Leczniczy arsenał pożywienia, który zapobiega rakowi piersi

Perspektywa zachorowania na nowotwór piersi jest jednym z największych zmartwień kobiety.

Wśród różnych rodzajów raka rak piersi pozostaje najczęstszym i jest jedną z głównych przyczyn zgonów wśród kobiet.

Zdaniem mądrych lekarz, przyczyną około jednej trzeciej przypadków choroby nowotworowej – są błędy w odżywianiu.

Rak rozwija się wtedy, gdy organizm przestaje radzić sobie z mechanizmami naprawczymi, a to, co jemy, bezpośrednio wpływa na to, czy nowotwór rozwinie się czy nie.

Obniżenie ryzyka można osiągnąć poprzez spożywanie  pożywienia o właściwościach przeciwnowotworowych.

Ogólnie rzecz biorąc, żywność o wysokim poziomie przeciwutleniaczy jest znana z obniżania ryzyka zachorowania na raka. Te przeciwutleniacze chronią organizm przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym, a to często wiąże się z rozwojem nowotworu.


FitLine Basics na jelita – to koncentrat najbardziej wartościowych owoców, warzyw, zbóż, żywych kultur bakterii oraz enzymów.

Składniki dobrano tak, aby znacząco poprawiły: regeneracje układu pokarmowego, lepsze trawienie, lepsze wchłanianie pożywienia, odbudowa odporności.

FitLine Basics na jelita zawiera żywe kultury bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus acidophilus La-5 + Bifidobacterium lactis Bb-12), 32 enzymy trawienne,  witaminę C, witaminę E, prowitaminę A, pierwiastek śladowy selen oraz błonniki.

FITLINE BASICS możesz KUPIĆ TU 

REKLAMA


Istnieje długa lista pokarmów, które okazały się znacznie zmniejszać ryzyko zachorowania na raka. Oto niektóre z nich:

1. Rukola – to liściaste warzywo zawiera izotiocyjaniany, które są w stanie zneutralizować substancje rakotwórcze w naszym organizmie. Oprócz tego rukola zawiera również środki przeciwnowotworowe, takie jak chlorofil, witamina C i beta-karoten.

2. Siemię lniane – te malutkie nasiona są w stanie zapobiec rakowi piersi ze względu na wysoką zawartość błonnika (oczyszcza organizm z toksyn). Ponadto wykazano, że hamują one nadmierny poziom estrogenu, który bierze udział w rozwoju raka piersi. [1] Siemię lniane zawiera cząsteczki zwane ligninami, które, jak się uważa mieszają się wewnątrz organizmu z estrogenami (kobiecymi hormonami) i razem biorą udział w różnych reakcjach chemicznych. Taka postać rzeczy spowalnia niektóre procesy rakotwórcze.

3. Zielona herbata -spośród polifenoli zawartych w zielonej herbacie najsilniejsze działanie ma epigalokatechina zwana w skrócie EGCG. To właśnie jej zielona herbata zawdzięcza swoje właściwości przeciwrakowe. Działa ona przeciw angiogenezie, która polega na tym, że nowotwór podporządkowuje sobie naczynia krwionośne i wykorzystuje je do własnego rozwoju. Ogranicza więc formowanie się nowych naczyń krwionośnych, odżywiających komórki rakowe. A te nowe naczynia są  niezbędne dla dalszego wzrostu nowotworu i tworzenia się ewentualnych przerzutów.  Zielona herbata ma także własności przeciwutleniające i pomaga odtruwać organizm (aktywuje enzymy wątrobowe). To z kolei  pozwala  szybciej usuwać rakotwórcze toksyny z organizmu. Poza tym ułatwia równie śmierć komórek nowotworowych przez apoptozę.

4. Malina – oprócz bogactwa błonnika, maliny zawierają również kwas elagowy, który działa przeciwko czynnikom rakotwórczym i zapobiega mutacjom DNA. Więcej o kwasie elagowym pisałam w tym poście – Co to jest kwas ellagowy? Ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i nie tylko..

5. Łosoś – (koniecznie nie hodowlany) – dlaczego łosoś? Gdyż jest najbardziej dostępnym i popularnym źródłem astaksantyny. Astaksantyna jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni przed uszkodzeniami spowodowanymi stresem oksydacyjnym. Można powiedzieć, że ta cudowna substancja działa na wszystko. Przede wszystkim – astaksantyna sprawnie pokonuje barierę krew-mózg, czyli pilnie strzeżoną przez nasz organizm granicę, przez którą w fizjologicznych warunkach mogą przenikać tylko substancje potrzebne i w żadnym stopniu nieszkodliwe dla mózgu. Ponadto wykazano jej wpływ na zwiększenie odporności organizmu, poprzez wzmaganie produkcji limfocytów. Badacze podkreślają, że substancja ta łagodzi stany zapalne w organizmie i przyspiesza regenerację tkanek.

Poza astaksantyną łosoś zawiera również kwasy tłuszczowe omega-3, które są ściśle związane z profilaktyką raka piersi.


REKLAMA*


6. Szparagi – szparagi zawierają glutation, który jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga w detoksykacji czynników rakotwórczych. Wzmacnia również układ odpornościowy, zwiększając aktywność makrofagów, aby pozbyć się komórek nowotworowych.

