Dlaczego warto jeść MALINY? „Maliny – owoce bliskie ideału”

Bogate w witaminy, przeciwutleniacze i błonnik, maliny to pyszny owoc o wielu zaletach zdrowotnych. Mają wysokie stężenie kwasu elagowego, związku fenolowego, który zapobiega nowotworom, zatrzymując wzrost komórek nowotworowych i eliminując w ten sposób postęp tej choroby.

Olej z malin ma wysoki współczynnik ochrony przeciwsłoneczne (odpowiada filtrom o SPF 50 – więcej o naturalnych olejach do opalania przeczytasz w tym poście) Te jagody faktycznie pomagają dbać o ogólny stan zdrowia, „poprawiając” nasz układ odpornościowy. Są one łatwe do uwzględnienia w diecie – można jeść je na surowo, dodać schłodzone maliny do ulubionego koktajlu, wrzucić do jogurtu naturalnego albo zrobić z nich muss – wszystkie formy uraczą Twoje kubki smakowe i zapewnią odżywianie.

Maliny mają mało kalorii (zaledwie 40 kcal w 100 g), a przy tym dostarczają spore ilości błonnika, który korzystnie wpływa na przemianę materii.

Zjedzenie kubka malin zapewnia uczucie sytości i pozwala na namnażanie się dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym.

Maliny są doskonałym źródłem witaminy C , manganu i  już wcześniej wspomnianego błonnika pokarmowego. Bardzo duża zawartość witaminy C, która chroni przed zachorowaniem, a jeśli już dopadnie nas nędza choroby, to znacznie skraca czas jej trwania. Owoc ten działa napotnie, powodując obniżenie temperatury ciała, co jest szczególnie ważne przy wysokiej gorączce. Poza tym owoce maliny mają działanie przeciwbakteryjne, a także przeciwzapalne. Napar z malin i ich liści można także wykorzystywać do płukania gardła, krtani, a także wszystkich nadżerek w obrębie jamy ustnej. Działa bowiem przeciwzapalnie za sprawą m.in. garbników.

Maliny są również bogate w witaminy z grupy Bkwas foliowy , miedź żelazo. Mają najwyższą koncentrację siły antyoksydacyjnej spośród wszystkich owoców. Wynika to z wysokiego stężenia wspomnianego na początku kwasu elagowego oraz antocyjanów, kwasu galusowego, kwercetyny , cyjanidyny, katechin, pelargonidyny, kemferolu i kwasu salicylowego. Jednak należy pamiętać, że żółte maliny i inne blade owoce mają znacznie niższy procent antocyjanów. Tak więc maliny można uznać za jedną z najlepszych naturalnych metod profilaktyki i antynowotworowej.


Activize FitLine– zawiera wszystkie witaminy z grupy B. Activize Oxyplus jest to czterokrotnie opatentowany hit w nanotechnologii.  Jest to suplement diety dotleniający wszystkie komórki mózgowe -dzięki zawartości tlenu pozyskanego z alg brunatnych.  Aktywizuje cały system nerwowy – witaminy z grupy”B”, które są odpowiedzialne za stabilizacje tego układu, pomaga w takich zaburzeniach jak : choroba Alzheimera, SM, ADHD, leczy depresje,  polepsza koncentrację pamięć, łagodzi bóle mięśniowe, łagodzi bóle menstruacyjne, zapobiega siwieniu i łysieniu, stabilizuje ciśnienie. Dostarcza również łatwo przyswajalną witaminę C, A i E.

ACTIVIZE FitLine witaminy z grupy B możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


Maliny  – korzyści zdrowotne

Korzyści zdrowotne malin obejmują ich zdolność do wspomagania utraty wagi , poprawy stanu skóry i wzmocnienia układu odpornościowego. Przyjrzyjmy się najczęstszym i najbardziej użytecznym korzyściom.

