Źródło przeciwutleniaczy!MORINGA właściwości i przepis na mega oczyszczający koktajl.

Moringa oleifera (Moringa olejodajna)

Oczyszczający koktajl ???

Poniżej przepis ♥

Dawka przeciwutleniaczy w tym koktajlu – KOSMICZNA 🙂

moringa właściwości, oczyszczający koktajl.

Moringę nazywa się cudownym drzewem.

Roślina Moringa zaczyna zyskiwać coraz większą popularność jako nowy „superfood”. Dzieje się tak ze względu na jej wysoce pożywny profil i silne właściwości:

  • przeciwzapalne (zawiera 36 składników przeciwzapalnych)

  • przeciwutleniające (zawiera, aż 46 substancji o tych właściwościach),

  • antybakteryjne,

  • antygrzybiczne,

chroniące tkanki.

Dzięki OGROMNEJ ILOŚCI PRZECIWUTLENIACZY ma ogromną moc oczyszczania organizmu z toksyn.

Jednym z głównych antyoksydantów Moringi jest chlorofil. Jak wiadomo chlorofil to płynna energia słoneczna. Chlorofil to zielony barwnik, który „ma” cząsteczki podobne do cząsteczek hemu (występują w naszej krwi). Ten zielony barwnik uzdrawia nasze narządy, oczyszcza je, niszczy chorobotwórcze bakterie, grzyby, komórki rakowe i inne niechciane „gratisy” żyjące w naszym wnętrzu.

Wszystkie części drzewa Moringa (liście, nasiona, korzenie i kwiaty) nadają się do spożycia przez ludzi i zwierzęta. Na przykład z ziaren (mają silne właściwości antybakteryjne) pozyskuje się olej moringa, który można wykorzystać zarówno w celach spożywczych i do pielęgnacji skóry.

Jednak w badaniach stwierdzono, że wyciągi z liści mają wyższą aktywność przeciwutleniającą (zdolność wychwytywania wolnych rodników), niż kwiaty i nasiona. Ponadto jak dotąd to właśni liście są najbardziej przebadaną

Ponadto liście (bogate w białka, minerały, β-karoten) stosowane są nie tylko do odżywiania ludzi i zwierząt, ale również w medycynie tradycyjnej. [1]

źródło zdjęcia: By J.M.Garg – Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3553112

Liście Moringi zawierają:

witaminy: A, B1, B2, B3, C, D,

minerały:

białko

błonnik.


Aminokwasy ProShape Amino JEDYNE NA RYNKU AMINOKWASY ROZPUSZCZALNE W WODZIE!!! Pro Shape AMINO zawiera 8 podstawowych aminokwasów egzogennych, tych ktorych nasz organizm sam nie wytwarza, tylko musi je otrzymac z pożywienia. Musisz pamiętać, że brak JEDNEGO aminokwasu w naszym organizmie prowadzi do rozpadu łancucha DNA. Rozpad łańcucha DNA prowadzi do rozwoju chorób. Organizm bez wszystkich aminokwasów, nie podejmie walki z chorobami czy nadwagą. Aminokwasy to absolutna podstawa równowagi w organizmie- do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebujemy 24 aminokwasów – niedobór 1!!! prowadzi do pogorszenia stanu zdrowia! PRO SHAPE AMINO daje nam 8 podstawowych aminokwasów czyli daje nam gwarancje, że w organizmie rozgałęzią się na 24 nam potrzebne i nasz łańcuch aminokwasowy zostaje w 100 % odbudowany i co bardzo ważne wtedy następuje „odnowienie/restart” komórki. PRO SHAPE Amino – opracowano w technologii NTC dzieki które jako jedyne na świecie są one w ciągu 5-7 min po spożyciu w 100% dostarczone do każdej komórki.

Aminokwasy ProShape Amino  możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


AMINOKWASY

Ponadto Moringa zawiera aminokwasy (18!) w tym

8 aminokwasów endogennych.

Zwróćcie uwagę na liczbę 18! To znaczy, że zawiera prawie wszystkie aminokwasy (wyodrębnionych jest 20 aminokwasów).

Proszek MORINGA WŁAŚCIWOŚCI:

1. Zwiera 4 razy więcej potasu niż banany.

2. Zawiera 4 razy więcej wapnia i 17 razy więcej białka niż mleko.

3. Zwiększa wydajność organizmu podczas wysiłku fizycznego, a także umysłowego.

4. Posiada łatwo przyswajalny wapń.

5. Zawiera witaminę K, która odpowiada za kierowanie wapnia do kości, a nie tętnic.

6. Ma silne właściwości oczyszcza organizm z toksyn.

7. Jest pomocna w walce z cukrzycą.

Proszek liści Moringa skutecznie redukuje poziom glukozy i lipidów oraz reguluje stres oksydacyjny u pacjentów z cukrzycą, co oznacza obniżenie poziomu cukru we krwi i cholesterolu.

