
Odkąd zaczęłam kurs instruktora fitness, zaczęłam jeździć na zajęcia do klubów fitness porozrzucanych po całej Warszawie. Jako, że powroty z zajęć czasami zajmują mi nawet 40-50 minut coś w tym czasie muszę już zjeść. Nie ukrywam, że w ostatnim czasie najchętniej sięgałam po batony proteinowe. Po pierwsze dlatego, że po prostu jadąc samochodem jest mi go najłatwiej zjeść (drugim takim idealnym „posiłkiem” jest Shake – ja piję ten- ProShape All-In-1 – ), a po drugie dlatego, że je lubię (oczywiście staram się wybierać te z jak najprostszym i najczystszym składem).
Kiedy jednak pewnego dnia ćwiczyłam w domu (tu się nic nie zmieniło, nadal kocham ćwiczyć w domu) i po treningu miałam ochotę na takiego batonika, którego oczywiście nie miałam w domu. Trochę poszperałam w internecie, trochę pozmieniałam przepisy, trochę pokombinowałam i jeeeeest…..
PRZEPIS NA ZDROWY BATON SNICKERS
Z podanych niżej składników wyjdzie nam około 6 „normalnej” wielkości batonów lub 12 miniaturek.
Składniki:
W zrobienia nougatu:
1/2 szklanki masła migdałowego (lub innego orzechowego)
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka mąki kokosowej
Do stworzenia pysznego karmelu potrzebujemy:
3/4 szklanki miękkich (świeżych) daktyli – wcześniej namoczonych
1/3 szklanki wody
1/4 łyżeczki soli himalajskiej/kłodawskiej
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka oleju kokosowego,
Do trzeciej warstwy – czyli warstwy z orzechów, potrzebujemy:
1/4 szklanki orzeszków ziemnych lub inne wybrane orzechy / nasiona
Do przygotowania ciemnej czekolady, potrzebujemy:
1 szklanka gorzkiej czekolady (ja użyłam 90%)
1 łyżeczka oleju kokosowego
*1 łyżeczka Stewii – dla tych, którzy chcą, żeby polewa wyszła słodka
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wkładamy:
- masło migdałowe
- mąkę kokosową,
- syrop klonowy
Wszystko dobrze wymieszaj, tak aby powstała jedna dokładnie połączyć składniki.
Następnie, masę wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pergaminowym. Za pomocą rąk „rozłóż” masę na jednolity prostokąt o grubości około 1,5 cm. Blachę umieść w zamrażarce.
W tym czasie gdy warstwa nugatu mrozi nam się w zamrażarce, przygotujemy pyszne karmelowe nadzienie.
PRZYGOTOWANIE KARMELU:
- daktyle (świeże daktyle należy wcześniej namoczyć przez 10 minut we wrzącej wodzie),
- sól,
- ekstrakt z wanilii,
- olej kokosowy,
- wodę
Wszystkie wyżej wymienione składniki blendujemy w szybkim blenderze, aż otrzymamy całkowicie gładką i kremową masę. Pamiętaj o słonym posmaku karmelu w batonach Snickers, możesz smak lub konsystencję (zwiększając ilość soli, daktyli, oleju kokosowego) dostosować do własnych upodobań.
Z zamrażalnika wyjmujemy warstwę nugatu, na którą równomiernie rozkładamy połowę karmelowego nadzienia.
Na karmel wysypujemy orzeszki ziemne (lub inne orzechy) i za pomocą rąk delikatnie dociskamy orzechy do karmelu.
Na „dociśnięte” orzeszki wykładamy drugą warstwę karmelu.
Ponownie chowamy blachę w zamrażarce i pozostawiamy ją tam na około 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową. Aby to zrobić wystarczy rozpuścić w garnku lub w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i olej kokosowy. Tak jak wcześniej wspominałam, Ci którzy wolą, żeby polewa była słodka mogą dodać trochę stewii.
Po upływie 30 minut wyjmujemy blachę z zamrażarki i dzielimy zmrożoną masę na 6 pełnowymiarowych batonów lub 12 mniejszych porcji.
Teraz czas na oblanie naszych batoników polewą czekoladową. Użyj łyżki, aby rozlać stopioną czekoladę na wierzchołki i boki każdego batonu, a następnie podnieś je, aby pokryć spód.
Oblane czekoladą batony wstawiamy do zamrażarki na co najmniej 15 minut. Im dłużej batony zostaną w zamrażarce tym będą twardsze.
Ze względu na składniki użyte w przepisie, batony ulegną szybkiemu stopieniu, jeśli pozostawisz je w temperaturze pokojowej. Dlatego najlepiej przechowywać batony w lodówce.
Jeden baton to około 283 kcal
Poniżej mój drugi ulubiony posiłek potreningowy.
ProShape All-in-1
Produkt ten jest produktem o wysokiej gęstości odżywczej. Dostarcza nam witaminy (witaminy z grupy B, witamina E, witamina C, i minerały ) niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Poza tym jest bogaty w wysokiej jakości proteiny mleczne i sojowe, węglowodany i błonnik. Jednym słowem jest to doskonały zamiennik pełnowartościowego posiłku.
Zazwyczaj robię go z mlekiem roślinnym i wtedy piję jako shake, a czasami mieszam go z jogurtem naturalnym, wrzucam do tego kilka orzechów włoskich i kawałki daktyli i mam pyszny i sycący desero-posiłek.
Wysokobiałkowy, pełnowartościowy posiłek, składający się z: ekstrakt z zielonych ziaren kawy, ekstrakt z zielonej mate, ekstrakt z pokrzywy, ekstrakt ze stewii Łatwiejsze odchudzanie. Uzupełnienie diety dla sportowców. Bogate w BCAA – izoleucynę, leucynę i walinę. Zdrowy i szybki zamiennik pełnowartościowego posiłku.
ProShape FitLine możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
TUiTERAZ ♥♥♥
dzieki za przepis 🙂
Świetny przepis, koniecznie muszę spróbować zrobić ten pyszny, zdrowy baton.
Dzięki, dzieciakom na pewno się spodoba.