ZAKWASZENIE ORGANIZMU.
Komórka. Czy każda komórka jest istotna?
Biochemik, laureat Nagrody Nobla – Otto Heinrich Warburg, odkrył, że przyczyną nowotworów jest zbyt duża kwasowość organizmu. Odczyn kwaśny, oznacza niższe stężenie tlenu.
Tkanki nowotworowe są kwaśne, natomiast zdrowe tkanki są alkaliczne.
Jeśli by pozbawić komórkę 35% jej tlenu, to przez 48 godzin może zamienić się w komórkę nowotworową.[5]
Równowaga kwasowo-zasadowa jest podstawą prawidłowego przebiegu procesów życiowych i niezbędnym warunkiem do zachowania zdrowia.
Osoby, których organizm jest zakwaszony bardzo często:
mają dobre wyniki badań, a czują się fatalnie,
odczuwają notoryczne zmęczenie,
źle sypiają,
wstają rano nie wyspane mimo odpowiedniej ilości snu,
cierpią na częste bóle i zawroty głowy,
ich włosy, skóra, paznokcie są w złej kondycji,
mają problemy ze stawami i mięśniami.
To tylko niektóre objawy, które mogą świadczyć o zakwaszeniu organizmu.
Skutki zakwaszenia organizmu:
grzybica przewodu pokarmowego,
zaparcia, wzdęcia i problemy z trawieniem,
przewlekłe/ostre stany zapalne błony śluzowej żołądka,
nawracające infekcje (osłabiony układ odpornościowy),
wzrost masy ciała, otyłość i cukrzyca
problemy z zatrzymywaniem wody w organizmie (dzieje się tak ponieważ, organizm chce zatrzymać wodę, żeby „rozcieńczyć” stężenie kwasów w organizmie)[4]
dna moczanowa,
bóle mięśni, zapalenie stawów, osteoporoza,
problemy z cerą, trądzik,
nadciśnienie,
nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg,
migrena i zawroty głowy,
nowotwory,
problemy z sercem, zaburzenia rytmu, zwiększone tętno
REKLAMA*
Zanim dalej powiemy sobie o zakwaszeniu, słów kilka o komórce.
Od równowagi kwasowo-zasadowej zależy czy procesy, które zachodzą już na poziomie komórkowym są zgodne z naszymi potrzebami.
Dobra ja sobie tak gadam na „poziomie komórkowym”, a co to w ogóle znaczy?
Tak króciutko, żebyśmy mieli zarys dlaczego to jest tak istotne.
Spójrzcie na to z tej strony.
Komórka jest najmniejszą jednostką każdego żywego organizmu.
Mało tego!
Pojedyncza komórka może stanowić całe ciało organizmu – jest zdolna do przeprowadzania wszystkich niezbędnych procesów życiowych (przemiana materii, oddychanie, trawienie, wydalanie, rozmnażanie).
W naszym organizmie komórki pełnią określone funkcje na rzecz całego organizmu.
komórka+komórka+komórka+….
SKŁADAMY SIĘ Z KOMÓREK!
Każda część naszego ciała zbudowana jest z komórek –mózg, serce, kości, narządy, tkanki po prostu wszystko zbudowane jest z komórek.
Od tego w jakim stanie są nasze komórki i jak o nie zadbamy zależy nasze:
zdrowie,
odporność,
samopoczucie,
wygląd,
sprawność,
i … życie.
Zdrowe, odżywione, dotlenione komórki tworzą ORGANIZM SILNY I ZDROWY, odporny na m.in. choroby, pasożyty, robale, infekcje.
Natomiast komórki „chore”, słabe, niedotlenione, „zakwaszone” tworzą ORGANIZM CHORY I SŁABY, który jest najczęściej siedliskiem pasożytów oraz chorób.
Wiadomo też, że nic nie trwa wiecznie, ale są takie komórki, które mogą żyć równie długo jak my (np. nerwowe czy kostne) inne natomiast żyją najwyżej kilka tygodni (np. komórki krwi czy skóry).
No to teraz powiecie, a sokoro komórki umierają i rodzą się następne to spoko, ta chora umrze, a urodzi się zdrowa.
