
PRZEPIS
PASZTET Z SOCZEWICY.
Dla niektórych będzie to pasztet, a dla niektórych (w tym ja) może posłużyć jako zapiekanka.
Czasami nawet na drugi dzień robię tak: kroję kawałek pasztetu, obtaczam go w (roztrzepanym jajku) i smażę na niewielkiej ilość tłuszczu (masło ghee/ olej kokosowy) i tym sposobem mam pyszne kotlety.
No dobrze, ale wróćmy do przepisu:)
SKŁADNIKI
– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 3 marchewki
– pół średniego selera (korzeń)
– 1 cebule
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka pestek dyni
– natka pietruszki (2 łodygi)
– 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
– szczypta ostrej papryki
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżka tymianku
– 1 łyżeczka curry
– sól kłodawska/ himalajska do smaku
opcjonalnie: 1 łyżka pestek słonecznika
Jeżeli nie lubisz, którejś z przypraw (np. majeranek lub tymianek) śmiało możesz z niej zrezygnować i dodać, inną swoją ulubioną.
Ja dodałam jeszcze trochę zielonej czubrycy (bo ją uwielbiam).
CellReset FitLine program przemiany metabolicznej możesz KUPIĆ TU.
Przygotowanie:
Wieczorem:
Namocz pestki dyni.
Jak i po co moczyć orzechy i nasiona?
Rano:
1. Odlej wodę z moczonych pestek i jeszcze raz opłucz pestki czystą wodą.
1. Do wrzątku wsyp 2 szklanki soczewicy i łyżeczkę soli. Gotuj pod przykryciem (nie mieszaj), na małym ogniu około 20 minut. Efektem końcowym powinna być rozgotowana soczewica.
2. W trakcie gotowania soczewicy:
- nastaw piekarnik na 180ºC (niech się nagrzeje)
- posiekaj drobno natkę pietruszki,
- umytą marchew i seler, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach,
- cebulę posiekaj w drobną kostkę,
3. Posiekaną cebulę podsmaż na maśle ghee lub oleju kokosowym. Dodaj startą marchewkę i seler. Wszystko duś na małym ogniu, około 10 minut.
4. „Uduszone” warzywa przełóż do ugotowanej soczewicy, dodaj przyprawy, natkę pietruszki, wyciśnięty ząbek czosnku, pestki dyni.
5. Wszystko wymieszaj.
6. Spróbuj i ewentualnie dopraw.
7. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
8. Wymieszane i doprawione składniki przełóż do blaszki.
9. Wierzch możesz posypać pestkami dyni i czarnym sezamem.
10. Całość piecz około 50-60 minut w 180ºC.
11. Gotowe 🙂
S M A C Z N E G O ♥ ♥ ♥
REKLAMA*
TUiTERAZ ♥ ♥ ♥
Dodaj komentarz