Uwielbiam zielony groszek pod każdą postacią…..
Uwielbiam zupy krem….
Uwielbiam obiad, który robi się szybko, łatwo i przyjemnie..
Dlatego poniżej podaję przepis na jeden z moich ulubionych posiłków – zupa krem z zielonego groszku. No i ten kolor – jesień za oknem a wiosna na talerzu.
Zanim jednak podam przepis, kilka słów o groszku.
Groszek zielony to niedojrzałe nasiona grochu zwyczajnego. Groszek zielony znany było ponad 10 tysięcy lat temu. Uprawiano i regularnie jedzono go niemal na całym świecie ze względu na jego bogate wartości odżywcze.
Groszek zielony w 100 g zawiera tylko 81 kalorii i dostarcza 20 g węglowodanów i 6 g białka. Ponadto zawiera sporo błonnika. Dzięki temu, mimo stosunkowo niskiej kaloryczności, jest pokarmem sycącym i dobrym budulcem dla organizmu.
Groszek zielony posiada właściwości, które sprawiają, że wpływa pozytywnie na zdrowie. Do jego niewątpliwych zalet można zaliczyć między innymi:
- zapobieganie wystąpieniu anemii – warzywo to zawiera sporo żelaza, które łatwo się wchłania ze względu na obecności witaminy C;
- zmniejszanie ryzyka zachorowania na niektóre nowotwory – dzięki temu, ze zawiera duże ilości antyoksydantów i błonnika;
- poprawę stanu oczu – zawiera luteinę,
- zmniejszanie ryzyka zachorowania na choroby wirusowe – zawiera enzymy, które uniemożliwiają namnażanie wirusów,
- ma dobroczynny wpływ na układ krwionośny – zawiera antyoksydanty, witaminy (o tym za chwilę) wspierające serca i układ krążenia oraz błonnik obniżający poziom cholesterolu,
Groszek zielony zawiera takie witaminy jak:
witaminy z grypy B (B1, B2, B3, B6),
witamina K,
Groszek zielony dostarcza także: magnez, żelazo, mangan i fosfor.
Czas na przepis.
Uprzedzam! Jest banalnie prosty:)
REKLAMA
Składniki:
1 litr bulionu warzywnego (jeżeli nie masz czasu 1 l. wody )
700-800 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka masła
gałka muszkatałowa
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie: jogurt naturalny/śmietana i listki mięty/bazyli do dekoracji
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy masło.
Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
Czekamy, aż to się zeszkli na złoty kolor.
Następnie dorzucamy groszek i posypujemy całość gałką muszkatałową.
Dusimy prze około 5 minut.
Po około 5 minutach zalewamy bulionem warzywnym.
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż groszek będzie miękki ( na szczęście groszek gotuje się dosyć szybko :)).
Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 3-4 minuty.
Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy sok z cytryny.
Zupę dokładnie miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.
Przed podaniem dekorujemy jogurtem naturalnym i listkami mięty.
S M A C Z N E G O ! ! !
TUiTERAZ ♥ ♥♥
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.