Kwas solny (znany również jako kwas żołądkowy) jest głównym składnikiem soków żołądkowych wytwarzanych w żołądku. Jest to jedyny kwas wytwarzany przez nasze ciała; pozostałe kwasy są produktami ubocznymi metabolizmu.
Kiedy zapytałam znajomych i rodziców z czym kojarzy im się kwas żołądkowy. Najczęstsza odpowiedź jaką usłyszałam brzmiała następująco – „ZGAGA! Od tego kwasu to ja mam zgagę.” Dlatego właśnie postanowiłam napisać kilka zdań na temat – kwasu żołądkowego, zgagi i konsekwencji związanych z niedoborem owego kwasu.
Oczywiście na wstępnie zaznaczę, iż to nieprawda, że od kwasu żołądkowego mamy zgagę (!!). Wręcz przeciwnie. Refluks jest objawem niedoboru kwasu solnego.
Dlaczego więc tak wiele osób żyje w przeświadczeniu, że w momencie kiedy ma zgagę musi neutralizować kwasy żołądkowe i to załatwi problem?
Pewnie dlatego, że kiedy idziemy do lekarza z dolegliwością jaką jest refluks, najczęściej jako „lek” dostajemy receptę na IPP (inhibitory pompy protonowej) lub po prostu zaleca nam się kupić w aptece jakiś środek na zgagę. Do tego często usłyszymy taki komentarz:„to powinno złagodzić kwasy żołądkowe i zniwelować uczucie zgagi”.
zniwelować UCZUCIE zgagi
Właśnie!!! IPP TYLKO USUWAJĄ SKUTEK, a nie są lekarstwem na to, co powoduje te problemy. Inhibitory pompy protonowej mają za zadanie hamować wytwarzanie kwasu solnego przez pompę protonową, która znajduje się w błonie śluzowej żołądka. I w tym właśnie miejscu przejdziemy do tematu kwasu solnego……
Zanim przejdziemy dalej przypomnijmy sobie podstawy:
Przełyk posiada trzy zwieracze. Jeden z tych zwieraczy umiejscowiony jest tuż nad żołądkiem. W momencie kiedy zjemy posiłek zwieracz ten zamyka „otwór” przełyku, tak aby sok żołądkowy zmieszany z masą pokarmową nie podrażnił błony śluzowej przełyku, która w przeciwieństwie do wyściółki żołądka nie jest odporna na kwas.
Żołądek to duży mięsień, który bardzo ciężko pracuje nad tym, aby dokładnie mieszać pokarm z sokiem żołądkowym. Proces ten powinien przebiegać sprawnie i zwieracz nie powinien być narażony na długi skurcz. Jednak czasami, a właściwie bardzo często etap trawienia w żołądku przedłuża się i pokarm z kwasem dostaje się do przełyku przez osłabiony zwieracz. W takiej sytuacji mamy objawy zwane zgagą.
Dlaczego tak się dzieje?
Odpowiedź jest prosta. Jeżeli ilość enzymów trawiennych w żołądku jest niewystarczająca, wtedy pokarm przebywa w żołądku zbyt długo i zwieracz przepuszcza. I tu ponownie przytoczę zdanie wspomniane wyżej. Refluks jest objawem niedoboru kwasu solnego, a nie jego nadmiaru.
FitLine Basics na jelita – to koncentrat najbardziej wartościowych owoców, warzyw, zbóż, żywych kultur bakterii oraz enzymów.
Składniki dobrano tak, aby znacząco poprawiły: regenerację układu pokarmowego, lepsze trawienie, lepsze wchłanianie pożywienia, odbudowa odporności.
FitLine Basics na jelita zawiera żywe kultury bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus acidophilus La-5 + Bifidobacterium lactis Bb-12), 32 enzymy trawienne, witaminę C, witaminę E, prowitaminę A, pierwiastek śladowy selen oraz błonniki.
FITLINE BASICS możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Niedobór kwasu żołądkowego– objawy, poważne konsekwencje i rozwiązania.
Na początku odpowiedzmy sobie na pytanie:
DLACZEGO KWAS ŻOŁĄDKOWY JEST DLA NAS DOBRY?
Kwas żołądkowy jest bardzo silnym środkiem trawiącym i jest o wiele ważniejszy, niż sobie z tego zdajemy sprawę.
Do ważnych funkcji tego kwasu należą:
- Kwas ten jest głównym składnikiem soków żołądkowych wytwarzanych w żołądku i utrzymuje pH żołądka od 1 do 2 przez zakwaszenie zawartości żołądka.
