
Sezam jest znany przede wszystkim ze swoich właściwości antynowotworowych – udowodniono, że wyciąg z niego hamuje rozwój komórek nowotworowych między innymi w przypadku białaczki, raka piersi, prostaty czy czerniaka.
Nasionami sezamu często posypuje się zupy, sałatkami i dania główne, w celu przyozdobienia lub dodania lekko orzechowego smaku. Ale czy wiesz, że te wszechstronne nasiona mogą być również użyte do stworzenia pysznej i wartościowej pasty, która jest składnikiem hummusu, świetnie smakuje z falafelem i pitą? Ta pasta z nasion sezamu jest znana jako tahini i jest niezbędnym składnikiem w kuchni bliskowschodniej, greckiej oraz azjatyckiej. W krajach Bliskiego Wschodu tahini robione jest z lekko podprażonych nasion sezamu – proces ten intensyfikuje aromaty. We wschodniej Azji zaś tahini produkowane jest z niełuskanych nasion sezamu, przez co ma bardziej gorzki smak.
Niezależnie od tego, czy już spróbowałeś tahini, czy po raz pierwszy o tym słyszysz, powinieneś zapoznać się z tym składnikiem, aby dowiedzieć się, jakie korzyści zdrowotne zapewnia i jak możesz go włączyć do swojej diety.
Co to jest Tahini?
Nazywany także masłem sezamowym, tahini to po prostu gęsta pasta z drobno zmielonych nasion sezamu wymieszanych z niewielką ilością oleju sezamowego (i zależnie od regionu, czasami do tahini dodawana jest też woda, sól, sok z cytryny). Od tysięcy lat jest używana w kuchniach wschodnich. W rzeczywistości uważa się, że pochodzi on z Persji (obecnie powszechnie znanej jako Iran), gdzie nazywała się „ardeh”, co oznacza „święte jedzenie”.
Tahini zyskuje ostatnio popularność w zachodniej kulturze jako jeden z podstawowych składników, które składają się na dobry hummus. Oprócz hummus, tahini jest także podstawowym składnikiem wielu potraw, w tym chyba wszystkim znanej chałwy czy dipu- baba ghanoush, który jest aromatycznym dipem z bakłażana.
Activize FitLine– zawiera wszystkie witaminy z grupy B. Activize Oxyplus jest to czterokrotnie opatentowany hit w nanotechnologii. Jest to suplement diety dotleniający wszystkie komórki mózgowe -dzięki zawartości tlenu pozyskanego z alg brunatnych. Aktywizuje cały system nerwowy – witaminy z grupy”B”, które są odpowiedzialne za stabilizacje tego układu, pomaga w takich zaburzeniach jak : choroba Alzheimera, SM, ADHD, leczy depresje, polepsza koncentrację pamięć, łagodzi bóle mięśniowe, łagodzi bóle menstruacyjne, zapobiega siwieniu i łysieniu, stabilizuje ciśnienie. Dostarcza również łatwo przyswajalną witaminę C, A i E.
ACTIVIZE FitLine witaminy z grupy B możesz KUPIĆ TU
Właściwości zdrowotne
Nasiona sezamu choć są malutkie w rzeczywistości zawierają dużą ilość składników odżywczych. Spożywanie ich w postaci pasty sezamowej pozwala twojemu ciału efektywnie absorbować wszystkie korzyści, które mają do zaoferowania. Oto, jak tahini może poprawić ogólny stan zdrowia:
1. „Dba” o nasz mózg
Tahini jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. A jak wiadomo kwasy Omega-3 mają fundamentalne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Stanowią wyjątkowy budulec naszych komórek. Dzięki nim błona komórkowa lepiej funkcjonuje, a to usprawnia wszystkie procesy życiowe. Biorą udział w stymulowaniu licznych procesów życiowych. Syntetyzują substancje biologicznie czynne niezbędne do regulacji pracy układu sercowo-naczyniowego, ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego, przewodu pokarmowego, układu oddechowego oraz nerek i narządów rozrodczych.
