Wrzesień, jesień, odporność – czas na sezonowe „superfood”.
Lato w tym roku wyjątkowo nas rozpieszcza, ale w powietrzu czuć już nadchodzącą jesień. Ciepłe, słoneczne dni, zaczynają ustępować miejsca chłodniejszym porankom… A że, jak wiadomo łatwiej zapobiegać niż leczyć, koniec sierpnia i wrzesień, to najlepszy czas aby zabrać się do działań nakierowanych na wzmocnienie Naszej odporności. Jak przygotować się na ten okres wzmożonej walki z wirusami i przeziębieniem? Jak zadbać o odporność swoją i swojej rodziny, żeby cieszyć się dobrym zdrowiem i urokami jesieni, niezależnie od warunków za oknem?
Nie tylko leki z apteki są w stanie uchronić Nas przed przeziębieniem. Ważna jest świadomość, że budowanie odporności zaczyna się w kuchni. To właściwa dieta stanowi podstawę sprawnie działającego układu immunologicznego. Układ ten dla właściwego funkcjonowania potrzebuje zestawu witamin i składników mineralnych oraz. W okresie jesiennym, gdy jesteśmy bardziej narażeni na infekcje, wzrasta zapotrzebowanie organizmu na witaminy D, A, C oraz witaminy z grupy B, a także na żelazo, cynk, selen i miedź oraz zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe . Składniki te znajdziemy m.in. w sezonowych warzywach i owocach.
Sama natura urządziła to tak, że jesienne plony z ogrodu, wydają się być idealnie wkomponowane w trend wzmacniania organizmu w czasie jesiennych chłodów. Ilość wartości odżywczych sezonowych owoców i warzyw, sprawia, że bez zawahania, możemy zaliczyć je do tzw. „superfood”, czyli produktów, które są bombą witaminowo – odżywczą i doskonałym uzupełnieniem diety, wspierającym zdrowie oraz odporność.
Oto kilka superfood, które mogą pomóc nam zbudować silny układ odpornościowy:
- Dynia i marchew
Doskonałe źródła β-karotenu. W organizmie jest on przekształcany w witaminę A niezbędną do stymulowania reakcji odpornościowych. Jest ona również silnym antyoksydantem, skutecznie „usuwającym” wolne rodniki. Ich nadmiar przyczynia się do uszkodzenia komórek, a tym samym zaburzenia odporności. Jednym z pierwszych objawów niedoborów wit.A jest właśnie osłabienie odporności organizmu i zwiększenie podatności na infekcje.
Pestki dyni i olej z pestek dyni to cenne źródło cynku i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują pracę układu immunologicznego. Pestki z dyni są bogatym źródłem kukurbitacyny, która działa przeciwpasożytniczo, natomiast duża zawartość cynku chroni organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Niedobór cynku zwiększa podatność na infekcje, powoduje gorsze gojenie się ran oraz brak łaknienia.
Ponieważ witamina A rozpuszczalna jest w tłuszczach, do potraw należy dodać odrobinę tłuszczu pod postacią np. oleju lub orzechów.
Więcej o właściwościach dyni przeczytasz tutaj:
- Papryka, pomidor, szpinak, brokuł, natka pietruszki, burak, cebula, , cukinia, śliwki, jagody, jabłka, gruszki, brzoskwinie, porzeczki, czyli inne warzywa i owoce bogate w witaminy A,C i E o właściwościach antyoksydacyjnych oraz bogate w błonnik, który reguluje przemianę materii, tworząc podłoże dla rozwoju korzystnej mikroflory jelitowej.
- Imbir, kurkuma, cynamon, goździki, pieprz cayenne, chili – przyprawy o właściwościach immunostymulujących – pomagają zwalczyć wirusy i bakterie. Uchodzą za niezwykle skuteczne naturalne produkty w walce z przeziębieniem i grypą. Dodawaj je więc do przygotowywanych potraw.
