Rzeżucha właściwości zdrowotne i lecznicze – TOP 10

Rzeżucha właściwości zdrowotne i lecznicze

Rzeżucha – co to jest?

Rzeżucha ogrodowa, której inna nazwa brzmi pieprzyca siewna, to roślina z rodziny kapustowatych.

Pikantna i ostra w smaku oraz zapachu, ma wiele cenny właściwości.

Jej prozdrowotne właściwości doceniali już w Starożytności Persowie, Rzymianie, Grecy i Egipcjanie. Przez wiele wieków mówiono o niej, że jest afrodyzjakiem, a także, że potrafi wyleczyć wiele schorzeń – od rwy kulszowej, poprzez przeziębienie, cukrzycę, choroby wątroby, żył, tętnic, serca, anemię, aż po szkorbut, choroby przewodu moczowego czy gruźlicę.

Rzeżuchę w dawnej medycynie ludowej stosowano też, jako lekarstwo na owrzodzenie skóry, pasożyty jelit, apetyt, trawienie oraz jako środek dezynfekujący jamę ustną.

 


REKLAMA

zellshultz odporność

 

ZELLSCHUTZ FitLine  zawiera: selen, witamina A, witamina E, witamina C. Jego główna funkcja to ochrona komórek organizmu przed niszczącym wpływem wolnych rodników oraz innych czynników negatywnych, a co za tym idzie spowolnienie starzenia się komórek. Dzięki technologii NTC Zellschutz zapewnia szybsze i lepsze przyswajanie rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E i prowitaminy A, w dobrze przyswajalnej, rozpuszczalnej w wodzie postaci.

ZELLSCHUTZ FitLine możesz KUPIĆ TU


 

Historia

Uważa się, że pochodzi z Persji, a następnie rozprzestrzeniono ją w ogrodach Indii, Syrii, Grecji i Egiptu. Rzeżucha jest nadal popularnym i często spożywanym rodzajem warzyw liściastych w Europie, zwłaszcza w Skandynawii, Holandii, Anglii i Francji (ośrodki uprawy rzeżuchy ogrodowej). Ze względu na wspaniały i pieprzny smak jest uprawiana na całym świecie i jest stosowana jako zdrowy dodatek do sałatek i kanapek.

 

Rzeżucha – co zawiera? Składniki odżywcze rzeżuchy, właściwości lecznicze rzeżuchy

Kiełki rzeżuchy są bardzo zdrowe, zawierają przede wszystkim dużo:

  • makro i mikroelementów,

  • antyoksydanty,

  • tłuszcz,

  • białko,

  • węglowodany,

  • błonnik,

  • witamina A,

  • witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9),

  • witamina C,

  • witamina E,

  • witamina K,

  • cynk,

  • miedź,

  • jod,

  • magnez,

  • potas,

  • siarka,

  • sód,

  • wapń,

  • mangan,

  • żelazo (bardzo dobrze przyswajalne),

  • selen.

 

Spożywanie rzeżuchy zaleca się zwłaszcza:

  • palaczom (z uwagi na wysoką zawartość witaminy C, na której niedobory cierpią),
  • kobietom w ciąży,
  • cierpiącym na zaburzenia krążenia,
  • chorym na anemię,
  • dzieciom,
  • chorym na reumatyzm,
  • osobom z chorą trzustką (z uwagi na wysoką zawartość chromu),
  • cierpiącym na chorobę wieńcową,
  • chorującym na osteoporozę (z uwagi na wysoką zawartość wapnia),
  • osobom, które nie spożywają lub nie toleruje mleka i przetworów mlecznych (rzeżucha jest – po orzechach laskowych – drugą rośliną zawierającą najwięcej wapnia),
  • osobom odchudzającym się (z uwagi na to, że poprawia trawienie i przemianę materii).
  • chorym na niedoczynność tarczycy (z uwagi na wysoką zawartość dobrze przyswajalnego jodu),
  • chorym na cukrzycę (z uwagi na to, że obniża poziom cukru we krwi)

 

Rzeżucha właściwości zdrowotne i lecznicze – TOP 10

Oto 10 imponujących korzyści zdrowotnych rzeżuchy:

 

1. Zapewni korzyści sercowo-naczyniowe

Badania naukowe wskazują, że witamina C pomaga utrzymać zdrowy układ sercowo-naczyniowy, więc dodanie rzeżuchy do diety może być mądrym rozwiązaniem, jeśli próbujesz poprawić swoje zdrowie sercowo-naczyniowe. Ostatnie dowody sugerują, że poziomy CRP (poziomy białka C-reaktywnego) są miarodajną miarą ryzyka chorób serca u danej osoby, potencjalnie nawet lepszą niż poziom cholesterolu.