Maliny wykazują:

  • silne działanie antyoksydacyjne, czyli likwidujące wolne rodniki,

  • działanie przeciwnowotworowe, poprzez oddziaływanie anty-mutagenne oraz hamowanie procesu nowotworzenia na każdym jego etapie,

  • działanie przeciwmiażdżycowe (dzięki hamowaniu utleniania lipidów) i hipolipemiczne,

  • działanie przeciwzapalne ( istotne w chorobach reumatycznych),

  • działanie przeciwwirusowe, napotne,przeciwgorączkowe ( istotne w sezonie grypowym).

Utrata masy ciała

Ten owoc jest bogaty w błonnik i mangan. Błonnik pomaga spowolnić proces trawienny, dzięki czemu po zjedzeniu malin czujesz się pełniejszy na dłużej. Poza tym w malinach ukrywa się związek, który pomaga spalić tłuszcz. W postaci syntetycznej dodaje się go do wielu preparatów na odchudzanie. Mowa o ketonie malinowym.

Keton malinowy jest to naturalny polifenol roślinny, który wpływa na aktywność noradrenaliny. Za jego pośrednictwem nasila się proces spalania tłuszczu. Dzieje się tak, gdyż noradrenalina stymuluje układ nerwowy i zwiększa szybkość przepływu krwi. Organizm reaguje na ten sygnał przyspieszonym spalaniem tłuszczu.

Mniejsze zmarszczki

Maliny chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Przeciwutleniające właściwości witaminy C  skutecznie zmniejszają plamy starcze i przebarwienia. Wypełniając drobne zmarszczki, mogą pomóc przywrócić młodzieńczy wygląd.

Najprostszy przepis na maseczkę malinową:

0,5 szklanki jogurtu

1 szklanka malin

wszystko razem zmiksuj i nałóż na twarz, szyję i dekolt.

pozostaw na 15-20 minut, a następnie spłucz letnią wodą.

Poza tym świetnie sprawdza się także olej z pestek malin.

Jako doskonały antyoksydant łagodzi, uelastycznia i odbudowuje uszkodzoną warstwę naskórka. Z uwagi na dużą koncentrację witaminy E i A wysoko ceniony jest również przez osoby zmagające się z problemami skórnymi. Nie zatyka porów a dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym zapobiega powstawaniu zaskórników i krostek jednocześnie dbając o odpowiednie nawilżenie skóry. Wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe, wspomaga proces tworzenia elastyny i kolagenu.


REKLAMA*


Zapobiegaj infekcjom i rakowi

Jak wspomniałam wcześniej, maliny są doskonałym, zawierającym antyoksydanty pokarmem zawierającym  kwas elagowy. Skutecznie zatrzymują niepożądane uszkodzenia błon komórkowych poprzez neutralizację wolnych rodników. Kwas elagowy jest składnikiem odżywczym malin zawierających kluczowe substancje, takie jak kempferol, kwercetyna i cyjanidyny, zwane cyjanidyno-3-rutozydem i rutynozydem cyjanidyno-3-glukozylowym. Te flawonoidowe molekuły są ponownie rozbijane na antocyjany, które nadają malinom ich bogaty, czerwony kolor. Antocyjany malin są odpowiedzialne za ich wyjątkowe właściwości przeciwutleniające, a także niektóre przeciwbakteryjne. Kwas elagowy świetnie sprawdza się we wszelkiego rodzaju stanach zapalnychm gdyż jest silnie przeciwzapalny.

Ponadto ostatnie badania sugerują, że maliny mogą mieć właściwości chroniące przed rakiem. Badania przeprowadzono na zwierzętach i stwierdzono, że maliny mogą blokować proliferację komórek rakowych i rozwój nowotworu w różnych częściach ciała, w tym w okrężnicy.[1]

Idealne dla kobiet (także w ciąży)

Maliny są dobre dla wszystkich, a szczególnie dla kobiet w ciąży i matek karmiących. Liście malin mogą być używane jako herbatki ziołowe. Taka herbata może regulować cykle menstruacyjne i zmniejszać nadmiernie ciężkie miesiączki. Dla kobiet w ciąży, herbata malinowa skutecznie łagodzi mdłości, zapobiega krwawieniom, zmniejsza ból i pomaga w porodzie. Dla matek karmiących piersią, herbaty malinowej lub jedzenia owoców pomaga zwiększyć produkcję mleka matki.

