Czy wiesz, że twoja wątroba w dużej mierze kontroluje twoje emocje i jest głównym organem detoksykującym całe twoje ciało? Oznacza to, że niedostatecznie funkcjonująca, zestresowana, zanieczyszczona wątroba prowadzi do „niskiego” lub depresyjnego poczucia i powoduje problemy zdrowotne w całym ciele.
Wątroba jest odpowiedzialny za wiele ważnych funkcji związanych z trawieniem, metabolizmem, odpornością i przechowywaniem składników odżywczych potrzebnych organizmowi do przetrwania.
Co więcej, wątroba jest gruczołem, który wydziela substancje chemiczne wymagane przez inne części ciała. W rzeczywistości wątroba jest jedyną częścią ciała, która jest zarówno narządem, jak i gruczołem.
We wnętrzu wątroby produkowane są liczne związki chemiczne niezbędne dla trawienia pokarmu – enzymy trawienne. Jednak podstawową rolą tego narządu jest przetworzenie pokarmu do prostych związków służących budowie i regeneracji ludzkich tkanek. A więc wytworzenie aminokwasów (i z nich później białek) oraz kwasów tłuszczowych niezbędnych do budowy i regeneracji komórek i tkanek ciała. Innym ważnym zadaniem jest wytworzenie zapasowych substancji energetycznych (glikogen, tłuszcze); czy związków umożliwiających reakcje na bodźce – hormonów rzutujących na funkcje fizjologiczne ustroju, jak też na aktywność i emocje. Ponadto wątroba wytwarza podstawowe składniki krwi odpowiedzialne za jej krzepliwość, natlenienie, gospodarkę cholesterolową i odporność organizmu. Bierze również udział w przemianach białek i aminokwasów i witamin.
Wątroba odgrywa też rolę ważnego narządu oczyszczającego krew z toksyn i ze zbędnych związków metabolicznych, w tym z toksyn pokarmowych, hormonów, leków, itp. Większość z tych związków wątroba rozkłada na proste substancje, neutralne dla ustroju i łatwo dające się wydalić z moczem i kałem.
REKLAMA*
Ponieważ wątroba spełnia tak wiele ważnych funkcji, ważne jest, aby była zdrowa. Niezdrowa dieta i zły styl życia mogą „przepracować” i przeciążać wątrobę, przez co nie jest ona w stanie efektywnie przetwarzać toksyn i tłuszczu.
To z kolei może zwiększać ryzyko otyłości, chorób sercowo-naczyniowych, chronicznego zmęczenia, bólów głowy, problemów trawiennych, alergii i wielu innych problemów zdrowotnych.
Na szczęście jest wiele produktów spożywczych, które mogą pomóc w oczyszczeniu, odmłodnieniu i odtoksycznieniu wątroby.
Oto 14 produktów żywnościowych oczyszczających wątrobę:
1. Czosnek
Czosnek świetnie nadaje się do oczyszczenia wątroby. Pomaga aktywować enzymy w wątrobie, które pomagają usunąć toksyny. Zawiera również dwa naturalne związki zwane allicyną i selenem, które wspomagają proces oczyszczania wątroby i chronią wątrobę przed toksycznym uszkodzeniem.
Ponadto czosnek obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, co może przeciążać wątrobę i utrudniać jej funkcjonowanie.
Aby poprawić zdrowie wątroby, użyj świeżego surowego czosnku zamiast przetworzonego lub zmielonego czosnku. Osobiście jem 2 do 3 surowe ząbki czosnku dziennie i włączam czosnek do gotowania, gdy tylko jest to możliwe.
2. Grejpfrut
Będąc dobrym źródłem witaminy C, pektyn i przeciwutleniaczy, grejpfrut wspomaga naturalny proces oczyszczania wątroby.
Zawiera również glutation, silny przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki i odtruwa wątrobę. Glutation pomaga również w detoksykacji metali ciężkich. Ponadto flawonoid naringenin (substancja ta odpowiada za charakterystyczny, gorzkawy smak grejpfruta) w grejpfrutach pomaga rozkładać tłuszcz.
Najlepiej pić niewielką szklankę świeżo wyciśniętego soku grejpfrutowego.
Uwaga: Jeśli przyjmujesz leki, skonsultuj się z lekarzem przed zażyciem tych owoców, ponieważ mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami.
3. Buraki
Buraki to kolejny potężny pokarm do czyszczenia i wspomagania funkcji wątroby. Wysoka zawartość flawonoidów roślinnych i beta-karotenu pomaga w pobudzeniu i poprawie ogólnej czynności wątroby.
