Ile kalorii i zdrowia zaoszczędzisz rezygnując z łyżeczki cukru

Ile kalorii i zdrowia zaoszczędzisz rezygnując z łyżeczki cukru

Interesujące jest to, że w perspektywie 10 lat kupujemy średnio o 5,7 kg cukru nieprzetworzonego mniej, ale zjadamy prawie 12 kg więcej w gotowych produktach, które zawierają cukier!

Wniosek?
Zastępujemy zwykły cukier – produktami, które go zawierają. Wydaje nam się, że przecież nie słodzimy, a jednak i tak go zjadamy.

Ile cukru jest w jednej łyżeczce stołowej?

Jedna łyżeczka cukru to:

  • 5 gramów glukozy i fruktozy (cukry proste)
  • 20 kcal (kilokalorii)
  • 17% dziennego zapotrzebowania na proste węglowodany 

Jedna łyżeczka nie robi wielkiej różnicy, ale załóżmy, że wypijamy trzy herbaty lub kawy w ciągu dnia, co u niektórych jest codziennością. Każdą z nich słodzimy 2 łyżeczkami cukru czyli dziennie jest to już ok. 6 łyżeczek. Co daje nam  30 g cukru na dzień i 120 kcal. Może wydaje się to nie dużo, jednak przypominam, że są to kalorie tylko z 3 szklanek napojów.
Problem leży w tym, że te napoje pijemy codziennie przez co w perspektywie miesiąca okazuje się, że wypijamy około 900 g czystego cukru! A kaloryczność takiej dawki to 3600 kcal!
A gdzie miejsce na pozostałe źródła cukru takie jak napoje gazowane, soki, słodycze, izotoniki,  miód, piwo, owoce, jogurty owocowe?


Może być zastanawiające dlaczego pokazuje to na przykładzie miesiąca, jednak przypominam, że tak jak nie schudniemy w jeden dzień, tak samo nie przytyjemy w jeden dzień. Jednak w miesiąc już jesteśmy w stanie wiele zmienić ponieważ w miesiąc można schudnąć 1-3 kilogramy, to samo w drugą stronę.

Poniżej przedstawiam kaloryczność 1 łyżeczki różnego rodzaju produktów służących do osłodzenia

Miód 39 kcal

Cukier 20 kcal 

Cukier brązowy 20 kcal 

Ksylitol 17 kcal 

Wniosek?

Nie jest ważne czym słodzimy, ważne jest żeby ograniczyć słodzenie i produkty które zawierają duże ilości cukru w składzie.

Poniżej przedstawiam tabelkę z innymi produktami, w których znajdziesz duże ilości cukru

Kcal w 100 ml/gWęglowodany (cukier) w 100 ml/gIle cukru w porcji 250 ml/g?
Jogurty owocowe721230
Napoje – Coca-Cola4310,626,5
Red Bull4510,927,3
Nektary5011,729,3
Sok pomarańczowy z kartonu41922,5
Nestlé Chocapic11627,669

No dobrze, wiemy już ile kalorii możemy zaoszczędzić przestając słodzić kawę i herbatę.
Dla przypomnienia

dzięki ograniczeniu słodzenia nawet o 2 łyżeczki w 3 napojach w ciągu dnia, pozwoli Ci zaoszczędzić 3600 kcal w perspektywie miesiąca!

Druga kwestia, o której chciałabym wspomnieć to ograniczenie spożycia cukru pod kątem zdrowia.

Badania pokazują, że cukier może osłabiać odporność nawet o 50%

Cukier został opisany jako „jeden ze składników spożywczych najbardziej szkodliwych dla naszego układu odpornościowego”. Badania opublikowane w „American Journal of Clinical Nutrition” wykazały, że spożywanie 100 gramów węglowodanów, np. takich jak fruktoza, glukoza, sacharoza, pasteryzowany sok pomarańczowy i miód, hamuje zdolność białych krwinek do pochłaniania i niszczenia szkodliwych mikroorganizmów i cząstek, które są obce dla ciała. Większa ilość cukru oznacza wyższy stopień utraty odporności.
Białe krwinki stanowią znaczną część mechanizmu obronnego organizmu przed infekcjami. Gdy funkcje białych krwinek są ograniczone, całkowita odpowiedź immunologiczna organizmu jest znacznie ograniczona.


D-RYBOZA (KETO CUKIER) ATP SŁODZIK PROSZEK 150 g

Suplement diety D-Ryboza polecany jest osobom prowadzącym aktywny tryb życia, np. po treningu lub sportowcom. Preparat w postaci proszku zawiera czystą D-rybozę bez żadnych substancji dodatkowych, która może być porcjowana indywidualnie.
D-ryboza to produkt otrzymywany przez naturalną fermentację kukurydzy niemodyfikowanej genetycznie. D-ryboza występuje we wszystkich ludzkich komórkach – w DNA oraz RNA, jak i w cząsteczce ATP. To nic innego jak cząsteczka cukru.D-ryboza może być wykorzystywana jako słodzik przez osoby na diecie ketogenicznej. Pomimo że jest cukrem i ma słodki smak, to w przeciwieństwie do tradycyjnego cukru takiego jak glukoza czy sacharoza nie powoduje podniesienia poziomu glukozy we krwi.

D-ryboza jest cukrem 5-węglowym, czyli pentozą i pomimo zbliżonej do glukozy kaloryczności stanowi dla organizmu bardzo ubogie paliwo, ponieważ jej komórki posiadają szereg zabezpieczeń, które uniemożliwiają „marnowanie” D-rybozy jako bezpośredniego paliwa, takiego jak glukoza.

