Już w starożytności stwierdzono że ołów jest przyczyną chorób, zwłaszcza chorób umysłowych.
Witamina C zapewnia wiele korzyści zdrowotnych i jest używana przez organizm na wiele różnych sposobów.
Na przykład twoje ciało wykorzystuje witaminę C do tworzenia kolagenu.
Poza tym witamina C :
- ułatwia wchłanianie przez organizm żelaza zawartego w pożywieniu,
- wzmacnia naczynia włosowate oraz błony komórkowe,
- zwiększa odporność,
- zapobiega powstawaniu siniaków,
- ułatwia syntezę hemoglobiny w czerwonych krwinkach,
- przyśpiesza gojenie się ran,
- utrzymuje zdrowe, silne więzadła i ścięgna, a także w razie ich „kontuzji” przyśpiesza ich gojenie,
- łagodzi objawy przeziębienia i skraca przebieg choroby,
- chroni organizm przed chorobą wieńcową,
- jest naturalną substancją przeciwhistaminową, dzięki czemu tłumi działanie histaminy wytwarzanej przez organizm w reakcji na kurz, sierść zwierząt, pyłki kwiatów i inne alergeny,
- chroni przed zaćmą,
- zapobiega niszczeniu struktury białkowo-lipidowej skóry,
- u osób w podeszłym wieku zwalcza ciężkie zakażenie dróg oddechowych,
- zapobiega powikłaniom cukrzycy, zaburzeniom wzroku, a także reguluje poziom cholesterolu we krwi,
- zachowuje zdrowe dziąsła,
- chroni skórę przed wolnymi rodnikami,
- regeneruję skórę, wspierając tworzenie i odnowę włókien kolagenowych,
- stosowana w leczeniu ropnych zapaleń skóry oraz stanów alergicznych,
- wzmacnia ściany naczyń krwionośnych,
- wykazuje działanie obronne ze względu na udział w syntezie limfocytów.
Jak wspomniałam powyżej witamina C jest również wysoko ceniona za korzyści ochronne, takie jak zapobieganie chorobom takim jak przeziębienie. Niektóre badania sugerują nawet, że witamina C może pomóc w zapobieganiu nowotworom; jest silnym przeciwutleniaczem, który blokuje uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki. Dr Sherry Ross w Providence Saint John’s Health Center w Santa Monica w Kalifornii, mówi: „Witamina C jest istotnym przeciwutleniaczem, który pomaga chronić komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, na które jesteśmy narażeni. Chroni nas przez zanieczyszczeniami środowiska takimi jak – zanieczyszczenie powietrza, dym papierosowy, promieniowanie ultrafioletowe.”
Activize FitLine– zawiera wszystkie witaminy z grupy B. Activize Oxyplus jest to czterokrotnie opatentowany hit w nanotechnologii. Jest to suplement diety dotleniający wszystkie komórki mózgowe -dzięki zawartości tlenu pozyskanego z alg brunatnych. Aktywizuje cały system nerwowy – witaminy z grupy”B”, które są odpowiedzialne za stabilizacje tego układu, pomaga w takich zaburzeniach jak : choroba Alzheimera, SM, ADHD, leczy depresje, polepsza koncentrację pamięć, łagodzi bóle mięśniowe, łagodzi bóle menstruacyjne, zapobiega siwieniu i łysieniu, stabilizuje ciśnienie. Dostarcza również łatwo przyswajalną witaminę C, A i E.
ACTIVIZE FitLine witaminy z grupy B możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Mówiąc prościej, witamina C ma szeroki zakres imponujących korzyści zdrowotnych. Jednak istnieje wyraźna wskazówka, że witamina C może być jeszcze silniejsza niż wcześniej sądzono. Badania wykazały, że oprócz wielu korzyści zdrowotnych witaminy C, może również pomóc w zmniejszeniu ilości ołowiu – toksycznego metalu ciężkiego – w krwioobiegu.
Ołów należy do najbardziej toksycznych metali ciężkich znanych człowiekowi. Większość osób świadomie podchodzących do kwestii zdrowia zdaje sobie sprawę z tego, iż podstawę wielu (jeśli nie wszystkich) chorób stanowią toksyny, a toksyczne metale ciężkie należą do tych najbardziej niebezpiecznych.
