Śliwki cechują się dużą zawartością związków prozdrowotnych, należących głównie do grupy polifenoli. Najwięcej substancji aktywnych znajduje się w skórce owocu – nawet do 5 razy więcej niż w miąższu. Zawartość fenoli ogółem w odmianach polskich wynosi 160-300 mg w przeliczeniu na kwas galusowy (GAE)/100 g świeżej masy, ale może sięgać nawet prawie 700 mg GAE/100 g ś.m. W owocach śliwy wykryto ponad 40 różnych związków fenolowych.
Czy wiesz, że ….
Na świecie występuje ponad 6000 odmian śliwy, nazywanej również Prunus Domestica. Wybór jest ogromny.
Śliwki stanowią doskonałe źródło witamin i mikroelementów. Mam wrażenie, że śliwki są coraz bardziej docenianie i słusznie ponieważ dostarczają wielu wartości odżywczych i korzystnie wpływają na nasz organizm.
Ciekawostka:
Zdrowotne właściwości śliwek znane są już od XIX wieku. Już wówczas uważano, że owoce te działają przeciwbólowo, a posypane pieprzem polecano m.in.: w leczeniu bólu zębów.
Śliwki – bogactwo witamin i minerałów
Śliwki to doskonałe źródło:
witaminy A,
witaminy C,
witaminy E,
witaminy B6,
witaminy K.
Są również bogate w:
polifenole,
wapń,
potas,
fosfor,
magnez,
żelazo.
Zawierają pektyny, które korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy i regulują proces trawienia. Śliwki suszone zawierają aż 7,1 g błonnika w 100 g, natomiast surowe – 1,4 g na 100 g.
Ze wszystkich odmian śliwek to węgierki mają najwięcej wartości odżywczych.
Zawartość witamin i mikroelementów w śliwkach sprawia, że owoce te mają silne działanie antyoksydacyjne, a co za tym idzie działają przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo.
W owocach śliwy wykryto ponad 40 różnych związków fenolowych.
Główną grupę związków biologicznie czynnych śliwy stanowią kwasy fenolowe, przede wszystkim kwas neochlorogenowy, ale również kwas chlorogenowy i kryptochlorogenowy. To właśnie te składniki nadają owocom duży potencjał antyoksydacyjny.
W badaniach wykazano, że kwas chlorogenowy i jego izomery obniżają poziom LDL i glukozy we krwi, dezaktywują reaktywne formy tlenu i azotu, wykazują działanie antymutagenne i antykarcenogenne, oraz hamują tworzenie sprzężonych dienów kwasu linolowego. Zawartość kwasów fenolowych w śliwkach mieści się w szerokim zakresie wartości, tj. kwas neochlorogenowy: 85-1300 mg/kg, kwas chlorogenowy: 13-430 mg/kg i kwas kryptochlorogenowy: 9-56 mg/kg suchej masy.
W owocach śliwy stwierdzono także obecność glikozydów kwercetyny. Jak wszystkie polifenole, kwercetyna także wykazuje właściwości przeciwutleniające. Zmiata ona wolne rodniki, zwiększa stężenie glutationu, ogranicza peroksydację lipidów. Tym samym zmniejszeniu ulega szeroko pojęty stres oksydacyjny. Dzięki swemu działaniu kwercetyna może ograniczać ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych oraz sercowo-naczyniowych. Zauważono, że kwercetyna działa antyaterogennie, sprzyja relaksacji naczyń krwionośnych, zmniejsza ciśnienie tętnicze i ryzyko przerostu serca. Ponadto jej obecność w diecie może ułatwiać utrzymanie prawidłowego profilu lipidowego i funkcji nabłonka naczyń. Dodatkowo flawonol zwiększa działanie innych antyoksydantów w organizmie, m.in. witaminy C.
FitLine Luteina jest to pierwszy w świecie, opracowany przez firmę PM produkt dla oczu z luteiną, zeaksantyną i witaminą E w postaci nanomicelarnego płynu, umożliwiający optymalną sprawność oczu i dobry wzrok do późnej starości. Na rynku można znaleźć preparaty zawierające luteinę, jest ona znanym składnikiem aktywnym preparatów wspomagających oczy i wzrok. Teraz jest dostępna w nowej postaci, skuteczniejszej nawet o 1000% dzięki opatentowanej technologii NanoSolve – tylko w preparacie FitLine Lutein. NanoSolve jest już stosowana przez firmę PM między innymi przy preparatach Emusol Q10, Omega 3+E.
FitLine Luteina możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Właściwości prozdrowotne śliwek świeżych i suszonych
Jak już wspomniałam powyżej badania naukowe wykazują, że śliwki mają właściwości:
przeciwutleniające,
przeciwzapalne,
przeciwalergiczne.
Spożywanie ich wiąże się z poprawą funkcji poznawczych i parametrów zdrowia kości oraz obniżeniem czynników ryzyka sercowo-naczyniowego
Błonnik zawarty w śliwkach reguluje proces trawienia, a witamina B6 i magnez wspierają pracę układu nerwowego. Natomiast potas pomaga regulować ciśnienie krwi i pracę serca . Trzeba jednak pamiętać, by jeść śliwki z umiarem – są słodkie i kaloryczne. 100 g tych owoców, w zależności od odmiany, zawiera od 30 do 50 kcal.
Wracają do błonnika – badania pokazały, że regularna konsumpcja śliwek, które są bogatym źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, zwłaszcza pektyn, może korzystnie oddziaływać na regulację profilu lipidowego. Zaobserwowano, że codzienna podaż 100 g suszonych śliwek przez 8 tygodni, skutkowała istotnym obniżeniem cholesterolu LDL w surowicy krwi oraz zmniejszonym wydalaniem kwasów żółciowych, a także zwiększaniem masy stolca. Analiza statystyczna wykazała, że wzrost dziennego spożycia błonnika pokarmowego o 1,0 g spowodowała obniżeniem całkowitego stężenia cholesteroluo 0,016 mmol/l, podczas gdy frakcji cholesterolu LDL o 0,013 mmol/l.
Modulacja mikroflory jelitowej
Suszone śliwki, bogate w błonnik pokarmowy, mogą oddziaływać jak prebiotyk, sprzyjając rozwojowi zdrowych mikroorganizmów jelitowych. Wykazano, że podanie ekstraktu ze śliwek wpłynęło na istotny wzrost pożytecznych bakterii probiotycznych z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium oraz zarazem spadek liczebności drobnoustrojów patogennych Escherichia coli i Clostridium perfringens.
Śliwki – sekret młodej skóry
Omawiany owoc skutecznie wpływa na kondycję cery. Duża zawartość witamin C i K redukuje oznaki starzenia się skóry, czyli pojawianie się zmarszczek.
Przy częstym jedzeniu śliwek znacznie poprawia się również koloryt skóry, a naczynia krwionośne w cerze nie pękają.
Śliwka na poprawę samopoczucia
Spożywanie śliwek poprawia samopoczucie i ogólny stan psychiczny organizmu. Dzięki dużej zawartości magnezu i witaminy B6 śliwka jest skuteczna w walce z przewlekłym zmęczeniem. Te składniki odżywcze wpływają korzystnie na układ nerwowy i pomagają w redukcji kortyzolu – hormonu stresu.
Jak widzicie śliwki to niezwykle zdrowe i smaczne owoce, które znajdują szerokie zastosowanie we wspomaganiu zdrowia. Sezon śliwkowy przed nami zatem warto z niego korzystać. 😀
Na zdrowie 😀
REKLAMA*
Dodaj komentarz