11 najlepszych naturalnych dopalaczy dla mózgu

Wiele osób żyjących na najwyższych obrotach i przeciążonych obowiązkami kombinuje, jak wejść na jeszcze wyższe obroty, udźwignąć jeszcze więcej obowiązków i być w rezultacie ….. jeszcze bardziej przemęczonym. Mądrzejszymi za wszelką cenę starają się stać nawet… najmądrzejsi.

Gdy redakcja prestiżowego tygodnika naukowego „Nature” zapytała czytelników (ludzi z wyższymi stopniami naukowymi), czy korzystają z preparatów poprawiających uwagę, pamięć czy koncentrację, do stosowania dopalaczy mózgu przyznał się co piąty.

Moim skromnym zdaniem wspomaganie mózgu ma sens wtedy gdy, podstawy są na dobrym poziomie. Co mam na myśli pisząc podstawy???

Podstawy, aby nasz mózg pracował na miarę swoich możliwości to:

  1. Dieta (tu znajdziesz wpis 10 najlepszych pokarmów dla mózgu) przypomnę tylko, że :Około 60% suchej masy mózgu stanowi sam tłuszcz, wchodzący w skład membran tłuszczowych. Większość tłuszczu mózgowego to wielonienasycone kwasy tłuszczowe.Masa mózgu stanowi średnio 2% masy ciała, mimo to,  wykorzystuje on aż 20 % przechodzącego przez organizm tlenu, a jego zużycie energii jest około 10 razy szybsze niż pozostałych narządów.
  2. Odpowiednia ilość snu (wręcz dla niektórych jest to punkt 1). Czy wiesz, że niedosypianie jedna z najczęstszych przyczyn zapominania.
  3. Umiejętność radzenia sobie ze stresem (Cichy zabójca czyli STRES. Jakie są skutki przewlekłego stresu?)
  4. Dobra kondycja naszych jelit (nie bez przyczyny mówi się, że jelita to nasz drugi mózg)
  5. Kontakt z naturą (przynajmniej raz w tygodniu).

Tak jak powiedziałam na początku. Jeżeli wyżej wymienione  punkty są na dobry poziomie, stosowanie „naturalnych dopalaczy” ma sens i przyniesie oczekiwane efekty. Natomiast, jeżeli śpimy po 4-5 godzin, jemy dania typu instant czy fast foody, stres jest na poziomie MAX i stale mamy zaparcia/rozwolnienia, nie oczekujmy, że poniżej wymienione naturalne wspomagacze mózgu będą „cudotwórcami”.


Ponadto Munogen FitLine zawiera: ** wysokogatunkową: L-Argininę i L-Cytrulinę (To aminokwasy, które pełnią ważną rolę w organizmie każdego sportowca, ale nie tylko – przyjmowanie ich pomaga zwiększyć wytrzymałość organizmu i poprawić natlenienie tkanek. Ponadto L-arginina wspomaga prawidłową funkcje wątroby, działa oczyszczająco na komórki tego narządu, jest też dobroczynną substancją dla naszego serca.) ** witaminę B6, witaminę B12 i kwas foliowy, które biorą udział w redukcji zmęczenia i znużenia.   Głównym zadaniem Munogen jest zwiększyć przepływ krwi w organizmie, w każdym naczyniu…tym samym organizm dostaje więcej tlenu do komórek, a co za tym idzie, więcej składników odżywczych. Efektem tego jest więcej energii, redukcja zmęczenia i znużenia * oczyszczenie krwi i limfy * profilaktyka dla układu krążenia * wsparcie do prawidłowego tworzenia krwinek czerwonych

Munogen FitLine możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


Ok, teraz, bez dalszych ceregieli, przedstawiam 11 najlepszych stymulatorów mózgu!

1. ŻEŃ-SZEŃ

Od dawna znany z właściwości leczniczych w regionach azjatyckich, żeń-szeń jest stosunkowo popularny również na półkuli zachodniej.

