Czerwona kapusta – dlaczego warto ją jeść – 10 powodów

Według legendy główka kapusty powstała z łez Likurga, którego bóg wina ukarał za zniszczenie winnicy. W medycynie ludowej te okrągłe, zielone i czerwone, twarde warzywa królują wśród zdrowego jedzenia.

Często kapusta ma opinię ciężkostrawnego, niezdrowego warzywa. To prawda może być ciężkostrawna, ale tylko, gdy dodamy do niej mięso i tłuszcze zwierzęce.

Jak czerwona kapusta wpływa na nasze zdrowie?

Korzyści zdrowotne płynące z jedzenia czerwonej kapusty obejmują zapobieganie nowotworom, wspomaganie zdrowia oczu, leczenie wrzodów, wspomaganie układu odpornościowego, niwelowanie stresu oksydacyjnego, ochrona przed chorobą Alzheimera, zwiększenie gęstości mineralnej kości, zwiększenie metabolizmu, filtrowanie krwi i leczenie nadciśnienia.

Co to jest czerwona kapusta?

Kapusta czerwona, znana również jako kapusta purpurowa, to prężnie wyglądająca odmiana należąca do rodziny Brassicaceae. Jest uprawiana w Ameryce, w całej Europie Północnej, a także w niektórych miejscach w Chinach.

Kapusta czerwona różni się od białej kapusty nie tylko kolorem niebiesko-fioletowym, ale również składem chemicznym (kalorymatorem). Zawiera więcej witaminy C i białka, a także jest lepiej zachowana przez długi czas bez utraty przydatnych właściwości.

Wśród różnych gatunków tej rodziny, krwiste miejsce zajmuje szczególne miejsce. Jest źródłem energii i wzmocnienia ludzkiego zdrowia, dostępnym lekarstwem na wiele chorób. 


Jonizator Aquator Silver Mini

Jonizator Aquator Silver Mini jest urządzeniem w którym za pomocą elektrolizy wody, wytwarzana jest woda jonizowana (kwasowa i alkaliczna), oraz woda srebrna.

Model Aquator Silver Mini jest następcą bardzo popularnego jonizatora PTV-KL. Nowy model oferuje lepsze rozwiązania:

– zwiększona pojemność zapewnia większą ilość zdrowej wody alkalicznej i podnosi praktyczność urządzenia

– zastosowano zupełnie nowe membrany które są zdecydowanie bardziej wytrzymałe dzięki czemu membrana wystarcza na znacznie dłużej

– nowa elektroda srebrna z ulepszonym mocowaniem

Woda jonizowana jest wytwarzana za pomocą jonizatorów wody. Urządzenia te, w procesie elektrolizy, warunkowo podziela cząsteczki wody H2O na dwie części: alkaliczną, w której panują negatywne jony hydroksylowe OH-, i kwaśną, w której panują pozytywne jony wodorowe H +.

Jonizator Aquator Silver Mini możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


 

Co kryje w środku…..

W 100 gramach produktu zawiera tylko 26 kcal. Udział białek wynosi 0,8 grama, węglowodany 7,6, tłuszcze 0,2.

Czerwona kapusta kryje w sobie:

„Może zauważyliście, że czerwona kapusta jest czasem bardziej fioletowa (czy nawet niebieska) niż czerwona? Dlaczego tak jest? Żeby to wyjaśnić, potrzebujemy krótkiej powtórki z chemii! Liście czerwonej kapusty zawierają antocyjany, rozpuszczalne w wodzie barwniki, które mają barwę czerwoną, fioletową lub niebieską, w zależności od poziomu pH/kwasowości otoczenia. Działają one, jak to określają chemicy, jak wskaźniki kwasowo-zasadowe (lub wskaźniki pH). Kiedy poziom pH jest niski, np. w warunkach kwaśnych, wskaźniki te przyjmują barwę czerwoną. Jeżeli natomiast poziom pH jest wysoki, w mniej kwaśnych warunkach, wskaźniki stają się fioletowe lub nawet niebieskie. Tak więc w glebie kwaśnej kapusta staje się bardziej czerwona, natomiast w neutralnych glebach alkalicznych, rośnie kapusta fioletowa lub niebieska. W przeszłości, przed unormowanym stosowaniem nawozów oraz technologii pobierania próbek gleby, kapusta występowała prawdopodobnie w szerszej gamie kolorystycznej niż dziś – przybierając różne odcienie, w zależności od bardziej zróżnicowanych naturalnych warunków gleby. „

10 Imponujące korzyści z czerwonej kapusty:

1. Zapobiega nowotworom

Badania udowodniły, że jedzenie czerwonej kapusty częściej niż raz w tygodniu, obniża prawdopodobieństwo raka jelita o 66%! W dodatku stymuluje system immunologiczny, zabija bakterie i wirusy, a przy okazji oczyszcza krew i chroni ją przed infekcjami! Im częściej sięgamy po czerwoną kapustę, tym mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwory i większa odporność naszego organizmu.