- Czosnek i miód – naturalne składniki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, wzmacniają naturalne siły organizmu. Czosnek jest bogaty w związki siarkowe – głównie allicynę, odpowiadającą za jego specyficzny zapach oraz antybiotyczne i przeciwgrzybicze działanie. Wspomaga odbudowę zniszczonej flory bakteryjnej w jelitach po kuracji antybiotykowej, a gdy już dojdzie do infekcji, czosnek pozwoli szybciej uporać się z infekcją.
Miód naturalny ma właściwości antybakteryjne i wspiera układ odpornościowy. Dodawaj go do herbaty (przestudzonej) i/lub koktajli.
- Orzechy i nasiona: Bogate w zdrowe tłuszcze i mikroelementy (żelazo, miedź, selen, cynk) pomagają w utrzymaniu odporności. Selen to bardzo silny przeciwutleniacz, modulujący układ odpornościowy i zatrzymujący procesy zapalne. Występuje m.in. w orzechach włoskich i laskowych.
A o tym, dlaczego warto moczyć orzechy i nasiona przed spożyciem dowiesz się z tego artykułu:
Jak i po co moczyc orzechy nasiona co ma do tego obciazona trzustka
- Fermentowane mleko (kefir, maślanka, jogurt,) i dobrej jakości kiszonki (kiszona kapusta, ogórki) to źródła probiotyków, które korzystnie oddziałują na mikroflorę jelitową. Bakterie fermentacji mlekowej w kiszonej kapuście i ogórkach pomagają w regulacji flory bakteryjnej jelit. Produkty poddane kiszeniu zachowują również większość wartości odżywczych, a kwaśny odczyn sprzyja stabilności witaminy C. Są również dobrym źródłem przeciwutleniaczy „oczyszczających” organizm z nadmiaru wolnych rodników.
Jaki związek mają jelita z odpornością? Zapraszamy do przeczytania artykułu:
Jak dobre zdrowie jelit moze wzmocnic uklad odpornosciowy 4 oznaki problemow z jelitami
- Owoce cytrusowe: Pomarańcze, grejpfruty, cytryny – Co prawda nie rosną w naszym klimacie, ale jesienią i zimą uważa się je za owoce sezonowe. Jesienią są świetnym dodatkiem wzmacniającym odporność. I nie chodzi jedynie o witaminę C. W końcu w naszym menu jest wiele jej bogatszych źródeł, choćby czerwona papryka, która ma prawie trzy razy więcej witaminy C niż cytryna. Faktem jest jednak, że cytrusy pomagają organizmowi bronić się przed drobnoustrojami, na kilka sposobów. Dzięki przeciwutleniaczom mogą wzmacniać naczynia włosowate – naturalną barierę dla agresorów, poprawiają funkcjonowanie limfocytów, które rozprawiają się z bakteriami i wirusami. Zaś dzięki zawartym w cytrusach pektynom z organizmu są usuwane toksyny, w tym te, utrudniające pracę układu odpornościowego. A dodatkowo kwaśne cytrusy poprawiają apetyt, co ważne, by szybko rozprawić się z infekcją. Dlatego, gdy tylko czujemy, że coś nas bierze, zjedzmy miseczkę sałatki cytrusowej lub wypijmy przynajmniej szklankę świeżo wyciskanego soku z pomarańczy i grejpfruta. Cytrusy dzięki zawartości witaminy C, poprawiają przyswajanie żelaza.
Zdrowa dieta oparta na różnorodnych składnikach to klucz do wzmocnienia odporności. Włączając żywność superfood do codziennych posiłków, możesz wzmocnić odporność swoją i swojej rodziny na jesienne przeziębienia i infekcje.
Odporność wzmacnia także aktywność fizyczna na świeżym powietrzu. Mimo chłodniejszej pogody nie rezygnuj ze spacerów, nordic walkingu czy joggingu.
JESIENNE SOKI:
Sok kojarzy się większości z nas z pełnią lata, ale ten odżywczy napój można przygotowywać przez cały rok. Ważny jest dobór składników – gdy wśród polskich owoców i warzyw we wrześniu do wyboru są już tylko jabłka i gruszki
więcej o właściwościach gruszki w tym poście :
Nieoceniona gruszka jej wlasciwosci wartosci odzywcze
– warto sięgnąć dodatkowo po warzywa – dynię, marchew, czy paprykę.