Wiele badań wykazuje, że związki przeciwutleniające zawarte w żeń-szeniu, zwane ginsenozydami , mają wiele silnych efektów farmakologicznych. Istnieje wiele odniesień do pozytywnego wpływu żeń-szenia na pamięć. Aktywne składniki ginsenozydów mogą promować:

  • neurogeneze: rozwój nowych neuronów
  • wzrost neuronów
  • neurotransmisja: sygnalizacja molekuł (neuroprzekaźników) w mózgu
  • synaptogenesis: rozwój nowych synaps

Oprócz korzyści dla mózgu, żeń-szeń może pomóc przy chorobach odpornościowych, zapaleniach, chorobach metabolicznych i niskiej odporności na stres.

2. KURKUMINA

Podczas gdy kurkumina jest zwykle znana ze swojego wpływu na poprawę zdrowia jelit i niwelowania stanów zapalnych w organizmie, okazuje się, że składnik ten może również „wyostrzyć” nasze mózgi.

W ramach badania wpływu kurkuminy na mózg, naukowcy przeprowadzili eksperyment na grupie 40 dorosłych w wieku 50-84 lat, z których każdy miał umiarkowane problemy z pamięcią. Dodatkowo 30 z nich zostało poddanych skanowaniu mózgu, które wykazało u niektórych obecność szkodliwych białek beta amyloid i tau. To właśnie te białka są odpowiedzialne za chorobę Alzheimera. Uczestnicy badania zostali podzieleni na dwie grupy: pierwsza miała spożywać 90 miligramów kurkuminy 2 razy dziennie przez 18 miesięcy, drugiej aplikowano w tym samym czasie placebo. Efekt?

Grupa otrzymująca kurkuminę poradziła sobie z testami pamięciowymi o 28% lepiej, niż za pierwszym razem! Naukowcy nie zdołali wprawdzie dokładnie opisać mechanizmu takiego działania kurkuminy, ale ponowne badania mózgu wykazały spadek poziomu tych białek w obszarach mózgu odpowiedzialnych za pamięć i emocje.

Kurkumina jest przeciwutleniaczem, który zmniejsza stany zapalne w mózgu” – mówi dr Gary W. Small, dyrektor UCLA Longevity Center – „Takie stany zapalne, gdy są silne lub przewlekłe, mogą prowadzić do depresji, a nawet osłabienia funkcji poznawczych” – dodaje lekarz.

3. OMEGA-3

Według badań przeprowadzonych przez profesora Fernando Gómez-Pinilla istnieje bezpośredni związek między zawartością kwasów tłuszczowych omega-3 a rozwojem i pracą mózgu. 

Omega-3 należą do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych(NNKT), a konkretnie do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obficie występujące w tłustych rybach, orzechach, nasionach chia i niektórych warzywach i owocach np. awokado, kiwi.

Kwas dokozaheksaenowy (DHA), występujący w wysokich stężeniach w łososiu (jemy łososia dzikiego, nie ten hodowlany syf ), wykonuje trzy krytyczne działania w mózgu. DHA poprawia uczenie się i pamięć, poprawia plastyczność synaptyczną i zmniejsza stres oksydacyjny.

Kwas DHA jest bardzo ważnym składnikiem mózgu jednak organizm nie syntezuje go skutecznie. Dlatego też jego zawartość w organizmie zależy w głównej mierze od diety/suplementacji.

Istnieją również dowody na to, że kwasy Omega-3 przeciwdziałają chorobom psychicznym, takim jak depresja i schizofrenia, oraz zaburzeniom neurodegeneracyjnym, takim jak demencja.

Niewystarczające poziomy kwasów Omega-3 wiążą się z kilkoma zaburzeniami psychicznymi, w tym ADHD, zaburzeniem dwubiegunowym, otępieniem, depresją, dysleksją i schizofrenią. Niski poziom kwasów omega-3 może również przyczyniać się do upośledzenia uczenia się i słabej pamięci.