8. Umożliwia organizmowi efektywniejsze wytwarzanie enzymów i przeciwciał (dzięki zawartości, aż 18 aminokwasów).

9. Wzmacnia system odpornościowy (oczywiście kiedy jest regularnie spożywana).

Zawdzięcza to między innymi dużej ilości witaminy C, która jest silnym antyoksydantem, wspomaga przyswajanie żelaza (moringa zawiera sporo żelaza), skraca czas infekcji, jest niezbędna w produkcji kolagenu,

10. Zwiększa produkcję mleka (u kobiet i zwierząt karmiących).

11. Walczy z zapaleniami (zapalenie może prowadzić do przewlekłych chorób, takich jak astma, cukrzyca, choroby układu krążenia, otyłość i zapalenie stawów).

Moringa zmniejsza stan zapalny poprzez stłumienie zapalnych enzymów i białek w organizmie, a koncentrat z liści moringi może znacznie zmniejszyć stan zapalny w komórkach.

12. Chroni układ sercowo-naczyniowy.

Moringa (proszek) korzystnie wpływa na zdrowia serce poprzez: kontrolowanie poziomu lipidów, zapobieganie powstawaniu płytek w tętnicach i obniżanie poziomu cholesterolu.

13. Wspomaga pracę wątroby i nerek.

Moringa w swych liściach i kwiatach zawiera wysokie stężenie polifenoli, które chronią wątrobę przed uszkodzeniem, zapaleniem i stłuszczeniem.

Liscie Moringi mogą zmniejszyć uszkodzenia wątroby oraz pomóc w jej regeneracji, natomiast olej z Moringi (pozyskiwany z nasion) może przywrócić normalne poziomy enzymów wątrobowych.

14. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Dzięki tym właściwościom ma może zwalczać infekcje. Moringa działa skutecznie przeciwko różnym rodzajom grzybów, które powodują infekcje na skórze i szczepom bakterii odpowiedzialnym np. za zakażenia dróg moczowych. [2]

15. Wspiera zdrowie mózgu.

Moringa wspomaga zdrowie mózgu i funkcje poznawcze poprzez działanie przeciwutleniające i neuro-wzmacniające. Jest też w stanie normalizować neuroprzekaźniki serotoniny, dopaminy i noradrenaliny w mózgu. Wymienione neuroprzekaźniki wpływają (odgrywają kluczową rolę) choćby na: nasz nastrój, pamięć, sen, oddychanie, trawienie.  Ponadto wysoka zawartość witamin E i C „walczy” (skutecznie) ze stresem oksydacyjnym (który prowadzi do degeneracji neuronów) tym samym poprawiając funkcjonowanie mózgu. [3]

16. Poprawia wygląd  i kolor skóry ma na to wpływ duża zawartość witaminy A.

Moringa zawiera cztery razy więcej witaminy A niż marchew.

17. Moringa jest rośliną o największej zawartości boru (31 mg/100 g).

18.  Nasiona Moringi mają właściwości oczyszczające wodę.

♥ ♥ ♥

Ze względu na specyficzny smak sproszkowanych liści Moringi, najczęściej dodaję ją do koktajli, rzadko pijam samą z wodą.

Poniżej podaję przepis na jeden z moich ulubionych koktajli oczyszczających.

Dawka przeciwutleniaczy w tym koktajlu – KOSMICZNA 🙂


D-Drink to smaczne, wszechstronne rozwiązanie dla wsparcia funkcji i metabolizmu wątroby.

Zadaniem D-Drink jest oczyszczenie naszego organizmu m.in. z metali ciężkich.

Warto pomyśleć o kuracji D-drinkiem kiedy: stale odczuwasz zmęczenie, brak koncentracji, masz problemy ze snem, masz problemy z trawieniem,masz problemy z cerą.

Ddrink oczyszcza również szyszynkę…  14 dniowa kuracja to niczym spa dla organizmu…

Podczas tych 14 dni oczyszczania zaleca się jeść lekko i zdrowo, odstawić fast foody (to akurat najlepiej zrobić już raz na zawsze) i wszystko co zaśmieca nasz organizm.

D-Drink  możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


Przepis na oczyszczający koktajl

Brokuł jest bogaty nie tylko składniki odżywcze i minerały. Warzywo to charakteryzuje się dużą zawartością przeciwutleniaczy.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka wody
  • 1- 2 łodygi selera
  • 5-6  różyczek surowego brokuła
  • 1-2 gałązki natki pietruszki
  • świeżo wyciśnięty sok z ½ cytryny/limonki
  • 1-2 łyżeczki sproszkowanych liści moringa

WYKONANIE

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera.

Blendujemy.

Gotowe 🙂

Teraz wypij lub zjedz łyżeczką (to już zależy od mocy Twojego blendera:) ).

moringa właściwości, oczyszczający koktajl

NA ZDROWIE ♥  ♥  ♥

Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.

www. rh7.pl

sklep ze zdrowymi produktami

TUiTERAZ ♥  ♥  ♥

Źródła:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5187941/

[2] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S004313549780989X

[3]  H.A. Ogbunugafor , F.U.Eneh , A.N. Ozumba , M.N. Igwo-Ezikpe ,”Physico-chemical and Antioxidant Properties of Moringa oleifera Seed Oil”.

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22519089

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*