Ołów wchłaniany jest przez skórę, drogi oddechowe i drogą pokarmową. Dominuje zagrożenie ołowiem wchłanianym z powietrza, pochodzącym z pyłów emitowanych przez huty i zakłady metalurgii, koksownie, elektrownie węglowe, itp. Szacuje się że z pyłów, czyli z „kurzu ołowianego” – wchłania się aż 40% toksycznego metalu. Dlatego najbardziej narażone na zatrucie ołowiem są osoby zatrudnione przy wytopie metali kolorowych, hutnicy; pracownicy zakładów samochodowych produkujących akumulatory, malarze, tynkarze, lutownicy, oraz osoby pracujące przy produkcji baterii kadmowo-ołowiowowych, itp. Zatrucia ołowiem z przewodu pokarmowego są nieco rzadsze – jednak metal jest nadal obecny w glebach pól przylegających do dróg oraz jest łatwo bioakumulowany w roślinach i wodzie. Rośliny, zwierzęta hodowlane, ryby chłoną ołów z intensywnością proporcjonalną do jego stężenia w środowisku. Ponadto stałym zagrożeniem są zatrucia wyrobami zawierającymi zmywalny ołów lub jego związki z produktów takich jak: farby i emalie pokrywających garnki i naczynia stołowe (kubki, porcelana) oraz zabawki i wyroby z plastików do produkcji, których użyto związków ołowiu lub pokrytych ołowiana farbą. Do zatrucia ołowiem może niekiedy dojść wskutek picia wody z ołowianych rur, itp. Suma w w zagrożeń ołowiem spowodowała, że średnio dobowy poziom absorpcji tego metalu jest do dzisiaj bardzo wysoki, gdyż w dużych aglomeracjach i zagłębiach przemysłowych często przekracza 400 mikrogram na dobę. „[1]
Niektóre skutki oddziaływania ołowiu na organizm:
- Ołów utrudnia wchłanianie jodu niezbędnego do prawidłowej czynności tarczycy, co może powodować niedoczynność tarczycy.
- „U dzieci tych poza trudnością w nauce obserwowano problemy z koncentracją uwagi, zachowaniem prawidłowej koordynacji wzrokowo‑ruchowej, oraz wzrost absencji w szkole.”
- Pb pośrednio może być przyczyną podwyższonego ciśnienia tętniczego.
- Istnieje duże ryzyko wystąpienia niewydolności nerek, jeśli dana osoba była narażona na wysokie dawki ołowiu.
- Może wpływać na układ krążenia poprzez np. nasilenie kurczliwość naczyń tętniczych czy nasilenie procesów miażdżycowych.
- „Ocenia się, że niepłodność jest teraz jedną z częstszych przyczyn zgłaszania się kobiet w wieku rozrodczym do ginekologów. Analiza danych epidemiologicznych pokazuje, że ekspozycja mężczyzn na Pb skutkuje podwyższeniem ryzyka wystąpienia poronienia samoistnego u ich partnerek.”
- „Przenikając przez łożysko do krwiobiegu płodu, ołów gromadzi się w tkankach i narządach, co dowiodły badania OŁÓW – CZY JEST SIĘ CZEGO OBAWIAĆ? przeprowadzone przez Durską. Po zbadaniu zawartości Pb we włosach 14 noworodków, doszła ona do wniosku, że metale ciężkie kumulują się w organizmie jeszcze przed urodzeniem”[2]
- W zależności od ukrwienia i powinowactwa pierwiastek ten kumulowany jest w różnych tkankach. Na początku odkłada się w wątrobie, nerkach, sercu i mózgu, a później w skórze, mięśniach czy tkance kostnej, z której jest bardzo wolno uwalniany. Ołów w kościach wykazuje zdolność do zastępowania jonów wapnia, a w tkance tej skumulowane jest 95% ołowiu zawartego w organizmie. [2]
- „Jak wykazano, ołów wywiera toksyczny wpływ na strukturę i funkcję błon komórkowych (szczególnie na błony erytrocytów), a to dlatego, że krwinki czerwone cechują się wysokim powinowactwem do tego metalu. Wiążą one 99% Pb zawartego w krążeniu, a także wykazują większą wrażliwością na uszkodzenia oksydacyjne w porównaniu do pozostałych komórek.”
- Przy odpowiednim stężeniu u dzieci mogą wystąpić zaburzenia wzrostu, słuchu, rozwoju intelektualnego.
- Poza tym, ołów przede wszystkim wpływa na centralny układ nerwowy.
Ważne:
Ołów jest toksyczny w każdej ilości!
Jest to ważne rozróżnienie, ponieważ niektóre metale, które są toksyczne przy wyższych poziomach, rzeczywiście mają wyraźnie korzystny wpływ, gdy jest ich odpowiednio mała ilość. Takimi metalami są: miedź, żelazo, cynk, mangan i wapń (wapń to berylowiec, metal ziem alkalicznych..