Ilość kwasów omega-3 w organizmie wpływa na ludzki organizm już od najmłodszych lat. Według naukowca dzieci, które zwiększyły ich ilość w codziennej diecie miały lepsze wyniki w szkole, mniejsze problemy w czytaniu czy ortografii. Z wyników badań, które przeprowadzono w Australii na 396 dzieciach w wieku od 6 do 12 lat, którym podawano napój zawierający kwasy omega-3 oraz takie składniki odżywcze jak żelazo, cynk, kwas foliowy oraz witaminy A, B6, B12 i C wynika, że po upływie 6 miesięcy osiągnęły one wyższe wyniki w testach, w których mierzono inteligencję werbalną i pamięć w stosunku do dzieci, które nie otrzymywały napoju. Odpowiedzią na pytanie jak rozwijać mózg  będzie więc zwiększenie ilości kwasów omega-3 w organizmie. Kwasy te, z których szczególnie ważny jest kwas DHA zmniejsza stres oksydacyjny, zwiększa plastyczność synaptyczną oraz zdolności do nauki i zapamiętywania.


PBM Probio minerał  „biologiczne antidotum”

PBM Probio minerał  to połączenie 11 szczepów probiotycznych (w tym lactobacillus, bifidobacterium, strptococus) i minerałów osadowych. PBM jest naturalnym, ekologicznym produktem w postaci pudru.

Jest biologicznym antidotum potęgując kolonizację szczepów probiotycznych, które wypierają florę chorobotwórczą (pleśnie i grzyby) oraz likwidują toksyny znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie.

Sprawia, że pożyteczne mikroorganizmy mogą się rozwijać tworząc tym samym przestrzeń życiową dla całego ekosystemu.

PBM Probio minerał możesz KUPIĆ TU

REKLAMA


4. MAGNEZ

Niski poziom magnezu związany jest z szeregiem chorób przewlekłych i zapalnych, takich jak choroba Alzheimera, astma, zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD), insulinooporność, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, choroba sercowo-naczyniowa (np. udar), migrenowe bóle głowy i osteoporoza [  ].

Magnez jest jednym z najbardziej pomijanych, niedocenianych minerałów, które istnieją – i ma absolutnie kluczowe znaczenie dla zdrowia kognitywnego (kognitywne funkcje naszego mózgu to podstawowe działania tj. mówienie, myślenie, pamiętanie czy chociażby uczenie się). Magnez odgrywa rolę w produkcji ATP, która jest niezbędna do uczenia się, energii i neurogenezy.[2]

Magnez znajduje się głównie w komórce, gdzie działa jako przeciwjon dla bogatych w energię ATP i kwasów nukleinowych. Magnez jest kofaktorem w ponad 300 układach enzymatycznych regulujących różnorodne reakcje biochemiczne w organizmie, w tym syntezę białek, transmisję mięśni i nerwów, przewodnictwo nerwowo-mięśniowe, transdukcję sygnału, kontrolę poziomu glukozy we krwi i regulację ciśnienia krwi. Niektóre enzymy zależne od magnezu to Na + / K + -ATPaza, heksokinaza, kinaza kreatynowa, kinaza białkowa i cyklazy. Magnez jest również niezbędny do strukturalnej funkcji białek, kwasów nukleinowych lub mitochondriów. Jest niezbędny do syntezy DNA i RNA, a także do tlenowej i beztlenowej produkcji energii.[3]

Możesz znaleźć ten minerał w wielu produktach spożywczych, takich jak banany, kakao, fasola, zielone warzywa liściaste (zwłaszcza szpinak), wołowina, gorzka czekolada, orzechy, nasiona, wołowina i łosoś. Jednak pamiętaj, że samo zjedzenie tych produktów nie warunkuje nam odpowiedniej ilości magnezu w organizmie. Wszystko zależy od tego ile z tego pożywienia przyswoimy (czyli stan naszego układu pokarmowego, głownie żołądka i jelit). Spożywanie odpowiedniej ilości magnezu może być trudne, ale na rynku dostępnych jest mnóstwo suplementów jakościowych, które mogą nam w tym pomóc.

5. L-TEANINA

L-teanina jest aminokwasem występującym w niektórych rodzajach grzybów oraz w zielonej herbacie.