I tu zła wiadomość (dla tych z „chorymi” komórkami).
Wyeliminowane komórki muszą być natychmiast zastąpione nowymi. To wiadome. Ale jak to się odbywa?
Odbywa się to w ten sposób, że sąsiednia komórka dzieli się na dwie połówki. Podział komórki zachodzi „na podstawie” zawartego w jej jądrze aparatu kopiującego.
Można rzec, że nowa komórka jest kopią starej.
No dobrze jest jeszcze ratunek dla nowo powstających komórek. Jaki?
A no najprostszy na świecie, czyli:
witaminy (ten proces reguluje 13 witamin),
„budulec” czyli kilkadziesiąt substancji budulcowych – białka (18 aminokwasów), minerały (22 minerały), tłuszcze i cukry.
Super. Czyli z „słabej” komórki może powstać zdrowa i silna komórka?
Tak, ale pod warunkiem, że będzie miała dostęp do odpowiedniej ilość substancji, które wymieniłam wyżej.
Witaminy STERUJĄ WZROSTEM KOMÓRKI:
kontrolują przebieg podziału oraz
naprawiają nieprawidłowości powstające w trakcie procesu podziału.
W momencie kiedy zabraknie którejś z witamin, albo któregoś składnika -„budulca”- potrzebnego do budowy komórki, co robi organizm?
No niestety nie czeka, aż się ten składnik pojawi, nie ma na to czasu gdyż cały proces dojrzewania komórki zachodzi bardzo szybko. Tylko co robi? Oczywiście, kombinuje i zastępuje braki tym co ma dostępne. I tak właśnie „rodzą” się kolejne słabe (bo wadliwe) komórki. Jeżeli takie komórki, budują naszą odporność, nasze tkanki,narządy to… no właśnie to chyba nie muszę mówić skąd u nas częste infekcje, choroby, bóle, itp.
Po co to mówię? Ponieważ, to
MY SAMI jesteśmy „HODOWCAMI” TYCH KOMÓREK.
I to od nas zależy czy zapewnimy im odpowiednią ilość wszystkich niezbędnych witamin, składników budulcowych i…
ODPOWIEDNIE ŚRODOWISKO!
Co to znaczy odpowiednie środowisko?
Nasz organizm do sprawnego funkcjonowania potrzebuje RÓWNOWAGI KWASOWO-ZASADOWEJ.
Optymalny i naturalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45.
Poziom pH naszej krwi wpływa na każdą komórkę w naszym ciele.
Z pH jest tak jak z temperaturą ciała człowieka. Właściwa temperatura ciała człowieka to 36,6ºC, inna temperatura świadczy o tym, że coś się dzieje nie tak w naszym organizmie. Tak samo jest z pH krwi.
W naszym ciele wytwarzane są produkty zdolne do alkalizowania jaki i także do zakwaszania.
Problem zaczyna się wtedy kiedy przewyższają te drugie.
Badania wykazały, że środowisko kwaśne, beztlenowe jest świetnym środowiskiem „do hodowli” grzybów, pleśni, bakterii i wirusów. W rezultacie nasz wewnętrzny biologiczny obszar zmienia się ze zdrowego, utlenionego, alkalicznego środowiska na niezdrowy kwaśny (zakwaszenie organizmu).
Zakwaszenie organizmu często traktowane jest jako mit.
Mało tego! Jest wręcz bagatelizowane, a to właśnie ono niejednokrotnie jest przyczyną wielu chorób takich jak:
miażdżycy,
cukrzycy,
chorób serca,
chorób stawów,
nowotworów.
Dlaczego tak jest skoro już w latach 50 został odkryty i udowodniony WPŁYW, jaki ma POZIOM ZAKWASZENIA na FUNKCJONOWANIE UKŁADU IMMUNOLOGICZNEGO.
Zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej prowadzi do małych kryzysów (spadek energii, łamliwe paznokcie, słabe włosy, niedobory minerałów).
Nieleczone, niewyleczone, czy po prosty tylko zaleczone kryzysy, są źródłem przewlekłych schorzeń (np. ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica przewodu pokarmowego).
Kiedy nasz organizm jest zakwaszony, zaczyna zabierać minerały z ważnych narządów i kości w celu zneutralizowania kwasu i usunięcia go z organizmu.
