MASŁO ORZECHOWE ♥ ♥ ♥
Źródło białka,błonnika i potasu.
Daje zastrzyk energii i pomaga w odchudzaniu!
Posiłek czy deser? Sam wybierz!
Świetnie sprawdza się także, jako posiłek po treningowy!!
W przepisie znajdziesz awokado, czyli?
AWOKADO cudowny owoc!
I choć ma około 221 kcal w 100 gramach, nie powinniśmy go unikać nawet w dietach odchudzających!
Dlaczego?
♥ Awokado jest owocem pełnym tłuszczów, ma ich około 20-30%.
Tłuszcze w nim zawarte to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, które poprawiają metabolizm, zmniejszają ryzyko miażdżycy oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi.
♥ ♥ Regularne spożywanie awokado POPRAWIA FUNKCJONOWANIE MÓZGU, wpływa na poprawę pamięci i koncentracji.
To wszystko dzięki dużej zawartości witaminy E i wcześniej wspomnianych kwasów tłuszczowych Omega-3. Chcąc dostarczyć naszemu mózgowi najlepszego „paliwa” – jedzmy awokado.
♥ ♥ ♥ Awokado jest istotnym składnikiem w profilaktyce chorób serca.
Ponadto wspiera leczenie chorych na serce. To wszystko dzięki fitoskładnikowi (beta-sitosterol), który obniżą poziom LDL i triglicerydów przy jednoczesnym wzroście HDL. Ponadto awokado zawiera sporo potasu (który wpływa na prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego.
Munogen FitLine zawiera: ** wysokogatunkową: L-Argininę i L-Cytrulinę (To aminokwasy, które pełnią ważną rolę w organizmie każdego sportowca, ale nie tylko – przyjmowanie ich pomaga zwiększyć wytrzymałość organizmu i poprawić natlenienie tkanek. Ponadto L-arginina wspomaga prawidłową funkcje wątroby, działa oczyszczająco na komórki tego narządu, jest też dobroczynną substancją dla naszego serca.) ** witaminę B6, witaminę B12 i kwas foliowy, które biorą udział w redukcji zmęczenia i znużenia. ZADANIEM MUNOGENU jest to, aby: * zwiększyć przepływ krwi w organizmie, w każdym naczyniu…tym samym organizm dostaje więcej tlenu do komórek, a co za tym idzie, więcej składników odżywczych. Efektem tego jest więcej energii, redukcja zmęczenia i znużenia, * oczyszczenie krwi i limfy, * profilaktyka dla układu krążenia, * wsparcie do prawidłowego tworzenia krwinek czerwonych
Munogen FitLine możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
♥ ♥ ♥ ♥ Rewelacyjne dla kobiet w ciąży!!!
Dlaczego? Ponieważ zawiera dużo witaminy B6 i kwasu foliowego, które to są niezbędne dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego, mózgu oraz innych narządów płodu.
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ Awokado zwiera duże ilości GLUTATIONU!!!
Jest uważany za jeden z najważniejszych antyoksydantów. Czyli awokado to świetny składnik DIETY ANTY-AGE.
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ENZYMY.Awokado zawiera mnóstwo enzymów!!!
Ponadto zawiera składniki odżywczy, które wpływają na prawidłową pracę układu pokarmowego i zmniejszają stany zapalne w żołądku!.
Zachęciłam do zjedzenia awokado?
PRZEPIS NA MASŁO ORZECHOWE – ZASTRZYK ENERGII
Składniki:
40-50 g orzechów nerkowca
1 awokado (dojrzałe)
1 łyżeczka sezamu
szczypta soli kłodawskiej/himalajskiej
1-2 daktyle
Opcjonalnie: 1 łyżka INULINY (zwiększysz zawartość błonnika).
Przygotowanie:
Wieczorem:
Nerkowce i daktyle namoczyć w letniej wodzie i tak pozostawić na całą noc. Po co moczyć orzechy ?
Warto odłożyć 2-3 nerkowce (będą do dekoracji).
Rano:
Odlewamy wodę z orzechów i daktyli. Warto orzechy przepłukać raz jeszcze (woda filtrowaną).
Wszystkie składniki (orzechy nerkowca, awokado, daktyle, sezam i sól) wrzucamy do blendera.
Blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
W tym czasie prażymy na patelni 2-3 nerkowce
Krem przekładamy do słoiczka, ozdabiamy prażonymi nerkowcami i GOTOWE ♥
Oczywiście to, że w przepisie są same zdrowe i naturalne składniki, nie oznacza , że możemy się nim zajadać bez opamiętania. 🙂 Jednak warto włączyć masło orzechowe w rozsądnych ilościach do naszej diety.
U mnie najlepiej sprawdza się przed lub po treningu.
Lub po prostu kiedy brakuje mi energii.
P.S. Wkrótce przepis na inne „masła” 🙂 🙂
S M A C Z N E G O 🙂 🙂
Źródło: [1]
TUiTERAZ ♥ ♥ ♥
REKLAMA*
Wypróbuję na pewno 🙂 Jak długo takie masło można przechowywać?
♥ ♥ ♥ Polecam. Osobiście często zjadam taki posiłek od razu np. po treningu. Jeżeli jednak, chcesz zostawić na później 🙂 Takie masło można przechowywać nie dłużej niz 2-3 dni. Jeżeli masz zamiar przechowywać masło w lodówce w trakcie robienia nie wyrzucaj pestki. Pestka awokado włożona do masła powoduje, ze nie zmienia koloru.
Pozdrawiam ♥
Warto jeszcze przypomnieć, że wysuszona i starta na tarce pestka awokado to bomba oczyszczająca organizm. Łyżeczka proszku dziennie poprawi wygląd skóry, odtruje jelito grube.