Sezonowe soki i koktajle mogą być pysznym i zdrowym uzupełnieniem diety. Są pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które pomagają utrzymać, energię i siły, nawet gdy za oknem wrzesień, chłód i deszcz.
Sok jesienny TURBOZDROWY z czosnkiem i cebulą
Składniki:
½ dyni Hokkaido
4 marchewki
2 jabłka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka
Wykonanie:
Wszystkie składniki umyj. Dynię i paprykę oczyść z nasion i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz. Marchewkę wyszoruj pod wodą. Jabłka, marchewki, dynię, paprykę, cebulę, czosnek wrzucaj naprzemiennie do wyciskarki z założonym sitkiem do soków.
Jeśli chcesz podać schłodzony sok, dodaj kilka kostek lodu. Przelej sok do szklanek, udekoruj i podawaj od razu.
Sok łączy w sobie smak i wartości odżywcze jesiennych superfood, a dodatek czosnku i cebuli dodaje mu charakterystycznego twistu.
Ilość składników i proporcje możesz dostosować do swoich preferencji smakowych.
Cytrusowo – imbirowy Booster na odporność
Składniki:
2 marchewki
3 pomarańcze
1 grejpfrut
1 cytryna
1 limonka
6 cm korzenia imbiru
Po 1/2 łyżeczki kurkumy i cynamonu
(możesz dodać więcej, jeśli lubisz
intensywny smak)
Miód do smaku (opcjonalnie)
Wykonanie:
Cytrusy obierz ze skórki i oczyść z białych błonek. Marchewkę i imbir wyszoruj pod wodą. Składniki wrzucaj naprzemiennie do wyciskarki z założonym sitkiem do soków. Dodaj kurkumę i cynamon. Do gotowego soku dodaj pieprz (wzmacnia działanie kurkuminy) Więcej o właściwościach kurkumy przeczytasz tu:
14 najlepszych pokarmow oczyszczajacych watrobe
Jeśli chcesz podać sok schłodzony, dodaj kilka kostek lodu. Przelej sok do szklanek, udekoruj i podawaj od razu.
Kombinacja smaków cytrusów, ostrości imbiru i lekko pikantnej kurkumy sprawia, że ten sok nie tylko korzystnie wpływa na zdrowie, ale także dostarcza przyjemnych wrażeń smakowych.
Sok może być mocno aromatyczny i intensywny, dlatego dodanie miodu lub innego słodzika może złagodzić smak. Spróbuj takiego połączenia składników i dostosuj proporcje do swojego gustu.
Wprowadź do swojej codziennej rutyny nawyk picia świeżych sezonowych soków, które dadzą Ci zdrowie i witalność na całą jesień. To Twoja szansa na cieszenie się urokami jesiennego sezonu, niezależnie od warunków za oknem.
Wzmacniaj odporność naturalnie – Miksuj i pij na zdrowie!
Wykorzystujmy bogactwo natury tam, gdzie tylko można.
Jeżeli lubisz zdrowo się odżywiać, zależy Ci na bezpośrednim dostarczaniu witamin, cenisz sobie smak, jakość, wygodę i oszczędność czasu, to Kuvings REVO830 jest wyciskarką dla Ciebie. Przygotujesz dzięki niej, w zaciszu swojego domu, pyszne i pełne wartości odżywczych soki, zdrowe lody oraz gęste koktajle. W sezonie jesiennym, sprzęt Kuvings pomoże stworzyć wartościowe, odżywcze dania, które zadbają o odporność i dodadzą sił witalnych na jesienne chłodne dni.
Odkryj moc wyciskania z uniwersalną wyciskarką Kuvings Revo830!
Pod tym linkiem możesz kupić ten produkt 10% taniej, zniżka działa też po wpisaniu kodu zniżkowego ,,blogdlazdrowia”.
Wyciskarkę Kuvings Revo830 możesz KUPIĆ TU
Wpis zawiera linki afiliacyjne – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony, za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe treści.
Z pozdrowieniami – Blog da Zdrowie ?
Dodaj komentarz