
Nasza wspaniała dynia pojawiła się już na straganach i w sklepach, dlatego koniecznie trzeba wrzucić ją do naszego jesiennego menu.
Nie dość, że warzywo to ma niewiele kalorii to jest bogate w witaminy i minerały.
W poniższym przepisie wykorzystamy dynię hokkaido.
Dynia hokkaido jest znana w Polsce od stosunkowo krótkiego czasu, jednak stała się bardzo popularna. Zawdzięcza to swojemu przyjemnemu smakowi i wspomnianym wyżej wartościom odżywczym. Dynia hokkaido to twarda, jadalna bulwa, którą można spożywać na surowo lub po obróbce cieplnej.
Warzywo to ma dość wysoką gęstość odżywczą i zawiera wiele witamin:
oraz minerałów:
Warzywo to jest bardzo sycące, ale równocześnie niskokaloryczne (100 g zawiera jedynie 37 kalorii) i posiada dużo błonnika, dzięki któremu ma ona delikatnie działanie oczyszczające organizm.
Na uwagę zasługuje również wysoka zawartość beta-karotenu w tej roślinie. Jest on nie tylko bardzo silnym przeciwutleniaczem neutralizującym działanie wolnych rodników, ale wpływa także na funkcjonowanie układu odpornościowego oraz wzroku. Jedzenie dyni może też zapobiegać rozwojowi nowotworów.
Dynia hokkaido wpływa dobroczynnie również na układ pokarmowy. Wspomaga leczenie trzustki, śledziony i żołądka. Ponadto zabija większość pasożytów – taką zdolność mają szczególnie pestki i sok z surowej dyni hokkaido.
Skoro już co nieco wiem o dynia hokkadio, przejdźmy w takim razie do przepisu.
Munogen FitLine zawiera: ** wysokogatunkową: L-Argininę i L-Cytrulinę (To aminokwasy, które pełnią ważną rolę w organizmie każdego sportowca, ale nie tylko – przyjmowanie ich pomaga zwiększyć wytrzymałość organizmu i poprawić natlenienie tkanek. Ponadto L-arginina wspomaga prawidłową funkcje wątroby, działa oczyszczająco na komórki tego narządu, jest też dobroczynną substancją dla naszego serca.) ** witaminę B6, witaminę B12 i kwas foliowy, które biorą udział w redukcji zmęczenia i znużenia. ZADANIEM MUNOGEN FitLine jest to, aby: * zwiększyć przepływ krwi w organizmie, w każdym naczyniu…tym samym organizm dostaje więcej tlenu do komórek, a co za tym idzie, więcej składników odżywczych. Efektem tego jest więcej energii, redukcja zmęczenia i znużenia, * oczyszczenie krwi i limfy, * profilaktyka dla układu krążenia, * wsparcie do prawidłowego tworzenia krwinek czerwonych
Munogen FitLine możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
POTRZEBUJEMY:
Składniki suche:
- 150 g mąki owsianej
- garść orzechów włoskich (zmiel na mąkę)
- 30-50 g ksylitolu/cukru kokosowego (ilość uzależniona od preferencji, ja lubię słodsze:)
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do ciasta marchewkowego lub cynamonu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- szczypta soli
Składniki mokre:
- 150 ml mleka (u mnie migdałowe)
- 50 ml soku z pomarańczy
- 300 g puree z dyni Hokkaido
- 1 jajko
- 2 średnie jabłka
PRZYGOTOWANIE
Jabłka obieramy i ścinamy na tarce o dużych oczkach.
Do startych jabłek dorzucamy puree z dyni, żółtko, mleko i sok.
Wszystko porządnie mieszamy.
W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki.
W trzeciej misce ubijamy białko ze szczyptą soli. Ubijamy na sztywną pianę.
Mokre składniki łączymy z suchymi i porządnie mieszamy.
Następnie delikatnie łączymy ubite białko z pozostałymi składnikami.
Całość przekładamy na foremek.
Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.
Opcjonalnie: dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.
S M A C Z N E G O !!!
TUiTERAZ ♥♥♥
Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.
www. rh7.pl
REKLAMA*
Dodaj komentarz