym pH, łatwo przyswajalna. Witamina C: pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, bierze udział w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu , bierze udział w prawidłowym przebiegu funkcji psychicznych (psychologicznych), pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia 

Super C Formor ⇐ możesz kupić tu


Olej palmowy czerwony to inaczej olej z czerwonej palmy. Pozyskuje się go z owoców przypominających europejską śliwkę.

Olej palmowy wytłaczany jest z nasion lub miąższu owoców olejowca gwinejskiego. Owoce tej palmy oleistej (Elaeis quineensis) rzeczywiście przypominają europejską śliwkę – są rosnącymi w kiściach pestkowcami o żółto-pomarańczowym kolorze, który wpada momentami w czerwień.

 

P.S. Najlepszą wersją jest ten produkowany z miąższu owoców palmy oleistej. Z założenia jest to najwyższej jakości olej palmowy, który nie podlegał rafinowaniu, czy też innej obróbce chemicznej.

Jednak wolny rynek i dopuszczalne normy różnych substancji mogą spowodować, że to co kupimy pod nazwą czerwonego oleju nie będzie miało tak czystych właściwości. Producenci tego oleju zaznaczają jednak bardzo często na etykietach, że substancja nie zawiera konserwantów i innych chemicznych dodatków. Dlatego podejmując decyzję zakupową warto poświęcić uwagę na zapoznaniu się z informacjami na temat składu.

Jeśli widzisz olej palmowy, który jest bezbarwny (znany również jako biały olej palmowy), oznacza to, że został przetworzony. Brak koloru oznacza, że ​​został pozbawiony większości swoich właściwości odżywczych.


 

Skład oleju palmowego

Olej palmowy zawiera około 50 procent tłuszczów nasyconych (z których większość stanowi kwas oleinowy), 40 procent jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA) i 10 procent wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA).

 

Olej palmowy czerwony:

 

* Ma dziesięciokrotnie wyższe stężenie beta-karotenu niż marchewka.

Wytłaczany z czerwonej palmy olej to bogactwo beta-karotenu, któremu zresztą zawdzięcza swoją intensywną, pomarańczową barwę. Zawiera 10 razy więcej karotenu niż wczesna marchewka, a w porównaniu do pomidora składnika tego jest 30 razy więcej. To bardzo duże stężenie.

 

Serce jak dzwon i krążenie bez szwanku

To kolejne korzyści ze stosowania oleju z palmy czerwonej, wynikające z dużej ilości koenzymu Q10.  Przez biochemików ten składnik został sklasyfikowany jako najsilniejszy z przeciwutleniaczy.

 

* Zawiera witaminę E w dużo bogatszej formie.

Olej z czerwonej palmy to bogactwo witaminy E aż w siedmiu formach. Najcenniejsze są tokotrienole zawarte w oleju palmowym, które są do 60 razy lepszymi antyoksydantami niż popularniejsza w olejach roślinnych forma tej witaminy, czyli tokoferol.

 

* Ze względu na silny kolor może farbować skórę, włosy i ubranie.

Wracając do tematu beta-karotenu, który nadaje bardzo intensywną barwę olejowi palmowego, warto wspomnieć, że olej z czerwonej palmy może farbować. Należy uważać przy nakładaniu go na twarz (działa jak delikatny samoopalacz) oraz na blond włosy (może pozostawiać rude refleksy).

 

* Badania sugerują, że właściwości przeciwutleniające oleju palmowego pomagają zapobiegać różnym rodzajom nowotworów. 

Zgodnie z ustaleniami, tokotrienole wykazują silne właściwości przeciwutleniające i pomagają hamować rozwój skóry, żołądka, trzustki, płuc, wątroby, piersi, prostaty, okrężnicy i innych nowotworów. Zwykła witamina E nie może tego wykonać.

