W „świecie medycznym” coraz więcej mówi się o tym , że stan zapalny jest misternie związany z depresją. Tak naprawdę może to być jej główna przyczyna.
Jeśli cierpisz na chroniczną depresję, lęki poczucie niepokoju i nie są one spowodowane wydarzeniami w Twoim życiu, popraw stan swojego zdrowia pozbywając się stanów zapalnych czyli prekursora choroby.
Od czego zacząć?
1. Jedz fermentowaną żywność
Istnieje połączenie pomiędzy zdrowiem jelit, stanami zapalnymi a nastrojem. Na pewno każdy z nas słyszał stwierdzenie – „jelita to nasz drugi mózg”.
Wyniki badań wykazują, że fermentacja jest procesem, który rozkłada antyodżywcze substancje zawarte w pożywieniu. Dzięki temu składniki mineralne zawarte w produkcie mogą być przez nasz organizm lepiej przyswojone. Na przykład związki fitynowe są w tym procesie w znacznym stopniu rozkładane – dzięki temu nie wiążą już składników mineralnych i czynią je przyswajalnymi.
Niezależnie od rodzaju fermentacji proces ten zwiększa przyswajalność witamin z grupy B i niektórych aminokwasów.
Ważne:
Z badań wynika, że cynk, wapń i żelazo, podawane z produktami fermentowanymi są nawet o 80% bardziej dostępne dla naszego organizmu.
ZAPAMIĘTAJ:
Fermentacja
po pierwsze pomaga poprawić trawienie i zwiększyć przyswajalność składników odżywczych,
po drugie sama obecność bakterii kwasu mlekowego bardzo dobrze wpływa na skład mikroflory jelitowej, ponieważ wzmacnia pożądane przez nas mikroorganizmy, czyli te, które pomagają nam w walce z chorobami w tym też stanami zapalnymi.
Jedząc regularnie fermentowane pokarmy takie jak kiszonki, kefir czy natto, wspierasz równowagę bakteryjną swojego układu pokarmowego.
2. Pamiętaj o probiotykach!
Jak już wiele razy powtarzałam – zdrowe jelita to podstawa podstaw. To one decydują o tym jak przebiegnie proces trawienia i jak wchłoną się substancje odżywcze, które zjadasz.
Jak wiadomo istnieje istotne powiązanie pomiędzy stanem jelit a na przykład występowaniem trądziku, alergiami, wypadaniem włosów (o tym pisałam w tym poście „Suche, łamliwe i wypadające włosy… Co jeść, żeby mieć piękne i zdrowe włosy?),a także Twoim psychicznym samopoczuciem. Dlatego tak istotne jest, żebyś zadbał o prawidłową dietę dla Twoich jelit i o dostarczenie ich naturalnych probiotyków i prebiotyków.
REKLAMA*
3. Spożywaj kwasy tłuszczowe Omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 odpowiadają za zdrowie układu nerwowego oraz są niezbędna dla:
*tkanki mózgowej (60% naszego mózgu to kwasy Omega-3),
*syntezy hormonów (stanowią składnik do budowy serotoniny i dopaminy – hormonów szczęścia), a osoby z depresją są bardziej narażone na niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 .
*każdej komórki organizmu (stanowiąc m.in. o jakości błony komórkowej)
Wpływ kwasów Omega-3 na odporność.
Kwasy Omega-3 zapewniają prawidłową pracę systemu immunologicznego, poprzez regulację poziomu cytokin, których podwyższony poziom sprzyja rozwojowi wielu chorób. Zwiększają naturalną odporność organizmu oraz zapobiegają:
- chronicznym zapaleniom;
- autoagresji systemu immunologicznego;
- alergiom;
- powstawaniu nowotworów.
4. Oliwa z oliwek i roślinna żywność we wszystkich kolorach (np. buraki, wiśnie czy jagody) powinny stać się stałą częścią Twojej diety.
Są to produkty bogate w przeciwutleniacze, które neutralizują działanie wolnych rodników i zwalczają stres oksydacyjny w organizmie. Badania sugerują, że stres oksydacyjny jest bezpośrednio związany z zaburzeniami depresyjnymi. [1]
5. Jak najczęściej używaj w swojej kuchni: imbir, czosnek i cebulę
„Naukowcy przetestowali przeciwdepresyjną aktywność czosnku na myszach i odkryli znaczącą aktywność przeciwdepresyjną.” [2]
Pokochaj czosnek, cebulę i imbir, które w sposób naturalny wzmacniają odporność oraz mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Warto pamiętać, że aby najlepiej zadziałały i dobrze się wchłonęły, warto jeść je na surowo, a nie w przetworzonej postaci. Najlepiej gdyby trio to, codziennie gościło w naszym menu, a już na pewno nie powinniśmy zapomnieć przyjmować je w okresach wzmożonego zapotrzebowania, w tym w stanach zapalnych.
