Choć okres jesienno-zimowy nie jest dobrym czasem na przeprowadzanie diety oczyszczającej, warto włączyć poniższe pokarmy do naszego codziennego menu. W ten sposób zminimalizujemy ilość toksyn gromadzącą się w naszym organizmie (choćby z zanieczyszczonego zimowego powietrza). Poza tym żywność ta wspiera wątrobe i jelitom w funkcjach odtruwających oraz pomaga wydalić nagromadzone toksyny.
Oto 15 pokarmów które ułatwią usuwanie szkodliwych toksyn z organizmu.
1. Imbir.
Silnie przeciwzapalny i oczyszczający.
Imbir to nie tylko duża ilość antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami (właściwości przeciwzapalne). Około 3% wagi imbiru stanowią bardzo aromatyczne olejki eteryczne. Poza zapachem pełnią inna ważna rolę. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Minnesocie wskazuje, że gingerol – aktywny składnik olejków eterycznych zawartych w imbirze ma właściwości przeciwrakowe.
Związki chemiczne imbiru podnoszą odporność organizmu przez co rzadziej chorujemy, a jeśli już złapie nas przeziębienie szybciej powrócimy do zdrowia. Imbir doskonale oczyszcza układ mikrokrążenia w tym zatoki.
Imbir posiada również właściwości rozgrzewające co wspiera naturalne oczyszczanie organizmu poprzez wypocenie się.
Świetnie się sprawdza jako składnik wyciskanego soku marchewkowo-jabłkowego lub po prostu jako rozgrzewający napar z dodatkiem miodu i pieprzu cayenne.
REKLAMA*
2. Czerwone buraki
Chcesz być piękna jak Afrodyta – jedz buraki!! Podobno już grecka bogini miłości znała ich dobroczynne działanie
Wspominam o nich chyba w większości postów:) Świadczy to oczywiście o ich szerokich właściwościach zdrowotnych.
Buraki czerwone to wręcz czerwona gwiazda każdego detoksu.
Burak posiada właściwości detoksykacyjne- wypłukuje toksyny z organizmu i ułatwia jego oczyszczanie. Jak to działa?
- głównie przez eliminację mocznika z organizmu,
- usuwa szkodliwe drobnoustroje,
- aktywują enzymy wątrobowe i wpływają na żółć , co pomaga rozkładać i wchłaniać zdrowe tłuszczei rozpuszczalne w tłuszczach składniki odżywcze, takie jak witamina E,
- blokuje ich zdolność przylepiania się do tkanek, za sprawą substancji pektynowych ułatwia trawienie,
- betacyjanina dzięki której buraki posiadają rubinową barwę ma działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i oczyszczające,
- obniża poziom cholesterolu,
- przeciwdziała miażdżycy,
- hamuje procesy gnilne w jelitach.
Buraki zawierają: witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12), witamina A i witamina C, poza tym zawierają m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, karoteny, białko, betaninę, błonnik, kwasy organiczne.
Co najważniejsze ze względu na dużą zawartość błonnika i enzymów, szczególnie betaina HCL (z organicznego chloru), korzeń buraka jest dobrym środkiem:
- regulującym pracę przewodu pokarmowego
- przeciwdziałającym zaparciom, gdyż pektyny hamują procesy gnilne jelit, silnie odtruwa jelito, wątrobę, nerki i oczyszcza krew.
3. Siemię lniane
Siemię lniane jest niezbędne podczas każdego detoksu. Zresztą nie tylko podczas detoksu.
Pełne jest kwasów Omega-3, błonnika i lignanów działających jak szczotki wymiatające z organizmu wszystko to, czego chcemy się jak najszybciej pozbyć. Lignany mają działanie antynowotworowe – hamują skutki działania estrogenu, który wspiera rozwój nowotworu. A nasiona lnu zawierają tych fitoestrogenów najwięcej spośród wszystkich pokarmów na świecie!
Badania wykazują, że spożywanie siemienia jest wskazane także z uwagi na ochronę antyradiacyjną, a jak wiadomo szkodliwego promieniowania wokół nas nie brakuje.