7. Chrzan – glukozynolany w chrzanie nie tylko detoksykują czynniki rakotwórcze, ale także hamują wzrost nowotworu.

8. Wiśnie – zawierają pokaźną ilość przeciwutleniaczy, bo aż 400 mg na kazde 100 gram w tym bioflawonu – jednego z najbardziej skutecznych przeciwutleniaczy. Bioflawon niszczy wolne rodniki, a tym samym hamuje rozrost komórek rakowych, opóźnia proces starzenia, a także zwiększa odporność organizmu. Innymi antyoksydantami jakie zawierają wiśnie sa antocyjany. Pigment, który nadaje wiśniom czerwony kolor, pomaga zapobiegać rakowi. Wiśnie mają również alkohol perylowy, który zabija komórki nowotworowe.

9. Kapusta – o kapuście można pisać godzinami. Kapusta od wieków towarzyszy człowiekowi nie tylko jako pożywienie, ale jako lek. Surowa lub lekko parzona kapusta zawiera polifenole, które są przeciwutleniaczami, które mogą zwalczyć raka. Kapustne to warzywa szczególnie bogate w substancje przeciwutleniające. Poza indolami, zawierają też sulforafan – izotiocyjanian nazywany często antidotum na raka. Związek ten wykazuje działanie ochronne na różnych etapach tworzenia się nowotworu – zarówno w fazie poprzedzającej, jak i w kolejnych, gdy dochodzi do namnażania się komórek nowotworowych. Posiada zdolność pobudzania enzymów detoksykacyjnych oraz zapobiegania uszkodzeniom DNA.

10. Jarmuż – Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw jakie możemy dorzucić do swojej codziennej diety. Jest wspaniałym antyoksydantem  ze względu na dużą zawartość witamin antyoksydacyjnych (witaminy A, C i E).

11. Brokuły – Podobnie jak kapusta, brokuły zawierają również duże ilości sulforafanu. Związek ten działa poprzez neutralizację czynników rakotwórczych, hamowanie mutacji DNA i indukowanie apoptozy w komórkach nowotworowych.

12. Brukselka – Przeciwutleniacz indol-3-karbinol znajdujący się w brukselce pomaga walczyć z efektami działania wolnych rodników w organizmie oraz stymuluje wytwarzanie przez organizm naturalnych enzymów o działaniu przeciw toksynowym.

13. Marchew – swoje właściwości marchewka zawdzięcza zawartemu w niej składnikowi o nazwie falkarinol, który – jak dowodzą badania – redukuje ryzyko rozwoju raka nawet o 33 proc. oraz karotenoidom. Karotenoidy mają właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, chemoprotekcyjne, które pomagają nam zapobiegać powszechnym infekcjom, chorobom i poważnym chorobom, takim jak nowotwór.

14. Grzyby Shiitake -w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu grzyb Shiitake znany jest jako „eliksir życia”.  Grzyb shiitake ma silne działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwwirusowe i  antybakteryjne; zawarte w nim polisacharydy powstrzymują rozmnażanie się bakterii i wirusów. Jeśli chodzi o hamowanie wzrostu guzów, to według badaczy przede wszystkim działa tu wspominany już lentinian. Aktywizuje makrofagi, które układają się wokół komórek nowotworowych. Aktywacja zachodzi z udziałem limfocytów T, pomocniczych (T-helper), które wzmagają działanie makrofagów. Poza tym ten rodzaj grzybów zawiera wysokie poziomy selenu i beta-glukanów, które okazały się celować w komórki nowotworowe i zwalczać je.

15. Rozmaryn – oprócz wielu przeciwutleniaczy, rozmaryn może również inaktywować estradiol i estron, które są rodzajami estrogenu związanymi z rozwojem raka piersi.

16. Granat – badania wykazały, że jedzenie granatu może zmniejszyć częstość występowania guza. Można to przypisać obecności luteoliny i kwasu elagowego , które mogą zapobiegać uszkodzeniu DNA, hamować wzrost komórek rakowych i zmniejszać liczbę i rozmiar guza sutka.

Włączenie tych produktów do diety z pewnością znacznie przyczyni się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwór piersi.


ZELLSCHUTZ FitLine  zawiera: selen, witamina A, witamina E, witamina C. Jego główna funkcja to ochrona komórek organizmu przed niszczącym wpływem wolnych rodników oraz innych czynników negatywnych, a co za tym idzie spowolnienie starzenia się komórek. Dzięki technologii NTC Zellschutz zapewnia szybsze i lepsze przyswajanie rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E i prowitaminy A, w dobrze przyswajalnej, rozpuszczalnej w wodzie postaci.

ZELLSCHUTZ FitLine możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


TUiTERAZ ♥♥♥

Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.

www. rh7.pl

sklep ze zdrowymi produktami

źródło: https://www.naturalnews.com/2018-09-21-healing-arsenal-of-superfoods-that-prevent-breast-cancer.html

źródło zdjęcia tytułowego https://www.systemicdentist.com/blog/2017/11/30/dr-panahpour-offers-breast-cancer-patients-free-high-tech-gum-disease-screening-in-recognition-of-national-breastcancer-awareness-month

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*