- Kwas żołądkowy tworzy środowisko, w którym zaczyna się trawienie. Jest odpowiedzialny za przekształcenie pepsynogenu (prekursor enzymu) w pepsynę (aktywny enzym), która zaczyna rozkładać białka w żołądku. W żołądku dzięki obecności kwasu żołądkowego i pepsynom białka zostają rozłożone i w tej formie trafiają do dwunastnicy. Kiedy jest zbyt mało enzymów żołądkowych w tym kwasu żołądkowego, wtedy białka (niestrawione) w całości trafiają do dalszej obróbki. Większość z nich będzie wydalona. Niestety nie wszystkie. Dlaczego niestety? Ponieważ część z niestrawionych białek stanie się pokarmem patogenów, a jeszcze inna część przedostanie się przez powiększone pory do układu krwionośnego. I tuuuu zaczyna się poważny problem. Taka sytuacja sieje w organizmie spustoszenie. Z powodu obecności resztek pokarmowych takich jakie nie powinny znajdować się w jelicie zmienia się skład flory bakteryjnej. W dużej części bakterie te są patogenne, zatruwające nasz organizm, powodujące perforację jelit. Powiększone pory jelit zaczynają przepuszczać do krwioobiegu zbyt duże cząsteczki, które nie powinny tam trafić.
- Pobudzenie trzustki i jelita cienkiego do produkcji enzymów trawiennych i żółci niezbędnych do dalszego rozkładu węglowodanów, białek i tłuszczów, które jesz.
- Zapobieganie infekcjom poprzez zabijanie bakterii chorobotwórczych i drożdży obecnych w żywności.
Niestety z wiekiem produkujemy coraz mniejsze ilości kwasu żołądkowego. Dodajmy do tego niewłaściwą dietę, przetworzoną żywność, coraz większe ilości pestycydów i problemy z trawieniem, zgagą i odpornością – gotowy.
Jak można wywnioskować z powyższych punktów niedobór kwasu żołądkowego powoduje wiele poważnych konsekwencji dla układu trawiennego i innych narządów.
Powiedzmy sobie zatem o tym, jakie skutki przyniesie niedobór kwasu żołądkowego
To o czym wspominaliśmy wyżej – przy niedoborze kwasu żołądkowego pepsynogen nie ulega konwersji do pepsyny i nie udaje się strawić białka. Białka (mięso, ryby, nabiał, orzechy, rośliny strączkowe) nie będą trawione i wchłaniane, co zwiększa ryzyko schorzeń z tym związanych np. osteoporozy, stany zwyrodnieniowe.
Źle przetrawione białka nasz system immunologiczny zaczyna traktować jak wroga i zaczyna walczyć „same ze sobą” i wytwarza stan zapalny, który lokuje się w różnych miejscach i może powodować np. alergie, astmę, problemy skórne, choroby tarczycy.
Niedożywienie- ograniczenie wchłaniania składników pokarmowych z żywności
Niedokrwistość z niedoboru żelaza ze względu na słabą absorpcję żelaza
Spadek odporności
Zespół nieszczelnego jelita
Niedobór witaminy z grupy B, szczególnie witaminy B12 i związane z tym następujące schorzenia: nerwica, lęki, depresje
Ryzyko kamicy żółciowej – ponad połowa osób z kamieniami żółciowymi wykazuje zmniejszone wydzielanie HCL
Podwyższony poziom cukru we krwi
Upośledzona naprawa tkanek
Problemy skórne – egzema, łuszczyca, łojotokowe zapalenie skóry, bielactwo
Zwiększona liczba bakterii, drożdży i pasożytów rosnących w jelitach
Obniżone wydzielanie trzustkowe – które zawiera większość enzymów, które aktywnie rozkładają żywność, co następnie przyczynia się do złej asymilacji i problemów żywieniowych
Szybsze starzenie się organizmu
Fermentacja i gnicie nieprawidłowo strawionego pokarmu
Zmniejszona czynność wątroby
Wzdęcia i odbijanie bezpośrednio po posiłku
Niestrawność – silne uczucie pełności w żołądku
Candida
Podwyższony poziom hormonów stresu
Zaburzona absorpcja niektórych pierwiastków i mikroelementów takich jak wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo, bor, selen itd.