W konsekwencji poziom minerałów takich jak: wapń, sód, potas i magnez może stać się niebezpiecznie niski, powodując uszkodzenia, które mogą nie być wykryte przez wiele lat, aż do…. wiadomo wszystko do czasu.
Z organizmem jest jak z samochodem. Jeżeli będziesz nim tylko jeździł, nie dbając o niego, nie wymieniając oleju, tankując byle jakie paliwo w końcu biedne autko się rozkraczy i dalej nie pojedzie. Pewnie, że czasami możemy jeździć uszkodzonym samochodem, ale liczymy się z tym, że doprowadzamy go do stanu w którym będzie nadawał się tylko na złom.
Tak samo niestety jest z nami. Najczęściej kiedy boli nas głowa, bierzemy po prostu kolejny proszek przeciwbólowy, a nie zastanawiamy się nad przyczyną.
No dobrze wiemy, że odpowiednie pH krwi jest w granicach 7,35-7,45. A kiedy robi się naprawdę niebezpiecznie?
Niebezpieczne dla organizmu zachwianie równowagi występuje przy pH krwi mniejszym niż 6,8 i większym niż 7,8.
Jak pokazują badania większość osób ma obniżony poziom pH czyli zakwaszenie.
Jak mówi dr Piotr Kardasz:
Problem zakwaszenia dotyka niemal 85% ludzi.
Dlaczego tak się dzieje?
Jaki są czynniki powodujące zakwaszenie organizmu?
1. Stres.
2. Szybkie tempo życia.
3. Nieodpowiednia dieta – żywność kwasotwórcza.
4. Brak lub „nadmiar” aktywności fizycznej.
5. Drastyczne kuracje odchudzające.
6. Nadmiar leków.
To wszystko powoduje, że równowaga kwasowo-zasadowa zostaje zachwiana. w organizmie pojawiają się kwaśne pozostałości przemiany materii, z którymi organizm sobie nie radzi. Co robi? „Odkłada” te trucizny, bo nie radzi sobie z ich usuwanie. Odkładanie się tych trucizn powoduje upośledzenie układu odpornościowego oraz poważne zmiany w metabolizmie.
Co to jest żywność kwasotwórcza i co do niej należy?
Żyjemy w ciągłym biegu, nie mamy czasu jeść, spać i czasami nawet żyć…
Niewyspani pijemy coraz więcej kawy i energetyków – zakwaszamy organizm.
Głodni i nie mając czasu, często wybieramy produkty z torebki, fast food, żywność przetworzoną maksymalnie – zakwaszamy organizm.
Mięso stało się dla nas podstawą diety (a nie jak kiedyś – było tylko dodatkiem) – zakwaszamy organizm.
Jemy coraz mniej warzyw i owoców (a jak już jemy, to przeważają warzywa poddane obróbce termicznej).
Jeżeli spożywamy duże ilości produktów kwasotwórczych (wymienione poniżej) w organizmie może powstać nadmiar kwaśnych pozostałości przemiany materii co powoduje zakwaszenie krwi. Następstwem tego jest rozwój chorób.
FitLine Basics na jelita – to koncentrat najbardziej wartościowych owoców, warzyw, zbóż, żywych kultur bakterii oraz enzymów.
Składniki dobrano tak, aby znacząco poprawiły: regeneracje układu pokarmowego, lepsze trawienie, lepsze wchłanianie pożywienia, odbudowa odporności.
FitLine Basics na jelita zawiera żywe kultury bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus acidophilus La-5 + Bifidobacterium lactis Bb-12), 32 enzymy trawienne, witaminę C, witaminę E, prowitaminę A, pierwiastek śladowy selen oraz błonniki.