Pod względem budowy chemicznej przypomina glutaminian i GABA – dwa kluczowe neurotransmitery – z jedną kluczową różnicą, że L-theanina jest substancją uspokajającą („hamującą”), natomiast glutaminian jest przekaźnikiem pobudzającym. W mózgu ważne jest, aby mieć właściwą równowagę zarówno pobudzających, jak i hamujących chemikaliów.

L-teanina jest słabym antagonistą receptorów NMDA, działa hamująco na wydzielanie glutaminianu i może obniżać poziom tego neuroprzekaźnika, jednocześnie stymulując produkcję GABA . Hamujące neuroprzekaźniki umożliwiają mózgowi i układowi nerwowemu utrzymywanie stanu równowagi. W ten sposób l-teanina i GABA uspokajają mózg; oba są również skuteczne w zmniejszaniu objawów lęku.

L-teanina z łatwością przechodzi przez barierę krew-mózg i wpływa na układ nerwowy, zwiększając aktywność fal alfa już po około 30-45 minutach od podania. Fale alfa utożsamiane są ze stanem głębokiej relaksacji i rozluźnienia, a także zwiększoną uwagą selektywną, i pobudzeniem mentalnym.

Uważa się, że wpływ l-teaniny na częstotliwość fal mózgowych jest bezpośrednio związany z jej właściwościami wspomagającymi walkę ze stresem i poprawą koncentracji.

Właściwości L-teaniny można podsumować tak:

  1. Relaksacja – jako środek relaksujący bez uspokojenia (w stosunku do czegoś takiego jak melisa, który rozluźnia, ale może również uspokajać), poprawia nastrój i redukuje niepokój.
  2. Odprężenie i czujność – L-teanina pomocna jest w walce ze stresem i napięciem, dzięki temu uchodzi za naturalny i przede wszystkim bezpieczny środek rozluźniający. Nie wywołuje przy tym uczucia senności ani zamroczenia, a wręcz przeciwnie –poprawia koncentrację i wyostrza funkcjonowanie.
  3. Skupienie i koncentracja – właściwości nootropowe i prokognitywne l-teaniny polegają na zwiększeniu koncentracji i uwagi na zadaniu oraz większej odporności na dystrakcję.
  4. Wspomaga procesy uczenia się oraz zapamiętywania.

6. ĆWICZENIA AEROBOWE

Aerobik może być najlepszym ćwiczeniem dla mózgu, ponieważ zwiększa przepływ krwi i tętno. W efekcie dostarcza więcej tlenu do mózgu i pozwala mu działać lepiej. Badania pokazują, że ćwiczenia aerobowe wydają się zwiększać rozmiar hipokampa , regionu mózgu odpowiedzialnego za pamięć werbalną, uczenie się, motywację i emocje.

Zgodnie z artykułem opublikowanym przez Harvard Health Publishing Harvard Medical School, „ćwiczenie wspomaga pamięć i myślenie, zarówno w sposób bezpośredni, jak i pośredni.” Wyjaśnia, że ćwiczenie skutecznie zmniejsza stan zapalny i insulinooporność , przyspieszając uwalnianie związków chemicznych zwanych czynniki wzrostu .

Oczywiście, nie musisz być maratończykiem lub guru CrossFit, aby czerpać korzyści poznawcze z ćwiczeń! Na podstawie 4-częściowego badania [3]chodzenie w spokojnym tempie (szczególnie na świeżym powietrzu) zwiększa  pamięć skojarzeniową!


REKLAMAwitaminy z grupy B, niacyna, depresja, brak witamin

Activize FitLine– zawiera wszystkie witaminy z grupy B. Activize Oxyplus jest to czterokrotnie opatentowany hit w nanotechnologii.  Jest to suplement diety dotleniający wszystkie komórki mózgowe -dzięki zawartości tlenu pozyskanego z alg brunatnych.  Aktywizuje cały system nerwowy – witaminy z grupy”B”, które są odpowiedzialne za stabilizacje tego układu, pomaga w takich zaburzeniach jak : choroba Alzheimera, SM, ADHD, leczy depresje,  polepsza koncentrację pamięć, łagodzi bóle mięśniowe, łagodzi bóle menstruacyjne, zapobiega siwieniu i łysieniu, stabilizuje ciśnienie. Dostarcza również łatwo przyswajalną witaminę C, A i E.