Pamiętajmy aby siemię mielić zawsze bezpośrednio przed spożyciem (np. w młynku do kawy). Kupując zmielone, odtłuszczone siemię, musimy liczyć się z tym, że nie będzie ono miało tej mocy oczyszczającej co świeżo mielone.
4. Kapusta biała
Warzywo to posiada cenne antyoksydanty – glukozynolany, mające silne działanie antynowotworowe.
L-glutamina w niej zawarta wpływa na trakt jelitowy – jego odbudowę.
Biała kapusta zawiera również działającą antyzapalnie i gojąco witaminę U (L-metylo-metionino-sulfonian), która w naturalny sposób zachowuje się jak adaptogen: wpływa genialnie na normalizowanie się soków żołądkowych (gdy jest ich za mało pobudza produkcję, gdy za dużo hamuje produkcję).
Kapusta posiada również związki o silnym działaniu antynowotworowym, a mianowicie indolo-3-karbinol, izotiocyjaninę oraz sulforan. Spożywając regularnie kapustę, poprawie ulega praca układu immunologicznego, a organizm oczyszcza się ze związków toksycznych oraz wolnych rodników.
Aby wykorzystać jej pełen potencjał antyoksydacyjny należy jadać ją na surowo (soki, surówki).
Omega 3+E FitLine Kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3 mają podstawowe znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu, są niezbędna dla: tkanki mózgowej (60% naszego mózgu to kwasy Omega-3), syntezy hormonów (stanowią składnik do budowy serotoniny i dopaminy – hormonów szczęścia), każdej komórki organizmu (stanowiąc m.in. o jakości błony komórkowej). Jedna porcja Omegi-3+E „aktywuje” 300tyś. komórek w naszym mózgu, zwana jest dzięki temu dopalaczem na inteligencję.
Omega 3+E FitLine możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
5. Awokado
Ten owoc jest jednym z najzdrowszych, które możesz spożywać i jednym z moich ulubionych produktów.
Właściwie to mam tu na myśli tłuszcz, którym jest wypełnione awokado. Te zielone „elektrownie” wypełnione są tłuszczami jednonienasyconymi mówiąc inaczej, tym „dobrym” tłuszczem. Omega-3 pomaga zmniejszyć stan zapalny i ułatwia trawienie.
Innym ważnym dla organizmu związkiem zawartym w awokado, jest glutation, wspierający wątrobę i system nerwowy.
Pamiętajmy też, że sercem tego owocu jest pestka.
To w niej znajduje się najwięcej zdrowotnych substancji, nie warto więc się jej pozbywać. Pestki awokado są jednym z największych źródeł rozpuszczalnego błonnika, a jego ogromna zawartość to szereg korzyści dla zdrowia i sylwetki. W końcu nic tak nie reguluje pracy jelit i obniża cholesterolu jak błonnik. Ponadto wpływa on pozytywnie na układ krwionośny i eliminacji metali ciężkich z organizmu. Pestki awokado są też idealne na stany zapalne przewodu pokarmowego, dzięki związkom fenolowym (zapobiegają rozwojowi bakterii i wirusów).
Poleca się zjadanie sproszkowanej wersji pestki – należy wysuszyć ją na słońcu, następnie włożyć do plastikowego worka i rozbić. By uzyskać proszek, można dodatkowo użyć blendera. Naprawdę warto, ponieważ ów proszek, to największe bogactwo antyoksydantów, błonnika i witamin w całym owocu.
6. Czosnek
„Jedzenie czosnku pomaga aktywować enzymy oczyszczające wątrobę” – wyjaśnia dr Passler.
Czosnek zawiera również 39 różnych środków przeciwbakteryjnych , co czyni je doskonałym pożywieniem, aby powstrzymać choroby .
Buddyjscy mnisi zamieszkujący obszar w okolicach Tybetu opracowali recepturę „eliksiru młodości”, odnalezioną dopiero w 1971 r. w jednym z klasztorów. Mowa o nalewce czosnkowej.