FITLINE BASICS możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Produkty wysoko-kwasotwórcze to:
- cukier (i wszystkie jego przetwory),
- czerwone mięso,
- mięso kurczaków „faszerowanych” antybiotykami,
- przetworzone wędliny,
- konserwy mięsne i rybne,
- smalec,
- owoce morza,
- glutaminian sodu i potasu,
- biała mąka pszenna i produkty pochodne,
- kawa,
- czarna herbata,
- alkohol,
- kasza manna, pęczak, kasza jęczmienna
- ryż biały i paraboliczny,
- wędzone ryby,
- sól, kostki rosołowe, vegeta, kucharek, Maggi,
- ocet spirytusowy, majonez, musztarda,
- pasteryzowane i słodzone soki owocowe,
- oleje rafinowane,
- słodkie napoje gazowane, [3]
Dla porównania wymienię teraz żywność wysoko-zasadotwórczą:
- warzywa – bakłażan, boćwina, dynia, cukinia, czarna rzodkiew, seler naciowy, szpinak (surowy), rzeżucha
- owoce: ananas, arbuz, kiwi, mango, papaja,
- owoce suszone: daktyle, figi, rodzynki,
- stewia (naturalny słodzik),
- pestki dyni,
- grzyby: kurki i prawdziwki, [3]
BARDZO WAŻNE – ZAPAMIĘTAJ:
Pomimo tego, że cukier ma słodki smak jest kwasotwórczy.
Tkanki nowotworowe żywią się cukrem.
Jak przywrócić równowagę kwasowo-zasadową?
Naturalne odkwaszanie (które jest przeprowadzane samoistnie przez nasz organizm) często jest „blokowane” i uniemożliwiane przez czynniki wspomniane powyżej: brak wysiłku fizycznego, zwiększone narażenie na stres, wewnętrzne toksyny oraz zewnętrzne szkodliwe czynniki środowiskowe.
W takich sytuacjach musimy wziąć sprawy w swoje ręce i….
Podstawowym krokiem na drodze do przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej jest:
zmiana złych nawyków żywieniowych
oraz
odpowiednie nawodnienie.
Dokonuj świadomych wyborów:
1. Usunąć z diety produkty wysoko-kwasotwórcze.
2. Wprowadź do diety produkty bogate w sód, wapń oraz potas – wykazują działanie alkalizujące.
3. Zacznij pić więcej wody.
4. Rano na czczo pij przynajmniej szklankę wody z świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
5. Staraj się nie spożywać żywności przetworzonej.
6. Usuń z diety cukier (przynajmniej ogranicz do minimum).
7. Ogranicz spożycie kawy (a najlepiej usuń całkowicie – przynajmniej na jakiś czas).
8. Zacznij jeść więcej warzyw (najlepiej surowych).
9. Usuń ze swojej diety napoje gazowane i słodzone soki.
10. Zacznij pić herbaty ziołowe np. z pokrzywy, mięty.
11. Włącz do swojej diety zielone soki lub koktajle (świeże, a nie pasteryzowane).
12. Wymień mleko krowie (a raczej wyrób mleko podobny) na mleko kokosowe lub migdałowe (możesz zrobić sam w domu).
13. Zacznij jeść produkty gotowane na parze, albo pieczone, UNIKAJ SMAŻENIA.
14. Oczyszczaj organizm z metali ciężkich.
15. Włącz do swojej diety ekstrakt z czerwonego buraka, który ma silne właściwości alkalizujące.
REKLAMA*
Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.
www. rh7.pl
TUiTERAZ ♥ ♥ ♥
Źródła:
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3195546/
[2] http://www.ionza.co.nz/de-acidification-of-our-body/
[3] http://przygoda-z-dieta-zasadowa.blog.pl/2014/11/28/produkty-mocno-srednio-i-slabo-kwasotworcze-zasadotworcze-oraz-neutralne/
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3917353/
[5] http://cudph.pl/dr-otto-heinrich-warburg-o-glownej-przyczynie-powstawania-nowotworow/
świetny artykuł. Fajnie, że o tym piszesz. Niestety dzisiejsza dieta nie sprzyja zdrowiu, stąd ta lawina nowotworów.
Dziękuję:) Zgadza się najczęściej dieta jest delikatnie mówiąc bardzo zła. Dlatego tak bardzo istotne jest, żebyś wspierali organizm, nie liczyli, że ze wszystkim poradzi sobie sam. Ułatwieniem dla naszego układu odpornościowego jest chociażby wspomniane w poście odkwaszanie organizmu.
Pozdrawiam 🙂
I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.