 


REKLAMA

Koenzym Q10 FitLine Energia dla serca i wsparcie systemu immunologicznego. Koenzym Q10 FitLine: Wspomaga układ odpornościowy, Łagodzi takie dolegliwości jak: alergii, astmy i choroby układu oddechowego. Wspomaga terapie w chorobie wrzodowej, Lepsze krążenie krwi, Opóźnia procesy starzenia.  Koenzym Q10 przyswajalny niemal w 100%. FitLine Emusol Q10 to jedyny na świecie preparat z koenzymem Q10 przyswajalnym prawie w 100%. Koenzym Q10 jest substancją tłuszczową. Jako taka przyswaja się stosunkowo słabo. Jednak dzięki tzw. nanomicelizacji (opatentowana technologia stosowana przez PM International), FitLine Emusol Q10 rozpuszcza się w wodzie, dzięki czemu wchłania się prawie w 100%.

 Koenzym Q10 FitLine możesz KUPIĆ TU


 

 * Traci swoje właściwości po 4 tygodniach od otwarcia.

Nierafinowany olej z czerwonej palmy należy zużyć dość szybko, ponieważ już po miesiącu od otwarcia traci swoje pierwotne właściwości. Jest jednym z mniej trwałych olejów, ale charakteryzują go bardzo dobre właściwości.

 

Sięgaj po niego, kiedy zależy ci na pięknie złocistej i tryskającej blaskiem skórze oraz lśniących, jedwabistych włosach.

Oczywiście wpływa na to fakt, iż olej ten jest to skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych, karotenoidów i witamin, szczególnie A oraz E.

 

Przyspiesza opalanie działając jednocześnie jak filtr UV.

Działanie ochronne oleju palmowego jako filtru UV sprawia, że z powodzeniem można stosować go jako olejku ochronnego do opalania. Co ciekawe, duża zawartość beta-karotenu sprawia, że pomarańczowy olej palmowy może przyspieszać pojawianie się naturalnej opalenizny.

 

* Produkt posiada zerowy indeks glikemiczny!

 

* Stwierdzono również, że dostarczanie przeciwutleniaczy w oleju palmowym pomaga zapobiegać zwyrodnieniu neurologicznemu, zatrzymując wolne rodniki, które uszkadzają tkanki mózgowe i nerwowe, i promując krążenie, co zwiększa ochronę przed chorobami takimi jak demencja, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona i inne zaburzenia psychiczne.

 

*Olej palmowy może pomóc wzmocnić funkcje odpornościowe i promować zdrowie kości, oczu, jamy ustnej, płuc, skóry i wątroby. Jako olej bogaty w tłuszcz, olej palmowy wspomaga dostarczanie energii i zwiększa wchłanianie rozpuszczalnych w tłuszczach składników odżywczych, takich jak witaminy A, D i E.

 

 


REKLAMA

ZESTAW DLA CIEBIE I TWOJEGO DZIECKA

  1. Activize Oxyplus
  2. Omega 3 Vegan
  3. PowerCocktail Junior FitLine
  4. Restorate

 

 

Jak wykorzystać olej z czerwonej palmy?

Najkorzystniej, jeśli olej z czerwonej palmy będziesz zjadać – na surowo, bez poddawania go obróbce. Możesz nim podprawiać sałatki i surówki, polewać nim chleb czy kasze, dodawać do mięsnego tataru czy skrapiać nim potrawy z jajek lub ryżu. Olej z czerwonej palmy możesz też wykorzystać do smażenia, pieczenia lub do zup – nada mięsom i warzywom charakterystyczny smak i podbarwi na pomarańczowo.

Skutki uboczne oleju palmowego

Zużycie czerwonego oleju palmowego jest bezpieczne, nawet w dużych ilościach. Nie ma żadnych skutków ubocznych podobnych do wywołanych przez leki. Ze względu na skład oleju palmowego, metabolizuje on bardziej skutecznie z pożywieniem, więc istnieje mniejsze ryzyko wystąpienia dyskomfortu w jamie brzusznej lub problemów z jelitami.

Jednym drobnym zastrzeżeniem jest jednak, gdy zużyjesz duże ilości oleju, może wystąpić żółknięcie skóry. Wynika to z wysokiego poziomu karotenów w oleju. Z drugiej strony, ta niewielka zmiana oznacza, że ​​Twoja ochrona przed szkodliwym promieniowaniem UV jest zwiększona.

 

 

TUiTERAZ♥ ♥ ♥

Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.

www. rh7.pl

sklep ze zdrowymi produktami

Źródło zdjęcia tytułowego: https://guardian.ng/features/how-palm-oil-reverses-heart-disease-fights-cancer/

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*