Jedną z wielu zalet czerwonej kapusty jest jej zdolność do zapobiegania nowotworom. A to wszystko głównie zawdzięcza zawartej w niej dużej ilości przeciwutleniaczy. Jej właściwości przeciwzapalne są nieporównywalne z żadną inną rośliną tego gatunku. Można nawet że ilość przeciwutleniaczy, jakie dostarczasz swemu organizmowi wraz ze spożywaniem czerwonej kapusty jest olbrzymia!

Przeciwutleniacze z czerwonej kapusty obejmują indole i antocyjany. W rzeczywistości żywy kolor czerwonej kapusty jest dowodem na to, jak silny jest antyoksydant. Uważa się, że indole zmniejszają częstość występowania raka piersi, podczas gdy witamina A (również nasycona czerwoną kapustą) jest związana z obniżeniem ryzyka zachorowania na raka płuc.

Kolejnym związkiem chemicznym, który znaleziono w czerwonej kapuście jest sulforafan, obniża on ryzyko zachorowania na raka żołądka. Możliwe, że związek ten obniża również ryzyko zachorowania na raka przełyku, prostaty i trzustki oraz czerniaka.

Zawarta w kapuście apigenina powoduje zmniejszenie wielkości guza w agresywnej postaci raka piersi. Dzięki antocyjanom, bardzo silnym antyoksydantom, które są zawarte we wszystkich kolorowych warzywach i owocach, czerwona kapusta może sprzyjać niszczeniu powstałych komórek nowotworowych.

2. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi

Następna korzyść, jakiej dostarcza nam czerwona kapusta jest obniżanie poziomu niezdrowego cholesterolu oraz kwasu moczowego. A to dzięki dużej zawartości siarki, substancji, która nadaje kapuście charakterystyczny aromat.

Poziom cholesterolu oraz kwasu moczowego zmniejsza się w wyniku kilku czynników:

  • Antyoksydanty, które zawiera czerwona kapusta rozkładają kwasy tłuszczowe, dając Ci więcej energii.
  • Błonnik zawarty w kapuście uniemożliwia naszemu ciału absorbowanie złego cholesterolu, który napotykamy w innych produktach.
  • Obniża apolipoproteinę LDL, która znajduje się w wątrobie. To z powodu mniejszej ilości transportowanego cholesterolu.

3. Wsparcie systemu immunologicznego

Witamina C , w którą również bogata jest kapusta czerwona. Jest kolejnym kluczowym przeciwutleniaczem, który wspiera nasz układ odpornościowy. Choć sama nie bierze bezpośredniego udziału w walce z bakteriami, w istotny sposób powoduje wzrost sprawności limfocytów typu B i T, odpowiadających za niszczenie mikroorganizmów wywołujących infekcje. Dodatkowo, kwas askorbinowy uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu wirusy mają znacznie utrudnioną drogę do organizmu.

Witamina C jest również potrzebna w tworzeniu kolagenu. Kolagen jest bardzo ważnym białkiem, obecnym we wszystkich strukturach ciała: w ścięgnach, więzadłach, chrząstkach stawowych, kościach, no i oczywiście w skórze. Możesz zatem wyobrazić sobie, że kolagen przenika cały organizm, niczym sprężyste rusztowanie. A tak jak wspomniałam wcześniej witamina C jest niezbędna do wytworzenia kolagenu.