„Nalewka czosnkowa oczyszcza organizm z zagnieżdżonych kawałków tłuszczu i tym samym gwałtownie wzmaga procesy przemiany materii. Ponadto wypłukuje nierozpuszczony, zalegający wapń. Oczyszczając naczynia krwionośne ze złogów miażdżycowych i cholesterolu zapobiega zawałowi serca i schorzeniom układu naczyniowego. Poza tym udowodniono znaczny spadek ilości namnażających się komórek nowotworowych. Osobom starszym poprawi wzrok, zlikwiduje szum w głowie (związany często z miażdżycą naczyń mózgowych). Odmładzający efekt po kuracji bywa zaskakujący. Tania w przygotowaniu, z powszechnie dostępnego warzywa potrafi czynić cuda.
Sporządzanie:
35 dag obranego, świeżego czosnku rozetrzeć i zmieszać z 200 ml czystego spirytusu.
Naczynie szczelnie zamknąć i pozostawić w chłodnym i ciemnym miejscu na 10 dni.
Po upływie wymaganego czasu należy całość odcedzić, przelać do słoika i postawić w ciemnym miejscu jeszcze na 4 dni.
SCHEMAT STOSOWANIA
DZIEŃ | ŚNIADANIE (ilość kropli) | OBIAD (ilość kropli) | KOLACJA (ilość kropli) |
1 | 1 | 2 | 3 |
2 | 4 | 5 | 6 |
3 | 7 | 8 | 9 |
4 | 10 | 11 | 12 |
5 | 13 | 14 | 15 |
6 | 16 | 17 | 18 |
7 | 19 | 20 | 21 |
8 | 22 | 23 | 24 |
9 | 25 | 25 | 25 |
10 | 25 | 25 | 25 |
11 | 25 | 25 | 25 |
Zgodnie z przepisem należy przez kolejne dni zażywać jednorazowo 25 kropli 3 razy dziennie do wyczerpania się nalewki. Zaleca się pić każdą ilość kropli z dodatkiem 50 ml kwaśnego produktu mlecznego, zwykle kefiru lub jogurtu. Jeśli przeszkadza Ci ostry zapach czosnku po spożyciu nalewki, można zlikwidować go żując natkę pietruszki (najskuteczniejsza metoda), jabłko bądź skórkę z cytryny lub pomarańczy.
Kuracji nie można stosować częściej niż jeden raz na rok.” [1]
7. Granat
Specjaliści od żywienia nazywają granat superfood lub owocem życia.
Granaty są bogatym źródłem witaminy C, a także A, E i B, polifenoli, organicznych związków chemicznych o silnym działaniu antyoksydacyjnym (zapobiegają nowotworom i chorobom serca). Sok z granatów ma ich trzy razy więcej niż zielona herbata i czerwone wino! Owoce granatu zawierają też minerały: wapń, krzem, żelazo, potas i jod oraz błonnik, kwasy organiczne i białko. Sok z granatów ma działanie przeciwbakteryjne, nie dopuszcza do rozwoju procesów zapalnych. Wzmacnia układ odpornościowy, pomaga przy przeziębieniu i gorączce, stosowany regularnie i przez dłuższy czas przeciwdziała astmie. Oczyszcza organizm z toksyn.
Sok z owoców granatu uważany jest za najbardziej wartościowy spośród wszystkich soków naturalnych, dostępnych na rynku.
8. Kiełki brokułów
Kiełki brokułów są „supergwiazdą’ detoksu. Są bogate w przeciwutleniacze i zwiększają poziom glutationu nawet lepiej niż brokuły, co oznacza, że wspierają obie fazy odtruwania wątroby.
Kiełki brokułów zawierają także indol-3-karbinol, związek, który pomaga wątrobie w detoksykacji nadmiernego poziomu hormonów.
Oczywiście korzyści z kiełków brokułów wykraczają poza samą wątrobę. Zawierają one prekursory wysoce zbadanej substancji, znanej jako sulforafan, która, jak wykazano, pomaga zapobiegać niektórym nowotworom.