Cebula ma szerokie działanie odkażające, bakteriobójcze i przeciwzapalne, dlatego bardzo ważne jest spożywanie jej w okresach występowania jesiennych i zimowych infekcji. Regularnie jedzona podnosi odporność organizmu i wzmacnia go. Dodatkowo bogata jest w witaminy z grupy B (szczególnie: B1, B2), witaminę C, A i E, a zawiera również wapń, sód, magnez, żelazo, fosfor, miedź, cynk, jod, chrom i krzem.
Imbir ma działanie silnie rozgrzewające, pobudzające i antyseptyczne, dlatego zalecany jest przy przeziębieniach.
Czosnek, podobnie jak cebula działa jak naturalny antybiotyk: niszczy grzyby, bakterie i wirusy. Jest bogaty w aliacynę (i inne związki siarkowe), a także witaminy (np. witaminy z grupy B i C), sole mineralne, flawonidy i fitosterole.
REKLAMA
CARDIO SET FITLINE – Zestaw składający się z: 1. Koenzym Q10 Plus: Energia dla serca i wsparcie systemu immunologicznego 2. Omega-3 – Kwasy tłuszczowe omega-3 DHA i EPA są niezbędne dla sprawnego funkcjonowania organizmu i przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania mózgu i serca *. Są niezbędna dla: *tkanki mózgowej (60% naszego mózgu to kwasy Omega-3), *syntezy hormonów (stanowią składnik do budowy serotoniny i dopaminy – hormonów szczęścia), *każdej komórki organizmu (stanowiąc m.in. o jakości błony komórkowej)
CARDIO SET FITLINE możesz KUPIĆ TU
6. Gotuj z kurkumą i czarnym pieprzem
Kurkuma, a raczej kurkumina, aktywna substancja w niej zawarta, staje się „super-aktywna” po zmieszaniu z czarnym pieprzem, jest silnie przeciwzapalnym pokarmem. Kurkumina wspomaga układ odpornościowy i oddechowy. Wspiera zdrowie wątroby i pęcherzyka żółciowego, metabolizm tłuszczów oraz wspomaga ochronę oksydacyjną komórek wątroby. Ułatwia trawienie oraz wspomaga produkcję enzymów trawiennych. Kurkuma wspomaga pracę serca, prawidłowe krążenie krwi, pomaga także utrzymać naturalny poziom cholesterolu. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz pomaga zachować równowagę psychiczną.
Zarówno kurkumina, jak i kurkuma wykazywały działanie przeciwdepresyjne w recenzowanych badaniach. [3]
Pamiętaj:
Zawsze dodawaj czarny pieprz, aby zwiększyć biodostępność kurkumy.
7. Sprawdź czy masz właściwy poziom witaminy D3
Zdecydowana większość osób, jeśli już myśli o witaminie D3, to kojarzy ją z wpływem na kości. Jednak w ostatnim czasie naukowcy coraz częściej zwracają uwagę na korelację między niedoborami witaminy D a występowaniem i zaostrzeniem depresji.
Badania sugerują, że ludzie cierpiący na zaburzenia psychiczne w tym lęki, depresję czy niepokój, często mają niski poziom witaminy D3. Eksperci uważają, że brak witaminy D3 odgrywa rolę w patologii sezonowego zaburzenia afektywnego lub sezonowej depresji.
8. CUKIER – STOP!!
Nadużywanie cukru nie tylko niszczy zęby i kości ale dosłownie rujnuje cały organizm człowieka i zaburza prawidłowe funkcjonowanie niemal każdego organu (w tym jelit i mózgu), silnie zakwasza, powoduje raka (nowotwór), doprowadza do poważnych zaburzeń hormonalnych i psychicznych.
Poza tym, cukier drenuje i wypłukuje z organizmu cenne witaminy i substancje mineralne.
TUiTERAZ ♥
Dieta CellReset program przemiany metabolicznej możesz KUPIĆ TU.
Źródło: https://www.mindbodygreen.com/articles/quick-tricks-to-heal-inflammation-and-soothe-depression
Źródło zdjęcia tytułowego: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322176.php
Dodaj komentarz