Zupa krem z zielonego groszku – PRZEPIS

Uwielbiam zielony groszek pod każdą postacią…..

Uwielbiam zupy krem….

Uwielbiam obiad, który robi się szybko, łatwo i przyjemnie..

Dlatego poniżej podaję przepis na jeden z moich ulubionych posiłków – zupa krem z zielonego groszku. No i ten kolor – jesień za oknem a wiosna na talerzu.

Zanim jednak podam przepis, kilka słów o groszku.

Groszek zielony to niedojrzałe nasiona grochu zwyczajnego. Groszek zielony znany było ponad 10 tysięcy lat temu. Uprawiano i regularnie jedzono go niemal na całym świecie ze względu na jego bogate wartości odżywcze.

Groszek zielony w 100 g zawiera tylko 81 kalorii i dostarcza 20 g węglowodanów i 6 g białka. Ponadto zawiera sporo błonnika. Dzięki temu, mimo stosunkowo niskiej kaloryczności, jest pokarmem sycącym i dobrym budulcem dla organizmu.

Groszek zielony posiada właściwości, które sprawiają, że wpływa pozytywnie na zdrowie. Do jego niewątpliwych zalet można zaliczyć między innymi:

  • zapobieganie wystąpieniu anemii – warzywo to zawiera sporo żelaza, które łatwo się wchłania ze względu na obecności witaminy C;
  • zmniejszanie ryzyka zachorowania na niektóre nowotwory – dzięki temu, ze zawiera duże ilości antyoksydantów i błonnika;
  • poprawę stanu oczu – zawiera luteinę,
  • zmniejszanie ryzyka zachorowania na choroby wirusowe – zawiera enzymy, które uniemożliwiają namnażanie wirusów,
  • ma dobroczynny wpływ na układ krwionośny – zawiera antyoksydanty, witaminy (o tym za chwilę) wspierające serca i układ krążenia oraz błonnik obniżający poziom cholesterolu,

Groszek zielony zawiera takie witaminy jak:

witamina A,

witaminy z grypy B (B1, B2, B3, B6),

witamina C,

witamina E,

witamina K,

kwas foliowy.

Groszek zielony dostarcza także: magnez, żelazo, mangan i fosfor.

Czas na przepis.

Uprzedzam! Jest banalnie prosty:)


  1. Activize Oxyplus
  2. Omega 3 Vegan
  3. PowerCocktail Junior FitLine
  4. Restorate

REKLAMA


Składniki:

1 litr bulionu warzywnego (jeżeli nie masz czasu 1 l. wody )

700-800 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)

1 średnia cebula

2-3 ząbki czosnku

1-2 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżeczka masła

gałka muszkatałowa

sól, pieprz do smaku

opcjonalnie: jogurt naturalny/śmietana i listki mięty/bazyli do dekoracji

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy masło.

Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.

Czekamy, aż to się zeszkli na złoty kolor.

Następnie dorzucamy groszek i posypujemy całość gałką muszkatałową.

Dusimy prze około 5 minut.

Po około 5 minutach zalewamy bulionem warzywnym.

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż groszek będzie miękki ( na szczęście groszek gotuje się dosyć szybko :)).

Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 3-4 minuty.

Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy sok z cytryny.

Zupę dokładnie miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.

Przed podaniem dekorujemy jogurtem naturalnym i listkami mięty.

S M A C Z N E G O ! ! !

TUiTERAZ ♥ ♥♥

Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.

SKLEP dla zdrowia:

www. rh7.pl

sklep ze zdrowymi produktami

REKLAMA
 
CellReset FitLine – Program przemiany metabolicznejCellreset to trwający 28 dni proces „zresetowania” wszystkich komórek w organizmie oraz STABILIZACJA – to okres 90 dni, w czasie których organizm “utrwala” dobre nawyki żywieniowe, których nauczył się w czasie programu. W ciągu 28 dni następuje całkowity proces oczyszczenia oraz dożywiania wszystkich komórek organizmu. Dzięki takiej przemianie następuje, tzw.”skutek uboczny”, czyli znaczna utrata wagi (od kilku do kilkunastu kilogramów) oraz modelowanie sylwetki. Program znakomicie sprawdzi się również u osób, które nie mają problemu z nadmiarem tkanki tłuszczowej lub wręcz cierpią z powodu niskiej wagi i chciałyby odżywić i oczyścić swój organizm, co staje się nieodzowne w dzisiejszych czasach.

Dieta CellReset program przemiany metabolicznej możesz KUPIĆ TU.

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*