
Morele to znane na całym świecie owoce pestkowe. Drzewa morelowe można bez większych problemów uprawiać w naszym klimacie, są odporne na zimowe mrozy.
Podobno długowieczność tybetańskiego ludu Hunzów to zasługa właśnie tych owoców – latem Azjaci zajadają się morelami prosto z drzewa, zimą podjadają suszone maczane w mleku, a przez cały roku do smażenia używają jedynie oleju z pestek tych niepozornych kuzynek brzoskwini.
Proces suszenia zachowuje wszystkie składniki świeżych owoców, z wyjątkiem witaminy C, która ubożeje natychmiast po zerwaniu owoca.
Wartość odżywcza suszonych moreli
100 gram suszonych moreli dostarcza następujących składników odżywczych.
- Wapń 13 mg
- Żelazo 0,8 mg
- Magnez 60 mg
- Mangan 0,1 mg
- Niacyna 0,6 mg
- Kwas pantotenowy 0,3 mg
- Pirydoksyna 0,3 mg
- Potas 174 mg
- Fosfor 23 mg
- Sód 403 mg
- Tiamina 0,2 mg
- Witamina A 797 mg
- Witamina C 10 mg
- Witamina K 3.3g
- Cynk 0,2 mg
Przejdźmy teraz do korzyści zdrowotnych.
Ozonator jonizator powietrza wody i żywności Wenon MF-308
Wenon MF308 to ozonator z dodatkowym generatorem jonów ujemnych aby uzyskać świeże i wolne od bakterii / wirusów powietrze. To jedyny produkt domowy, jakiego kiedykolwiek będziesz potrzebować do utrzymania higieny stołów kuchennych i innych przestrzeni, a także do czyszczenia żywności, warzyw i wody pitnej.
Zalety ozonatora Wenon MF-308
- Zabija w powietrzu 99,9% bakterii z grupy coli, gronkowców i salmonelli
- Utlenia metale ciężkie i niepożądane substancje organiczne
- Usuwa wiele rodzajów zapachów
- Posiada dodatkowy generator jonów ujemnych wspomagający uzyskanie świeże powietrze wolne od bakterii
- Odpowiedni do utrzymania na bieżąco czystości blatów kuchennych, mebli, naczyń, itd.
- Całkowicie odkaża niepożądane składniki w wodzie lub w powietrzu
- Bakteriobójczy już po 5 minutach stosowania
- Zabija Covid-19 z powietrza na dowolnym obszarze do 15m²
- Usuwa pestycydy, bakterie, wirusy, chlor, fluor z wody oraz owoców i warzyw zanurzonych w wodzie
- Najmocniejszy domowy ozonator
- Regularne stosowanie jest zalecane dla alergików
Wenon MF-308 możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Suszone morele, dzięki swoim właściwościom i wysokim walorom odżywczym, stanowią podstawowy składnik diety amerykańskich kosmonautów. |
1. Pomagają zwiększyć produkcję czerwonych krwinek.
Hemoglobina zapobiega ryzyku niedokrwistości, która jest wyniszczającym stanem zdrowia, jeśli nie jest leczona na czas. Eksperci ds. zdrowia często sugerują spożywanie dobrze zbilansowanej diety zawierającej składniki mineralne, takie jak miedź i żelazo, w celu promowania produkcji hemoglobiny w organizmie.
Możesz otrzymać oba minerały z suszonych moreli. Włączenie tych owoców do diety chorego na anemię może poprawić jego stan. Przy czym warto pamiętać, że aby żelazo się przyswoiło niezbędna jest witamina C, warto zatem przed zjedzeniem skropić suszone morele sokiem z cytryny.
2. Równoważą poziom ciśnienia krwi
Dietetycy ujawnili, że ilość potasu w suszonych morelach jest znacznie wyższa niż na przykład w bananach. Dlatego suszone morele są idealne do obniżenia wysokiego ciśnienia krwi. Codzienne dawkowanie potasu sprzyja retencji wody, co zmniejsza wysokie ciśnienie krwi. Badania potwierdziły korzyści płynące z potasu na choroby serca tylko wtedy, gdy spożywa się je w postaci naturalnych źródeł, takich jak suszone morele.
3. Pomaga w leczeniu zaparć.
Ze względu na zawartość celulozy i pektyn, morele mogą działać jako łagodny środek przeczyszczający. Stąd, jeśli cierpisz z powodu przewlekłych zaparć, zjadaj od 6 do 8 moreli dziennie. Ilość ta powinna pomóc poprawić ten stan.
4. Poprawia zdrowie układu oddechowego
Spożywanie kilku suszonych moreli (ale tylko tych niesiarkowanych) wykazało pozytywne działanie na zaburzenia oddechowe. Suszone morele działają jako środek wykrztuśny i mają działanie stymulujące. Te cechy sprawiają, że są bezpiecznym sposobem na zmniejszenie stresu i ucisku ze strony dróg oddechowych, co również zapobiega atakom astmy.
Morele, zwłaszcza te suszone, mają działanie zasadotwórcze. Powinny je jeść osoby cierpiące na nadkwasotę. |
5. Poprawiają słaby wzrok
Wiadomo, że witamina A i witamina K łagodzą problemy z oczami. Chociaż nie można takimi sposobami trwale wyleczyć słabego wzroku,jednak uzupełnianie tych witamin może zapobiec dalszemu pogarszaniu się wady. Problemy z oczami pojawiają się z powodu niekorzystnego działania wolnych rodników, a to zwyrodnienie często prowadzi do zaćmy u starszych ludzi.
Kiedy twoje ciało ma wysoki poziom witaminy A i witaminy K, promuje prawidłowy przepływ krwi do oczu, co utrudnia ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.