Niemożliwa będzie sterylizacja żołądka, przez co zostanie obniżona odporność i wzrasta ryzyko infekcji przewodu pokarmowego w tym chorób jelit, wzdęć i gazów – kwas żołądkowy zabija bakterie i drożdże, które dostają się z pożywieniem.
Różne choroby autoimmunologiczne.
Patrząc na skutki, które może powodować niedobór kwasu żołądkowego, objawów może być nieskończenie wiele. Poniżej wymienię niektóre z najważniejszych i najczęściej spotykanych. Oto one:
- Gazy i wzdęcia, zespół jelita wrażliwego
- Refluks żołądkowo-przełykowy
- Sucha skóra i włosy, łamliwe paznokcie
- Astma i alergie
- Niedobór żelaza, niedokrwistość
- Osteoporoza
- Wzdęcia i niestrawność bezpośrednio po posiłku
- Niedobór witamin z grupy B, szczególnie niski poziom witaminy B12
- Tendencja do zakażeń grzybiczych i bakteryjnych jelit np. Candida
- Problemy skórne – egzema, łuszczyca, łojotokowe zapalenie skóry, bielactwo
Nasz żołądek zakwasza wszystko co jest gorzkie, kwaśne i słone. Czasami warto połączyć kilka metod, aby efekt zakwaszenia był szybszy.
Oto kilka sposobów na zakwaszenie żołądka:
1. Pierwszym i chyba najlepiej znanym sposobem jest „terapia” octem jabłkowym. Jak to zrobić?
To proste. Wystarczy 15 minut przed posiłkiem wypić szklankę wody z 1 łyżką (stołową) octu jabłkowego – organicznego lub jeszcze lepiej domowego.
2. Enzymy trawienne (można łączyć z octem jabłkowym).
Enzymy trawienne pomogą ci całkowicie rozłożyć pokarmy, które spożyjesz. Jeśli masz niedobór kwasu żołądkowego to tak jak wspomniałam wyżej czynności trawienne są zakłócone, co w rzeczywistości nie pozwala ci rozłożyć jedzenia, które spożywasz. Dlatego więc kiedy dostarczysz organizmowi enzymów trawiennych, odciążysz u wspomożesz układ pokarmowy.
Enzymy trawienne to nie jest coś, co powinieneś przyjmować przez resztę swojego życia, ale jest to coś, co powinieneś brać przez jakiś czas, dopóki twój kwas żołądkowy się nie wyrówna.
3. Używanie kwasu askorbinowego (witaminy C w proszku) w trakcie posiłków
4. Mikstura: 1 Cytrynę, kawałek imbiru (2-3 cm) zblendować z ½ łyżeczki soli (kłodwaska/himalajska).
Tak przygotowaną miksturę zażywać po ½ łyżeczki 15 minut przed posiłkiem.
5. Jeśli masz niski poziom kwasu żołądkowego możesz również rozważyć przyjmowanie kapsułek Betaine HCL. Tabletki te przyjmujemy przed posiłkiem. Ilość uzależniona jest od wielkości spożywanego posiłku (i ilości zawartego w nim białka.
Poza tym, należy także pamiętać aby;
nie pić w czasie posiłku (picie płynów w czasie posiłku powoduje rozcieńczanie soków żołądkowych i zaburza procesy trawienne),
jeść małe porcje,
należy jeść powoli i dokładnie przeżuwać pokarm,
starć się nie jeść w sytuacjach stresujących,
ograniczyć, a najlepiej wyeliminować całkowicie przetworzoną żywność i cukier.
PBM Probio minerał „biologiczne antidotum”
PBM Probio minerał to połączenie 11 szczepów probiotycznych (w tym lactobacillus, bifidobacterium, strptococus) i minerałów osadowych. PBM jest naturalnym, ekologicznym produktem w postaci pudru.
Jest biologicznym antidotum potęgując kolonizację szczepów probiotycznych, które wypierają florę chorobotwórczą (pleśnie i grzyby) oraz likwidują toksyny znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie.
Sprawia, że pożyteczne mikroorganizmy mogą się rozwijać tworząc tym samym przestrzeń życiową dla całego ekosystemu.
PBM Probio minerał możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
TUiTERAZ ♥♥♥
Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.
www. rh7.pl
Źródła.
