
Dziś nadszedł ten dzień …. dzień, w którym po dość długiej przerwie znowu zrobiłam wegetariański hummusu z buraków, coś, co uwielbiam jeść, ale nie robiłem tego od jakiegoś czasu (jak przedawkowałam go jakiś czas temu i potrzebowałam od niego odpocząć).
Składniki:
- 2 mały lub 1 średni pieczony buraka
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- skórka z 1/4 cytryny (starta na drobnej tarce)
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta soli i pieprzu
- 2 duże ząbki czosnku,
- 3 łyżki pasty Thini
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra vergine z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka octu
FitLine PowerCocktail Junior Zapewnia dziecku składniki odżywcze dla zdrowego wzrostu. Zawiera składniki roślinne wspomagające: układ odpornościowy, pracę jelit, utrzymujące układ pokarmowy w dobrej kondycji Bogaty w selen – pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Bogaty w magnez i wapń, który pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Witamina C – odpowiada za prawidłowy metabolizm energetyczny
FitLine Power Cocktail Junior możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Przygotowanie:
- Ciecierzycę zalać zimną wodą (zalej dość sporą ilością wody), dodaj łyżkę octu, zamieszaj i zostaw na noc.
- Następnego dnia odcedź ciecierzycę i następnie opłucz ją pod strumieniem zimnej wody.
- Ponownie zalej ciecierzycę zimną wodą i dodaj 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Zamieszaj i gotuj na średnim ogniu. Średnio czas gotowania to 45 minut. Cieciorka musi być bardzo miękka.
- Oczywiście możesz ominąć powyżej wymienione punkty. Jak to? Po prostu jeżeli masz mało czasu, masz w lodówce upieczonego buraka i słoik gotowanej ciecierzycy. Wtedy pamiętaj, żeby uprzednio osuszyć ciecierzycę (na sitku) i wziąć jej nie 1 szklankę, a 1 i 3/4 szklanki.
- Dla tych, którzy nie mają pieczonego buraka i gotowanej ciecierzycy – w międzyczasie, gdy cieciorka się gotuje, buraka wkładamy w naczynie żaroodporne i pieczemy do miękkości (zajmuje to około 1 godz.). Oczywiście możemy też buraka ugotować, ale wtedy wraz z wylewaną wodą po jego ugotowaniu wylewamy wszystko co zawiera najcenniejsze. Poza tym upieczony burak jest o wiele bardziej soczysty, słodszy i smaczniejszy.
- Kiedy nasza cieciorka jest już ugotowana (bardzo miękka), należy ją dokładnie opłukać w zimnej wodzie, i wrzucić do blendera.
- Do blendera wrzucamy także, tahinę i czosnek (wyciśnięty). Blendujemy. Następnie dodajemy buraka, sok z cytryny, skórkę z cytryny, sól, pieprz i wszystko blendujemy na gładką masę.
S M A C Z N E G O !
TUiTERAZ ♥♥♥
CZAS NA TRENING
REKLAMA*
Very interesting info!Perfect just what I was searching for!