Suszone morele są idealne dla zdrowych oczu, ponieważ zawierają nie tylko te witaminy, ale także zeaksantynę (przeciwutleniacz).
ZALETY RESTORATE: działa bazowo (działa jak bufor zasadowy) , wzmacnia odporność organizmu, przyspiesza gojenie złamań kości i ran, poprawia ogólne samopoczucie, bogaty w cynk – pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej, cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych, bogaty w chrom i cynk – usprawnia metabolizm cukrów i tłuszczy,
RESTORATE możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
6. Dla zdrowej ciąży
To bogate w składniki odżywcze źródło pokarmu stanowi doskonałą przekąskę, szczególnie w czasie ciąży. Zawartość witamin w suszonych morelach energetyzuje twoje ciało i łagodzi objawy takie jak nudności. Ilość składników mineralnych w owocu sprzyja zdrowemu wzrostowi płodu i znacznie zmniejsza ryzyko choroby wrodzonej.
Spożywanie słodzonych przekąsek lub słodkich napojów może powodować wzrost poziomu cukru podczas ciąży, co jest niebezpieczne. Dlatego lekarze zalecają przyszłym mamom suszone morele zamiast słodyczy i innych niezdrowych przekąsek.
7. Poprawia stan skóry
Pogorszenie stanu komórek jest główną przyczyną problemów skórnych i przedwczesnego starzenia się. Aby tego uniknąć musisz zwiększyć spożycie pokarmów bogatych w przeciwutleniacze.
Suszone morele zawierają rekordowe ilości betakarotenu (prowitaminy A), odpowiedzialnego za procesy odbudowy naskórka oraz za odnowę włókien kolagenowych. Regenerując włókna, które są „rusztowaniem” skóry suszone morele spowalniają procesy starzenia się.
Suszone morele od starożytności były stosowane są w medycynie wschodniej jako środek sprzyjający zachowaniu gładkości, jędrności i miękkości skóry.
„Spożywanie bogatych w betakaroten (prowitaminę A) oraz cenne składniki mineralne suszonych moreli sprzyja odbudowywaniu zniszczonych włókien kolagenu i elastyny, co poprawia strukturę i elastyczność skóry” dr Wojciech Kolanowski z Katedry Dietetyki i Żywności Funkcjonalnej na Wydziale Żywienia Człowieka SGGW
Ponadto zawarta w suszonych morelach prowitamina A wspomaga leczenie trądziku odblokowując ujścia kanałów łojowych i regulując ilość wydzielanego łoju. Prowitamina A zawarta w suszonych morelach odgrywa także istotną rolę w procesie wzrostu i różnicowania się komórek nabłonkowych skóry. Przyśpiesza regenerację naskórka i reguluje prawidłowy przebieg jego rogowacenia.
Witamina A zapobiega również wysychaniu i keratynizacji naskórka, czego objawem są zrogowacenia na ramionach oraz w okolicy łokci i kolan. Brak tej witaminy powoduje natomiast powstawanie zaburzeń w funkcjonowaniu błon śluzowych, co sprawia, że organizm staje się on bardziej podatny na różnego rodzaju infekcje. Jednocześnie osłabieniu ulega także zdolność do gojenia się ran.
Jedzenie suszonych moreli, dobrze wpływa na pracę mózgu, (dzięki dużej zawartości żelaza) – poprawiają pamięć, zwiększają zdolność koncentracji, pomagają regulować sen, działają przeciwstresowo. |
8. Utrzymują odpowiedni poziom płynów
Płyny zapewniają, że każdy narząd otrzymuje odpowiedni poziom energii do prawidłowego funkcjonowania. Jest to możliwe, gdy organizm ma odpowiednią równowagę elektrolitów. Te elektrolity pomagają w produkcji energii i zwiększają wytrzymałość organizmu, aby wykonywać codzienne zadania, nie powodując zmęczenia. Twoje ciało utrzymuje odpowiedni poziom płynów za pomocą minerałów takich jak potas, sód i magnez, które są obficie obecne w suszonych morelach.
9. Do krzepnięcia krwi
Badania pokazują, że witamina K ma kluczowe znaczenie dla krzepnięcia krwi w kontuzji, ponieważ zapobiega nadmiernemu krwawieniu. Chociaż suplementy witaminy K są powszechnie dostępne, dietetycy zachęcają do pozyskiwania go z naturalnych źródeł.
Tak więc, jedzmy kilka suszonych moreli co najmniej raz dziennie, aby zaopatrzyć nasz organizm w witaminę K.
10. Idealne dla sportowców
Morele suszone, dzięki wysokiej wartości energetycznej, są szczególnie polecane do jedzenia osobom regularnie uprawiającym sport, zawodowym sportowcom i jako słodka przekąska bezpośrednio po wizycie na siłowni. Ich słodki smak szybko poprawi nam bowiem humor, doda energii i witalności oraz pomoże w odzyskaniu sił po wzmożonym wysiłku fizycznym.
11. Źródło witaminy B6
Cennym związkiem obecnym w suszonych morelach jest witamina B6, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Uczestniczy również w produkcji hemoglobiny, dlatego jest ważnym składnikiem w diecie anemika, o czym wspominałam powyżej.
Witamina B6 obecna w morelach przeciwdziała miażdżycy, gdyż obniża poziom homocysteiny w organizmie – związku sprzyjającego tej chorobie.
REKLAMA*
TUiTERAZ ♥♥♥
Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.
www. rh7.pl
Źródło zdjęcia tytułowego: https://www.grandturkishbazaar.com/product/sun-dried-apricots/
Czy na pewno dobrze podano zawartość składników na 100 g? Potasu jest raczej więcej w 100g suszonych moreli, niż 174 mg. O jakiś 1000 mg więcej 🙂