Mózg zbudowany jest aż w 60% z kwasów tłuszczowych z czego 25% to kwasy Omega 3. Dlatego też są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania centralnego systemu nerwowego. Poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przepływ bodźców nerwowych między substancją szarą i białą. W dużym stopniu odpowiadają za sprawność myślenia, rozumienia, zapamiętywania oraz poprawiają koncentrację, uwagę i kreatywność! Ochraniają centralny system nerwowy i łagodzą wiele chorób neurologicznych.
2. Pomaga wspierać normalną funkcję odpornościową
Tahini zawiera miedź, żelazo, selen i cynk – wszystkie z nich mogą pomóc w utrzymaniu zdrowego układu odpornościowego, ponieważ są niezbędne do produkcji białych krwinek i funkcji wielu enzymów.
3. Reguluje poziom cukru we krwi
„Choroby takie jak: choroby układu krążenia i nerek, cukrzyca, nadciśnienie, są spowodowane niskim poziomem magnezu w organizmie.”
Wysoka zawartość magnezu w tahini pomaga w zarządzaniu poziomem glukozy we krwi.
„Ze względu na jego istotną rolę w procesach biochemicznych w organizmie, magnez jest badany pod kątem zapobiegania i leczenia chorób. Najwięcej uwagi skupia się na jego związku z cukrzycą i wpływem na układ sercowo-naczyniowy.
Zapobieganie cukrzycy i zarządzanie nią
Badania wskazują, że dieta bogata w magnez zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Zbadano 500 000 osób z różnych środowisk. Wyniki jednoznacznie wykazały zależność między dietą z magnezem a zachorowaniem na cukrzycę. Ryzyko nie zmienia się w przypadku takich czynników jak płeć, region geograficzny, historia chorób w rodzinie. Jednakże należy pamiętać, że magnezu jako pojedynczego składnika nie zbadano.
Naukowcy zgadzają się co do tego, że spożycie magnezu w diecie jest ściśle związane z nawykami żywieniowymi i prowadzonym stylem życia, dlatego każdą jednostkę należy interpretować ostrożnie. Niemniej jednak dowody wskazują na silny związek pomiędzy spożyciem magnezu i ryzykiem zachorowania na cukrzycę, gdyż naukowcy są w stanie kontrolować takie czynniki jak: palenie tytoniu, ćwiczenia, poziom wapnia i spożycie pokarmów bogatych w błonnik.
Magnez jest połączony z cukrzycą poprzez swoją rolę w utrzymaniu homeostazy glukozy oraz regulację wydzielania insuliny. Badania wykazują zaburzenia kontroli metabolicznej u ludzi i zaburzenie wydzielania insuliny, kiedy mają niski poziom magnezu.” [1]
4. Zapewnia przeciwutleniacze niezbędne w profilaktyce antynowotworowej
Tahini jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza lignany, które są fitoestrogenami. Są to bardzo mądre substancje regulujące gospodarkę hormonalną, czyli sprawę nadrzędną w naszym organizmie. Lignany mogą pomóc zmniejszyć ryzyko nowotworów związanych z hormonami, w tym raka piersi, macicy, jajnika i raka prostaty.
Co ma w swoim składzie BASIC FitLine : 32 enzymy trawienne, 9 rodzajów błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w wodzie, żywe kultury bakterii kwasu mlekowego, Lactobacillus reuteri – matka wszystkich pozostałych bakterii, 7kg wyciągów z warzyw i owoców, antyoksydanty (witaminy A, C, E, selen, bioflawonoidy), zioła ajurwedyjskie, biodostępną KURKUMINE.
BASIC FitLine możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
5. Promuje zdrowie serca
Tak jak wspomniałam powyżej tahini jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3.
A czy wiesz, że….
*Produkty zawierające kwasy z rodziny Omega-3 lub dieta uzupełniona o suplementy tych kwasów, zmniejsza ryzyko zawałów o 50% i aż o ponad 80% prawdopodobieństwo nagłego zatrzymania akcji serca.