REKLAMA


Dr Joseph Mercola napisał również, że spożycie cukru osłabia system immunologiczny i sprawia, że ludzie są bardziej podatni na choroby.

I chociaż wielu z nas chciałoby ograniczyć ilość zjadanych słodyczy, jest to jednak spore wyzwanie, gdyż jak przekonują naukowcy – cukier może uzależniać tak samo jak nikotyna czy kokaina.
Nie warto jednak szybko się poddawać – istnieje bowiem wiele sposobów, które mogą pomóc skutecznie ograniczyć słodzenie i słodkie przekąski.

Naukowcy uważają, że aby wytworzyć nowy nawyk (zautomatyzować nowe zachowanie) przeciętnie potrzeba daną czynność powtarzać od 20 do 70 dni – zwykle jednak jest to wartość bliższa tej dolnej granicy. Jak pracować nad zmianą żywieniowych przyzwyczajeń?

„Nawyki najlepiej się zmienia zastępując nowymi nawykami.” dr Leszek Mellibruda

Kiedy chcemy pozbyć się negatywnego nawyku warto zastąpić go nowym korzystnym nawykiem.

I tu wspomnę o jednej z książek pomocnej przy zmianie nawyków.


Książka Siła Nawyku. Dlaczego robimy to, co robimy…  Autor: Charles Duhigg

REKLAMA


Przy zmianie nawyków warto na początku znaleźć swoją osobistą motywacje, gdyż każdy z nas jest bardzo indywidualny i to co zachęca czy inspiruje jedną osobę do zmiany negatywnych nawyków dla innej osoby wcale takim nie musi być.

Jeśli rzeczywiście myślisz o tym, aby zrezygnować lub ograniczyć produkty bogate w cukier – zastanów się, co stoi za tą „chęcią”. Jakie są powody, dla których mogłabyś chcieć lub chcesz ograniczyć „puste kalorie”? Chcesz po prostu schudnąć? Pragniesz zadbać o swoje zdrowie?  Kiedy zjesz coś słodkiego i tłustego często boli Cię brzuch? Czujesz brak energii i wiesz, że to słodycze mają na to bezpośredni wpływ?
Niezależnie od tego, co skłania Cię do takiej decyzji, ważne, aby była to Twoja decyzja. 

Dobrym pomysłem jest zrobić również listę korzyści/plusów, jakie przyniesie Ci zmiana negatywnego nawyku i wprowadzenie nowego dobrego nawyku np. ograniczenie spożywania cukru i słodyczy i wprowadzenie zdrowego odżywiania.
Warto taką listę korzyści nosić zawsze przy sobie, a w razie „kryzysu” przeczytać ją ponownie.

Moim zdaniem przy zmianie nawyków żywieniowych (i nie tylko) najbardziej skuteczne i „zdrowe” dla naszego mózgu są małe kroki/małe zmiany. Tak, żeby nasz mózg miał czas „oswoić” się ze zmianami jakie wprowadzamy. Żeby to zobrazować podam przykład. Chcesz ograniczyć spożywany cukier. Najpierw spróbuj słodzić mniej to znaczy jeżeli słodzisz jedną łyżeczkę spróbuj słodzić pół łyżeczki i coraz mniej aż przestaniesz słodzić. Kolejny przykład – jesz ciastko po obiedzie i chcesz zmienić ten nawyk spróbuj najpierw zjeść pół ciastka i zamiast drugiej połowy ciastka zjedz w to miejsce słodki owoc np. banan, jabłko, mandarynkę. A po kilku/kilkunastu dniach w ogóle zrezygnuj z ciastka.
Zdaje sobie sprawę, że może nie być to proste i tu właśnie wracam do tego o czym pisałam wyżej  – przypomnij sobie dlaczego podjęłaś decyzje o zmianie nawyku (dlatego właśnie tak ważne jest aby to była Twoja decyzja). Sięgnij po kartkę z plusami/ korzyściami jakie niesie ze sobą zmiana nawyku. 😊 I bądź dla siebie po prostu czuła.

Zamień surowość wobec siebie na życzliwość” – Kasia Malinowska

Kolejnym dobrym krokiem jest zwiększenie swojej samoświadomości

Badania pokazują, że zwiększenie własnej samoświadomości pozwala lepiej kontrolować swoje zachowania i emocje, dzięki czemu podejmujemy wybory bardziej zgodne z naszym systemem wartości. Uświadomienie sobie, w jakich sytuacjach sięgasz po słodycze, może być kluczowe dla wygrania z tym nałogiem. Ludzie zbyt często skupiają się na skutkach („jadłam zbyt dużo słodyczy, więc przytyłam”), niż na przyczynach pewnych sytuacji („miałam napięty okres w pracy i odreagowywałam to, jedząc wieczorem ciastka”).  Zidentyfikowanie źródeł i praca nad nimi może pomóc dużo efektywniej pozbyć się nadbagażu kilogramów czy wspomóc zmianę nawyku niekorzystnego z punktu widzenia zdrowia.

Na zdrowie 😊


Restorate fitline, minerały

ZALETY RESTORATE FitLinedziała bazowo (działa jak bufor zasadowy) , wzmacnia odporność organizmu, przyspiesza gojenie złamań kości i ran, poprawia ogólne samopoczucie (dzięki zawartości magnezu), bogaty w cynk – pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej, cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych, bogaty w chrom i cynk – usprawnia metabolizm cukrów i tłuszczy.

RESTORATE FitLine możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


TUiTERAZ ♥ ♥♥

Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.

www. rh7.pl

sklep ze zdrowymi produktami

źródła:

1. www.zywieniemistrzow.pl

2.www.psychobiota.pl

3. www.szczesliwibezcukru.pl

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*