Antagonistami ołowiu blokującymi wchłanianie ołowiu jest – miedź i cynk. Stwierdzono m.in, że podniesienie poziomu miedzi w diecie znacząco obniża wchłanianie ołowiu. Stwierdzono też silny antagonizm w układzie ołów (Pb) – cynk (Zn). Również biopierwiastek selen wchodzi w związek (selenek ołowiu) który neutralizuje toksyczny metal, który dzięki temu ulega akumulacji w wątrobie i nerkach.
Silnymi antyoksydantami netrualizujacymi aktywność wolno-rodnikową ołowiu są witaminy antyoksydanty na czele w witaminą C. W dużych dawkach witamina C może obniżyć zawartość ołowiu we krwi. To niesamowite odkrycie zostało przedstawione przez zespół badawczy z University of California w San Francisco, a ich wyniki opublikowano w Journal of the American Medical Association w 1999 roku.
REKLAMA*
Naukowcy z University of California w San Francisco byli w stanie zidentyfikować bezpośrednią korelację między wyższą zawartością witaminy C we krwi i niższymi poziomami ołowiu. Ich odkrycie wiąże się z poważnymi konsekwencjami dla zdrowia publicznego, szczególnie dla rozwoju dzieci, jeśli chodzi o zwalczanie toksyczności ołowiu. Podczas gdy stosowanie ołowiu zostało zakazane przez ponad dwie dekady, wciąż jest możliwe, że wejdziemy z nim w kontakt, zwłaszcza w starszych budynkach. Ołów można znaleźć w starej, niszczejącej farbie, kurzu i innych starszych materiałach budowlanych, a także jak wspomniałam powyżej, znajdziemy go w zanieczyszczonej glebie, wodzie, zanieczyszczonym powietrzu czy dymie papierosowym.
W swoich badaniach naukowcy przeanalizowali dane z analizy krajowej obejmującej 19 000 osób, w tym dorosłych i dzieci, które ukończyły co najmniej sześć lat. Dzieci, które były w pierwszej trójce pod względem zawartości witaminy C we krwi wykazywały 89-procentową obniżoną częstość występowania toksyczności ołowiu. U dorosłych efekt ten był nieznacznie skromniejszy, z 68-procentową redukcją poziomów ołowiu we krwi.
Inne badania wykazały podobny efekt. Na przykład, badanie przeprowadzone przez naukowców z University of Texas Medical Branch w Galveston wykazało, że witamina C obniżyła zawartość ołowiu we krwi. W trakcie badań dali palaczom 1000 mg witaminy C i odkryli, że przyjmowanie tego suplementu znacznie zmniejsza ilość ołowiu przepływającego przez ich krew.
„Codzienne uzupełnienie w postaci zaledwie 1000 mg witaminy C, może spowodować znaczny spadek poziomu ołowiu we krwi. W badaniach na zwierzętach witamina C okazała się także skuteczna w usuwaniu skutków działania ołowiu w postaci zmian w centralnym układzie nerwowym.”
Według Global Lead Advice and Support Service (GLASS) witamina C zmniejsza zawartość ołowiu we krwi w procesie zwanym chelatowaniem. Zasadniczo oznacza to, że witamina C wiąże się z ołowiem i usuwa go z organizmu.
Według GLASS, witamina C nie jest jedyną substancją odżywczą, która może pomóc obniżyć poziom ołowiu we krwi; organizacja zauważa, że inne składniki odżywcze, takie jak witamina E, witamina B1 (tiamina) i witamina B9 (kwas foliowy) również przyczyniły się do zmniejszenia zawartości ołowiu w organizmie. Poza tym wspomniane przeze mnie minerały takie jak: cynk, selen i miedź także blokują wchłanianie ołowiu.
Najlepszym sposobem, aby upewnić się, że dostajesz wystarczającą ilość witaminy C w diecie jest spożywanie dużej ilości świeżych owoców i warzyw każdego dnia. Jednak w dzisiejszych czasach suplementacja to również bardzo dobra opcja.
ZELLSCHUTZ FitLine zawiera: selen, witamina A, witamina E, witamina C. Jego główna funkcja to ochrona komórek organizmu przed niszczącym wpływem wolnych rodników oraz innych czynników negatywnych, a co za tym idzie spowolnienie starzenia się komórek. Dzięki technologii NTC Zellschutz zapewnia szybsze i lepsze przyswajanie rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E i prowitaminy A, w dobrze przyswajalnej, rozpuszczalnej w wodzie postaci.
ZELLSCHUTZ FitLine możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
TUiTERAZ ♥ ♥ ♥
Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.
SKLEP dla zdrowia:
www. rh7.pl
źródło zdjęcia tytułowego: https://www.naturalnews.com/2016-12-07-vitamin-c-can-help-reduce-toxic-levels-of-lead-in-the-blood.html
Dodaj komentarz