Ponadto buraki są naturalnymi oczyszczaczami krwi.
Jak stosować?
Wystarczy dodać świeże buraki lub sok do codziennej diety.
U mnie w menu często gości następująca sałatka:
- 1 szklanka startych buraków,
- 2 łyżki tłoczonej na zimno oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- sokiem z ½ cytryny,
- prażone pestki słonecznika lub dyni,
- sól i świeży pieprz do smaku.
FitLine Basics na jelita – to koncentrat najbardziej wartościowych owoców, warzyw, zbóż, żywych kultur bakterii oraz enzymów.
Składniki dobrano tak, aby znacząco poprawiły: regeneracje układu pokarmowego, lepsze trawienie, lepsze wchłanianie pożywienia, odbudowa odporności.
FitLine Basics na jelita zawiera żywe kultury bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus acidophilus La-5 + Bifidobacterium lactis Bb-12), 32 enzymy trawienne, witaminę C, witaminę E, prowitaminę A, pierwiastek śladowy selen oraz błonniki.
FITLINE BASICS możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
4. Cytryna
Cytryny pomagają odtruć wątrobę głównie z powodu zawartego w niej antyoksydantu D-Limonenu, który pomaga aktywować enzymy w wątrobie, które wspomagają detoksyfikację.
Co więcej, duża ilość witaminy C w cytrynach pomaga Twojej wątrobie wytwarzać więcej enzymów wspomagających trawienie.
Cytryny również pobudzają wchłanianie minerałów przez wątrobę.
Mamy zatem kolejne argumenty przemawiające za tym, aby pić wodę z cytryną.
5. Zielona herbata
Pijąc zieloną herbatę codziennie, możesz pomóc swojemu ciału w wypłukaniu toksyn i złogów tłuszczu, przy jednoczesnym zwiększeniu poziomu nawodnienia.
Badania z 2002 roku opublikowane w International Journal of Obesity wykazały, że katechiny zawarte w herbacie pomagają stymulować katabolizm lipidów w wątrobie. To z kolei zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie. Ten zdrowy napój chroni wątrobę przed niszczącym działaniem toksycznych substancji, takich jak alkohol.
Zielona herbata jest również korzystna w leczeniu lub zapobieganiu chorobom wątroby. Według badań opublikowanych w 2009 roku w Cancer Causes and Control, ludzie, którzy piją zieloną herbatę mają mniejsze ryzyko zachorowania na raka wątroby.
Pij 2 do 3 filiżanek zielonej herbaty dziennie.
Uwaga: Oczywiście nie należy też przesadzać z nadmiernym spożywaniem zielonej zielonej herbaty, ponieważ może to mieć negatywny wpływ na wątrobę i inne części ciała.
6. Orzechy włoskie
Wysoka zawartość aminokwasu L-argininy w orzechach włoskich wspomaga wątrobę w detoksyfikacji amoniaku. Ponadto orzechy włoskie zawierają glutation i kwasy tłuszczowe omega-3, które wspomagają naturalny proces oczyszczania wątroby.
Według badań z 2008 r. Opublikowanych w Journal of Agricultural and Food Chemistry, polifenole orzecha włoskiego zapobiegają uszkodzeniom wątroby indukowanym przez tetrachlorek węgla i d-galaktozaminę.
7. Kurkuma
Kurkuma to kolejny popularny i skuteczny pokarm oczyszczający wątrobę. Poprawia także zdolność organizmu do trawienia tłuszczów.
Oczywiście tak naprawdę chodzi o kurkuminę zawartą w kurkumie, ktora indukuje powstanie pierwotnego enzymu detoksykacji wątroby zwanego transferazą glutationową. Pomaga także w regeneracji uszkodzonych komórek wątroby.
Badania naukowe wykonane na Uniwersytecie Srinakharinwirot w Bangkoku potwierdzają zdumiewające właściwości regeneracyjne przyprawy zwanej kurkuminą. Okazało się, że zawarty w niej polifenol jest w stanie regenerować komórki wątroby. Badania były prowadzone na zwierzętach laboratoryjnych w różnych stanach. Dzięki kurkuminie w diecie następowała fizyczna regeneracja komórek. Co więcej kurkumina w diecie wydaje się być świetnym środkiem zapobiegawczym cukrzycy.