Activize FitLine– zawiera wszystkie witaminy z grupy B. Activize Oxyplus jest to czterokrotnie opatentowany hit w nanotechnologii. Jest to suplement diety dotleniający wszystkie komórki mózgowe -dzięki zawartości tlenu pozyskanego z alg brunatnych. Aktywizuje cały system nerwowy – witaminy z grupy”B”, które są odpowiedzialne za stabilizacje tego układu, pomaga w takich zaburzeniach jak : choroba Alzheimera, SM, ADHD, leczy depresje, polepsza koncentrację pamięć, łagodzi bóle mięśniowe, łagodzi bóle menstruacyjne, zapobiega siwieniu i łysieniu, stabilizuje ciśnienie. Dostarcza również łatwo przyswajalną witaminę C, A i E.
ACTIVIZE FitLine witaminy z grupy B możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
9. Orzechy włoskie
Być może słyszeliście już o tym, że orzechy włoskie są nieocenionym wsparciem dla naszego mózgu. Ale czy wiecie, że jest to również ważny produkt w detoksykacji?
Po pierwsze, orzechy włoskie pomagają zwiększyć krążenie krwi i przepływ krwi, dzięki czemu toksyny są bardziej skutecznie transportowane z różnych punktów ciała do wątroby.
Po drugie są bogate w argininę, która pomaga organizmowi zneutralizować i wypłukać toksyczne produkty uboczne alkoholu i amoniaku z mózgu i centralnego układu nerwowego.
10. Cytryna
Cała cytryna, od skórki po jej miąższ zawiera wiele cennych składników, niezwykle przydatnych Twojemu organizmowi. Jednak jej prawdziwa siła kryje się przede wszystkim w soku.
Sok z cytryny to nie tylko potężne uderzenie witaminowe – zwłaszcza wpływającej na odporność, mikroelementy i dobre ogólne samopoczucie witaminy C. Dodatkowo kwasowy charakter tego napoju sprawia, że wykazuje on silne właściwości bakteriobójcze.
Co więcej, sok z cytryny jest także bogatym źródłem polifenoli i potasu.
Sok cytryny:
- pomaga również oczyścić wątrobę z toksyn i pobudzić ją do produkcji żółci – sprzyja to poprawie procesów trawiennych;
- przez stymulację produkcji żółci, sok ten przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby – może też wpływać na regulację poziomu wapnia;
- jest naturalnym rozpuszczalnikiem zwapnionych złogów i kamieni zalegających w przewodzie pokarmowym, a także w przewodach wątrobowych oraz trzustkowych – wypłukuje z naszego wnętrza nadmiar nierozpuszczalnych soli czy śluzu;
Poza tym pamiętajmy, że cytryna odkwasza Twój organizm, gdyż jest (wbrew pozorom) zasadotwórcza.
W trakcie kuracji sokiem z cytryny możesz zauważyć u siebie zmieniony kolor moczu, jak również osad z soli. To nic innego jak znak, że Twój organizm się oczyszcza.
11. Jabłka
Owoce te bogate są w pektyny, które przyspieszą trawienie, a nie podrażniają żołądka. Ponadto dostarczają silnych antyoksydantów (witaminy C i kwercetyny), które zwalczają wolne rodniki.
12. Cebula
Wspomaga usuwanie pasożytów z przewodu pokarmowego, sprzyja tworzeniu się i wydalaniu żółci, obniża stężenie glukozy we krwi, a przy tym wspomaga trawienie. Usuwa nadmiar wody z organizmu. Ponadto zawiera allicynę i siarkę, które działają jak bat na wirusy i bakterie. Oczyszcza skórę i poprawia krążenie krwi.
13. Pokrzywa
Trudno sobie wyobrazić prawdziwe oczyszczanie organizmu bez pokrzywy.
Skutecznie i intensywnie oczyszcza organizm z toksyn oraz dodatkowo z nadmiaru kwasu moczowego, dlatego wykorzystuje się ją w leczeniu dny moczanowej.
Oczyszcza nerki – zapobiega tworzeniu się piasku nerkowego i kamieni nerkowych.
Wspomaga procesy przemiany materii.
