Vege fasolka po bretońsku na przecierze z dyni

Vege fasolka po bretońsku na przecierze z dyni

Składniki na 3-5 porcji

✔️2 puszki białej fasoli

✔️250-300 g przecieru dyniowego

✔️puszka kukurydzy (zalewę przelewamy do szklanki, ponieważ będzie nam potrzebna, żeby rozrzedzić przecier z dyni)

✔️2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

✔️1-2 ząbki czosnku

✔️2 liście laurowe

✔️2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu

✔️1 łyżka oliwy do smażenia

✔️0,5 łyżeczki mielonego kminku

✔️0,5 łyżeczki wędzonej papryki

✔️0,5 łyżeczki przyprawy curry

✔️0,5 łyżeczki majeranku

✔️1 łyżeczka pietruszki

✔️chili (według preferencji stopnia ostrości)

✔️sól i czarny pieprz

Vege fasolka po bretońsku na przecierze z dyni – przygotowanie:

Zanim przejdziemy do gotowania naszego dania należy przygotować przecier z dyni.
Pokrojoną dynie (u mnie hokkaido, może być też piżmowa) pieczemy w piekarniku w tem. 180 st przez około 45-50 minut. Następnie blendujemy na gładką masę. I przecier z dyni gotowy. 😊 Na zdjęciu poniżej przedstawiam dynie przed pieczeniem. Osobiście bardzo lubię dania intensywnie przyprawione, dlatego też, zawsze przed pieczeniem posypuje dynie różnymi przyprawami np. siemieniem lnianym, makiem, rozmarynem, czarnuszką czy tak zwaną przyprawą „zamiast soli” -jest to kompozycja 16 ziół i jest świetną przyprawą do wielu dań.

Kiedy przecier z dyni mamy gotowy zabieramy się za gotowanie vege fasolki po bretońsku na przecierze z dyni właśnie 😊

  1. Czosnek pokroić w plasterki. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, dodać czosnek i poczekać aż się delikatnie zarumieni. Następnie dorzucić cebule wraz z liściem laurowym, zielem i pieprzem, dodać odrobinę wodą i smażyć przez 5 – 8 minut do czasu, aż cebula się zeszkli.
  2. Następnie dodajemy przecier z dyni, koncentrat pomidorowy i podlewamy zalewą z kukurydzy. Mieszamy dokładnie i dodajemy wszystkie wymienione wyżej suche przyprawy. Jeżeli macie w swojej kuchni wspomnianą wyżej przyprawę zamiast soli” także śmiało możecie teraz użyć.
  3. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy przez 5 – 8 minut. Jeżeli w trakcie gotowania sos jest zbyt gęsty podlewamy go delikatnie wodą.
  4. Dodajemy fasolę i kukurydze i gotujemy 15 – 20 minut pod przykryciem na małym ogniu.
  5. Pod koniec gotowania wrzucamy drobno posiekaną pietruszkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Danie to możemy podawać z ulubioną surówką. U mnie na talerzu surówka z dyni, na która przepis znajdziecie tu – Surówka z dyni przepis oraz w skrócie właściwości dyni.

Ja swoją wersje vege fasolki wzbogaciłam o 2 łyżki otrębów owsianych. Wymieszałam je z gorącą fasolką i odstawiłam na chwile żeby zmiękły.


CARDIO SET FITLINE – Zestaw składający się z: 1. Koenzym Q10 Plus: Energia dla serca i wsparcie systemu immunologicznego  2.Omega-3 – Kwasy tłuszczowe omega-3 DHA i EPA są niezbędne dla sprawnego funkcjonowania organizmu i przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania mózgu i serca *. Są niezbędna dla: *tkanki mózgowej (60% naszego mózgu to kwasy Omega-3), *syntezy hormonów (stanowią składnik do budowy serotoniny i dopaminy – hormonów szczęścia), *każdej komórki organizmu (stanowiąc m.in. o jakości błony komórkowej)

CARDIO SET FITLINE możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


Dodanie otrębów czy to owsianych, pszennych czy innych niesie dla naszego organizmu wiele korzyści. Niezależnie od występujących rodzajów otrębów, większość z nich posiada wspólne właściwości. Najczęściej i chyba najbardziej znaną zaletą otrąb jest wysoka zawartość błonnika pokarmowego, który usprawnia perystaltykę jelit i wspomaga pracę całego układu pokarmowego i trawiennego.

Wśród korzyści spożywania otrąb można wymienić:

✔️korzystny wpływ na rozwój pożytecznej flory bakteryjnej,

✔️regulację poziomu glukozy we krwi,

✔️”zmniejszanie” poziomemu złego cholesterolu LDL,

✔️ poprawę przemiany materii,

✔️ wysoka zawartość witamin z grupy B,

✔️wysoka zawartość magnezu, potasu i cynku.

Warto także pamiętać, że otręby są zdrowe, jednak nie powinno się ich zjadać w nadmiarze. Zaleca się, aby dziennie spożywać nie więcej niż 2-3 łyżki otrąb.

Swoj talerz wzbogaciłam także i duszonymi grzybami – boczniaki i pieczarki. Grzyby to doskonale źródło białka, które jest przyswajane w około 70%.

Poza tym boczniaki zawierają:

✔️ sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, 

✔️komplet witamin z grupy B,

✔️ witaminę C,

✔️ wapń,

✔️ żelazo,

✔️ magnez,

✔️ fosfor,

✔️ potas,

✔️ selen,

✔️ sód,

✔️ cynk.

Dzięki niezwykłym zaletom odżywczym i korzystnemu działaniu na organizm boczniaki zaliczane są do grzybów leczniczych.

P.S. pamiętajcie,  że vege fasolka po bretońsku na przecierze z dyni najlepiej smakuje następnego dnia.

Smacznego i na zdrowie 😊


Olej z pestek dyni Skoczylas to olej 100% naturalny i tłoczony na zimno. Charakteryzuje się niepowtarzalnym, bardzo wyrazistym lekko orzechowym smakiem oraz ciemnym zielonym kolorem. Jest świetnym dodatkiem i urozmaiceniem diety.

Olej z pestek dyni traci swoje cenne właściwości podczas obróbki termicznej. Nie powinno się go używać do smażenia. Jest bardzo korzystny dla zdrowia i urody, ponieważ to bogate źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów. Może być stosowany wewnętrznie jak i zewnętrznie, ponieważ ma duże zastosowanie również w kosmetyce. Wykazuje działanie nawilżające, poprawia napięcie skóry, dzięki czemu może spłycać zmarszczki, wspiera walkę z trądzikiem, koi podrażnienie i wspiera walkę z cellulitem. Ponadto wzmacnia włosy i chroni skórę głowy.

Tłoczony na zimno olej z pestek 100% naturalny Skoczylas to doskonałe źródło witamin z grupy B, a także witamin AE, D oraz C. Ten rodzaj roślinnego tłuszczu obfituje również w żelazo, potas, wapń, magnez, fluor czy fosfor.

OLEJ Z PESTEK DYNI NIERAFINOWANY TŁOCZONY NA ZIMNO 100% NATURALNY 250 ml SKOCZYLAS możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


TUiTERAZ ♥ ♥♥

Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.

www. rh7.pl

sklep ze zdrowymi produktami

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*