Ponadto, rzeżucha zawiera witaminą K, kolejnym ważny składnik odżywczy, który odgrywa główną rolę w utrzymaniu zdrowia sercowo-naczyniowego. Wystarczy dodać zaledwie łyżkę rzeżuchy do sałatki, aby pokryć prawie 100% dziennej wartości witaminy K!

 

2. Zwalcza stan zapalny

Rzeżucha składa się ze znacznej ilości witaminy A, która neutralizuje wolne rodniki w organizmie, które powodują uszkodzenie tkanek i komórek. Witamina A pomaga zapobiegać nadmiernej aktywności komórek. Gdy układ odpornościowy reaguje nadmiernie na białka dostarczane w żywności, powoduje to alergie pokarmowe i ostatecznie stan zapalny. Przyjmowanie witaminy A może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów alergii pokarmowych, ponieważ pomaga zapobiegać tej niebezpiecznej nadmiernej reakcji. Zmniejszony poziom zapalenia wiąże się z niższym ryzykiem chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona.

 


REKLAMA

Produkt zawiera unikalną mieszankę peptydów kolagenowych, cennych ekstraktów roślinnych i ziołowych oraz witamin i minerałów, które wspierają skórę od wewnątrz. 

FitLine Beauty z peptydami kolagenowymi


 

3. Chroni układ nerwowy

Witamina B2, której rzeżucha zawiera całkiem sporo, może pomóc w leczeniu wielu problemów układu nerwowego, takich jak choroba Alzheimera, drętwienie, stwardnienie rozsiane, padaczka i lęk. Uważa się, że witamina B2 (ryboflawina), stosowana razem z witaminą B6, skutecznie radzi sobie z bolesnymi objawami zespołu cieśni nadgarstka.

 

4. Pomaga w leczeniu niedokrwistości

Kiełki rzeżuchy zawierają wyżej wspomnianą z witamina B6, która jest niezbędna do tworzenia hemoglobiny we krwi, która jest transportowana przez czerwone krwinki w całym ciele, aby pomóc w doprowadzeniu tlenu do komórek i mobilizacji żelaza.

Gdy ktoś nie wytwarza wystarczającej liczby czerwonych krwinek, może to prowadzić do niedokrwistości prowadzącej do objawów takich jak zmęczenie, znużenie, ogólne bóle i inne.

Badania pokazują, że spożywanie dużej ilości witaminy B6 może pomóc zmniejszyć objawy niedokrwistości i zapobiec jej występowaniu w niektórych przypadkach.

Ponadto rzeżucha jest polecana na anemię głównie dlatego, że bogata jest w żelazo, którego brakuje osobom cierpiącym na niedokrwistość.

 

5. Rzeżucha jest rośliną bogatą w łatwo przyswajalny jod

Rzeżuchę powinny więc dodać do diety osoby chorujące na niedoczynność tarczycy. Jod pochodzi z gleby, dlatego osoby z niedoczynnością tarczycy powinny sadzić rzeżuchę w ziemi, a nie na ligninie.

Szczegółowo o niedoczynności tarczycy i suplementach, które mi pomogły pisałam w tym poście.

6. Zwiększa funkcję odpornościową dzięki wysokiemu poziomowi witaminy C.

Witamina C znana jest z dobroczynnego wpływu na zdrowie układu odpornościowego. Niedobór witaminy C związany jest ze zmniejszoną funkcją odpornościową i zwiększonym stanem zapalnym.

Witamina C wzmacnia układ odpornościowy poprzez zwiększenie produkcji białych krwinek zwalczających infekcje.

 

7. Zawartość minerałów i witaminy K chroni przed osteoporozą

Rzeżucha  zawiera wiele minerałów niezbędnych dla zdrowia kości, w tym wapńmagnez , potas i fosfor.

Chociaż wapń jest dobrze znany ze swojego wpływu na zdrowie kości, magnez, witamina K i potas również odgrywają ważną rolę,

Zrównoważona dieta bogata w warzywa o dużej zawartości składników odżywczych jest skorelowana z pozytywnym wpływem na zdrowie kości.

Dodatkowo jedna szklanka (34 g) rzeżuchy zapewnia ponad 100% RDI dla witaminy K.

Witamina K jest składnikiem osteokalcyny, białka, które tworzy zdrową tkankę kostną i pomaga regulować obrót kostny.