Naukowcy stwierdzili, że pokrzywa posiada właściwości immunologiczne oraz immunomodulujące – czyli zwiększa lub zmniejsza aktywność komórek odpornościowych organizmu, co może być bezcenne w przypadku wielu chorób o podłożu autoimmunologicznym, jak np. reumatoidalne zapalenie stawów. Udowodniono również, że pokrzywa pobudza proces niszczenia chorobotwórczych bakterii, wirusów oraz grzybów. Wspomaga wytwarzanie w organizmie limfocytów typu T – komórek produkujących przeciwciała. Wiadomo również od dawna, że pokrzywa sprzyja tworzeniu naturalnej broni przeciw wirusom zwanej interferonami.
14. Pietruszka
Wzmaga wydalanie moczu, w tym szkodliwych substancji, metabolitów leków i toksyn. Oczyszcza też z nich krew. Dzięki temu organizm zaczyna wydolniejszą i sprawniejszą pracę.
15. Zielone warzywa liściaste
Zielone warzywa liściaste (rukola, szpinak, jarmuż, sałata, itp) są doskonałym źródłem błonnika, kwasu foliowego, saponiny, witaminy K, luteiny, karotenoidów oraz flawonoidów. Według badań prowadzonych przez Amerykański Instytut do Badań nad rakiem karotenoidy zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów jamy ustnej, gardła oraz krtani.Ponadto badania naukowe wykazały, że karotenoidy zawarte w zielonych warzywach liściastych mogą hamować rozwój komórek raka piersi, skóry, płuc a także żołądka. Kwas foliowy natomiast może obniżyć ryzyko pojawienia się raka trzustki, natomiast błonnik raka jelita grubego.
Oczywiście należy wspomnieć też, o tym, iż zielone warzywa liściaste są bogactwem chlorofilu. Chlorofil wspomaga również procesy oczyszczania organizm, .poprzez tworzenie silnych połączeń z częścią toksycznych związków (w tym z niektórymi substancjami rakotwórczymi) – dzięki temu mniejsza ilość szkodliwych związków dociera do tkanek organizmu. Chlorofil wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Wzmacnia w naturalny sposób odporność człowieka, pozytywnie wpływa na krwinki czerwone. W czasie obróbki termicznej chlorofil ulega przemianom, dlatego dobrze jest skrócić czas gotowania np/ poprzez wrzucanie w warzyw do wrzącej wody. Najlepszą jednak metodą spożywania tzw. zielonych jest ich spożywanie w formie sałatkowej bez obrabiania ich. Jesienią i zimą można zastąpić je kiełkami, natka pietruszki czy algami.
TUiTERAZ ♥♥♥
Masz ochotę i czas – wejdź na sklep, zobacz może znajdziesz coś dla siebie.
www. rh7.pl
Ozonator jonizator powietrza wody i żywności Wenon MF-308
Wenon MF308 to ozonator z dodatkowym generatorem jonów ujemnych aby uzyskać świeże i wolne od bakterii / wirusów powietrze. To jedyny produkt domowy, jakiego kiedykolwiek będziesz potrzebować do utrzymania higieny stołów kuchennych i innych przestrzeni, a także do czyszczenia żywności, warzyw i wody pitnej.
Zalety ozonatora Wenon MF-308
- Zabija w powietrzu 99,9% bakterii z grupy coli, gronkowców i salmonelli
- Utlenia metale ciężkie i niepożądane substancje organiczne
- Usuwa wiele rodzajów zapachów
- Posiada dodatkowy generator jonów ujemnych wspomagający uzyskanie świeże powietrze wolne od bakterii
- Odpowiedni do utrzymania na bieżąco czystości blatów kuchennych, mebli, naczyń, itd.
- Całkowicie odkaża niepożądane składniki w wodzie lub w powietrzu
- Bakteriobójczy już po 5 minutach stosowania
- Zabija Covid-19 z powietrza na dowolnym obszarze do 15m²
- Usuwa pestycydy, bakterie, wirusy, chlor, fluor z wody oraz owoców i warzyw zanurzonych w wodzie
- Najmocniejszy domowy ozonator
- Regularne stosowanie jest zalecane dla alergików
Wenon MF-308 możesz KUPIĆ TU
REKLAMA
Źródło zdjęcia tytułowego: http://amritaretreat.com/cleansing-with-foods/
Dodaj komentarz