ACTIVIZE Oxyplus możesz KUPIĆ TU


7. RÓŻANIEC GÓRSKI (Rhodiola rosea)

Rhodiola Rosea (Rhodiola) to zioło, które rośnie w arktycznych górskich regionach Azji, Europy i Ameryki Północnej. Potocznie zwany złotym lub arktycznym korzeniem różeniec górski należy do roślin adaptogennych – jest wszechstronnym środkiem wzmacniającym, dodającym witalności i poprawiającym samopoczucie.
Idealny dla osób osłabionych, zmęczonych psychicznie i fizycznie, zestresowanych, wpadających w melancholię lub depresję.

Z badań klinicznych i doświadczeń wynika,  że różeniec górski oddala przykre w skutkach następstwa związane z ogólną niewydolnością fizyczną i emocjonalną organizmu. [4, 5]
Uodparnia na czynniki stresogenne, zwiększa wytrzymałość na stres emocjonalny i fizyczny, pozwala zachować spokój i dobry nastrój nawet w ciężkich sytuacjach, poprawia jasność myślenia, pamięć i koncentrację ale nie otumania. Równoważy działanie nerwowego układu współczulnego i przywspółczulnego.
Łagodzi niepokój, stany lękowe i depresyjne, uczucie ogólnego rozbicia i splątania. W leczeniu depresji jest niemal tak samo skuteczny, jak popularne środki farmakologiczne. [6, 7]

8. WITAMINY Z GRUPY B

W porównaniu do grupy osób przyjmujących placebo, seniorzy z wysokim poziomem omega-3, którym podawano wysokie dawki witaminy B6, kwasu foliowego (B9) oraz witaminy B12 doświadczyli o 40% mniej atrofii mózgu w ciągu 2-letniej kuracji. 

Witaminy z grupy B nie tylko spowalniają kurczenie się mózgu, lecz spowalniają szczególnie kurczenie się tych regionów mózgu, które są najciężej dotknięte przez chorobę Alzheimera.

Przeanalizowano wpływ suplementacji witaminą B i porównano ze stężeniem kwasów tłuszczowych omega-3 w punkcie wyjściowym. Co ciekawe, tylko osoby, które miały wysoki poziom omega-3 czerpały korzyści z suplementacji witaminami z grupy B.[8]

Witaminy z grupy B znacznie spowalniają kurczenie się mózgu.

Podniesiony poziom homocysteiny jest związany z degeneracją mózgu, a witaminy z grupy B hamują homocysteinę.

Badanie przeprowadzone w 2010 roku, w którym uczestnicy otrzymywali wyższe niż normalnie zalecane dawki witamin z grupy B też wykazało, że osoby otrzymujące witaminy z grupy B doświadczały o wiele powolniejszego kurczenia się mózgu niż grupa, której podawano placebo.  W badaniu tym uczestnicy otrzymywali placebo lub 800 mikrogramów (mcg) kwasu foliowego, 500 mcg witaminy B12 i 20 mg witaminy B6. Badanie opierało się na założeniu, że kontrolując poziom homocysteiny, można zmniejszyć kurczenie się mózgu, tym samym spowalniając rozwój choroby Alzheimera. I rzeczywiście, po dwóch latach, u osób które otrzymywały witaminy B, zaobserwowano znaczne spowolnienie kurczenia się mózgu w porównaniu do tych, którzy otrzymali placebo. Ci, którzy mieli najwyższy poziom homocysteiny na początku badania doświadczyli kurczenia się mózgu o połowę wolniej niż osoby przyjmujące placebo.

9. WITAMINA C i D

Oprócz witamin z grupy B, witaminy C i D są równie ważne dla optymalnego zdrowia mózgu.

Witamina C odgrywa ważną rolę w produkcji neuroprzekaźników, w tym serotoniny, która wykazuje działanie przeciwdepresyjne.