W jednym badaniu osoby o najwyższym spożyciu witaminy K były o 35% mniej narażone na złamanie szyjki kości udowej niż osoby o najniższym spożyciu (źródło).

 

8. Rzeżucha może obniżyć poziom cholesterolu

Rzeżucha może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, co może poprawić zdrowie serca.

W 10-dniowym badaniu na szczurach z wysokim poziomem cholesterolu leczenie ekstraktem z rzeżuchy obniżyło całkowity cholesterol o 34%, a „zły” cholesterol LDL o 53% (źródło).

 


REKLAMA

PBM – Probio Minerał jest naturalnym, ekologicznym produktem w postaci pudru .PBM – to połączenie minerałów osadowych (w tym dużej ilości magnezu) i 11 szczepów probiotycznych (w tym lactobacillus, bifidobacterium, strptococus). Jest biologicznym antidotum potęgując kolonizację szczepów probiotycznych, które wypierają florę patogenna (pleśnie i grzyby) oraz likwidują toksyny znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie. Sprawia, że pożyteczne mikroorganizmy mogą się rozwijać tworząc tym samym przestrzeń życiową dla całego ekosystemu. Posiada najwyższy wskaźnik probiotyczny. PBM – Probio Minerał  połączony z wodą po CERAMICE PBM posiada pH 8.2 co przyczynia się do odkwaszenia i odtruwania organizmu. 

PBM – Probio Minerał  możesz KUPIC TU


 

8. Poprawia stan skóry, włosów i paznokci

Ostry smak rzeżucha zawdzięcza obecności glikozydu izosiarkocyjanowego, czyli w skrócie – siarki. Znana jest ona z tego, że wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu. Działa także pozytywnie na skórę i paznokcie.

Zwolennicy domowych i naturalnych kosmetyków stosują sok z rzeżuchy jako remedium wzmacniające włosy, oczyszczające i napinające skórę oraz usuwające trądzik.

 

9. Działa moczopędnie

Pomaga się pozbyć nadmiaru wody z organizmu. Jest polecana przy chorobach nerek. Ale gdy zjemy jej za dużo może spowodować stan zapalny pęcherza.

 

10. Nie ma szkodliwych substancji

Wiosną królują na naszych stołach nowalijki, które zawierają szkodliwe azotany. Rzeżuchę siejemy sami. By wyrosnąć, nie potrzebuje żadnych sztucznych przyspieszaczy. Jest więc lepsza od nowalijek.

 

Jak uprawiać rzeżuchę?

1.Na ligninie:

Rzeżuchę wysiewa się najczęściej na ligninie lub gazie. Nasiona powinniśmy wcześniej moczyć przez kilka godzin w wodzie, aż powstanie delikatny śluz. Następnie rozprowadzamy je po wilgotnym materiale. Najlepiej, by nasiona dość gęsto pokrywały ligninę, ale by nie zachodziły na siebie. Rzeżuchę należy codziennie podlewać, ale nie za dużo, gdyż nadmiar wilgoci może powodować gnicie. Po około tygodniu od rozpoczęcia naszej uprawy otrzymamy pachnące, zdrowe, kilkucentymetrowe kiełki, gotowe do ścięcia nożyczkami i przyprawiania potraw.

Zebrane listki możemy przechowywać w lodówce najdłużej dobę, by nie straciły wartości odżywczych.

 

2. W ziemi:

Wybierz doniczkę, w której chcesz posadzić rzeżuchę, i wsyp do niej ziemię. Na ziemi równomiernie rozsyp nasiona. Regularnie podlewaj rzeżuchę, tak by ziemia była ciągle wilgotna. Najlepiej robić to spryskiwaczem. Przykrywanie folią jest zbędne w tym sposobie uprawy. Pojemnik z kiełkującą rzeżuchą powinien stać w ciepłym i jasnym miejscu.

 

REKALMA

Oral Chelate formor

Oral Chelate  – DOUSTNA CHELATACJA

Składniki Oral Chelate: * oczyszczają organizm z toksycznych metali ciężkich oraz szkodliwych złogów wapnia w tętnicach, **ochraniają wątrobę, *** uzupełniają dietę w witaminy, minerały, mikroelementy i aminokwasy, **** neutralizują wolne rodniki, które są główną przyczyną arteriosklerozy, szybszego procesu starzenia, raka oraz artretyzmu , ****** wspomagają układ krążenia

ORAL CHELATE możesz KUPIĆ TU

 

wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.

www. rh7.pl

sklep ze zdrowymi produktami

Źródło zdjęcia tytułowego: https://ayushology.com/health-benefits-of-vegetables/health-benefits-of-cress/

 

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*