ZALETY I DZIAŁANIE ZELLSCHUTZ: * ochrona komórki, * ochrania organizm we wszystkich stresowych i trudnych sytuacjach, *ochrona przed wolnymi rodnikami, *nadaje ładny kolor skóry (opalanie bez słońca), *może zapewnić ochronę przed zespołem przewlekłego zmęczenia, *wzmacnia i odbudowuje system odpornościowy, *hamuje procesy starzenia się organizmu, *daje duże dowartościowanie energetyczne organizmu, *usuwa toksyny po lekach (szczególnie istotne przy chemioterapii), *normalizuje pracę wątroby, nerek i trzustki, *pomaga w leczeniu łupieżu (a także mu zapobiega), *nadaje połysk włosom, *zapobiega chorobom układu sercowo – naczyniowego, *zapobiega trądzikowi, *ma dobroczynny wpływ na błony śluzowe jelit, *ochrania oczy i skórę przed promieniami UV, *zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, *działa przeciwmiażdżycowo i obniża ryzyko choroby niedokrwiennej serca, *osłabia reakcje alergiczne, *po nim nasza opalenizna ma piękny złocisty kolor

ZELLSCHUTZ możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


4. Zdrowie oczu

Regularnie spożywana czerwona kapusta poprawia funkcje wzrokowe. A to z powodu dużej ilości zeaksantyny, luteiny witamina A .

5. Wspomaga trawienie

Wiadomo, że czerwona kapusta niezwykle dobrze wpływa na trawienie.A to dlatego, że pomaga Twojemu organizmowi produkować żółć. Oznacza to, że zapobiega problemom typu niestrawność czy zaparcia.

Sok z czerwonej kapusty jest niezwykle pomocny w leczeniu wrzodów, szczególnie tych trawiennych.

6. Zwiększaj metabolizm

Niedobór witamin, na przykład witamin z grupy B może powodować problemy z odchudzaniem.
Witaminy B biorą udział w przemianach cukrowo-tłuszczowo-białkowych i ich niedobór może zahamować te przemiany.

Kapusta czerwona jest bogata w kompleks witaminy z grupy B

7. Zwiększa gęstość mineralną kości

Wysokie poziomy kluczowych minerałów sprawiają, że czerwona kapusta jest idealnym pokarmem do jedzenia dla zapewnienia dobrego rozwoju kości. Kapusta czerwona jest nasycona magnezem , wapniem , manganem, a także niezbędnymi minerałami, które przyczyniają się do optymalnego wzrostu kości (np. krzem) jednocześnie promując gęstość mineralną, która chroni przed zapaleniem stawów, osteoporozą i wieloma innymi rodzajami zaburzeń kości.

8. Poprawia funkcjonowanie serca

Następnym powodem, dla którego warto włączyć czerwoną kapustę do swojego jadłospisu jest fakt, iż jej sok wspomaga tworzenie czerwonych krwinek. Ponadto oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn. To natomiast poprawia funkcjonowanie układu krążenia.

Jedna szklanka soku z czerwonej kapusty dziennie, zaopatrzy Cię w 216 mg potasu. Wspomoże to Twoje serce i złagodzi stres. Poza tym stymuluje skurcze serca.

9. Idealna na wrzody żołądka

Czerwona kapusta zawiera solidną dawkę aminokwasów, które są bardzo skuteczne w redukowaniu stanu zapalnego oraz bólu związanego z wrzodami. Dlatego picie przyrządzonego z niej soku jest najlepszym sposobem leczenia tej choroby, co udowodniły i z czego chętnie korzystały już nasze prababcie.

10. Zmniejsza oznaki starzenia

Sok z czerwonej kapusty posiada dużą ilość antyoksydantów i fitochemikaliów. To między innymi witamina A, witamina E i witamina C. Sprawiają one, że Twoja skóra jest odpowiednio nawilżona, gładka oraz pełna blasku.

Następną zaletą tego warzywa jest stymulowanie produkcji kolagenu. Pomaga on w łączeniu się tkanek ciała. Twoja skóra będzie sprężysta, a mięśnie zdrowe i silne.

Zarówno czerwona, jak i biała kapusta są dla nas cenne. Jednak czerwona kapusta ma mocniejszy profil odżywczy.

Na przykład czerwona kapusta zawiera około 85% dziennej witaminy C, jakiej potrzebują nasze ciała, podczas gdy biała odmiana zapewnia 47%.

Tak naprawdę, zarówno kapusta czerwona, jak i biała powinny znaleźć się w naszym menu. Obie są bowiem niskokaloryczne, smaczne i zdrowe.


  1. Activize Oxyplus FitLine
  2. Omega 3 Vegan FitLine
  3. PowerCocktail Junior FitLine
  4. Restorate FitLine

REKLAMA


Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.

SKLEP dla zdrowia:

www. rh7.pl

sklep ze zdrowymi produktami

Źródło zdjęcia tytułowego: https://draxe.com/red-cabbage/

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*