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4519257/
[2] https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/hydrochloric_acid#section=Top
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3946491/
A co robić jeśli oprócz tego że tych krwinek jest wciąż bardzo mało to jeszcze bardzo słabe …jak powiedział lekarz…odzywiam się zdrowo, codziennie piję zakwas z buraków, piję ocet jabłkowy i wszelkie inne mikstury na poprawę pracy jelit, bo niestety brak mi łaknienia/dla mnie jedzenie to przymus/.no i niestety trawienia też nie ma
Coraz częściej spotykam się z tym, że mimo tego iż osoby odżywiają się zdrowo, dbają o jelita w sposób naturalny (np. tak jak Pani piją zakwas buraczany) mimo to mają problemy z układem pokarmowym. Dzieje się tak dlatego, że w obecnych czasach żeby kupić coś niepryskanego (a glifosat i inne pestycydy mocno niszą nam jelita) naprawdę trzeba się naszukać, a żeby mieć pewność że nie pryskane to trzeba najlepiej jeść warzywa i owoce własnego ogródka. Wiadomo, że nie każdy ma taką możliwość.
Wiadomo też, że jedni mają silniejsze organizmy i zniosą więcej, albo mniej im potrzeba i np. taki zakwas świetnie wpłynie na jelita i nic więcej nie będzie potrzeba, ale inny mają słabszy organizm i tu należałoby się wspomóc suplementacją.
Postawiłabym na dobre probiotyki i enzymy trawienne. To że krwinek jest mało może być powodem właśnie złego trawienia pokarmów i słabego przyswajania w jelitach.
Osobiście stosowałam dość długo (gdyż miałam sporo problemy z jelitami) ten produkt: https://rh7.pl/strona-glowna/10-basics.html
Basic w swoim składzie ma: 32 enzymy trawienne,9 rodzajów błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w wodzie
żywe kultury bakterii kwasu mlekowego, Lactobacillus reuteri – matka wszystkich pozostałych bakterii, 7kg wyciągów z warzyw i owoców,
antyoksydanty (witaminy A, C, E, selen, bioflawonoidy),zioła ajurwedyjskie, biodostępną KURKUMINE
Poza tym odstawiłabym pszenicę i nabiał przynajmniej na 3 miesiące.
Ludzie nie dajcie sie jescze namowic na genetycznie modyfikowane jedzenia. Ja zyje w obcym kraju wiele lat. Milionerzy tylko czekaja na wiecej chorych oso…To przecie czyste zrodlo dochodow. Tu 3 miesiecznemu dziecku przepisuje sie PPI bo ma a „duzo Kwasu” I takie dziecko rosnie chore i coraz to chorsze z kazdym dniem . Broncie sie przed tym i innymi 'Nowostkami z zachodu”. Pilnujcie polskiej kultury i polskiego jedzenia . Polska tradycja jest jedna z lepszych ale ci co so glodni pieniedzy i slawy…politycy sprzedaja dobre i kupuja gowno zeby sie swiatu pokazac. Nie dajcie sobie wcisnac ciemnoty. Dodatki, kolory sztuczne smaki i genetycznie modyfikowane jedzenie to cukrzyca raki nadcisniene bole w stawach . To powolne umieranie za wielka cene…Samopoczucia i braku pieniedzy bo ci ktorzy kreuja te zrodla rowniez zbieraja wasz pieniazki kosztem waszego cierpienia. Trzymajcie sie polskiej zdrowej zywnosci
I jeszcze jedno Nawet i na tej stronie mamy angielskie Help…Ludzie najwiecej chorob przewleklych jest w Ameryce. Przestancie adorowac wszystko co z Zachodu pochodzi Wciskaja wam ciemnote bo tu juz mlodzsze pokolenia zaczynaja sie buntowac przeciwko smieciom ktore nie nadaja sie do konsumpcji. 40% dzieci amerykanskich jest zdjagnozowane przed-cukrzya. Autyzm i inne choroby psychiczne sa na porzadku dziennym i odbieraja im przyszlosc. Technologia jest tu na wysokim poziomie lecz wiedza o funkcjonowaniu ludzkiego organizmu bardzo mala. Firmy zywnosciowe i farmaceutyczne ida w parze i kto za nimi stoi zbiera najwiecej pieniazkow. Szpitale i kliniki wyrastaja jak grzyby po deszczu zbierajac cierpiacych i utrzymujac ich w chorobie przez nieprawidlowe leczenie. To jest czysty biznes gdzie cierpi najbardziej przecietny czlowiek. Pisze poniewaz chce ustrzec Polakow przed naciskiem na wyrazanie zgody na powstawanie KFC czy McDonaldsow czy tez modyfikowanie jedzenia. Dodatki wzbogacajace smak maja naprawde niekorzystny wplyw na nasz organizm. MSG na przyklad dziala na nasze neurony jak zapalona swieczka na plastyk. Po wielu latach dochodzi do powaznego ich uszkodzenia i zaburzenia pamieci (dementia)..Trzymajcie sie swoich prodkow kultury i tradycji. Nie pozwolcie zeby milionerzy z zachodu zapuscili korzenie w polskiej ziemi bo nasze dzieci nie beda juz mialy zdrowej przyszlosci. I to nie tylko o jedzeniu mowa. W zachodnich szamponach mydlach i kosmetykach jest wiele toksychnych srodkow. Nawet stosujace je kobiety w ciazy narazaja nie narodzone dziecko na powiklania smarujac uzywajac je. Sa na to dokumenty ze dzieci urodzily sie z psychicznymi wadami kiedy matki stosowaly lotion and mydla z firmy Dial…Naprawde miejcie oczy szeroko otwarte na to co jecie i co uzywacie. Chroncie polskie spoleczenstwo przed naprawde zlym wplywem z Zachodu. Ludzie tutaj to nie tacy jak w filmach. To zdeformowane postacie …bardzo otyle .Po prostu nie jest tak jak polacy zyjacy w polsce mysla …
