Oliwki – po co jeść? Przepis na pyszną pastę z oliwek.

Po co jeść oliwki? Odpowiedź mogłaby się zawierać w jednym zdaniu – bo są zdrowe. ?
Dla tych, którzy lubią wiedzieć więcej poniżej więcej argumentów przemawiających za tym, że warto jeść oliwki nawet codziennie.

Oliwki to owoce rosnące na drzewie oliwnym.

Istnieje wiele odmian tej rośliny, a każda z nich posiada swój charakterystyczny smak i zapach. Najbardziej popularną odmianą jest oliwka europejska.

Oliwki występują głównie w trzech kolorach: zielonym, czerwonym i czarnym. Ich kolor zależy od stopnia dojrzałości, czyli momentu, w którym zostały zebrane.

Oliwki zielone to owoce zebrane we wrześniu, zanim dojrzeją. Czerwone (czasem o odcieniu brązu lub fioletu) zbierane są niedługo zanim całkowicie dojrzeją. Zbiór czarnych oliwek odbywa się w grudniu, kiedy owoce są w pełni dojrzałe, dlatego ich smak jest najdelikatniejszy.

Czarne oliwki to najlepszy surowiec do produkcji wysokiej jakości oliwy z oliwek, najwartościowszą jest extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia owoców.


BLIZNY ROZSTĘPY PRZEBARWIENIA

Olejek arganowo-migdałowy to naturalny kosmetyk bogaty w witaminy, kwas oleinowy, proteiny i sole mineralne. Zmniejsza widoczność blizn i przeciwdziała tworzeniu się rozstępów, świetny na przebarwienia. Łagodny w działaniu, może być bezpiecznie stosowany przez osoby o wrażliwej skórze.

Sposób użycia: nanieść olejek na skórę, wmasować ruchami od dołu do góry

Pojemność 100 ml

100% Olejek arganowo – migdałowy możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


Wartości odżywcze oliwek

?Te niewielkie owoce są bogatym źródłem witamin z grupy B – bardzo ważnych dla prawidłowego działania układu nerwowego i zachowania prawidłowego stanu skóry.

?Zawierają także znaczące ilości witamin A, C i E.

?Oliwki to źródło licznych mikroelementów takich jak:

fosfor,

miedź,

żelazo,

potas.

?Bogate są również w potrzebny dla prawidłowej pracy jelit błonnik.

Ile kalorii mają oliwki? Jakie wartości odżywcze kryją?

Oliwki zielone i czarne są niskokaloryczne.
Oba rodzaje oliwek kalorie dostarczają w podobnej ilości, a drobne różnice wynikają z różnic w stopniu dojrzałości owoców. Zielone oliwki w 100 gramach zapewniają ok. 133-146 kcal, 13,5-15,0 gramów tłuszczu i 0,9 g białka. Natomiast czarne w 100 g mają ok. 130 kcal, 13 g tłuszczu i 0,5 g białka. Oba rodzaje oliwek są źródłem błonnika pokarmowego, którego mają ok. 3 g na 100 g owoców. Mają niski indeks glikemiczny (IG 15).

Właściwości oliwek

✅Przeciwutleniające

Oliwki są bogate w związki roślinne o właściwościach przeciwutleniających, czyli chroniących nasz organizm przed tzw. stresem oksydacyjnym.

Te związki „ochronne” to m.in.: kwercetyna, hydroksytyrosol, kwas oleanolowy, oleuropeina.

Cennymi antyoksydantami zawartymi w oliwkach są także wspomniane już wczesniej witaminy A, C i E. Zawarta w oliwkach witamina E jest silnym antyoksydantem, który jest pomocny w profilaktyce rozwoju miażdżycy i chorób serca. Pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL i chroni organizm przed skutkami szkodliwej działalności nadmiernych ilości wolnych rodników.

Antyoksydanty pełnią w naszym organizmie bardzo ważne funkcje, m.in. opóźniają wystąpienie chorób neurodegeneracyjnych np. choroby Alzheimera i spowalniają starzenie się organizmu.

✅Przeciwzapalne

Oliwki zawierają oleocanthal. Jest to składnik odżywczy o właściwościach przeciwzapalnych, który jest także naturalnym środkiem przeciwbólowym.

✅Przeciwnowotworowe

Antynowotworowe działanie zawdzięczają wspomnianym już wcześniej właściwościom przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Zarówno stres oksydacyjny, jak i przewlekły stan zapalny to czynniki zwiększające ryzyko rozwoju nowotworu.