Wykazano również, że witamina C poprawia iloraz inteligencji, pamięć oraz zapewnia ochronę przed związaną z wiekiem degeneracją mózgu i udarem.

W jednym z badań wykazano, że połączenie witaminy C i E (które działają synergistycznie) pomogło zmniejszyć ryzyko demencji o 60%. Witamina C ma również działanie odtruwające, a dzięki swojej zdolności do przekraczania bariery krew-mózg może pomóc w usuwaniu metali ciężkich z mózgu.

Witamina D –  ma również ogromny wpływ na mózg. Kobiety w ciąży powinny być szczególnie tego świadome, ponieważ niedobór witaminy D w czasie ciąży może uniemożliwiać prawidłowy rozwój mózgu u płodu, a także powodować wiele innych problemów.

Po urodzeniu dzieci potrzebują witaminy D do dalszego rozwoju mózgu, a w wieku dorosłym optymalny poziom witaminy D zapobiega osłabieniu funkcji poznawczych.

10. KREATYNA

Kreatyna jest aminokwasem znajdującym się w mięśniach i mózgu. W organizmie kreatyna działa poprzez ułatwianie recyklingu trifosforanu adenozyny (ATP), organicznej substancji chemicznej, która dostarcza energii komórkom w całym ciele. Najlepsze źródła żywności kreatyny to ryby, czerwone mięso, wieprzowina i drób. (Niestety nie ma wegańskiego źródła kreatyny z wyjątkiem suplementów.)

Badania pokazują, że suplementacja kreatyną ułatwia ludziom wykonywanie bardziej skomplikowanych zadań. [9] Kreatyna może również pozytywnie wpływać na pamięć roboczą i szybkość przetwarzania.

11. GINKGO BILOBA

Gingko Biloba to zioło zebrane z „drzewa miłorzębu” i ma prawie 270 milionów lat. Ginkgo służy jako naturalne leczenie różnych stanów, takich jak lęk, otępienie, choroba Alzheimera i jaskra.

Eksperci odkryli dwa rodzaje aktywnych składników w liściach miłorzębu: są to glikozydy flawonowe i terpeny, które mają szeroki zakres działana i przynoszą wiele korzyści dla zdrowia.

Ginkgo Biloba korzystnie wpływa na metabolizm mózgu:

  • Poprawia dopływ tlenu i glukozy do komórek mózgowych oraz innych tkanek.
  • Zwiększa zapas energetyczny komórek.

Naukowcy uważają, że miłorząb japoński (Ginkgo Biloba) korzystnie wpływa na poprawę przepływu krwi w mózgu oraz zwiększa sprawność umysłową poprzez:

TUiTERAZ ♥

 
  • usprawnianie pamięci i koncentracji,
  • zmniejszanie szumów w uszach i zawrotów głowy.

REKLAMA*


TUiTERAZ ♥

 
 

Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.

www. rh7.pl

sklep ze zdrowymi produktami

Źródło: https://www.powerofpositivity.com/10-best-brain-boosters/

zdjęcia tytułowego: https://www.rd.com/health/wellness/brain-secrets/

INFORMACJA

Informacje zamieszczane na blogu „10Blogdazdrowie” nie są przeznaczone do diagnozowania czy leczenia jakiejkolwiek choroby oraz nie stanowią fachowej porady medycznej. Wszystkie artykuły, porady tu wrzucane służą wyłącznie do celów informacyjnych, edukacyjnych i czasami (nie zawsze) wyrażania opinii osobistej. Zawsze przed podjęciem decyzji o zastosowaniu naturalnych metod w celu wspomagania terapii należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Nie zajmuję się chorobami i leczeniem od tego są lekarze. Ponadto nie biorę odpowiedzialności za osoby, które na własną rękę zastosują któreś metody czy kuracje.

Grunt do zdrowie, zadbaj o nie!

TUiTERAZ

1 Trackback / Pingback

  1. Czego potrzebuje mózg, by dobrze pracować? - 18.03 Światowy Dzień Mózgu ⋆ TEN BLOG DA ZDROWIE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*