Carska Wódka na zakwaszenie żołądka 😀
Hi there, after reading this amazing article i am as well delighted to share my familiarity
here with colleagues.
I think this is one of the most significant information for me.
And i’m glad reading your article. But should remark on few general things, The web site style is great, the
articles is really nice : D. Good job, cheers
Everything is very open with a clear explanation of the issues.
It was truly informative. Your website is very useful.
Thank you for sharing!
I simply couldn’t leave your web site prior to suggesting that I actually enjoyed
the usual info an individual supply for your visitors?
Is gonna be again steadily to check up on new posts
Thank you, I’ve just been looking for info approximately
this subject for ages and yours is the greatest I’ve discovered so far.
Superb blog! Do you have any suggestions for aspiring
writers? I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices
out there that I’m totally overwhelmed ..
Any suggestions? Thanks!
Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for?
you made blogging look easy. The overall look of your website is fantastic, as well as the content!
It’s hard to find well-informed people on this topic, however,
you seem like you know what you’re talking about!
Thanks
Highly energetic post, I enjoyed that bit. Will there be a
part 2?
This is very fascinating, You’re an excessively skilled blogger.
I’ve joined your feed and stay up for in the hunt for extra of your wonderful post.
Also, I’ve shared your website in my social networks.
Οh my goоdness! Imρressive article duԀe!
Thank you so much. Thanks!!
Good day! I could have sworn I’ve been to this web site
before but after looking at a few of the articles I realized it’s new
to me. Regardless, I’m certainly delighted I discovered
it and I’ll be book-marking it and checking back often!
Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It really useful; it helped me out a lot.
.
It’s an amazing post designed for all the internet users;
they will get benefit from it I am sure.
I blog frequently and I truly thank you for your content.
This article has truly peaked my interest. I am going to bookmark your
blog and keep checking for new details about
once per week. I subscribed to your Feed as well.
I blog often and I really appreciate your content.
This great article has truly peaked my interest. I
will book mark your website and keep checking for new
information about once a week. I opted in for your Feed as well.
What’s up friends, good paragraph and fastidious urging commented at this place,
I am genuinely enjoying by these.
Wow, that’s what I was seeking for, what a material! existing
here at this weblog, thanks admin of this web site.
Hi there to all, the contents existing at this website are truly amazing for people knowledge, well, keep up the good
work fellows.
This is my first time pay a visit at here and i am in fact
pleassant to read everthing at one place.
Useful information. Lucky me I found your web site
accidentally, and I’m stunned why this accident didn’t took place earlier!
I bookmarked it.
Hello there! This is my first comment here so I
just wanted to give a quick shout out and tell you I really enjoy reading through your articles.
Thanks for your time!
It’s difficult to find well-informed people in this particular topic, however, you sound like
you know what you’re talking about! Thanks
Hi! This post could not be written any better!
I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read.
Thank you for sharing!
I loved as much as you’ll receive carried out right
here. The sketch is attractive, your authored material stylish.
Hello, but good topic.
Thanks for magnificent information I was looking for this info for my
mission. greets
Awesome article and right to the point.
Thanks 🙂