Wysoka wartość odżywcza

Poza wyjątkową zawartością fitoskładników, maliny są bogate w tradycyjne składniki odżywcze, głównie w kategoriach przeciwutleniaczy i witamin z grupy B. Jak wspomniano wcześniej, są doskonałym źródłem manganu i witaminy C, dwóch ważnych składników przeciwutleniających, które chronią tkankę organizmu przed uszkodzeniami związanymi z wolnymi rodnikami. Maliny są również dobrym źródłem ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego, magnezu, potasu i miedzi. Uzupełnione o silną zawartość minerałów, określane są jako „doskonałe” źródła błonnika pokarmowego. Zawartość składników odżywczych malin sprawia, że ​​są doskonałym wyborem, ponieważ mają znikomy wpływ na poziom cukru we krwi.

Jak kupować i przechowywać maliny?

Maliny są bardzo nietrwałe, więc można je kupić tylko jeden lub dwa dni przed użyciem. Wybieraj te owoce, które są jędrne, mięsiste i ciemne. Zawsze unikaj tych, które są miękkie, papkowate lub spleśniałe. Jeśli kupujesz maliny, które są już zapakowane w pojemnik, upewnij się, że nie są zbyt ciasno opakowane, ponieważ opakowanie może zmiażdżyć jagody i je uszkodzić. Pojemnik również nie powinien mieć żadnych plam ani wilgoci, co wskazuje na zepsucie. Świeże są zwykle dostępne od lata do początku jesieni.

Maliny to łatwo psujące się owoce, dlatego należy zachować szczególną ostrożność podczas ich przechowywania. Przed przechowywaniem w lodówce, podnieś i wyrzuć jagody, które zostały zgniecione lub zepsute, aby uniknąć zniszczenia pozostałych owoców. Umieść nieumyte, suche owoce z powrotem w oryginalnym pojemniku lub wyłóż podłoże papierowym ręcznikiem, a następnie przykryj folią. Będą świeże w lodówce przez jeden lub dwa dni; nigdy nie trzymaj malin w temperaturze pokojowej lub w silnym nasłonecznieniu zbyt długo, spowoduje to ich szybkie zepsucie.

Maliny bardzo dobrze się zamrażają, dzięki czemu łatwiejsze jest ich długotrwałe przechowywanie. Przed zamrożeniem należy umyć je wodą pod niskim ciśnieniem, aby zachować delikatny kształt, a następnie osuszyć je papierowym ręcznikiem. Jeśli chcesz zachować ich jasny kolor, dodaj odrobinę soku z cytryny do malin.

TUiTERAZ ♥ ♥ ♥

REKLAMA
 
CellReset FitLine – Program przemiany metabolicznejCellreset to trwający 28 dni proces „zresetowania” wszystkich komórek w organizmie oraz STABILIZACJA – to okres 90 dni, w czasie których organizm “utrwala” dobre nawyki żywieniowe, których nauczył się w czasie programu. W ciągu 28 dni następuje całkowity proces oczyszczenia oraz dożywiania wszystkich komórek organizmu. Dzięki takiej przemianie następuje, tzw.”skutek uboczny”, czyli znaczna utrata wagi (od kilku do kilkunastu kilogramów) oraz modelowanie sylwetki. Program znakomicie sprawdzi się również u osób, które nie mają problemu z nadmiarem tkanki tłuszczowej lub wręcz cierpią z powodu niskiej wagi i chciałyby odżywić i oczyścić swój organizm, co staje się nieodzowne w dzisiejszych czasach.

Dieta CellReset program przemiany metabolicznej możesz KUPIĆ TU.

Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz, może znajdziesz coś dla siebie.

www. rh7.pl

Źródła: https://insights.osu.edu/health/blackraspberries-cancer?&utm_medium=1848

źródło zdjęcia tytułowego: https://www.thelabradorsite.com/can-dogs-have-raspberries/

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*