Poza tym kurkumina wywiera efekt leczniczy na wątrobę, który opiera się na działaniu żółciotwórczym. Żółć jest specyficzną wydzieliną wątroby, dzięki której zachodzi proces trawienny. Jeżeli wątroba nie pracuje prawidłowo, lub jest obciążona nadmierną ilością pokarmu, wówczas proces trawienia jest spowolniony. Dostarczenie kurkuminy przyspiesza trawienie i chroni przed dolegliwościami, w postaci wzdęć, zaparć oraz bólów brzucha.
8. Awokado
Awokado zawiera silne związki chemiczne, które mogą zmniejszać uszkodzenie wątroby, zgodnie z badaniem przeprowadzonym w 2000 roku przez American Chemical Society. Ten owoc jest bogaty w glutation, związek wymagany przez wątrobę do oczyszczania szkodliwych toksyn i prawidłowego funkcjonowania.
Wysoka ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych w awokado pomaga zmniejszyć lipoproteiny o niskiej gęstości ( „zły” cholesterol) i zwiększyć lipoproteiny o wysokiej gęstości („dobry” cholesterol). Wątroba łatwo przetwarza dobry cholesterol.
Ponadto, awokado zawiera wiele minerałów, witamin i składników odżywczych, które wspomagają ogólny stan zdrowia wątroby i pomagają rozkładać tłuszcze.
Jedz 2-3 awokado na tydzień (osobiście staram się jeszcze 0,5 dziennie) przez kilka miesięcy, aby pomóc w odwróceniu uszkodzenia wątroby.
ZALETY RESTORATE FitLine: działa bazowo (działa jak bufor zasadowy) , wzmacnia odporność organizmu, ułatwia zasypianie, przyspiesza gojenie złamań kości i ran, wspomaga nocną regenerację organizmu, poprawia ogólne samopoczucie (dzięki zawartości magnezu), bogaty w cynk – pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej, cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych, bogaty w chrom i cynk – usprawnia metabolizm cukrów i tłuszczy.
RESTORATE FitLine możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
9. Brokuł i kalafior
Warzywa te wspomagają naturalny proces oczyszczania wątroby.
Jedzenie brokułów i kalafiora powoduje zwiększenie produkcji glukozynolanów, które pomagają wypłukać rakotwórcze i inne szkodliwe toksyny.
Wysoka zawartość błonnika w nich zawarta poprawia również proces trawienia. Ponadto zawierają rozpuszczalną w tłuszczach witaminę E, ważny przeciwutleniacz dla wątroby.
10. Jabłka
Są bogate w pektyny i inne związki niezbędne do oczyszczenia i uwolnienia od toksyn przewodu pokarmowego. Jabłka ułatwiają wątrobie pozbyć się balastu w postaci toksyn utrudniających oczyszczanie.
Ponadto jabłka zawierają kwas jabłkowy, naturalnie oczyszczający składnik odżywczy, który usuwa z krwi substancje rakotwórcze i inne toksyny.
Wszystkie rodzaje jabłek są dobre dla twojej wątroby, jednak dla szybkiego oczyszczenia wątroby wybierz organiczne jabłka.
11. Kapusta
Izotiocyjaniany (ITC) zapewniają aktywność enzymów detoksykujących wątrobę, które jednocześnie pomagają wypłukać toksyny i mają działanie antyrakowe.
12. Mniszek lekarski
Herbata z mniszka lekarskiego pomaga wątrobie w rozbić tłuszcz, produkować aminokwasy i usuwać toksyny.
13. Oliwa z oliwek
Tłoczona na zimno oliwa z oliwek, jak również olej z lnu i nasion konopi są świetnym wsparciem dla wątroby, ponieważ „wysysają” szkodliwe toksyny z organizmu.
14. Zielone warzywa liściaste.
Zielone warzywa są bardzo bogate w chlorofil – absorbuje toksyny środowiskowe, zwiększa produkcję żółci, neutralizuje metale ciężkie, chemikalia i pestycydy, co zmniejsza obciążenie wątroby.
Ponadto, aby zachować zdrową wątrobę, zaleca się wyeliminowanie lub ograniczenie alkoholu, cukru rafinowanego, nadmiaru kofeiny i przetworzonej żywności. Ponadto warto też rzucić palenie, ponieważ powoduje znaczne uszkodzenie różnych narządów ciała, w tym wątroby.
REKLAMA*
TUiTERAZ♥ ♥ ♥
Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.
www. rh7.pl
Źródło: https://www.top10homeremedies.com/superfoods/top-10-liver-cleansing-superfoods.html
zdjęcia tytułowego: http://fattyliverdietguide.org/what-are-some-effective-liver-cleansing-foods/
It’s going to be ending of mine day, but before ending I am reading this enormous
post to increase my experience.