*Kwasy Omega-3 korzystnie wpływają na nasz profil lipidowy, gdyż obniżają stężenie trójglicerydów a podwyższają stężenie „dobrego” cholesterolu (HDL). W efekcie chronią Twoje żyły i tętnice przed rozwojem miażdżycy.
* Obniżają również ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie (ale nie u osób, u których ciśnienie tętnicze jest prawidłowe). Sprzyjają bowiem produkcji tlenku azotu, który działa rozkurczająco na naczynia krwionośne.
*Omega-3 mogą także obniżać ryzyko zawału serca, gdyż wbudowują się w błony komórkowe i w ten sposób zmieniają funkcjonowanie płytek krwi. Płytki biorą udział w powstawaniu skrzepliny w miejscu pęknięcia blaszki miażdżycowej. Jeśli skrzeplina zamknie światło naczynia wieńcowego dochodzi do zawału. Jednak, gdy spożywamy produkty bogate w omega-3 to płytki krwi są mniej skłonne do przylegania do uszkodzonej blaszki i tworzenia zakrzepu
6. Pomaga wzmocnić kości
Tahini zawiera duże ilości magnezu i fosforu, co może poprawić gęstość kości i zmniejszyć ryzyko rozwoju osteoporozy.
7. Świetne źródło białka roślinnego
Nie można pominąć faktu, że tahini to także duże ilości białka:
w 100 g znajdziemy 18 g pełnowartościowego białka
ta informacja na pewno ucieszy wszystkich wegetarian.
PASTA Z TAHINI – DO CZEGO UŻYĆ?
1. Domowa nutella z tahini
Składniki:
- ¾ szklanki tahini,
- 12-14 suszonych daktyli (wcześniej namoczonych),
- 2 łyżeczki kakao,
- szczypta soli morskiej.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodaj trochę mleka. Nutellę przechowuj w lodówce.
2. Hummus – przepis podawałam w tym poście
3. Sos do sałatek
Składniki:
- 1/2 szklanki pasty tahini
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku (rozgniecione),
- 1/4 szklanki soku z cytryny,
- odrobina startej skórki z cytryny,
- sól himalajska do smaku,
- 1 łyżeczka natki pietruszki (drobno posiekana).
Przygotowanie:
- W blenderze połącz czosnek, pastę tahini i sól.
- Przełóż pastę do szklanego naczynia i następnie dodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny . Jeśli sos jest zbyt gęsta, dodaj łyżeczkę ciepłej wody, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
- Wymieszaj z pietruszką i możesz podawać.
- Przechowuj w lodówce.
TUiTERAZ ♥ ♥♥
Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.
SKLEP dla zdrowia:
www. rh7.pl
Munogen FitLine zawiera: ** wysokogatunkową: L-Argininę i L-Cytrulinę (To aminokwasy, które pełnią ważną rolę w organizmie każdego sportowca, ale nie tylko – przyjmowanie ich pomaga zwiększyć wytrzymałość organizmu i poprawić natlenienie tkanek. Ponadto L-arginina wspomaga prawidłową funkcje wątroby, działa oczyszczająco na komórki tego narządu, jest też dobroczynną substancją dla naszego serca.) ** witaminę B6, witaminę B12 i kwas foliowy, które biorą udział w redukcji zmęczenia i znużenia. ZADANIEM MUNOGEN FitLine jest to, aby: * zwiększyć przepływ krwi w organizmie, w każdym naczyniu…tym samym organizm dostaje więcej tlenu do komórek, a co za tym idzie, więcej składników odżywczych. Efektem tego jest więcej energii, redukcja zmęczenia i znużenia, * oczyszczenie krwi i limfy, * profilaktyka dla układu krążenia, * wsparcie do prawidłowego tworzenia krwinek czerwonych
Munogen FitLine możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Źródło zdjęcia tytułowego: https://www.fromthegrapevine.com/israeli-kitchen/what-tahini
Dodaj komentarz