✅Wspomaganie pracy serca

Zawarte w oliwkach związki antyoksydacyjne hamują proces starzenia się serca, zmniejszają uszkodzenia śródbłonka naczyń krwionośnych, zapobiegając tym samym odkładaniu się złogów cholesterolu. Sprzyjają także regeneracji mikrouszkodzeń.

✅Wpływ na prawidłową pracę układu pokarmowego

Oliwki i oliwa z oliwek aktywują wydzielanie hormonów żółciowych i trzustkowych, obniżając ryzyko wystąpienia kamieni. Wykazują także korzystne działanie w stanach zapalenia żołądka i jego owrzodzeń. Spore ilości błonnika wpływają na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, chroniąc m.in. przed zaparciami. Okazuje się także, że zawarte w oliwkach i oliwie jednonienasycone tłuszcze mogą wspierać utratę wagi.
Dieta bogata w te zdrowe tłuszcze zwiększa poziom serotoniny we krwi, która odpowiada za uczucie sytości.


Activize FitLine– zawiera wszystkie witaminy z grupy B. Activize Oxyplus jest to czterokrotnie opatentowany hit w nanotechnologii.  Jest to suplement diety dotleniający wszystkie komórki mózgowe -dzięki zawartości tlenu pozyskanego z alg brunatnych.  Aktywizuje cały system nerwowy – witaminy z grupy”B”, które są odpowiedzialne za stabilizacje tego układu, pomaga w takich zaburzeniach jak : choroba Alzheimera, SM, ADHD, leczy depresje,  polepsza koncentrację pamięć, łagodzi bóle mięśniowe, łagodzi bóle menstruacyjne, zapobiega siwieniu i łysieniu, stabilizuje ciśnienie. Dostarcza również łatwo przyswajalną witaminę C, A i E.

ACTIVIZE FitLine witaminy z grupy B możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


✅Regulacja poziomu cukru

Wspomagając wydzielanie insuliny, oliwki przyczyniają się do obniżenia poziomu cukru we krwi. Zawarte w nich tłuszcze jednonienasycone i antyoksydanty zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 nawet o 40%.

Choć jedzenie oliwek wydaje się mieć same zalety, należy pamiętać, że oliwki dostępne w sklepach w zalewie (w słoikach) są zabezpieczane przed zepsuciem się za pomocą dużej ilości soli. Jej ilość w diecie nie powinna być większa niż 5 g dziennie. Dlatego przed spożyciem oliwek, warto przepłukać je pod bieżącą wodą, aby w ten sposób pozbyć się części soli, która zalega na ich powierzchni.

Przepis na pyszną pastę z oliwek – tapenade.

Składniki:

  • 150 g drylowanych, czarnych oliwek
  • 1- 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki odsączonych z zalewy kaparów
  • 2 fileciki anchois (można pominąć w wersji wege lub jeśli nie lubimy, choć nie ukrywam, że dają mnóstwo smaku)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4-5 łyżek dobrej oliwy z oliwek
  • duża szczypta chili w proszku
  • świeżo mielony pieprz

Jeśli używamy anchois – fileciki płuczemy i moczmy przez 30 minut w mleku. Jeśli nie – pomijamy ten etap.
Do blendera wsypujemy oliwki, dodajemy kapary, czosnek, anchois, natkę pietruszki i chili. Dolewamy oliwę z oliwek i sok z cytryny. Miksujemy na jednolitą masę. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Gotowa tapenada powinna postać w lodówce co najmniej 30 minut, aby wszystkie smaki się połączyły. Jeśli wierzch zalejemy oliwą z oliwek możemy przetrzymywać ją w lodówce nawet 2-3 tygodnie.

Smacznego?

Do czego można wykorzystać pastę z oliwek? Najczęściej stosuje się ją jako smarowidło do pieczywa. Poza tym może stanowić dodatek do sałatek, możemy zapiec ją na rybie czy mięsie lub podać jako sos do makaronu.

Na zdrowie 😀


BIUSTONOSZ SPORTOWY LABELLAMAFIA SPORTS BRA MUST HAVE BLACK

LABELLAMAFIA SPORTS BRA MUST HAVE BLACK możesz KUPIĆ TU

REKLAMA

TUiTERAZ ♥ ♥♥


Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.

www. rh7.pl

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*